UUTISET

Punamustille sarjakauden avaustappio

12.5.2024

Punamustille sarjakauden avaustappio

PK-35 Vantaa kärsi sunnuntai-iltapäivänä sarjakauden ensimmäisen tappionsa. Vierasjoukkue Kuopion Palloseura oli askeleen edellä ja vei äitienpäivän kohtaamisessa pisteet Myyrmäestä lukemin 1–3.

Neljällä tasapelillä Kansallisen Liigan aloittanut PK-35 Vantaa lähti kotiyleisönsä edessä tavoittelemaan kauden avausvoittoa. Olosuhteet olivat todella otolliset, sillä äitienpäivän ottelu päästiin aloittamaan kauniissa auringonpaisteessa ja mukavan keväisessä säässä.

Kentän puolella kuopiolaisvierailijat aloittivat terävästi ja loi heti painetta Punamustien kenttäpäätyyn. Ensimmäinen hyvä maalipaikka avautui kahdeksannella minuutilla, kun Gentjana Rochi pääsi hyvän pystypallon seurauksena nokikkain maalivahdin kanssa. Hyökkääjän laukaus painui kuitenkin maalin ohi.

Ottelun avausmaali nähtiin 16. peliminuutilla, kun Rochi pääsi toistamiseen karkaamaan pystypallosta. Tällä kertaa Rochi ajautui pieneen kulmaan ja maalivahti Irea Virtanen Espejo lähti peittämään laukausta. Rochi onnistui kuitenkin pitämään pallon itsellään, hakeutumaan parempaan laukaisukulmaan ja lopulta sijoittamaan pallon kohti taka-alakulmaa. Pallo kolahti tolppaan, mutta Niitty Hahl oli tilanteessa ensimmäisenä hereillä ja siirsi vieraat lähietäisyydeltä 0–1-johtoon.

KuPS pyrki avausjaksolla pelaamaan paljon pystypalloja kotijoukkueen puolustuslinjan selustaan, mutta moni yrityksistä päättyi paitsioliputuksiin. Jakson puolivälissä Rochi pääsi ohjaamaan hyvästä keskityspallosta, mutta yritys päätyi suoraan Virtanen Espejon syliin.

Pallonhallinta oli selvästi savolaisilla, mutta myös PK-35 Vantaa onnistui avausjaksolla luomaan muutaman potentiaalisen hyökkäyksen. Ratkaisevista syötöistä puuttui kuitenkin tarkkuutta, joten KuPSin puolustus pääsi purkamaan muutamat rangaistusalueelle pelatut syötöt ja keskityspallot. Ainoa laukaisupaikka avautui Roosa Toivaselle, jonka veto rangaistusalueen kulmalta painui kuitenkin maalin  yli.

Vielä muutamaa minuuttia ennen taukoa KuPSin Lavdije Begolli pääsi Punamustien harhasyötön seurauksena nokikkain maalivahdin kanssa, mutta Virtanen Espejo venyi hienoon torjuntaan. Tauolle lähdettiin siis vieraiden 0–1-johtolukemissa.

Myös toinen jakso alkoi savolaisten komennossa. Se tuotti 53. minuutilla myös vieraiden toisen maalin, kun pallo jäi kulmapotkun jälkitilanteessa pyörimään maalin edustalle. Lopulta Begolli pääsi nappaamaan pelivälineen ja sijoitti sen läheltä maaliin.

KuPS sai vielä toisen jakson puolivälissä luotua hyvän maalinedushässäkän, mutta Punamustien puolustajat onnistuivat peittämään laukaukset aivan maaliviivan tuntumassa. Sen jälkeen myös kotijoukkue alkoi hiljalleen päästä peliin mukaan. Myös vaihdot toivat PK-35 Vantaan peliin lisää virtaa.

Vaihtopelaajat vastasivat myös kotijoukkueen kavennusmaalista 77. minuutilla. Ella Koivu pääsi kuljettamaan vauhdilla kohti rangaistusaluetta ja tarjoili lopulta hyvän poikittaissyötön Martta Oravalle, joka pääsi aivan nokikkain maalivahdin kanssa. Orava sijoitti pallon varmasti etualakulmaan ja nosti Punamustat maalin päähän. Osuma oli 16-vuotiaalle Oravalle liigauran ensimmäinen.

Kotijoukkueen loppukiri katkesi kuitenkin kuusi minuuttia myöhemmin. KuPSin Kaela Hansen pääsi nopeaan hyökkäykseen ja kaksi Punamustien pelaajaa ryntäsi hänen kimppuunsa. Se vapautti tilaa Aina Krögerille, joka karkasi hyvällä pystyjuoksulla ja sijoitti lopulta pallon taka-alakulmaan.

PK-35 Vantaa lähti vielä jahtaamaan uutta kavennusta, mutta todellista kiriä ei enää nähty. KuPSin Begolli sen sijaan pääsi vielä lisäajalla yrittämään hyvästä paikasta, mutta Virtanen Espejo venyi näyttävään torjuntaan. Lisäosumia ei kuitenkaan enää nähty, joten lopputulokseksi kirjattiin KuPSin 1–3-vierasvoitto. Samalla PK-35 Vantaa kärsi kuluvan sarjakauden ensimmäisen tappionsa.

Paljon parannettavaa

Päävalmentaja Jari Väisänen myönsi, että PK-35 Vantaa ei onnistunut äitienpäivänä omassa pelissään. Parannettavaa jäi kentän joka osa-alueella.

– Ensimmäisellä jaksolla meillä puuttui rohkeutta pitää palloa, haastaa ja tehdä valintoja. Kun meillä olisi ollut paikka edetä kontrolloidummin, pelasimme liian herkästi palloja pystyyn. Ratkaisumme paineen alla olivat huonoja. Lisäksi KuPS otti repimällä meiltä hyvin vauhdin pois, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Emme olleet tarpeeksi röyhkeitä ja aggressiivisia. Emme ennakoineet riittävästi, vaan liian usein vain reagoimme – ja usein myöhässä. Välillä puolustimme hyvin, mutta välillä jäi liikaa aukkoja. KuPS pääsi myös pelaamaan liikaa syöttöjä linjojen väliin. Lisäksi keskikentän prässimme vähän petti yläalueilla.

Vaikka todellinen loppukiri kariutui lopulta KuPSin kolmanteen maaliin, nosti Väisänen positiivisena asiana esiin, että PK-35 Vantaa pystyi parantamaan otteitaan toisella jaksolla.

– Toisen jakson alku oli vielä aika samanlaista, mutta sen jälkeen saimme hiljalleen luotua vähän painetta vastustajan puolelle. Se oli positiivista, että pääsimme vielä jotenkin peliin mukaan ja nousimme kavennuksen myötä vielä taistelemana pisteistä. Martta Orava tuli hyvin vaihdosta sisään ja teki ensimmäisen liigamaalinsa. Ella Koivu puolestaan alusti maalin hienolla kuljetuksella ja syötöllä.

Joukkue käy KuPS-ottelun tehokkaasti läpi alkuviikosta ja suuntaa sen jälkeen katseitaan jo seuraavaan peliin. Väisäsen mukaan

– Nyt palaudumme tästä ja lähdemme valmistautumaan kohti HJK-peliä. Kaikista tärkein asia on löytää omaan peliin rohkeus pelata. Meidän pitää pystyä pitämään pallosta huolta ja hyökkäämään kontrolloidusti. Lisäksi prässiä meidän pitää saada paremmaksi.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat kotiyleisön edessä jo tulevana perjantaina 17.5. Silloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu Helsingin Jalkapalloklubi.

PK-35 Vantaa – KuPS 1–3 (0–1)

16´ 0–1 Niitty Hahl

53´ 0–2 Lavdije Begolli

78´ 1–2 Martta Orava

83´ 1–3 Aino Kröger

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

2 Natalie McNally

4 Eevi Leppänen (46´ Ella Koivu)

5 Aada Lesch

8 Hilla Romppanen

9 Netta Koso (75´ Melisa Arifi)

19 Elina Peltokangas (82´ Karoliina Autio)

20 Sofia Velez (71´ Inga Ek)

22 Viivi Moilanen (46´ Martta Orava)

23 Tuulia Mikkola

26 Roosa Toivanen

Vaihtopelaajat:

12 Saija Suni

14 Melisa Arifi

15 Karoliina Autio

24 Martta Orava

25 Inga Ek

27 Elma Tolonen

29 Ella Koivu

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot