UUTISET

Huima nousu tasoihin Ahvenanmaalla

4.5.2024

Huima nousu tasoihin Ahvenanmaalla

PK-35 Vantaa lähti lauantaina Ahvenanmaalle jatkamaan tappiotonta alkukauttaan ja jahtaamaan kauden avausmaaliaan. Maalitili aukesikin värikkäiden vaiheiden jälkeen, kun Punamustien loppukiri kantoi Åland Unitedin vieraana kahden maalin takaa 2–2-tasapeliin.

Olosuhteet olivat aurinkoisessa Maarianhaminassa ihanteelliset ja PK-35 Vantaa oli saanut muutamasta poissaolosta huolimatta jalkeille täyden pöytäkirjallisen pelaajia. Myös Yhdysvalloista Punamustien vahvuuteen palannut Nette-Nina Hiltunen oli heti avauskokoonpanossa. Viime kaudella keskuspuolustajana pelannut Hiltunen oli tällä kertaa uudessa roolissa keskikentän pohjalla, joka on hänelle kuitenkin tuttu paikka yliopistosarjan peleistä.

Ensimmäinen maalipaikka avautui pirteästi aloittaneelle vierasjoukkueelle. Irtopallo jäi pomppimaan rangaistusalueelle ja Tuulia Mikkola pääsi laukomaan. Ahvenanmaalaisten maalia vartioinut Lilja Niiranen onnistui kuitenkin torjumaan. Pirteän aloituksen jälkeen ote siirtyi kuitenkin hieman enemmän saarelaisille.

Ottelun avausmaali nähtiin 20. peliminuutilla, kun Åland Unitedin uusiseelantilaispelaaja Gabrielle Rennie pääsi keskittämään oikealta laidalta. Keskitys tavoitti noin rangaistuspilkun kohdalta Anni Hakasalon, joka oli jäänyt liian vapaaksi ja puski pallon maaliin. Punamustien maalia vartioinut Irea Virtanen Espejo sai kätensä puskun väliin, mutta ei kyennyt estämään maalia. Kyseessä oli PK-35 Vantaa kuluvan sarjakauden ensimmäinen takaiskuosuma – ja samalla myös ensimmäinen Punamustien tämän kauden sarjapeleissä nähty maali.

Vaikka kotijoukkue oli avausjaksolla askeleen edellä, olivat maalipaikat todella harvassa molemmissa päissä. Åland United lisäsi kuitenkin johtoaan 38. minuutilla hieman onnekkaastikin, Rennien oikealta laidalta lähes päätyrajalta pelaama pallo oli mitä ilmeisimmin tarkoitettu keskitykseksi, mutta peliväline leijaili vieraiden epäonneksi korkeassa kaaressa takakulmaan. Tauolle lähdettiin siis lopulta kotijoukkueen 2–0-johtolukemissa.

Toiselle jaksolle asteli sisuuntunut ja päättäväisempi vierasjoukkue. Ahvenanmaalaiset olivat kuitenkin toisen jakson alkupuolella lähellä kolmatta täysosumaa. Anni Miettunen pääsi laukomaan rangaistusalueen kulmalta, mutta laukaus kolahti ylärimaan ja pomppasi siitä takaisin kentän puolelle. Punamustien puolustus ehti irtopalloon ensimmäisenä ja pääsi purkamaan tilanteen.

Saarelaisten rimaosuman jälkeen PK-35 Vantaan aktiivisempi pelaaminen alkoi tuottaa tulosta. Vieraat olivat onnistuneet avausjaksolla juoksuttamaan tiettyjä ahvenanmaalaisten pelaajia, jotka alkoivat hiljalleen väsyä. PK-35 Vantaa sen sijaan sai vaihtojen myötä tuotua kentälle vielä lisää virtaa.

Punamustien maaliton putki katkesi lopulta 71. peliminuutilla. Peliväline päätyi kulmapotkun jäljiltä rangaistusalueen rajan tuntumaan Roosa Toivaselle, joka pyörähti selkä maalin päin taidokkaasti kahden puolustajan ohi ja pääsi rangaistusalueen sisään. Lopulta Toivanen tarjoili matalan syötön maalin edustalle ja Elina Mankki liukui pallon läheltä verkon perukoille. Osuma oli Punamustille sarjakauden ensimmäinen.

Kavennusmaali antoi vieraille entisestään lisää virtaa. PK-35 Vantaa onnistui luomaan painetta ahvenanmaalaisten päätyyn, mutta Åland United puolusti omaa maalin edustaansa tiukasti. Yritys kuitenkin palkittiin lopulta 88. minuutilla, kun Punamustien kiri huipentui nopeaan hyökkäykseen. Mankki pääsi kuljettamaan vauhdilla kohti vastustajan rangaistusaluetta, ohitti yhden puolustajan ja lähti lopulta laukomaan noin 20 metristä. Laukaus painui näyttävästi etuyläkulmaan ja nosti Punamustat riemukkaasti tasoihin.

Vielä ottelun lisäajalla Martta Orava pääsi laukomaan rangaistusalueen kulmalta, mutta saarelaisten maalivahti Lilja Niiranen onnistui torjumaan. Myös Åland Unitedilla oli lisäajalla kaksi kulmapotkua, mutta vierasjoukkue oli osapuolista se, joka haki hanakammin voittomaalia.

Lisämaaleja ei kuitenkaan enää nähty, joten Maarianhaminassa päädyttiin tasalukemiin 2–2. Pumamustien maaliton putki sekä nollapeliputki katkesivat, mutta tasapelien sarja venyi jo neljän ottelun mittaiseksi. Neljän ottelukierroksen jälkeen PK-35 Vantaa majailee sarjassa tappiottomana viidentenä.

”Koko joukkue uskoi tasoitukseen”

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan ottelusuunnitelma onnistui Ahvenanmaalla pääasiassa hyvin, vaikka parannettavaa löytyy edelleen.

– Tavoitteenamme oli, että emme anna Åland Unitedin pelata linjamme taakse, missä onnistuimme ihan hyvin. Toinen tavoitteemme oli, että pystymme palloa pitämällä juoksuttamaan vastustajaa. Onnistuimmekin pitämään heitä liikkeessä, mutta pallonhallinta tapahtui pääosin omalla alueellamme, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Avausjaksolla annoimme vastustajalle liikaa pallonhallintaa, mutta pidimme kuitenkin tosi heidät tosi hyvin poissa vaarallisilta maalipaikoilta. Avausmaaliin johtanut tilanne oli oikeastaan Åland Unitedin ainoa kunnon maalipaikka. He olivat kuitenkin todella tehokkaita. Se oli tietysti harmillista, koska peli oli meille muuten varsin hyvin kontrollissa.

Vaikka PK-35 Vantaa oli tauolla kahden maalin takaa-ajoasemassa, ei joukkueen usko horjunut. Usko palkittiin, kun loppukiri toi tärkeän tasapelipisteen.

– Kävimme tauolla pelaamistamme läpi ja loimme uskoa. Halusimme olla toisella jaksolla aggressiivisempia ja aktiivisempia, missä onnistuimme mielestäni hyvin. Mitä pidemmälle peli eteni, sitä enemmän painetta saimme vastustajan maalille. Kavennusmaalimme oli yksi pelin käännekohdista. Roosa teki siihen upean esityön, Väisänen sanoi.

– Kavennuksen jälkeen peli oli täysin kontrollissamme. Kaikesta näki, että joukkue uskoi tasoitukseen. Saimme yhä enemmän riistoja, painetta ja lopulta arvokkaan tasoitusmaalin.

Yksittäisistä pelaajista Väisänen nosti esiin etenkin ottelun ehdottoman hahmon, kaksi maalia viimeistelleen Mankin. Kehuja saivat lisäksi myös maalivahti Virtanen Espejo ja vaihtopelaajien panos toisella jaksolla.

– ”Ellu” on nyt parissa viime pelissä osoittanut kypsiä otteita ja tänään se tuotti todella hienosti tulosta. Hän teki kaksi todella tärkeää maalia. Etenkin jälkimmäinen osuma oli ihan kansainvälisen tason maali. Siinä oli kaikkea: lähtö omalta alueelta, haltuunotto paineen alla, tempokuljetus, vastustajan harhauttaminen ja laukaus yläkulmaan. Enempää ei oikein voi yhdeltä maalilta vaatia, Väisänen kehui.

– Irea hoiti varmaotteisesti ne tilanteet, jotka pitikin hoitaa. Lisäksi varsinkin hänen jalalla pelaamisensa oli tänään käytännössä virheetöntä. Myös vaihdot toivat tänään uutta virtaa kentällä, kun taas Åland United alkoi siinä vaiheessa väsähtää. Kaikki vaihtopelaajat toivat jotain uutta kentälle.

PK-35 Vantaa venytti tasapeliputkensa neljän ottelun mittaiseksi, mutta Väisäsen mukaan tämä piste maistui aiempia tasapelejä paremmalta.

– Tapa, jolla nousimme kahden maalin takaa tasoihin, toi meille jälleen lisää itseluottamusta. Olen ylpeä koko joukkueesta.

Punamustien pelit jatkuvat kotiyleisön edessä äitienpäivänä sunnuntaina 12.5. Silloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu Kuopion Palloseura.

Åland United – PK-35 Vantaa 2–2 (2–0)

19´ 1 – 0 Anni Hakasalo

38´ 2–0 Gabrielle Rennie

71´ 2–1 Elina Mankki

88´ 2–2 Elina Mankki

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

2 Natalie McNally

5 Aada Lesch (64´ Eevi Leppänen)

7 Nette-Nina Hiltunen (64´ Viivi Moilanen)

8 Hilla Romppanen

11 Elina Mankki

19 Elina Peltokangas (74´ Inga Ek)

20 Sofia Velez (56´ Melisa Arifi)

23 Tuulia Mikkola

26 Roosa Toivanen

29 Ella Koivu (56´ Martta Orava)

Vaihtopelaajat:

4 Eevi Leppänen

12 Saija Suni

14 Melisa Arifi

22 Viivi Moilanen

24 Martta Orava

25 Inga Ek

30 Nea Laitila

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot