UUTISET

Punamustien kausi päättyi kotitappioon

14.10.2023

Punamustien kausi päättyi kotitappioon

PK-35 Vantaan kausi päättyi kotitappioon ja sarjan kuudenteen sijaan. Myyrmäen kotiyleisölle tarjottiin runsaasti tapahtumia vielä kauden viimeiselläkin 45-minuuttisella, mutta vierailija HPS vei päätösottelusta pisteet lukemin 2–3.

Lähtökohdat päätöskierrokselle olivat selvät. Pisteen etumatkalta viimeiseen otteluun lähtenyt PK-35 Vantaa tarvitsi viidennen sijan säilyttääkseen vähintään pisteen. HPS sen sijaan oli pakkovoiton edessä kohentaakseen vielä sarjasijoitustaan.

Kokonaisuudessaan avausjakso oli varsin tasaista pelaamista. Molemmilla oli omat pallonhallintahetkensä ja molemmissa päissä nähtiin muutama kulmapotku, mutta todella vaarallisia maalipaikkoja ei nähty. Avausjakson edetessä PK-35 Vantaa sai hieman enemmän otetta kenttätapahtumista, mutta HPS:n puolustuksen läpi murtautuminen ei ollut helppoa.

Ottelun avausmaali nähtiin lopulta 38. minuutilla. PK-35 Vantaa rakensi hyvän hyökkäyksen ja pääsi pelaamaan pallon vasemmalta maalin edustalle. Roosa Bröijer oli juuri ohjaamassa palloa maalia kohti, kun HPS:n puolustaja liukui takaapäin Bröijerin nurin rangaistuspotkun arvoisesti. Vetovastuun otti joukkueen kapteeni Sanna Saarinen, joka laukoi pallon rangaistuspilkulta varmasti maaliin.

Punamustille avautui vielä aivan avausjakson lopulla hyvä tilaisuus lisätä johtoaan. Liina Tervo pääsi etenemään vasemmalta rangaistusalueelle ja laukoi pienestä kulmasta, mutta laukaus päätyi maalivahdin torjunnan kautta kulmapotkuksi. Tauolle lähdettiin siis kotijoukkueen 1–0-johtolukemissa.

HPS aloitti toisen jakson terävästi ja nousi tasoihin 53. minuutilla. Tasoitusosuma syntyi nopean hyökkäyksen päätteeksi, kun Elli-Noora Kainulainen tarjoili keskityksen vasemmalta laidalta ja Oona Jääskeläinen ohjasi pallon polvellaan noin seitsemästä metristä etualakulmaan.

PK-35 Vantaa siirtyi uudelleen johtoon reilun tunnin pelin jälkeen. Kotijoukkue pelasi pitkän pystypallon helsinkiläisten päätyyn ja HPS:n puolustaja pääsi päineen väliin.  Peliväline putosi rangaistusalueella suoraan Mankille, joka pääsi ottamaan pallon haltuunsa ja laukoi sen sitten varmasti maalivahdin ohi alakulmaan.

HPS:n kuittaus tuli vain reilua minuuttia myöhemmin. Vieraat pääsivät pelaamaan keskeltä pienen läpisyötön Kainulaiselle, joka pääsi nostamaan pallon läheltä maalivahdin yli ja tasoittamaan lukemiksi 2–2.

Jos avausjakso oli vielä varsin tapahtumaköyhä, toinen jakso oli selvästi värikkäämpi.  Punamustilla oli hyvä tilaisuus siirtyä jälleen johtoon noin vartti ennen varsinaisen peliajan täyttymistä. Netta Koso antoi hyvän kulmapotkun taka-alueelle ja Roosa Toivanen pääsi puskemaan läheltä. HPS:n maalivahti Iina Rautiainen venyi kuitenkin hyvään torjuntaan etualakulmasta.

Kymmenen minuuttia myöhemmin oli HPS:n vuoro hätyytellä kotijoukkueen maalia vapaapotkulla. Punamustien maalia vartioinut Irea Virtanen Espejo onnistui kuitenkin pysäyttämään alakulmaa kohti suuntautuneen laukauksen.

Helsinkiläisten seuraava hyökkäys 87. minuutilla sen sijaan tuotti tulosta. HPS iski nopeasti Punamustien keskialueen pallonmenetyksen jälkeen. Pallo pelattiin oikealta takaviistoon ja Jääskeläinen laukoi pallon suoraan syötöstä etualakulmaan.

Takaa-ajoasemaan jäätyään PK-35 Vantaa jahtasi vielä loppuhetkillä tasoitusta. Kotijoukkue onnistui vielä luomaan hieman painetta vieraiden rangaistusalueelle, mutta kunnon maalintekoyrityksiin asti se ei enää johtanut. HPS haki siis kauden päätösottelussa Myyrmäestä vierasvoiton lukemin 2 – 3. Samalla helsinkiläiset nousivat sarjataulukossa Punamustien ohi. PK-35 Vantaa sijoittui siis lopulta tämän kauden Kansallisessa Liigassa kuudenneksi.

Kauden päätösottelu oli Punamustien Anna Vlasoffille ennätyksellisesti 304. pääsarjaottelu ja samalla pitkän peliuran viimeinen. Vlasoff pääsi viimeisessä ottelussaan vaihdosta kentälle 83. minuutilla ja sai samalla käsivarteensa kapteeninnauhan. Tunteikkaat jäähyväiset jatkuivat vielä loppuvihellyksen jälkeen.

Virheet kostautuivat

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan avausjakson anti jäi lauantaina vähäiseksi. Puolustussuuntaan kotijoukkue suoriutui ensimmäisellä jaksolla hyvin, mutta pallollisen pelaamisen tempo jäi liian hitaaksi.

– Ensimmäisellä jaksolla pelin tempo oli aika rauhallinen eikä meidän pelinopeutemmekaan ollut toivotulla tasolla. Meillä oli pieniä vaikeuksia päästä HPS:n puolustusmuodon läpi, mutta hiljalleen onnistuimme luomaan ylivoimia laidoille ja keskellä. Vasemmalta laidalta pääsimme pari kertaa hyvin rangaistusalueelle, mikä johti lopulta rangaistuspotkuunkin, Väisänen kertasi avausjaksoa.

– Prässimme ei ollut tänään tarpeeksi tehokasti. HPS pääsi liian usein kierrättämään ja pelaamaan puolustuslinjan selustaan pitkiä palloja, jotka olivat ajoittain vaarallisia. Pääsääntöisesti pystyimme kuitenkin hoitamaan ne ensimmäisellä jaksolla hyvin.

Pelin jälkimmäisellä puoliajalla nähtiin peräti neljä maalia, mutta kotijoukkueen harmiksi HPS teki niistä kolme. Väisäsen mukaan Punamustille sattui liikaa virheitä ja lisäksi ote heltisi toisen takaiskumaalin jälkeen.

– Toisella jaksolla HPS pääsi harmillisten virheiden myötä hyviin nopeisiin hyökkäyksiin ja käytti ne tehokkaasti hyväkseen. HPS:n toisen maalin jälkeen annoimme vähän liikaa periksi. Meidän olisi pitänyt jaksaa vielä painaa loppuun asti. Emme oikein saaneet pidettyä pelin rytmiä. HPS onnistui aika hyvin rikkomaan sitä, Väisänen totesi.

– Emme olleet keskialueella pallottomina riittävän aktiivisia hakemaan paikkaa ja lähtemään liikkeelle, jotta olisimme päässeet nopeisiin hyökkäyksiin. Muutaman kerran pääsimme hyvin hyökkäämään, mutta viimeiset ratkaisumme olivat hyökkäyspäässä huonoja.

Väisänen myönsi, että päätösottelun tappio jäi harmittamaan. Punamustien toiveena oli päättää kausi hyvään peliesitykseen, mutta tällä kertaa joukkue ei yltänyt parhaimpaansa. Katseet kääntyvät kuitenkin nopeasti kohti tulevaa.

– Totta kai halusimme voittaa kauden viimeisen pelin. Voitto oli meille tarjolla, mutta tänään HPS ansaitsi sen enemmän. Nyt käymme läpi päättyneen kauden, käännämme katseet tulevaan ja lähdemme rakentamaan ensi kautta.

PK-35 Vantaa – HPS 2–3 (1–0)

38´ 1–0 Sanna Saarinen (rp.)

53´ 1–1 Oona Jääskeläinen

63´ 2–1 Elina Mankki

65´ 2–2 Elli-Noora Kainulainen

87´ 2–3 Oona Jääskeläinen

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso (76´ Karoliina Autio)

11 Elina Mankki (64´ Martta Orava)

13 Sanna Saarinen (83´ Anna Vlasoff)

16 Liina Tervo (83´ Inga Ek)

22 Ilona Walta

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (64´ Tuulia Mikkola)

29 Ella Koivu

Vaihtopelaajat:

15 Karoliina Autio

19 Anna Vlasoff

20 Sofia Velez

23 Tuulia Mikkola

24 Martta Orava

25 Inga Ek

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot