UUTISET

Punamustille tasapelipiste Kuopiosta

5.10.2023

Punamustille tasapelipiste Kuopiosta

PK-35 Vantaa palasi keskiviikkoiltana lähes kahden ja puolen viikon ottelutauolta, kun Kansallisen Liigan Mestaruussarja jatkui vieraskentällä. Kotijoukkue Kuopion Palloseura siirtyi ottelussa kahdesti johtoon, mutta Punamustien sisukas taistelu tuotti tasapelipisteen lukemin 2–2.

Vierasjoukkue aloitti Kuopiossa pirteästi. Punamustien korkea prässi tuotti tulosta ja vieraat saivat vaarallisen pallonriiston. Tuulia Mikkola pääsi laukomaan rangaistusalueen rajan takaa, mutta peliväline kolahti ylärimaan.

PK-35 Vantaan hyvän alun jälkeen ote siirtyi selkeämmin kotijoukkueelle. KuPS hallitsi palloa ja pääsi usein vieraiden hyökkäyskolmannekselle, mutta aivan parhaille maalintekopaikoille murtautuminen oli vaikeaa. PK-35 Vantaa piti puolustusmuotonsa tiiviinä ja puolusti etenkin omaa rangaistusaluettaan uhrautuvasti.

Hieman ennen avausjakson puoliväliä savolaisten Aino Kröger pääsi kuitenkin laukomaan rangaistusalueen sisältä pienestä kulmasta, mutta Punamustien maalivahti Irea Virtanen Espejo onnistui torjumaan painavan laukauksen. Seuranneesta kulmapotkusta Lavdije Begolli pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta Virtanen Espejo ehti jälleen pallon tielle.

Pelikello lähestyi puolta tuntia, kun Kröger pääsi jälleen livahtamaan päätyrajalle. Kröger tarjoili syötön kohti maalin edustalla odottanutta Begollia, mutta Punamustien Ella Koivu ehti viime hetkillä purkamaan pallon lähes maaliviivalta.

KuPSin yritykset tuottivat lopulta tulosta 36. minuutilla, kun Gentjana Rochi pääsi laukomaan rangaistusalueen rajan tuntumasta. Virtanen Espejo torjui matalan laukauksen, mutta Yuuka Kurosaki ehti ensimmäisenä irtopalloon. Japanilainen laukoi pallon läheltä maaliin ja vei kuopiolaiset 1–0-johtoon. Samoissa lukemissa lähdettiin myös tauolle.

Toisella jaksolla PK-35 Vantaa onnistui tiivistämään rivejään entisestään. Vieraat pitivät KuPSin pääosin rangaistusalueen ulkopuolella ja hienon ottelun pelannut topparipari Roosa Toivanen ja Eerika Appelqvist selvittivät keskityspallot.

Vierasjoukkue nousi lopulta tasoihin 70. peliminuutilla, kun Toivasen pitkä avaus löysi keskialueelta vaihdosta kentälle tulleen Karoliina Aution ja peliväline päätyi lopulta kimmokkeen kautta Ilona Wallalle. Walta kuljetti kohti keskustaa, näki tilaisuutensa tulleen ja yllätti hieman ulkona maaliltaan olleen Satu Pitkäsen näyttävällä nostolla noin 25 metristä.

1–1-tasatilanne ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Kurosakin painava kaukolaukaus painui ensin vain niukasti maalin ohi, mutta lopulta KuPS siirtyi toistamiseen johtoon 75. minuutilla. Osuma syntyi kulmapotkutilanteesta, kun Ana Paula Silva Santos pääsi tälläämään irtopallon noin kymmenestä metristä yläkulmaan.

PK-35 Vantaa osoitti kuitenkin sisukkuutensa ja nousi uudelleen tasoihin. 2–2-osuma oli varsin identtinen kuin KuPSin jälkimmäinen johtomaali, sillä pallo jäi vieraiden kulmapotkun jälkeen pomppimaan vaarallisesti maalin edustalle. Peliväline päätyi lopulta rangaistuspilkun kohdalle Reetta Suomelalle, joka laukoi pallon voimalla aivan yläriman alle. Osuma oli Suomelalle liigakauden seitsemäs.

KuPSille avautui vielä lisäajalla tilaisuus johtomaaliin. Vaihdosta kentälle tullut Roosa Ariyo eteni rangaistusalueelle ja pääsi laukomaan. Pallo pomppasi lopulta laukauksen tielle liukuneen Toivasen jalasta ylärimaan ja Suomela purki irtopallon maaliviivalta.

Tilanne jäi lopulta ottelun viimeiseksi, joten Punamustien kurinalainen puolustuspeli ja tehokas maalipaikkojen hyödyntäminen palkittiin 2–2-tasapelillä. Samalla kyseessä oli PK-35 Vantaan ensimmäinen vieraspiste KuPSia vastaan. Yhden lisäpisteen myötä PK-35 Vantaa nousi sarjataulukossa HPS:n ohi viidenneksi.

Suunnitelma onnistui hyvin

Vierasottelut KuPSia vastaan ovat olleet viime vuosina PK-35 Vantaalle vaikeita. Tällä kertaa joukkue onnistui kuitenkin päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan pelisuunnitelmassaan erinomaisesti.

– KuPS on vahva joukkue ja tiesimme jo etukäteen, että he ovat todennäköisesti hallitsevampi osapuoli. Vaikka haluamme pelata pallonhallintapeliä, tässä ottelussa meidän piti löytää oikeat hetket siihen. Tavoitteemme oli puolustaa nöyrästi, pyrkiä riistoihin ja hyödyntää pallonhallintahetkemme, Väisänen sanoi.

– Saimme avausjaksolla paljon riistoja, mutta keskialueella menetimme avausjaksolla liian helposti palloja. KuPS piti hyvällä vastaprässillään tilan ja ajan vähissä.

PK-35 Vantaa onnistui hyvin etenkin puolustussuuntaan. Kelpo avausjakson jälkeen joukkue pystyi vielä parantamaan suoritustaan toisella jaksolla.

– Joukkue ansaitsee kiitoksen todella kurinalaisesta puolustamisesta. Vaikka KuPS hallitsi, he eivät lopulta saaneet kovin montaa todella vaarallista paikkaa. Onnistuimme myös jättämään KuPSin hyökkääjiä monta kertaa paitsioon, minkä tiesimme turhauttavan joitakin heidän pelaajiaan, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Toisella jaksolla puolustamisemme oli jopa parempaa kuin avausjaksolla. Pysyimme niin tiiviinä, että KuPSin oli vaikeaa saada kontrolloituja palloja linjojen väliin tai sen taakse. Sen myötä KuPS ei päässyt enää laukomaan tai keskittämään kovin hyviltä alueilta. Muutaman laukauksen pääsimme myös hyvin peittämään. Lisäksi joukkue osoitti henkistä vahvuutta tulemalla kahdesti tasoihin.

Väisäsen mukaan Punamustien riveistä löytyi keskiviikkoiltana paljon onnistujia. Hän korosti etenkin puolustusvelvollisuuksien hoitamista kunnialla.

– Koko joukkue onnistui puolustussuuntaan hyvin. Irea pelasi maalillaan hyvän pelin. Hän oli rauhallinen, onnistui hyvin pallollisena ja teki muutaman tärkeän torjunnan. Roosa ja Eerika pelasivat toppariparina hyvän ottelun ja Ilona piti KuPSin Hartikaisen hyvin pimennossa laidalla – aivan kuten elokuussa Myyrmäessä, Väisänen kiitteli.

– Alakertamme suoriutui hyvin myös pallollisessa pelaamisessa. Yhtenä teemoistamme oli uskaltaa myös haastaa, mitä alakertamme toteutti loistavasti. Pelasimme tosi maltillisesti omalla puolustusalueellamme. Lisäksi pystyimme luomaan pelinavaamisvaiheessa ylivoimia halutuille alueille.

Punamustien palautumisaika jää lyhyeksi, sillä seuraava pitkä vieraspelimatka on ohjelmassa jo lauantaina.

– Tämä oli raskas peli, sillä jouduimme juoksemaan ja puolustamaan paljon. Pystyimme kuitenkin hieman kierrättämään ja lepuuttamaan joitakin pelaajia. Nyt palaudumme niin hyvin kuin mahdollista ja suuntaamme katseet jo kohti Ahvenanmaata.

Punamustien pelit jatkuvat jo lauantaina 7.10. vierasottelulla Åland Unitedia vastaan. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran sarjakauden päätöskierroksella 14.10., jolloin vieraaksi saapuu Helsingin Palloseura.

KuPS – PK-3 5Vantaa 2–2 (1–0)

36´ 1–0 Yuuka Kurosaki

70´ 1–1 Ilona Walta

75´ 2–1 Ana Paula Silva Santos

87´ 2–2 Reetta Suomela

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

11 Elina Mankki  (61´ Karoliina Autio)

16 Liina Tervo

22 Ilona Walta

23 Tuulia Mikkola (81´ Martta Orava)

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (70´ Sofia Velez)

29 Ella Koivu

88 Cecilia Ek

Vaihtopelaajat:

15 Karoliina Autio

20 Sofia Velez

24 Martta Orava

25 Inga Ek

96 Jenna Rantanen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot