UUTISET

Punamustille kotitappio FC Honkaa vastaan

18.9.2023

Punamustille kotitappio FC Honkaa vastaan

PK-35 Vantaa kärsi sunnuntai-iltana sarjakauden toisen kotitappionsa. Punamustien pelistä puuttuivat tehot, kun taas vierailija FC Honka rokotti kotijoukkuetta tehokkaasti virheistä hakiessaan Myyrmäestä 0–3-vierasvoiton.

Ottelu pelattiin Myyrmäen pimenevässä syysillassa. Kentällä pelin juoni oli alusta lähtien melko selkeä. PK-35 Vantaa piti pelivälinettä enemmän hallussaan ja halusi olla pallollisena aloitteellisempi osapuoli. FC Honka sen sijaan loi muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vaaralliset tilanteensa nopeista vastaiskuista.

Punamustien ensimmäinen maalipaikka avautui jo kolmannella minuutilla, kun Reetta Suomela murtautui vasemmalta rangaistusalueelle. Suomela tarjoili syötön maalin edustalle ja Elina Mankki pääsi yrittämään kahteenkin otteeseen, mutta FC Hongan maalia vartioinut Sofia Manner onnistui selvittämään tilanteen. Kymmenen minuutin kohdalla Ilona Walta pääsi karkaamaan ja yritti kiertää maalivahtia, mutta Manner pystyi katkaisemaan tilanteen.

Noin vartin kohdalla oli vieraiden vuoro hätyytellä kotijoukkueen maalia. Elli Seiro pääsi karkaamaan puolittaiseen läpiajoon ja laukoi terävästi, mutta Punamustien maalia vartioinut Irea Virtanen Espejo venyi tärkeään torjuntaan.

Ottelun avausmaali nähtiin 20. peliminuutilla, kun FC Honka pääsi nopeaan vastahyökkäykseen. Wilma Sjöholm tarjoili rangaistusalueen vasemmalta kulmalta poikittaissyötön ja taustalta mukaan noussut Eevi Sutela laukoi pallon kuudentoista metrin rajalta tolpan kautta alakulmaan.

PK-35 Vantaa oli lähellä tasoitusosumaa vain kaksi minuuttia myöhemmin. Liina Tervo pääsi tälläämään noin kymmenestä metristä, mutta Honka-vahti Manner venytti kätensä etuyläkulmaan suuntautuneen laukauksen tielle.

Kotijoukkue kävi todella lähellä maalintekoa vain muutamaa minuuttia ennen taukovihellystä. Tuulia Mikkola antoi oikealta vaarallisen matalan vapaapotkun maalille ja Walta pääsi ohjaamaan maalin edustalta. Pallo kolahti kuitenkin ylärimaan ja espoolaispuolustus ehti peittämään myös Cecilia Ekin laukauksen jatkotilanteessa. Sen lähemmäksi tasoitusta Punamustat eivät avausjaksolla päässeet. Tauolle lähdettiin siis vieraiden 0–1-johtolukemissa.

Pelin luonne pysyi samanlaisena myös toisella jaksolla. PK-35 Vantaa pyrki pallonhallinnan turvin luomaan maalipaikkoja ja jahtasi tasoitusta, mutta FC Honka puolusti omaa rangaistusaluettaan tiiviisti. Hieman ennen tunnin täyttymistä Walta antoi hyvän vapaapotkun takatolpalle ja Roosa Toivanen pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta pienestä kulmasta ja hieman vaikeasta asennosta lähtenyt pusku suuntautui maalin yli.

FC Honka sen sijaan hyödynsi oman tilaisuutensa 65. minuutilla. Nopea hyökkäys käynnistyi maalivahdin pitkästä avauksesta ja lopulta Elli Seiro tarjoili pallon Eela Oljemarkille rangaistusalueen oikeaan laitaan. Oljemark sai tilanteessa jalkansa vapaaksi, pääsi laukomaan ja upotti pallon takakulmaan.

Punamustien ilta synkkeni entisestään vajaat kymmenen minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa FC Honka pelasi keskialueelta pallon rangaistusalueelle ja Sjöholm jäi tilanteessa liian vapaaksi. Sjöholm pääsi ohjaamaan pallon noin kuudesta metristä maalivahdin ohi ja vei espoolaiset jo kolmen maalin karkumatkalle.

Kotijoukkue jatkoi vielä kolmannenkin takaiskuosuman jälkeen kavennusosumien jahtaamista. Heti maalia seuranneessa tilanteessa Mikkola teki hyvän esityön ja tarjoili päätyrajalta takaviistoon. Vaihdosta kentälle tullut Karoliina Autio pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta pallo päätyi suoraan maalivahdin käsiin. Samaan osoitteeseen päätyi hetkeä myöhemmin myös niin ikään vaihdosta kentälle tulleen Sanna Saarisen kaukolaukaus.

Varsinaisen peliajan viime minuuteille saatiin vielä hieno pöytäkirjamerkintä, kun vasta 15-vuotias Inga Ek pääsi vaihdosta kentälle. Kyseessä oli Ekin ensiesiintyminen Kansallisessa Liigassa.

Loppulukemiksi kirjattiin lopulta 0–3, joten PK-35 Vantaa jäi lopulta toista kertaa tällä kaudella kotikentällään ilman osumia ja kärsi niin ikään toisen kotitappionsa. FC Honka karkasi voiton myötä Punamustien saavuttamattomiin, joten PK-35 Vantaa taistelee Mestaruussarjan viimeisillä kierroksilla viidennestä sijasta HPS:n kanssa.

Tehot puuttuivat

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli pettynyt lopputulokseen, mutta hän löysi peliesityksestä myös positiivisia asioita. Kotijoukkueen pallollinen pelaaminen oli monilta osin hyvää, mutta toisaalta liian tehotonta.

– Pystyimme pyörittämään pallollista peliämme varsin hyvin. Siihen voimme olla tyytyväisiä. Meillä oli muutama hyvä paikka ja lisäksi muutama tilanne, jossa emme lopulta saaneet kunnon laukauksia aikaiseksi. Meillä on parannettavaa etenkin viimeisissä ratkaisuissa, jotta saamme jalostettua pallonhallinnan yhä paremmin myös maalintekotilanteiksi, Väisänen totesi.

– Saimme tänään paljon erikoistilanteita ja etenkin kulmapotkuja. Avausjakson yhtä ylärimaa lukuun ottamatta emme kuitenkaan saaneet lopulta luotua niistä mitään todella vaarallista. Tehot puuttuivat.

Väisänen myönsi, että vierasjoukkue onnistui omassa ottelusuunnitelmassaan. Espoolaisten osumiin johtaneet tilanteet jäivät kuitenkin harmittamaan.

– FC Honka onnistui omassa pelissään hyvin. He puolustivat omaa rangaistusaluettaan todella tiukasti ja maalivahti Sofia Manner hoiti loput, Väisänen sanoi.

– Maaliin johtaneet tilanteet meidän olisi pitänyt puolustaa paremmin. Meiltä puuttui se viimeinen puristus puolustustilanteissa. Emme olleet niissä ihan hereillä.

Kansallinen Liiga vetäytyy viikonlopun otteluiden myötä maajoukkuetauolle. PK-35 Vantaa pelaa seuraavan ottelunsa vasta kahden ja puolen viikon päästä.

– Ensimmäiseksi palaudumme tästä pelistä, mutta sen jälkeen meidän pitää uskaltaa harjoitella myös kovaa. Emme voi vain odotella kauden päättymistä, vaan meidän täytyy yhä harjoitella tiukasti ja pitää kuntoa yllä. Meillä on vielä edessä kolme kovaa peliä, joihin haluamme olla valmiita.

Punamustien pelit Kansallisen Liigan Mestaruussarjassa jatkuvat keskiviikkona 4.10. vierasottelulla Kuopion Palloseuraa. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran sarjan päätöskierroksella 14.10., jolloin vieraaksi saapuu Helsingin Palloseura.

PK-35 Vantaa – FC Honka (0–1)

20´ 0–1 Eevi Sutela

65´ 0–2 Eela Oljemark

74´ 0–3 Wilma Sjöholm

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

11 Elina Mankki (71´ Karoliina Autio)

16 Liina Tervo (71´ Martta Orava)

22 Ilona Walta

23 Tuulia Mikkola

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (71´ Sanna Saarinen)

29 Ella Koivu (87´ Inga Ek)

88 Cecilia Ek (84´ Sofia Velez)

Vaihtopelaajat:

4 Martta Orava

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio

18 Inga Ek

20 Sofia Velez

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot