UUTISET

Punamustien cup-taival päättyi välieriin

4.9.2023

Punamustien cup-taival päättyi välieriin

PK-35 Vantaa kärsi maanantai-iltana tappion Suomen Cupin välierässä. Toisen jakson murheellinen kymmenminuuttinen koitui kuitenkin lopulta Punamustien kohtaloksi, kun HJK jatkoi loppuotteluun lukemin 4–0.

Ilmassa oli syksyn panoksellisten ratkaisupelien tunnelmaa, sillä ottelu pelattiin tunnelmallisessa iltavalaistuksissa Töölön pelin aikana pimenneessä illassa. Ensimmäinen maalipaikka avautui jo kolmannella minuutilla Punamustille, kun Liina Tervo pääsi tarjoilemaan vasemmalta laidalta matalan keskityksen maalin edustalle. Karoliina Autio tuli tilanteeseen hyvin, mutta ei saanut kunnon osumaa palloon.

Vieraiden pirteitä avausminuutteja lukuun ottamatta ensimmäinen puolituntinen eteni kotijoukkue HJK:n hallinnassa. Helsinkiläisten Lotta Kalske pääsi kuudennella minuutilla laukomaan hyvästä paikasta, mutta laukaus suuntautui maalin ohi.

Ottelun avausmaali nähtiin yhdeksännellä minuutilla. HJK pelasi vapaapotkun maalin edustalle ja pallo päätyi parin pelaajan kautta taka-alueelle. Mimmi Nurmela toimitti pallon päätyrajan tuntumasta maalin eteen ja Milja Kiviranta pääsi puskemaan pelivälineen lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Hyvä tilanne oli avautumassa myös HJK:n Lotta Lindströmille, joka oli jo karkaamassa läpiajoon, mutta poikkeuksellisesti topparina pelannut Cecilia Ek onnistui katkaisemaan tilanteen hienosti ajoitetulla liukutaklauksella. Puolen tunnin täyttyessä kotijoukkueen Linda Nyman pääsi laukomaan viiden metrin viivalta, mutta Punamustien maalia vartioinut Irea Virtanen Espejo venyi tärkeään torjuntaan.

Kotijoukkueen vahvan puolituntisen jälkeen PK-35 Vantaa pääsi hiljalleen paremmin mukaan peliin. Vieraat saivat hieman enemmän pallonhallintaa ja pystyivät jakson loppupuolella luomaan painetta helsinkiläisten kenttäpäätyyn. Paras tilaisuus tasoitukseen avautui kuitenkin vastahyökkäyksestä pallonriiston jälkeen. Autio tarjoili syötön ja Reetta Suomela pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta laukaus painui niukasti taka-alakulman ohi.

Vielä juuri ennen taukoa HJK:lle avautui vielä huippupaikka lisätä johtoaan. Lindström laukoi kuitenkin suoraan keskityksestä pallon lähietäisyydeltä selvästi maalin yli. Tauolle lähdettiin siis kotijoukkueen 1–0-johtolukemissa.

Tauon jälkeen vierasjoukkue palasi kentälle päättäväisenä ja aloittikin toisen jakson pirteästi. Paras tilaisuus maalintekoon avautui, kun Netta Koso tarjoili oikealta laidalta matalan keskityksen. Pallo tavoitti takatolpalta Tervon, jonka laukaus karkasi kuitenkin läheltä yli maalin. Muutamasta hyvästä paikasta huolimatta Punamustien vahva kymmenminuuttinen ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

HJK sen sijaan hyödynsi oman tilaisuutensa tehokkaasti, kun toista jaksoa oli pelattu kymmenen minuuttia. Helsinkiläiset lähtivät nopeaan hyökkäykseen ja Iina Salmi antoi keskialueelta hyvän pystysyötön Lindströmille. Irea Virtanen Espejo tuli maaliltaan vastaan ja osui kädellään hieman palloon, mutta ei onnistunut katkaisemaan tilannetta. Lopulta Lindström pääsi sijoittamaan pallon tyhjään maaliin.

Tunnin kohdalla HJK pääsi pallonriiston jälkeen vaaralliseen vastahyökkäykseen. Pallo pelattiin Salmelle, joka pääsi laukomaan vapaasti hyvästä paikasta, mutta yritys painui niukasti takakulman ohi.

Vain minuuttia myöhemmin vieraat saivat kuitenkin kylmää vettä niskaansa, kun HJK lisäsi johtoaan kulmapotkusta. Tuuli Enkkilän antama korkea kulmapotku painui suoraan takakulmaan ja vei helsinkiläiset jo 3–0-johtoon.

Punamustien murheelliset minuutit saivat jatkoa 66. minuutilla. Jenna Topra tarjoili syötön rangaistusalueella ja Lindström pääsi laukomaan pallon läheltä maalivahdin ohi verkon perukoille. Näin ollen HJK karkasi toisen jakson puolivälissä jo neljän maalin karkumatkalle.

Synkkä kolmen takaiskumaalin kymmenminuuttinen koitui lopulta myös ottelun ratkaisuksi. Punamustien pirteä toisen jakson aloitus kuihtui kokoon eikä joukkue kyennyt enää virittelemään takaa-ajoa. Vaikka PK-35 Vantaa haki loppuun asti kavennusosumaa, eivät vieraat saaneet enää luotua aidosti vaarallisia maalintekotilanteita. Ottelun lopun merkittävimmäksi tilastomerkinnäksi jäi lopulta vaihto, jossa Martta Orava tuli kentälle Elina Mankin tilalle. Kyseessä oli 15-vuotiaan Oravan ensiesiintyminen Punamustien paidassa.

Lisäosumia ei enää nähty, joten HJK jatkoi loppuotteluun selvin lukemin 4–0. Tappion myötä Punamustien cup-taival päättyi tällä kertaa välieriin. Loppukauden ajan joukkue keskittyy siis vain Kansallisen Liigan koitoksiin. Samalla katkesi myös pitkä maaliputki, kun PK-35 Vantaa jäi yli kolmen kuukauden tauon jälkeen ilman osumia.

Kenttätasapainossa parannettavaa

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan joukkue ei yltänyt Suomen Cupin välierässä parhaalle tasolleen. Ottelun alku oli Punamustille vaikea, mutta avausjakson loppua kohden vieraat pääsivät paremmin peliin mukaan.

– Lähdimme pelaamaan avausjaksolla liian passiivisesti, vaikka tarkoituksenamme oli olla aktiivinen osapuoli. Puolustusmuotommekaan ei ollut ihan kohdillaan eteenpäin puolustamista ajatellen. Se näkyi ensimmäisen 35 minuutin aikana siinä, että jouduimme juoksemaan aika paljon, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Sen jälkeen olimme aktiivisempia, prässäsimme kovempaa ja saimme myös riistoja korkeammalla. Pääsimme tilanteenvaihtoihin aika ylhäältä. Reetalla oli pari paikkaa ja saimme pelattua matalia keskityksiä maalille, mutta emme onnistuneet käyttämään niitä tilanteita. Jakson lopulla pidimme myös pallosta paremmin huolta.

Tauon jälkeen PK-35 Vantaa oli pirteä ja sai paremmin otetta pelistä. Väisäsen mukaan joukkueen kenttätasapaino ja palloton pelaaminen eivät kuitenkaan olleet riittävän hyviä.

– Emme olleet ihan riittävän aktiivisia pallottomina. Se oli ajoittain hyvää, mutta välillä hieman unohtui. Toisen jakson alkupuolella pelaajien etäisyydet kasvoivat hetkittäin liian suuriksi. Takaiskumaaleihin johtaneissa tilanteissa parannettavaa jäi puolustuslinjamme korkeudessa suhteessa koko joukkueen tasapainoon. HJK pääsi tilanteenvaihdoissa pelaamaan liian helposti linjojemme väliin tai puolustuslinjan selustaan, Väisänen arvioi.

– Pelissä oli hetkiä, jolloin olimme ihan hyvin mukana, mutta kokonaisuutena HJK oli vahvempi osapuoli. Toisen jakson alussa oli jo tunne, että peli voisi kääntyä enemmän meidän suuntaamme,, mutta sitten kenttätasapainomme petti ja HJK pääsi iskemään ratkaisevat osumat.

Tappion myötä PK-35 Vantaa keskittyy loppukauden ajan ainoastaan Kansalliseen Liigan. Sarjapeleissä tarjolla onkin heti revanssin paikka.

– Cup päättyi tällä kertaa osaltamme välieriin. Positiivista oli se, että meillä oli jälleen muutama hyvä paikka maalintekoon, mutta tänään emme saaneet palloa verkon perukoille. Toivottavasti olemme lauantain uusintakohtaamisessa terävämmällä jalalla ja saamme paremman kokonaisotteen pelistä.

Punamustien pelit jatkuvat tulevana lauantaina 9.9. samalla stadionilla, kun PK-35 Vantaa ja HJK kohtaavat Kansallisen Liigan merkeissä. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 17.9., jolloin vieraaksi saapuu FC Honka.

HJK – PK-35 Vantaa 4–0 (1–0)

9´ 1–0 Milja Kiviranta

56´ 2–0 Lotta Lindström

61´ 3–0 Tuuli Enkkilä

66´ 4–0 Lotta Lindström

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso (72´ Sanna Saarinen)

11 Elina Mankki (82´ Martta Orava)

15 Karoliina Autio (72´ Sofia Velez)

16 Liina Tervo

23 Tuulia Mikkola

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

88 Cecilia Ek

Vaihtopelaajat:

4 Martta Orava

6 Kaisa Mäki

13 Sanna Saarinen

20 Sofia Velez

96 Jenna Rantanen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot