UUTISET

Punamustat ja KuPS pistejakoon

26.8.2023

Punamustat ja KuPS pistejakoon

PK-35 Vantaa päätti Kansallisen Liigan runkosarjan pistejakoon. Punamustien maaliputki sai jatkoa ja Kuopion Palloseuran voittoputki katkesi, kun Myyrmäessä päädyttiin 2–2-tasapeliin.

Sarjakärki KuPS lähti runkosarjan päätöskierrokselle 12 ottelun voittoputkessa eikä kuopiolaisten verkkoon ollut tehty maaliakaan juhannuksen jälkeen. PK-35 Vantaa lähti kuitenkin ennakkoluulottomasti katkaisemaan molempia putkia ja jatkamaan omaa, koko kesän kestänyttä maaliputkeaan.

Kotijoukkue aloitti ottelun pirteästi ja pyrki alusta lähtien aktiiviseen pelaamiseen, vaikka vieraat pitivät palloa enemmän hallussaan. PK-35 Vantaa pelasi rohkeasti tiensä savolaisprässin läpi ja pelasi maltillisesti pallon kanssa. Usein kotijoukkue joutui vetäytymään myös syvälle puolustamaan, mutta koko joukkue puolusti kurinalaisesti.

KuPS vastasi kuitenkin ottelun avausmaalista yhdeksännellä peliminuutilla. Vieraat pelasivat hienon syöttöyhdistelmän rangaistusalueella. Lopulta Lavdije Begolli tarjoili pienen siirron sivuun Yuuka Kurosakille ja japanilainen laukoi pallon noin kymmenestä metristä taka-alakulmaan.

PK-35 Vantaa nousi kuitenkin tasoihin vain kolme minuuttia myöhemmin. Karoliina Autio jatkoi pitkän avauksen taidokkaasti pystyyn ja Ilona Walta pääsi juoksukilpailuun vieraiden Anni Hartikaista vastaan. Walta oli tilanteessa terävämpi, eteni estelyistä huolimatta vahvasti päätyrajalle ja tarjoili lopulta syötön takaviistoon. Autio nousi taustalta hyvin mukaan ja laukoi pallon vastustamattomasti verkon perukoille. Osuma oli Autiolle kuluvan liigakauden ensimmäinen.

Seuraava todella vaarallinen tilanne nähtiin avausjakson puolivälissä, kun KuPSin Roosa Ariyo karkasi pitkästä pystysyötöstä läpiajoon. Ariyo pääsi nokikkain maalivahdin kanssa, mutta Irea Virtanen Espejo veti tilanteessa pidemmän korren ja onnistui torjumaan.

Kotijoukkue sen sijaan siirtyi johtoon juuri ennen puolen tunnin täyttymistä. Hyvin rakennettu hyökkäys huipentui oikealla laidalla, kun Walta pelasi itsensä taidokkaasti vapaaksi ja pääsi keskittämään maalille. Keskitys pysähtyi puolustajaan, mutta irtopallo putosi suoraan Netta Kosolle, joka pääsi tälläämään noin kymmenestä metristä lukemiksi 2–1. Kyseessä oli Koson kuluvan liigakauden toinen osuma.

Kokonaisuudessaan avausjakso oli PK-35 Vantaalta erittäin onnistunut suoritus. Kotijoukkue puolusti tiiviisti ja onnistui muutamaa tilannetta lukuun ottamatta pitämään KuPSin poissa aivan vaarallisimmilta maalintekopaikoilta. Puolustajat pääsivät hyvin peittämään laukauksia tai pakottivat KuPSin hakemaan ratkaisuja kaukolaukauksilla. Omat pallolliset hetkensä PK-35 Vantaa sen sijaan käytti hienosti hyödykseen. Etenkin vieraiden Hartikainen oli avausjaksolla suurissa vaikeuksissa Waltaa vastaan, mikä johti lopulta myös molempiin kotijoukkueen osumiin. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 2 – 1-johtolukemissa.

Toisen jakson ensimmäinen maalipaikka avautui KuPSin Liina Noralle, joka pääsi laukomaan pomppupallosta rangaistusalueen rajalta, mutta Virtanen Espejo onnistui torjumaan. Kokonaisuudessaan PK-35 Vantaa onnistui lauantaina todella hyvin oman rangaistusalueensa puolustamisessa ja selvitti myös erikoistilanteet varmaotteisesti.

 KuPS nousi kuitenkin 59. minuutilla tasoihin näyttävän hyökkäyksen päätteeksi. Gentjana Rochi pelasi Begollin kanssa seinäsyötön rangaistusalueen rajalla, pääsi nokikkain maalivahdin kanssa ja sijoitti pallon varmasti etualakulmaan.

Vain hetkeä myöhemmin Rochi pääsi yrittämään toistamiseen todella hyvästä paikasta, mutta tällä kertaa laukaus painui hieman leveäksi. Kotijoukkue kesti hyvin KuPSin maalin jälkeisen painostusjakson, jonka jälkeen PK-35 Vantaa sai jälleen paremmin kontrollia pelistä. Kuopiolaiset pitivät enemmän palloa ja pääsivät hyökkäyskolmannekselle, mutta maalintekoalueille pääseminen tuotti vaikeuksia. Toisen jakson edetessä vieraiden ratkaisuyrityksissä alkoi hiljalleen näkyä turhautumisen merkkejä. Myös Punamustille avautui ottelun loppupuolella muutamia hyviä hyökkäyksiä, mutta niitä ei lopulta kyetty päättämään maalintekoyrityksiin.

Vieraiden Begolli pääsi vielä varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla yrittämään lähietäisyydeltä, mutta Virtanen Espejo torjui pienestä kulmasta tulleen laukauksen jaloillaan. Lisäosumia ei enää nähty, joten Myyrmäen kesäiltapäivässä päädyttiin lopulta pistejakoon lukemin 2–2.

Tasapelin myötä PK-35 Vantaa katkaisi KuPSin 12 ottelun mittaisen voittoputken sekä juhannuksesta lähtien jatkuneen nollapeliputken. Punamustien oma maaliputki sen sijaan venyi jo 14 ottelun mittaiseksi. Joukkue ei ole jäänyt maaleitta toukokuun jälkeen. Syyskuussa alkavaan yläloppusarjaan PK-35 Vantaa lähtee sarjataulukon viidenneltä sijalta.

Kurinalainen suoritus

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli tyytyväinen joukkueensa suoritukseen. Hän kiitteli etenkin taktista kurinalaisuutta ja pelirohkeutta.

– Olimme tänään todella nöyriä ja kurinalaisia. Lisäksi puhuimme ennen peliä paljon siitä, että meidän pitää uskaltaa heittäytyä peliin. Se onnistuikin tosi hienosti ja käytimme hyvin omat tilaisuutemme. Mielestäni meillä oli tällä suorituksella mahdollisuudet jopa voittaa tämä peli, Väisänen sanoi.

– On raskasta ottaa koko ajan vain vastaan, joten emme halunneet tehdä sitä. Välillä myös prässäsimme kovaa ja olimme aktiivisia puolustamisessa.

PK-35 Vantaa joutui aktiivisesta otteestaan huolimatta usein myös syvälle puolustamaan, mutta Väisäsen mukaan pelaajat toteuttivat ottelusuunnitelmaa todella kurinalaisesti.

– KuPS on taitava joukkue, mutta avausjaksolla onnistuimme oikeastaan maalia lukuun ottamatta estämään linjojen väliin pelaamisen. Emme päästäneet heitä ihan vaarallisimmille paikoille ja peitimme hyvin laukauksia. Puolustimme pelin sisällä oikeastaan viidellä eri tavalla. Vaikka eri vaiheita oli paljon, pelaajat suoriutuivat niistä hyvin, Väisänen kiitteli.

– Puolustuslinjamme pelasi oikeastaan vasta toista kertaa yhdessä, mutta he pelasivat todella yhtenäisesti. He jättivät KuPSin pelaajia usein paitsioon ja etenkin avausjaksolla pystyimme myös hyvin avaamaan peliä KuPSin kovan prässin alla.

Ensimmäinen jakso oli PK-35 Vantaalta lähes nappionnistuminen, minkä myötä joukkue pääsi johtoasemassa ottelun jälkimmäiselle puoliskolle.

– Toisella jaksolla puolustimme vielä tiukemmin, koska tiesimme KuPSin tulevan kovaa. Pääsääntöisesti onnistuimme hyvin, vaikka KuPS nousikin vielä tasoihin. Erikoistilanteet puolustimme tänään erittäin hyvin, vaikka KuPS on ollut niissä tällä kaudella todella vahva, Väisänen totesi.

– Yhteenvetona voi todeta, että onnistuimme monissa niissä asioissa, joissa halusimme ja pidimme KuPSin aika hyvin poissa vaarallisilta maalipaikoilta. Valmentajana olen erittäin tyytyväinen joukkueen pelaamiseen.

Punamustien riveistä löytyi lauantaina paljon onnistujia, joista Väisänen nosti esiin molemmat maalit alustaneen Ilona Wallan, hienon ottelun keskikentällä pelanneen Roosa Bröijerin sekä maalilleen hyviä otteita esittäneen Irea Virtanen Espejon.

– Tämä oli Ilonalta todella hieno suoritus. Saimme hyvin painetta Hartikaisen puolella ja Ilona pystyi niitä tilanteita voittamalla luomaan maalipaikkoja laidalta. Roosa oli tänään erittäin tärkeässä roolissa. Hän osoitti jälleen pystyvänsä pelaamaan hyvin myös erittäin kovan paineen alla. Irea sen sijaan teki pari todellista ”gamesaveria”.

Lauantain ottelun myötä liigakaudella saavutettiin yksi rajapyykki, kun runkosarja tuli päätökseensä ja pelit jatkuvat syksyn loppusarjoissa. Väisäsen mukaan loppukauden aikana Punamustien tavoitteena on kääntää tasaisia pelejä paremmin edukseen – ja edetä Suomen Cupin loppuotteluun.

– Olemme hävinneet toiseksi vähiten pelejä sarjassa, mutta tasapelejä olemme pelanneet liikaa. Niitä meidän olisi pitänyt kääntää voitoiksi. Ennen jatkosarjan miettimistä käännämme kuitenkin nopeasti katseet Suomen Cupin välierään.

Kansallisen Liigan loppusarjojen otteluohjelmat julkaistaan alkuviikosta. Punamustien pelit jatkuvat kuitenkin jo maanantaina 4.9. Suomen Cupin välierällä HJK:n vieraana.

PK-35 Vantaa – KuPS 2–2 (2–1)

9´ 0–1 Yuuka Kurosaki

12´ 1–1 Karoliina Autio

30´ 2–1 Netta Koso

59´ 2–2 Gentjana Rochi

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

6 Kaisa Mäki

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso (68´ Cecilia Ek)

15 Karoliina Autio (61´ Elina Mankki)

16 Liina Tervo

22 Ilona Walta

23 Tuulia Mikkola

28 Roosa Bröijer (75´ Sofia Velez)

29 Ella Koivu

Vaihtopelaajat:

11 Elina Mankki

20 Sofia Velez

99 Cecilia Ek

96 Jenna Rantanen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot