UUTISET

Punamustille vieraspisteet Turusta

2.8.2023

Punamustille vieraspisteet Turusta

PK-35 Vantaa palasi tiistai-iltana voittokantaan Kansallisessa Liigassa. Punamustilta nähtiin yksi kauden parhaista vierasesityksistä, kun joukkue Turun Palloseuran vieraana pisteet lukemin 1–2.

Ottelu potkaistiin käyntiin Turun sateisella yläkentällä, mutta pelin edetessä sade väistyi ja olosuhteet olivat erinomaiset tasokkaalle jalkapallo-ottelulle. Punamustien tavoitteena oli unohtaa viikonlopun pettymys, mutta säilyttää sama aktiivinen peli-ilme. Siinä vierasjoukkue lopulta myös onnistui.

PK-35 Vantaa otti kenttätapahtumat heti komentoonsa pitämällä enemmän palloa ja pääsemällä tasaisesti hyökkäyskolmannekselle. Lisäksi Punamustien prässipeli toimi hyvin, joten joukkue sai pallonmenetysten jälkeen usein riistettyä pelivälineen takaisin itselleen. Avausjakson puolivälissä Punamustien Elina Mankki taisteli hienosti pallon itselleen päätyrajan tuntumassa ja tarjoili syötön maalin edustalle. Reetta Suomela pääsi käännähtämään vapaaksi, mutta laukaus karkasi yli maalin.

Juuri ennen taukoa myös TPS:lle oli lähellä avautua tilaisuus maalintekoon, kun hyökkääjä pääsi jo ohittamaan maaliltaan vastaan tulleen Irea Virtanen Espejon. Eerika Appelqvist ehti kuitenkin viime hetkillä purkamaan pallon sivurajasta yli. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

Vaikka jo avausjakso oli Punamustien hallintaa, olivat todella vaaralliset maalintekopaikat vielä tiukassa. Toisella jaksolla PK-35 Vantaa painoi pelin yhä vahvemmin kotijoukkueen kenttäpäätyyn. Samalla paine alkoi tuottaa yhä enemmän myös maalintekoyrityksiä. 54. minuutilla pallo saatiin jopa maaliin asti. Anna Vlasoff tarjoili oikealta hyvän keskityksen, Mankki jatkoi sen päällään takatolpalle ja Suomela ohjasi pallon läheltä maaliin. Pienen tuumailun jälkeen erotuomaristo tuomitsi tilanteen kuitenkin paitsioksi.

Hetkeä myöhemmin Liina Tervo pääsi karkaamaan vasemmalta laidalta ja tarjoili matalan poikittaissyötön maalille. TPS:n maalivahti Venla Roine ehti kuitenkin palloon juuri ennen Suomelaa. Vahvaan paineen jatkuessa Suomela pääsi yrittämään kahdesti takatolpalta, mutta ensimmäisen yrityksen tielle ehti maalivahti ja toisen peitti turkulaispuolustaja. Aivan avausjakson puolivälissä Mankki sai hyvän yksilösuorituksen päätteeksi jalkansa vapaaksi ja pääsi laukomaan kohti etualakulmaa, mutta tällä kertaa tolppa pelasti kotijoukkueen.

Maalihanat aukesivat lopulta 76. minuutilla. Ilona Walta antoi keskialueelta vapaapotkun maalille. Kummankaan joukkueen pelaajat eivät lopulta osuneet palloon, joten peliväline painui pelaajaruuhkan läpi suoraan takakulmaan. 0–1-osuman myötä Walta kirjautti samalla tililleen ensimmäisen maalinsa PK-35 Vantaan paidassa.

Hetkeä myöhemmin vaihdosta kentälle tullut Roosa Bröijer pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta yritys karkasi yli maalin. Vieraat lisäsivät kuitenkin johtoaan jo seuraavasta tilaisuudestaan. Peliväline jäi kulmapotkun jälkeen pyörimään maalin edustalle ja päätyi lopulta Reetta Suomelalle takatolpalle. Suomela laukoi pallon lähietäisyydeltä voimalla tolpan kautta maaliin ja vei Punamustat jo 0–2-johtoon.

Toista jaksoa oli pelattu lähes yksinomaan TPS:n kenttäpäätyyn, mutta 81. minuutilla kotijoukkue nousi kuin varkain maalin päähän. Netta Laasio pääsi tarjoilemaan oikealta laidalta matalan syötön maalin edustalle ja Viivi Ollonqvist ohjasi pelivälineen noin viiden metrin viivalta maalivahdin ohi.

Vieraat eivät hätkähtäneet takaiskuosumasta, vaan pelasivat ottelun kurinalaisesti ja järkevästi loppuun. Kavennusosuma jäi lopulta turkulaisten toisen jakson ainoaksi todella vaaralliseksi hyökkäykseksi. Toppariparin muodostaneet Ella Koivu ja Eerika Appelqvist sekä maalia vartioinut Virtanen Espejo selvittivät orastaneet tilanteet ennen kuin niistä ehti syntyä todellista uhkaa.

Punamustilla oli vielä jopa tilaisuutensa lisäosumiin, mutta enempää maaleja ei enää nähty. Johto kesti kuitenkin loppuun asti, joten pisteet matkasivat Myyrmäkeen lukemin 1–2. Samalla PK-35 Vantaa palasi kahden voitottoman ottelun jälkeen täysien pisteiden makuun.

Sarjasijoituksia tiistain voitto ei muuttanut, mutta tärkeän kolmen pisteen myötä PK-35 Vantaa otti merkittävän askeleen kohti yläloppusarjaa.

Vahva pelisuoritus

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli tyytyväinen joukkueensa suoritukseen Turussa. Vierasjoukkueella oli läpi ottelun vahva ote kenttätapahtumista.

– Tämä oli meiltä joukkueena kokonaisuudessaan hyvä suoritus. Pystyimme säilyttämään Åland United -ottelun hyvän peli-ilmeen ja jopa parantamaan siitä. Tämä oli meiltä vahvaa, mutta samalla rentoa pelaamista, Väisänen sanoi.

– Ensimmäisellä jaksolla pystyimme hyvin muuttamaan pelin painopistettä ja saimme luotua laitojen kautta tilanteita. Avausjakso oli meiltä aika varmaotteista pelaamista. TPS:n pallonhallintajaksot jäivät lyhyiksi. Takaprässimme toimi tänään hyvin ja saimme menetysten jälkeen usein riistettyä pallon nopeasti takaisin.

Väisäsen mukaan vieraiden keskikenttä oli tiistaina tärkeässä roolissa. Pallonhallinta oli läpi ottelun Punamustilla, mutta toisella jaksolla paine yltyi selvästi.

– Koko keskikenttä pelasi hyvin. He auttoivat aktiivisesti alinta linjaa, olivat pelattavissa, pystyivät pelaamaan pienessä tilassa ja antoivat muille aikaa etsiä uusia paikkoja, Väisänen totesi.

– Mitä pidemmälle peli eteni, sitä selkeämmin se kääntyi meille. Roosa Bröijer ja Netta Koso toivat vaihdosta kentälle tultuaan vielä vahvan lisän pallonhallintapelaamiseemme. Pääsimme haastamaan 1v1-tilanteissa, etenimme hyvin rangaistusalueelle ja saimme luotua loistavia paikkoja maalin edustalle.

PK-35 Vantaa iski lopulta voiton ratkaisseet maalit muutaman minuutin sisällä. Tehohetken jälkeen TPS nousi vielä maalin päähän, mutta Väisäsen mukaan vierasjoukkue selvitti pelin loppuvaiheet tyylikkäästi.

– Ilona pelasi vapaapotkun juuri sille alueelle kuin pitikin ja ”Ellu” teki tärkeän juoksun, jonka myötä maalivahti hieman herpaantui. Toisessa maalissa taistelimme hyvin maalin edustalla ja Kaisa hyppäsi oikea-aikaisesti irtopalloon, joka putosi lopulta Reetalle, Väisänen kertasi osumia.

– Viimeisellä kymmenminuuttisella TPS pyrki saamaan painetta maalillemme. He pääsivätkin kaventamaan pienen herpaantumisemme myötä, mutta muuten hoidimme lopun hyvin. Vaikka TPS pelasi paljon palloja pystyyn, alakertamme hoiti ne mallikkaasti.

Punamustien puolustuslinjan koostumus erosi aiemmista peleistä, mutta Väisäsen mukaan alakerrassa uusiin rooleihin päätyneet Ella Koivu, Eerika Appelqvist ja Ilona Walta onnistuivat hyvin.

– Lähdimme peliin aika uudistuneella puolustuslinjalla, joka ei ollut pelannut yhdessä. Eerika ja ”Eltsu” joutuivat aika haastavaan tilanteeseen, mutta molemmat pelasivat rohkeasti ja suoriutuivat hyvin. Lisäksi Ilona putosi oikeaksi puolustajaksi. Kokonaisuutena alakerta hoiti kuitenkin tehtävänsä tosi hyvin.

Pelitahti jatkuu tiiviinä, sillä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran jo tulevana sunnuntaina. Väisäsen mukaan palautumisen ja valmistautumisen merkitys korostuu tiiviissä pelirytmissä.

– Nyt otamme pari päivää kevyesti, palaudumme omatoimisesti ja harjoittelemme jälleen perjantaina. Sunnuntaina meidän pitää olla taas valmiina hyvin erilaiseen cup-otteluun.

Punamustien pelit jatkuvat jo tulevana sunnuntaina 6.8. Silloin panoksena on Suomen Cupin välieräpaikka, kun PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Helsingin Palloseuran.

TPS – PK-35 Vantaa 1–2 (0–0)

73´ 0–1 Ilona Walta

76´ 0–2 Reetta Suomela

81´ 1–2 Viivi Ollonqvist

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

11 Elina Mankki (82´ Karoliina Autio)

16 Liina Tervo (70´ Kaisa Mäki)

18 Jenni Huttunen (59´ Netta Koso)

19 Anna Vlasoff

22 Ilona Walta

23 Tuulia Mikkola

29 Ella Koivu

88 Cecilia Ek (59´ Roosa Bröijer)

Vaihtopelaajat:

6 Kaisa Mäki

9 Netta Koso

15 Karoliina Autio

2 Roosa Bröijer

96 Jenna Rantanen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot