UUTISET

Punamustille karvas kotitappio Åland Unitedille

30.7.2023

Punamustille karvas kotitappio Åland Unitedille

PK-35 Vantaa kärsi lauantai-iltapäivänä sarjakauden ensimmäisen kotitappionsa. Punamustien peli-ilme oli hyvä ja joukkue loi riittävästi maalipaikkoja, mutta tehokkaampi Åland United vei pisteet lukemin 1–2.

Vaikka kyseessä oli heinäkuinen kesälauantai, pelattiin ottelu varsin syksyisessä säässä. Jalkapallon pelaamiseen sateinen keli tarjosi kuitenkin varsin ihanteelliset olosuhteet ja peliväline liikkui mukavasti Myyrmäen stadionin tekonurmella.

Ottelun alussa molemmat joukkueet hakivat vielä asemia, mutta mitä pidemmälle avausjakso eteni, sitä selkeämmin kotijoukkue hallitsi kenttätapahtumia. Punamustien pallonhallinnasta huolimatta saarelaisvieraat väläyttelivät tasaisin väliajoin vaarallisuuttaan nopeissa hyökkäyksissä.

PK-35 Vantaan ensimmäinen vaarallinen maalintekopaikka nähtiin reilun vartin pelin jälkeen, kun Liina Tervo keskitti vasemmalta, Elina Mankki pudotti maalin edustalla takaviistoon ja Reetta Suomela pääsi laukomaan hyvästä paikasta. Laukaus painui kuitenkin puolustajan kautta sivuverkkoon.

Vieraiden avausjakson paras maalipaikka sen sijaan nähtiin hieman ennen puolen tunnin täyttymistä. Senja Salo pääsi laukomaan kulmapotkutilanteessa, mutta Punamustien keskuspuolustaja Nette-Nina Hiltunen ehti pallon tielle lähes maaliviivalla ja pelasti kotijoukkueen takaiskulta.

Avausjakson loppua kohden ote oli yhä vahvemmin Punamustilla. Pelin painopisteestä kertoo sekin, että PK-35 Vantaa sai jo avausjaksolla peräti yhdeksän kulmapotkua. Niistä vaarallisin nähtiin, kun Ilona Walta antoi hyvän pallon ja tilanteeseen vauhdilla tullut Roosa Toivanen pääsi puskemaan voimalla noin kymmenestä metristä. Åland Unitedin maalivahti Jessica Kiviaho venyi kuitenkin hienoon torjuntaan. Juuri ennen taukoa Kiviaho onnistui torjumaan myös Waltan yrityksen lähietäisyydeltä.

Kotijoukkueen painostus palkittiin vihdoin avausjakson kolmannella lisäaikaminuutilla. Toivanen tarjoili pitkän pystypallon Mankille, joka ei kuitenkaan aivan päässyt tuikkaamaan palloa ohi vastaan tulleen maalivahdin. Myöskään Kiviaho ei kuitenkaan kyennyt vangitsemaan pelivälinettä, joten Tervo pääsi nappaamaan irtopallon ja siirsi sen helposti tyhjään maaliin. Avausjakso päättyi Tervon osumaan, joten tauolla lähdettiin Punamustien 1–0-johtolukemissa.

Kotijoukkue aloitti myös toisen jakson vahvasti. Sen alkajaisiksi Toivanen pääsi puskemaan kulmapotkutilanteessa jo kolmatta kertaa iltapäivän aikana, mutta tällä kertaa pusku kolahti ylärimaan.

Åland United iski kuitenkin 53. minuutilla tasoituksen kesken Punamustien painostusjakson. Hailey Whitaker nousi vahvasti oikealta ja pääsi keskittämään päätyrajan tuntumasta. Punamustien pelaajat ehtivät palloon ensimmäisinä, mutta peliväline kimposi epäonnisesti Roosa Toivasen kautta omaan maaliin.

Takaiskuosumaa seurasi hieman sekavampi vaihe, mutta hiljalleen PK-35 Vantaa sai jälleen otteen pelistä ja pystyi viemään painopistettä takaisin vieraiden kenttäpäätyyn. Ahvenanmaalaiset sen sijaan pyrkivät hyödyntämään tilaisuutensa nopeisiin vastaiskuihin. Lisäksi Åland United pääsi kertaalleen yrittämään maalintekoa vapaapotkusta noin 20 metristä, mutta Dana Leskisen laukaus pysähtyi ylärimaan. Tilda Råtts sen sijaan sijoitti pallon puolittaisesta läpiajosta hieman ohi taka-alakulman. Myös hyvän ottelun Punamustien tolppien välissä pelannut Jenna Rantanen pääsi torjuntatöihin. Rantanen venyi näyttävään torjuntaan, kun Åland Unitedin Silja Tuominen pääsi laukomaan hyvästä paikasta.

Kotijoukkue hätyytteli noin varttia ennen päätösvihellystä, kun Tuulia Mikkola pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta. Laukaus painui kuitenkin puolustajan ja maalitolpan kautta leveäksi. PK-35 Vantaa pääsi lähelle, mutta ei kyennyt hyödyntämään tilaisuuksiaan.

Ottelun ratkaisuosuma nähtiin lopulta 83. peliminuutilla. Rantanen pysäytti ensin hyvällä vastaantulollaan Aada Törrösen läpiajon, mutta syöksyi sen jälkeen samaan irtopalloon Åland Unitedin Leskisen kanssa. Erotuomari tulkitsi tilanteen rikkeeksi ja seurauksena oli rangaistuspotku. Leskinen asettui itse pallon taakse ja laukoi pelivälineen varmasti vasempaan alakulmaan. Rantanen oli laukauksessa hyvin mukana, mutta ei aivan ylettynyt torjumaan.

PK-35 Vantaa jahtasi loppuun asti tasoitusta ja onnistui vielä luomaan painetta. Vaihdosta kentälle tullut Anna Vlasoff pääsi laukomaan vapaasti noin kymmenestä metristä, mutta Kiviaho ehti jälleen laukauksen tielle. Vierasjohto kesti loppuun asti, joten Åland United haki Myyrmäestä pisteet lukemin 1–2 ja aiheutti Punamustille sarjakauden ensimmäisen kotitappion. Samalla kyseessä oli ahvenanmaalaisten seurahistorian ensimmäinen vierasvoitto PK-35 Vantaasta.

”Harmittaa joukkueen puolesta”

Päävalmentaja Jari Väisäsen päällimmäinen tunne ottelun jälkeen oli harmitus. PK-35 Vantaa pelasi monilta osin vahvan ottelun, mutta esitystä ei palkittu sarjapisteiden muodossa.

– Harmittaa joukkueen puolesta, sillä pelasimme hyvän, aktiivisen pelin. Peli-ilme oli todella hyvä. Pallo liikkui hyvin ja pystyimme juoksuttamaan Åland Unitedia Pääsimme paljon rangaistusalueelle, saimme paljon kulmapotkuja ja pystyimme luomaan tilanteita, mutta maalinteko oli tänään vaikeaa. Lisäksi Åland Unitedin maalivahti otti pari hyvää refleksitorjuntaa. Meillä oli tänään maalipaikkoja ehkä enemmän kuin missään muussa liigapelissä tällä kaudella, Väisänen harmitteli.

– Toki myös Åland United oli vaarallinen vastahyökkäyksissä. Muutaman kerran he laukoivat niistä ohi ja muutaman tilanteen Jenna torjui hyvin. Vastustajan erikoistilanteet sen sijaan onnistuimme puolustamaan hyvin.

Kun PK-35 Vantaa ei onnistunut hyödyntämään omia paikkojaan, iskivät ahvenanmaalaiset toisella jaksolla kahdesti. Osumista ensimmäinen päätyi verkkoon Punamustien oman pelaajan kautta ja toinen syntyi pelin loppupuolella rangaistuspilkulta.

– Tiesimme Åland Unitedin pelaavan hyviä matalia palloja maalille, mutta se oli harmillinen oma maali juuri, kun meillä oli hyvä vaihe menossa. Myös rangaistuspotku oli totta kai harmillinen, sillä puolustimme sitä edeltäneen tilanteen huonosti. Leskinen haki tilanteessa taidokkaasti pilkun. Sekin on hyvän pelaajan merkki. Maalineduspelaamista meidän pitää vielä parantaa.

Lauantai-iltapäivän onnistujista Väisänen nosti esiin Jenna Rantasen, Ella Koivun ja Liina Tervon.

– Jenna pelasi maalilla vahvan pelin. Hän pelasi pitkästä aikaa liigapelin ja selviytyi mallikkaasti. Puolustuslinjassa ”Eltsu” oli todella vahva 1v1-puolustamisessa ja voitti lähes kaikki tilanteet. Hyökkäyspäässä Liina haastoi rohkeasti, hankki erikoistilanteita ja teki tietysti maalin.

Punamustien pelaajista Nette-Nina Hiltunen sen sijaan pelasi lauantaina tämän kauden viimeisen ottelunsa kotimaan kamaralla. Hiltunen suuntaa jo sunnuntaina kohti uusia seikkailuja Yhdysvaltoihin, missä hän yhdistää pelaamisen ja yliopistosarjassa pelaamisen.

– ”Netsku” on mennyt tällä kaudella paljon eteenpäin. Hän on ottanut isoja askelia etenkin pallollisessa pelaamisessa. Nyt toivotamme hänelle onnea tulevaan ja toivottavasti saamme hänet mukaan jälleen ensi kesänä.

Ottelun jälkeen katseet kääntyivät nopeasti kohti tulevaa. Alkavalla viikolla ohjelmassa on kaksi ottelua, joista ensimmäinen on edessä jo tiistaina.

– Sanoin pelaajille pelin jälkeen, että meidän täytyy säilyttää tämä peli-ilme. Nyt on tärkeää palautua hyvin, sillä meillä on tiukka kahden pelin viikko edessä. Onneksi meillä on tällä hetkellä paljon pelaajia käytettävissä. Meillä oli tänään täysi vaihtopenkki ja lisäksi jouduimme jättämään kaksi pelikuntoista pelaajaa jopa kokoonpanon ulkopuolelle.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat jo tulevana tiistaina 1.8. vierasottelulla Turun Palloseuraa vastaan. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 6.8., jolloin Suomen Cupin puolivälierässä vieraaksi saapuu Helsingin Palloseura.

PK-35 Vantaa – Åland United 1–2 (1–0)

45+3´ 1–0 Liina Tervo

53´ 1–1 oma maali

83´ 1–2 Dana Leskinen (rp.)

Avauskokoonpano:

7 Nette-Nina Hiltunen

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso (69´ Roosa Bröijer)

11 Elina Mankki (86´ Karoliina Autio)

16 Liina Tervo (69´ Anna Vlasoff)

22 Ilona Walta

23 Tuulia Mikkola (86´ Kaisa Mäki)

26 Roosa Toivanen

29 Ella Koivu

88 Cecilia Ek (77´ Jenni Huttunen)

96 Jenna Rantanen

Vaihtopelaajat:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

6 Kaisa Mäki

15 Karoliina Autio

18 Jenni Huttunen

19 Anna Vlasoff

28 Roosa Bröijer

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot