UUTISET

Punamustat tasapeliin Tapiolassa

23.7.2023

Punamustat tasapeliin Tapiolassa

Kansallisen Liigan lähes kolmen viikon mittainen kesätauko päättyi lauantaina, kun pelit pyörähtivät jälleen käyntiin. Punamustien osalta sarjapelit jatkuivat tasaisella ottelulla FC Hongan vieraana Tapiolassa. PK-35 Vantaa johti ottelua kahdesti, mutta joutui lopulta tyytymään 2–2-pistejakoon.

Joukkueet lähtivät otteluun peräkkäisiltä sarjasijoituksilta, joten lähtökohdat olivat tasaiset. Myös olosuhteet olivat otolliset hienolle jalkapalloillalle, sillä ottelu pelattiin lämpimän kesäauringon alla Tapiolan urheilupuiston hyväkuntoisella luonnonnurmella.

Ottelun luonne oli pääsääntöisesti se, että vierasjoukkue PK-35 Vantaa pyrki pitämään pelivälinettä hallussaan, kun taas kotijoukkue FC Honka haki ratkaisuja suoraviivaisemmilla hyökkäyksillä. Punamustien pallollinen pelaaminen ei kuitenkaan ollut kesätauon jälkeen vielä täysin uomissaan.

Vieraat vastasivat kuitenkin ottelun avausmaalista, joka syntyi 16. minuutilla hienon hyökkäyksen seurauksena. Hyökkäyksen arkkitehtina toimi etenkin Reetta Suomela, joka lähti omalta alueeltaan yli 50-metriseen kuljetukseen. Sen päätteeksi hän pelasi rangaistusalueen rajalla hienon seinäsyötön Liina Tervon kanssa ja pääsi lopulta nokikkain maalivahdin kanssa. Suomelan terävä tuikkaus kengänkärjellä yllätti espoolaisten maalivahti Sofia Mannerin ja livahti tämän alta maaliin. Osuma oli Suomelalle liigakauden kolmas.

FC Honka nousi kuitenkin tasoihin vain kaksi minuuttia myöhemmin. Tasoitusmaali syntyi suoraviivaisella hyökkäyksellä, kun kotijoukkueen puolustaja pelasi kaukaa pitkän pallon. Elli Seiro pääsi karkaamaan Punamustien alakerralta ja laukoi lopulta pallon rangaistusalueen rajan takaa etukulmaan.

Juuri nopeat hyökkäykset olivat avausjaksolla kotijoukkueen vaarallisin ase. Siinä saatiin toinen väläytys puolen tunnin pelin jälkeen, kun Wilma Sjöholm pääsi karkaamaan läpiajoon. Sjöholmin viimeistely-yritys suuntautui kuitenkin ohi maalin.

Myös Punamustilla oli vielä ennen taukoa tilaisuutensa siirtyä uudelleen johtoon. Tervo päätti pitkän kuljetuksena rangaistusalueelle ja pääsi laukomaan kahdesti. Ensimmäisen yrityksen peitti espoolaispuolustaja ja toisen maalivahti Manner torjui yläriman yli kulmapotkuksi. Tauolle lähdettiin siis tasalukemissa 1–1.

Avausjaksolla peli aaltoili todella voimakkaasti päästä päähän, mutta jälkimmäisellä puoliskolla PK-35 Vantaa sai hieman paremmin otetta kenttätapahtumista. Vieraat pystyivät pitämään enemmän palloa ja onnistuivat myös paremmin estämään FC Hongan pitkiä palloja kohti puolustuslinjan selustaa.

Punamustien toisen jakson ensimmäinen todella hyvä maalipaikka nähtiin, kun Tervo eteni oikealta päätyrajalle ja tarjoili syötön maalille. Suomela pääsi pudottamaan pallon takaviistoon vaihdosta kentälle tulleelle Tuulia Mikkolalle, joka laukoi heti ensimmäisellä kosketuksellaan. Manner torjui kuitenkin alakulmaa kohti suuntautuneen laukauksen kulmapotkuksi.

 PK-35 Vantaa siirtyi kuitenkin jakson puolivälissä uudelleen johtoon. Ilona Walta karkasi oikealta laidalta ja pääsi tarjoilemaan matalan keskityksen aivan päätyrajalta. Keskitys tavoitti takatolpalta Tervon, joka laukoi pallon lähietäisyydeltä maaliin. Osuma oli Tervolle liigakauden toinen.

Johtomaalin jälkeenkin ote pystyi vierailla, jotka saivat hiljalleen pelattua pidempiä hyökkäyksiä myös korkeammalle kotijoukkueen kenttäpuoliskolla. Myös vaihdosta kentälle tullut ja sarjakauden avausminuuttinsa pelannut Roosa Bröijer toi uuden mausteen Punamustien pallolliseen pelaamiseen.

Punamustien johto ei kuitenkaan kestänyt loppuun asti. FC Honka sai kaksi peräkkäistä kulmapotkua, joista jälkimmäinen tuotti tulosta. Espoolaiset pelasivat kulmapotkun etualueelle ja vain minuuttia aiemmin vaihdosta kentälle tullut Annika Idman jäi tilanteessa liian vapaaksi. Idman pääsi laukomaan pallon suoraan ilmasta maaliin ja nosti uransa ensimmäisellä liigamaalilla kotijoukkueen 87. minuutilla tasoihin.

Molemmat joukkueet hakivat vielä viimeisillä minuuteilla voittomaalia, mutta todella vaarallisia maalipaikkoja ei enää nähty. Tapiolassa päädyttiin siis pistejakoon lukemin 2–2. Tasapelin myötä sarjasijoituksissa ei nähty muutoksia. PK-35 Vantaa jatkaa edelleen neljäntenä pisteen FC Honkaa edellä.

Kenties ottelun merkittävin tilastomerkintä oli kuitenkin se, että Punamustien puolustaja Anna Vlasoff saavutti lähes ällistyttävän 300 pääsarjaottelun rajan. Pääsarjadebyyttinsä 36-vuotias Vlasoff teki jo kaudella 2006.

”Piste minimisuorituksella

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan vierasjoukkue ei yltänyt Tapiolassa parhaalle tasolleen. Sekä pallollinen pelaaminen että puolustaminen jättivät parantamisen varaa.

– Tänään nähtiin kaiken kaikkiaan hieman sekavaa jalkapalloa. Etenkin avausjaksolla kummankin joukkueen pelaaminen oli vain hetkittäin kontrolloitua. Toisella jaksolla pääsimme paremmin kontrolloimaan peliä, mutta kollektiivinen joukkuepelaamisemme ei ollut yhä hyvää kuin edellisissä peleissä. Molemmat maalimme olivat toki hienosti pelattuja, Väisänen totesi.

– Lähdimme totta kai hakemaan voittoa. Pelimme ei kuitenkaan ollut ihan uomissaan, joten siihen nähden piste oli meiltä minimisuoritus.

Ensimmäisellä jaksolla espoolaiset aiheuttivat Punamustille ongelmia etenkin pitkillä palloilla, joista yksi johti myös kotijoukkueen 1–1-tasoitusmaaliin.

– FC Hongan alakerran pelaajat pelasivat avausjaksolla hyviä pitkiä palloja, joihin emme reagoineet tarpeeksi hyvin. Kävimme sitä tauolla läpi ja toisella jaksolla onnistuimme niiden puolustamisessa jo paremmin.

Vaikka PK-35 Vantaa sai toisella jaksolla vahvemman otteen kenttätapahtumista, Väisänen ei ollut täysin tyytyväinen joukkueensa pallolliseen pelaamiseen.

– Meidän pitäisi pystyä pitämään paremmin palloa. Meillä oli pelin alussa ihan hyvä jakso, mutta vasta pelin loppupuolella pääsimme pitämään palloa pidempään vastustajan puoliskolla. Pallollisten pelaajien liikkeet ja oman pelitilan hallinta eivät tänään olleet toivotulla tasolla, Väisänen sanoi.

– Meillä oli maalien lisäksi muutama kelpo paikka ja lisäksi hyviä aihioita. Se harmittaa, että hukkasimme tilanteita, joissa olisimme voineet hyödyntää keskialueen kuljetuksia tilanteiden luomiseen. Teimme niissä kuitenkin usein liian hätäisiä ratkaisuja.

Onnistujien joukkueen Väisänen nosti etenkin avausmaalin alustaneen ja toisen itse viimeistelleen Liina Tervon sekä sarjakauden avausminuuttinsa pelanneen Roosa Bröijerin.

– Liina oli tänään hyvä. Hän teki maalin, antoi yhden maalisyötön ja pelasi mielestäni yhden parhaista liigapeleistään. Myös Roosan paluu oli tärkeä asia. Otteista ei näkynyt millään tavalla, että hän olisi ollut puoli vuotta poissa. Totta kai Roosa tarvitsee vielä lisää pelituntumaa, mutta tämä oli oikein hyvä sisääntulo.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat viikon kuluttua lauantaina 29.7. Silloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu Åland United.

FC Honka – PK-35 Vantaa 2–2 (1–1)

16´ 0–1 Reetta Suomela

18 1–1 Elli Seiro

68´ 1–2 Liina Tervo

87´ 2–2 Annika Idman

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

7 Nette-Nina Hiltunen

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso

16 Liina Tervo (86´ Karoliina Autio)

18 Jenni Huttunen (46´ Tuulia Mikkola)

19 Anna Vlasoff (67´ Elina Mankki)

22 Ilona Walta

26 Roosa Toivanen

29 Ella Koivu

88 Cecilia Ek (86´ Kaisa Mäki)

Vaihtopelaajat:

5 Kaisa Mäki

11 Elina Mankki

15 Karoliina Autio

23 Tuulia Mikkola

28 Roosa Bröijer

96 Jenna Rantanen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot