UUTISET

PK-35 Vantaa Suomen Cupissa 16 parhaan joukkoon

22.6.2023

PK-35 Vantaa Suomen Cupissa 16 parhaan joukkoon

Punamustien cup-juna jatkaa matkaansa Suomen Cupin viidennelle kierrokselle. FC Lahti puolusti kotonaan tiukasti, mutta PK-35 Vantaa haki lopulta Kisapuistosta varmaotteisen 0–3-vierasvoiton.

Suomen Cupin neljännen kierroksen ottelu pelattiin helteisissä olosuhteissa, sillä lämpömittari kohosi päivällä lähes 30 asteeseen. Joukkueiden onneksi ottelu potkaistiin käyntiin vasta iltakahdeksalta, joten aivan pahimmassa helteessä ei jouduttu pelaamaan. Lähtökohdat otteluun olivat varsin selkeät, kun PK-35 Vantaa kohtasi sarjaporrasta alempana Ykkösessä pelaavan FC Lahden.

Vierasjoukkue PK-35 Vantaa otti kenttätapahtumat heti komentoonsa ja pallonhallinnan itselleen. FC Lahti sen sijaan keskittyi tiukkaan puolustamiseen ja odotti tilaisuuksiaan vastahyökkäyksiin. Punamustien prässipeli toimi kuitenkin siinä määrin hyvin, että lahtelaisten pallolliset hetket jäivät todella lyhyiksi. PK-35 Vantaa voitti pallonmenetysten jälkeen pelivälineen kerta toisensa jälkeen nopeasti takaisin itselleen.

Samalla PK-35 Vantaa loi jatkuvaa painetta kotijoukkueen maalille, mistä hyvänä osoituksena vieraille kirjattiin jo avausjaksolla peräti kahdeksan kulmapotkua. Niistä yksi päättyi Roosa Toivaseen puskuun, joka suuntautui kuitenkin suoraan maalivahdin käsiin. Laukomalla maalia hätyyttelivät muun muassa Sofia Velez ja Tuulia Mikkola, mutta yritykset eivät tuottaneet tulosta. Elina Mankille sen sijaan avautui kuin varkain huippupaikka, kun hän pääsi katkaisemaan pahasti vajaaksi jääneen poikittaissyötön aivan maalin edessä. FC Lahden maalia vartioinut Saija Suni onnistui kuitenkin peittämään laukauksen.

Maalihanat aukesivat lopulta juuri ennen taukoa. Avausjakso oli edennyt jo lisäajalle, kun Toivanen vapautti hyvällä pystysyötöllä Netta Koson, joka pääsi karkaamaan vasemmalta laidalta. Koso tarjoili matalan keskityksen maalille. Elina Mankki pääsi ohjaamaan, mutta lahtelaismaalivahti ehti vedon tielle. Lopulta irtopallo päätyi Liina Tervolle, joka pääsi siirtämään pallon lähietäisyydeltä verkon perukoille. Tervon osuman myötä tauolle lähdettiin Punamustien 0–1-johtolukemissa.

Toinen jakso noudatti hyvin samankaltaista käsikirjoitusta. Tauon jälkeen nähtiin lyhyt seesteisempi vaihe, mutta sen jälkeen PK-35 Vantaa loi jälleen maalipaikkoja yltyvään tahtiin. FC Lahdelle avautui muutamia vastahyökkäysmahdollisuuksia, mutta niistä suurin osa katkesi ennen aikojaan. Kotijoukkue pääsi keskiviikkoiltana vain muutamaan otteeseen rangaistusalueen läheisyyteen. Punamustien maalia kohti FC Lahti ei laukonut kertaakaan, joten kotikaupungissaan pelaamaan päässyt maalivahti Jenna Rantanen ei joutunut torjuntatöihin.

Kovasta painostuksesta huolimatta vieraiden toinen maali nähtiin vasta 84. minuutilla. Ella Koivu teki oikealla laidalla hienon esityön, eteni päätyrajalle ja tarjoili noston takatolpalle. Nosto tavoitti vaihdosta kentälle tulleen Sanna Saarisen, joka pääsi puskemaan pallon läheltä maaliin.

PK-35 Vantaa kaunisteli lukemia vielä lisäajalla. Vieraat pelasivat lyhyen vapaapotkun Toivaselle, joka laukoi painavasti noin 20 metristä. Lahtelaisten maalivahti Suni torjui laukauksen, mutta Mankki laukoi irtopallon läheltä maaliin. Saarisen tavoin myös Mankki onnistui maalinteossa toisessa peräkkäisessä ottelussa.

Punamustien voittolukemiksi kirjattiin lopulta 0–3, joten joukkueen matka jatkuu Suomen Cupin 16 parhaan joukkoon.

Hyvissä tunnelmissa juhannuksen viettoon

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan joukkueen selkeänä tavoitteena oli jatkopaikka, jonka se myös saavutti varsin varmaotteisella pelisuorituksella. PK-35 Vantaa kontrolloi ottelua alusta lähtien eikä päästänyt FC Lahtea peliin mukaan.

– Suomen Cupissa vain voitolla on merkitystä, joten sen myötä päällimmäinen fiilis on tietysti hyvä. Meillä on nyt alla kaksi voittoa ja jatkopaikka cupissa, joten voimme lähteä tyytyväisin mielin juhannuksen viettoon, Väisänen sanoi.

– Pidimme tänään paljon palloa ja saimme sen menetysten jälkeen aina nopeasti takaisin. Olimme niissä tilanteissa hyvin hereillä eikä vastustaja päässyt vaarallisiin tilanteisiin. FC Lahti pelasi aika kovaa ja yritti sillä tavalla horjuttaa meitä, minkä seurauksena saimme aika paljon vapaapotkuja.

Avausmaalia saatiin odottaa lähes tauolle asti, mutta Väisäsen mukaan joukkue malttoi luottaa omaan tekemiseensä.  Hän muistutti, että puolustusmuurien murtaminen ei ole koskaan helppoa.

– Ensimmäisellä jaksolla hyvää oli se, että emme lähteneet oikomaan vaan maltoimme pelata omaa peliämme. Uskoimme siihen, että saamme tilanteita ja lopulta myös maaleja. Meillä olikin avausjaksolla useampia hyviä paikkoja ja peräti kahdeksan kulmapotkua, Väisänen kertasi avausjaksoa.

– FC Lahti lähti puolustamaan syvällä eikä ottanut mitään riskejä. Kun vastustaja puolustaa tiukasti omaa maaliaan, peli voi mennä vaikeaksi. Liina teki kuitenkin tärkeän avausmaalin avausjakson lopussa.

Vaikka PK-35 Vantaa oli koko ajan hallitsevampi osapuoli, eivät lukemat revenneet. Punamustien toinen maali syntyi vasta kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Ella Koivu teki näyttävän esityön Sanna Saarisen osumaan.

– Avausjakso oli meiltä aika rutiininomaista pelaamista. Toisen jakson alussa pallollinen pelaamisemme vähän notkahti, mutta toisen jakson edetessä pääsimme taas paremmalle tasolle ja saimme yhä enemmän paikkoja. 0–2-maali oli Eltsulta hieno yksilösuoritus ja nosto taka-alueelle, mistä Sanna pääsi puskemaan pallon maaliin. Se oli oppikirjamaali.

Jatkopaikan ja toisen peräkkäisen voiton myötä PK-35 Vantaa pääsee mukavissa tunnelmissa juhannuksen viettoon. Pelaajat saavat juhannuksen ympärillä hieman pidennetyn viikonloppuvapaan, sillä joukkueharjoitukset jatkuvat vasta ensi tiistaina.

– Pidämme vielä maanantain vapaana, joten meille tulee viiden päivän tauko. Sen aikana saamme hieman ladattua akkuja, mikä tekee varmasti tässä vaiheessa hyvää.

Suomen Cupin viidennen kierroksen otteluparit arvotaan tiistaina 27.6. Kilpailun sääntöjen mukaan farmi- ja yhteistyöseurasopimussuhteessa olevat joukkueet asetellaan vastakkain, mikä tarkoittaisi Punamustien tapauksessa keskinäistä ottelua yhteistyöseura Esbo Bollklubbia vastaan.

FC Lahti – PK-35 Vantaa 0–3 (0–1)

45+2´ 0–1 Liina Tervo

84´ 0–2 Sanna Saarinen

90+2´ 0–3 Elina Mankki

Avauskokoonpano:

6 Kaisa Mäki (87´ Eerika Appelqvist)

7 Nette-Nina Hiltunen

9 Netta Koso (60´ Sanna Saarinen)

11 Elina Mankki

16 Liina Tervo

18 Jenni Huttunen

20 Sofia Velez (78´ Reetta Suomela)

23 Tuulia Mikkola

26 Roosa Toivanen

29 Ella Koivu

96 Jenna Rantanen

Vaihtopelaajat:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot