UUTISET

Punamustille vieraspisteet Tampereelta

18.6.2023

Punamustille vieraspisteet Tampereelta

PK-35 Vantaa palasi lauantai-iltana takaisin voittokantaan. Kotijoukkue Tampereen Ilves meni helteisessä kesäillassa johtoon, mutta Punamustien hyvä ote riitti kääntämään ottelun vieraiden 1–2-vierasvoitoksi.

Ottelu pelattiin todella helteisessä säässä, sillä lämpötila kohosi Tampereen kesäillassa jopa yli 25 asteen. Myöhäisen alkamisajan ansiosta ottelu ei kuitenkaan osunut aivan päivän läkähdyttävimpiin hetkiin, vaan keli viileni hieman ottelun loppua kohden. Olosuhteet olivat joka tapauksessa raskaat ja molemmilla jaksoilla pidettiin sen myötä ylimääräiset juomatauon.

Kaupissa nähtiin varsin tasainen avausjakso, joka noudatti kenties melko odotettuakin käsikirjoitusta. Vierasjoukkue PK-35 Vantaa piti enemmän palloa ja pyrki juoksuttamaan kotijoukkuetta. Ilves sen sijaan oli vaarallinen etenkin nopeissa vastaiskuissa, jotka tuottivat Punamustille muutamaan otteeseen päänvaivaa.

Illan maalihanat aukesivat 22. minuutilla, kun kotijoukkue Ilves siirtyi johtoon juuri nopean hyökkäyksen seurauksena. Sofia Määttä kuljetti vasemmalta keskustaan ja pääsi lopulta tarjoilemaan vapauttavan pystysyötön. Patricia Bohui pääsi nokikkain maalivahdin kanssa ja sijoitti pallon tämän jalkojen välistä maaliin.

Kauaa tamperelaiset eivät saaneet johtoasemastaan nauttia, sillä PK-35 Vantaa nousi tasoihin vain kuusi minuuttia myöhemmin. Erikoistilanteen jäljiltä ylös jäänyt toppari Nette-Nina Hiltunen piti pelivälineen hyvin omalla joukkueellaan oikean kulmalipun tuntumassa ja tarjoili syötön Sanna Saariselle. Punamustien kapteeni pelasi hyvin yhteen Reetta Suomelan kanssa ja pääsi keskittämään päätyrajalta. Keskitys tavoitti takatolpalta Elina Mankin, joka ohjasi pallon reidellään läheltä maaliin.

Kokonaisuudessaan avausjakso oli varsin tasainen, vaikka joukkueet pelasivat eri tavoin. Vieraat hallitsivat palloa ja kotijoukkue luotti nopeisiin hyökkäyksiin. Todella vaaralliset maalintekopaikat olivat kuitenkin avausjaksolla osumia lukuun ottamatta vielä vähissä. Tauolle lähdettiin siis tasalukemissa 1–1.

Toista jaksoa oli pelattu noin kymmenen minuuttia, kun molemmissa päissä nähtiin hyvät maalintekopaikat. Ensin Suomela tarjoili syötön Cecilia Ekille, jonka laukaus viuhui kuitenkin sivuverkkoon. Vain hetkeä myöhemmin Ilveksen Anna Olmala pääsi karkaamaan läpiajoon, mutta Punamustien maalivahti Irea Virtanen Espejo pelasti tilanteen hyvällä vastaantulollaan.

PK-35 Vantaa siirtyi johtoon 58. minuutilla pitkän painostusjakson päätteeksi. Netta Koso tarjoili hyvän terävän syötön rangaistusalueelle ja Reetta Suomela pääsi kääntymään rangaistuspilkun kohdalla. Ilveksen maalivahti onnistui torjumaan Suomelan kääntölaukauksen, mutta Saarinen ehti ensimmäisenä irtopalloon ja siirsi Punamustat lähietäisyydeltä 1–2-johtoon. Osuma oli Saariselle liigakauden kolmas.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Ilona Walta pääsi laukomaan hyvästä paikasta, kun laukaus painui niukasti taka-alakulman ohi. Punamustilla oli johtomaalinsa jälkeen hyvä ote kenttätapahtumista, mutta kolmatta osumaa vieraat eivät onnistuneet tekemään. Se avasi kotijoukkueelle vielä tilaisuuden jahdata loppuhetkillä tasoitusmaalia.

78. minuutilla Ilveksen Olmala oli karkaamassa jo toistamiseen läpiajoon, mutta Virtanen Espejo ja Hiltunen onnistuivat yhteistuumin selvittämään tilanteen. Tamperelaisille avautui vielä varsinaisen peliajan umpeutuessa kuin varkain puolittainen läpiajotilanne. Hienon ottelun pelannut Virtanen Espejo sai kuitenkin jälleen ajoissa kätensä pallon tielle.

Tilanne jäi ottelun viimeiseksi, joten Punamustien johto kesti loppuun asti. Pisteet matkasivat siis Tampereen helteisestä kesäillasta Myyrmäkeen. Samalla PK-35 Vantaa nousi voiton myötä sarjataulukossa Ilveksen ohi viidenneksi.

Tärkeät kolme pistettä

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli ottelun jälkeen luonnollisesti tyytyväinen. Myös joukkueen peliesitys oli pienien käynnistymisvaikeuksien jälkeen mallikas.

– Päällimmäisenä mielessä on tietysti paluu voittokantaan. Oli joukkueelle todella tärkeää, että pystyimme kääntämään pelin eduksemme. Tämä oli meille myös sarjatilannetta ajatellen tärkeä voitto, Väisänen sanoi.

– Peli-ilme oli tänään hyvä. Alussa meille tuli jonkin verran huonoja syöttöjä ja oioimme liikaa, mutta pelin edetessä pystyimme hallitsemaan palloa paremmin ja paremmin.

Vaikka PK-35 Vantaa oli Tampereen helleillassa aloitteellisempi osapuoli ja peli oli pääasiassa vieraiden kontrollissa, vastasi Ilves ottelun avausmaalista. Väisäsen mukaan takaisku ei kuitenkaan lopulta juuri vaikuttanut Punamustien pelaamiseen.

– Ilves pääsi rankaisemaan meitä vastaiskusta, jonka puolustimme vähän huonosti. Se oli tietysti siihen väliin kylmä suihku, mutta pystyimme kuitenkin säilyttämään hyvän otteemme. Ilves  sen sijaan reagoi hyvin etenkin tilanteenvaihtoihin, joiden myötä he pääsivät muutamaan otteeseen haastamaan alinta linjaamme, mutta ihan huippuvaarallisia paikkoja he eivät saaneet, Väisänen totesi.

– Saimme kuitenkin nopeasti tärkeän tasoituksen. Pelasimme siinä tilanteessa tosi hienosti rangaistusalueelle ja ”Ellu” viimeisteli hyvin taka-alueelta.

Ottelun jälkimmäisellä puoliskolla PK-35 Vantaa otti yhä tukevamman otteen kenttätapahtumista. Ilves yritti lopussa vielä viritellä loppukiriä, mutta Punamustien johto kantoi loppuun asti.

– Toinen jakso käynnistyi vahvasti meidän hallinnassamme. Etäisyydet olivat hyvät, pallo liikkui hyvin ja pystyimme luomaan hyviä kolmiopelejä. Ilve ei oikein päässyt meihin kiinni. Avausmaalin tavoin myös toisessa maalissa pelasimme hienosti rangaistusalueelle ja Sanna seurasi siinä tilanteessa irtopallon hyvin. Hyvä paineemme jatkui vielä johtomaalin jälkeenkin ja saimme muutamia paikkoja lisäosumiin, Väisänen kertasi toista jaksoa.

– Ottelun lopussa Ilves pääsi vielä hätyyttelemään maaliamme pitkillä palloilla. Irea tuli niissä tilanteissa kahdesti tosi hyvin vastaan ja teki tärkeät pelastukset. Irea hoiti muutenkin tilanteet todella varmaotteisesti.

Virtanen Espejon lisäksi myös Punamustien kenttäpelaajien joukosta löytyi paljon onnistujia. Väisäsen nosti esiin muun muassa keskikentän kolmikon Sanna Saarisen, Netta Koson ja Cecilia Ekin sekä tällä kertaa puolustuslinjassa pelanneen Kaisa Mäen.

– Sanna pitää tietysti nostaa esiin. Häneltä nähtiin tänään erittäin vahva esitys, jonka kruunasivat maali ja maalisyöttö. Sanna ja Netta löysivät toisensa hyvin ja myös ”Ceccu” osallistui hyvin keskikentän pelinrakenteluun.  Kaisa palasi taas avauskokoonpanoon – tällä kertaa laitapuolustajana – ja paransi koko ajan otteitaan.

Punamustien pelit jatkuvat jo keskiviikkona 21.6. Suomen Cupin neljännen kierroksen vierasottelulla FC Lahtea vastaan. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 2.7., jolloin vieraaksi saapuu oululainen ONS.

Ilves – PK-3 5 Vantaa 1–2 (1–1)

22´ 1–0 Patricia Bohui

28´ 1–1 Elina Mankki

58´ 1–2 Sanna Saarinen

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

6 Kaisa Mäki (64´ Ella Koivu)

7 Nette-Nina Hiltunen

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso (64´ Tuulia Mikkola)

11 Elina Mankki

13 Sanna Saarinen

22 Ilona Walta (86´ Liina Tervo)

26 Roosa Toivanen

88 Cecilia Ek (71´ Jenni Huttunen)

Vaihtopelaajat:

16 Liina Tervo

18 Jenni Huttunen

23 Tuulia Mikkola

29 Ella Koivu

96 Jenna Rantanen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot