UUTISET

Punamustat loppuhetkien maaleilla jatkoon Suomen Cupissa

18.5.2023

Punamustat loppuhetkien maaleilla jatkoon Suomen Cupissa

PK-35 Vantaa aloitti helatorstaina urakkansa tämän kauden Suomen Cupissa. Espoon Palloseuran T18-joukkue taisteli uhrautuvasti, mutta joutui lopulta taipumaan kahdella viime hetkien osumalla lukemin 0–2.

Ottelun käsikirjoitus oli aurinkoisessa Espoonlahdessa alusta lähtien selkeä. PK-35 Vantaa hallitsi palloa ja etsi maltillisesti tilaisuuksia murtautumiseen, mutta pallo liikkui usein liian hitaasti ja keskityspallot päätyivät maalivahdin käsiin. EPS/T18 sen sijaan keskittyi tiiviiseen puolustamiseen ja pyrki pelivälineen saadessaan nopeisiin hyökkäyksiin. Espoolaiset pääsivät kertaalleen jopa laukomaan pienestä kulmasta, mutta laukaus suuntautui sivuverkkoon. Kaiken kaikkiaan avausjakso oli selkeästä pelinkuvasta huolimatta vielä melko tapahtumaköyhä. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

Toiselle jaksolle asteli määrätietoisempi PK-35 Vantaa, joka nosti pelin tempoa ja pakotti EPSin syvemmälle puolustamaan. Jälkimmäistä puoliskoa oli pelattu vain muutama minuutti, kun Kaisa Mäki jatkoi pallon päällään pystyyn ja Elina Mankki pääsi nokikkain maalivahdin kanssa. Mankin laukaus kolahti kuitenkin tolppaan.  Seuraavan kerran vieraat kävivät lähellä tunnin pelin kohdalla. Cecilia Ek tarjoili hyvän keskityksen takatolpalle ja Ella Koivu pääsi puskemaan, mutta EPSin maalia vartioinut Helmi Vihervuori venyi näyttävään torjuntaan. Espoolaispuolustus sen sijaan ehti peittämään Sanna Saarisen yrityksen irtopallosta.

Reilun tunnin pelin jälkeen PK-35 Vantaa vaihtoi kentälle tuoreita jalkoja, mikä painoi pelin painopistettä yhä selkeämmin kotijoukkueen kenttäpäätyyn. Netta Koso, Reetta Suomela ja hieman myöhemmin kentälle vaihdetut Tuulia Mikkola sekä kilpakauden avausminuuttinsa pelannut Jenni Huttunen tulivat pirteästi sisään ja toivat lisää terävyyttä Punamustien hyökkäyspeliin ja murtautumiseen.

Paine kasvoi minuutti minuutilta ja EPS joutui vetäytymään yhä syvemmälle omalle alueelleen. Samalla kotijoukkueen hyökkääminen muuttui todella vaikeaksi. EPSin toisen jakson ainoa potentiaalinen maalintekopaikka nähtiin, kun Jelena Todoschenko pääsi karkaamaan pitkästä pystypallosta. Kauas maaliltaan vastaan tullut Jenna Rantanen onnistui kuitenkin selvittämään tilanteen. Lopulta EPS ei saanut ottelussa laukaustakaan kohti Punamustien maalia.

PK-35 Vantaa sen sijaan jatkoi painostustaan ja pallo pyöri muutamaan otteeseen jo aivan maalin edustalla. Uhrautuvasti puolustanut EPS onnistui kuitenkin peittämään ja purkamaan tilanteen toisensa jälkeen. Suomen Cupin alkupään kierroksilla ei pelata jatko-ottelua, joten pelin ollessa 90 minuutin jälkeen tasan siirrytään suoraan rangaistuspotkukilpailuun. Mitä enemmän pelikello lähestyi täyttä aikaa, sitä selkeämmin EPS pyrki selviämään rangaistuspotkuille.

Lopulta Punamustien painostus tuotti kuitenkin 88. minuutilla tulosta. Roosa Toivanen antoi pystypallon puolustuslinjan selustaan juosseelle Suomelalle, joka tarjoili syötön maalin edustalle. Syöttö tavoitti Saarisen, joka sijoitti pallon varmasti taka-alakulmaan.

Vieraat osuivat lisäajalla vielä toistamiseen. Tällä kertaa päätyrajalla itsensä vapaaksi pelannut Saarinen teki esityön ja tarjoili syötön takaviistoon. Tuulia Mikkolan laukaus kolahti tolppaan, mutta Liina Tervo laukoi irtopallon läheltä verkon perukoille.

Hienosti taistellut EPS/T18 joutui siis lopulta taipumaan, kun PK-35 Vantaa haki Espoonlahdesta vierasvoiton lukemin 0–2. Voiton myötä Punamustien cup-juna jatkaa ensi tiistaina arvottavalle neljännelle kierrokselle.

”Kaikki kunnia vastustajalle”

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan helatorstain ottelu oli luonteeltaan varsin odotetunlainen. Punamustien leirissä osattiin odottaa sisukasta vastustajaa.

– Lähtökohtana oli tietysti se, että EPS haluaa varmasti pitää maalinsa pitkään puhtaana ja odottaa vastahyökkäystilaisuuksia tai selvitä rangaistuspotkukilpailuun. Pelin kuva oli selkeä: me hyökkäsimme ja EPS puolusti. Painotimme paljon kenttätasapainoa. Kerran EPS pääsi läpi, mutta Jenna tuli maaliltaan hyvin vastaan, Väisänen sanoi.

Väisäsen mukaan Punamustilla olisi ollut avaimet EPSin puolustuksen murtamiseen jo avausjaksolla, mutta hallinta jäi vielä hieman puolittaiseksi eikä rangaistusalueelle saatu riittävästi painetta.

– Avausjakso oli meiltä selvästi hitaampaa pelaamista. Peli oli liian tunnustelevaa ja pelasimme liikaa muodon ulkopuolella. Toisella jaksolla saimme tuen lähemmäs, lisäsimme vauhtia ja saimme vietyä pallonhallintaa syvemmälle. Siinä oli mielestäni iso ero, Väisänen arvioi.

– Pelin painopiste siirtyi koko ajan syvemmälle EPSin päätyyn. Muutaman kerran kävimme lähellä, mutta EPS puolusti uhrautuvasti ja purki pallon tarvittaessa rajoista yli. Vaihtojen myötä saimme kentälle lisää virtaa ja murtautumisia alkoi tapahtua yhä enemmän. Lopulta se tuotti myös tärkeän voittomaalin.

EPS/T18 taisteli läpi ottelun uhrautuvasti ja hyvällä asenteella. Väisänen jakoi ottelun jälkeen kehuja myös nuorelle vastustajalle.

– Kaikki kunnia heille siitä, että he pitivät muodon tiukkana ja rangaistusalueelle pääseminen oli vaikeaa. EPS oli aggressiivinen eikä antanut meille paljoa tilaa.  Lisäksi heidän maalivahtinsa hoiti keskityspallot hyvin.  Tämä oli hyvä osoitus siitä, miten vaikea pelistä voi tulla, kun vastustaja puolustaa omaa maaliaan todella tiukasti eikä irtoa muodosta kuin yhdellä tai kahdella pelaajalla.

Voitto ei irronnut helpolla, mutta cup-kilpailujen luonteen mukaisesti vain voitolla on merkitystä.

– Cupissa jatkopaikka on aina tärkein asia. Nyt meillä on pari päivää aikaa ennen seuraavaa ottelua, joten käytämme ne mahdollisimman tehokkaasti ja olemme taas sunnuntaina valmiita liigapeliin.

Suomen Cupin neljäs kierros arvotaan ensi tiistaina. Punamustien sarjapelit sen sijaan jatkuvat jo tulevana sunnuntaina 21.5. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Helsingin Palloseuran.

EPS/T18 – PK-35 Vantaa 0–2 (0–0)

88´ 0–1 Sanna Saarinen

90+5´ 0–2 Liina Tervo

Avauskokoonpano:

5 Eerika Appelqvist

6 Kaisa Mäki (62´ Netta Koso)

7 Nette-Nina Hiltunen

11 Elina Mankki (62´ Reetta Suomela)

13 Sanna Saarinen

16 Liina Tervo

19 Anna Vlasoff

26 Roosa Toivanen

29 Ella Koivu (77´ Jenni Huttunen)

88 Cecilia Ek (77´ Tuulia Mikkola)

96 Jenna Rantanen

Vaihtopelaajat:

1 Irea Virtanen Espejo

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso

18 Jenni Huttunen

23 Tuulia Mikkola

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot