UUTISET

Punamustille tyly tappio Ahvenanmaalla

6.5.2023

Punamustille tyly tappio Ahvenanmaalla

PK-35 Vantaa kärsi lauantaina kuluvan sarjakauden avaustappionsa. Vierasottelu Åland Unitedia ratkesi etenkin erikoistilanteisiin, joissa ahvenanmaalaiset olivat todella tehokkaita. Tulostaululle kirjattiin lopulta kotijoukkueen voitto peräti lukemin 6–0.

Ottelu käynnistyi Maarianhaminassa melko odotetulla tavalla. Vierasjoukkue PK-35 Vantaa otti heti pallonhallintaa itselleen, kun taas Åland United vetäytyi enemmän puolustusasemiin ja odotti omia hetkiään. Vieraat pääsivätkin ottelun alkuhetkillä lähelle vaara-alueita, mutta selkeitä maalintekotilanteita ei nähty.

Åland United sen sijaan siirtyi johtoon yhdeksännellä minuutilla heti ensimmäisestä maalipaikastaan. Irtopallo päätyi rajaheittotilanteen jälkeen rangaistuspilkun kohdalle Leskiselle, joka pääsi ohjaamaan pelivälineen taka-alakulmaan.  Ahvenanmaalaisten johto-osuman myötä PK-35 Vantaa joutui ensimmäistä kertaa tällä sarjakaudella tappioasemaan.

Kotijoukkue lisäsi johtoaan 18. minuutilla. Åland Unitedin Taylor Aylmer laukoi rangaistusalueen rajan takaa tolppaan ja jatkotilanteesta seurauksena oli kulmapotku. Anna Nurmi oli maalin edustan pelaajaruuhkassa terävimpänä ja pääsi puskemaan pallon maaliin.

33. minuutilla kotijoukkueelle tuomittiin rangaistuspotku, kun Reetta Suomela joutui rikkomaan rangaistusalueella. Yhteentoista metriin asteli Leskinen, joka sijoitti illan toisen osumansa vasempaan alakulmaan.

Punamustien avausjakso synkkeni entisestään kolme minuuttia myöhemmin, kun ahvenanmaalaiset saivat kulmapotkun. Tällä kertaa pallo pelattiin etualueelle maalinedusruuhkaan ja Sanni Ojanen pääsi puskemaan pallon verkon perukoille. Muilta osin avausjakso oli pelillisesti varsin tasainen, mutta etenkin rangaistusalueella ja erikoistilanteissa ero oli suuri Åland Unitedin eduksi.

PK-35 Vantaa kävi lähellä kavennusosumaa viisi minuuttia ennen taukovihellystä, kun Liina Tervo laukoi painavasti noin 20 metristä. Laukaus kolahti kuitenkin vierasjoukkueen harmiksi tolppaan. Tauolle lähdettiin siis ahvenanmaalaisten 4–0-johtolukemissa.

Lähtökohdat toiselle jaksolle olivat Punamustien näkökulmasta vaikeat, mutta vieraat lähtivät jahtaamaan kavennusosumia ja hakemaan pelin loppupuoliskolle vielä parempaa peliesitystä. Suurta pelillisestä muutosta ei kuitenkaan Maarianhaminan aurinkoisessa kevätillassa nähty. Tervo pääsi laukomaan kertaalleen rangaistusalueen rajalta, mutta laukaus suuntautui hieman taka-alakulman ohi.

Åland United sen sijaan pääsi lisäämään johtoaan hieman ennen tunnin täyttymistä. Kyseessä oli jo kotijoukkueen illan kolmas kulmapotkuosuma. Tällä kertaa Aylmer antoi sisäänpäin kiertävän kulmapotkun suoraan etuyläkulmaa kohti ja pallo painui lopulta Punamustien maalia vartioineen Irea Virtanen Espejon käsien kautta verkon perukoille.

Noin kymmentä minuuttia myöhemmin Åland Unitedin illan tehopelaaja Leskinen pääsi karkaamaan läpiajoon, mutta tällä kertaa Virtanen Espejo veti pidemmän korren ja selvitti tilanteen. Toisessa päässä myös PK-35 Vantaa pääsi hätyyttelemään kotijoukkueen maalia. Eerika Appelqvist antoi hyvän keskityksen vasemmalta ja tauolla vaihdosta kentälle tullut Netta Koso sai päänsä väliin maalin edustalla. Koson ohjaus suuntautui kuitenkin ahvenanmaalaisten maalivahdin Jessica Kiviahon syliin.

Kotijoukkue vastasi myös illan viimeisestä osumasta 78. minuutilla, kun Åland United pääsi hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Leskinen tarjoili syötön sivuun ja Tilda Råtts pääsi sijoittamaan pallon lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Lopputuloksena oli siis lopulta PK-35 Vantaan kannalta murheellinen 6–0-vierastappio. PK-35 Vantaa joutui Ahvenanmaalla ensimmäistä kertaa tällä sarjakaudella takaa-ajoasemaan ja kärsi ensimmäisen tappionsa, mutta lukemat repesivät harmillisen suuriksi. Paluumatkan aikana joukkueen tavoite on käsitellä tappio tehokkaasti ja suunnata katseet nopeasti kohti tulevaa.

Tärkeä oppitunti

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan lauantai-illan kenttätapahtumien tiivistäminen lyhyesti on vaikeaa. Ottelun alkuhetket sujuivat vielä varsin hyvin Punamustien suunnitelmien mukaisesti, mutta etenkin erikoistilanteet kostautuivat Ahvenanmaalla tylysti.

– Avausjakso oli aika erikoinen. Åland United ei saanut avoimessa pelissä luotua maalintekotilanteita, mutta he käyttivät virheemme ja erikoistilanteensa lähes täydellisesti hyväkseen. Se oli heiltä todella tehokasta suorittamista, mutta totta kai myös meiltä huonosti puolustettu, Väisänen totesi.

– Prässimme oikea-aikaisuus ja reagointi eivät olleet tänään parhaimmillaan, minkä myötä jouduimme juoksemaan liian pitkiä juoksuja. Lisäksi teimme pallollisessa pelissämme vääriä ratkaisuja ja tietyillä alueilla menettämämme pallot johtivat lopulta vastustajan erikoistilanteisiin, jotka olivat meille tänään myrkkyä.

Tauon jälkeen PK-35 Vantaa pyrki pääsemään paremmin kiinni peliin. Väisäsen mukaan siinä onnistuttiin osittain, mutta Åland United oli myös toisella jaksolla vaarallisempi osapuoli.

– Toisella jaksolla muutimme hieman ryhmitystä ja pelin näennäinen hallinta siirtyi meille. Vaikka pystyimme kontrolloimaan kenttätapahtumia avausjaksoa paremmin, mutta kenttätasapainomme ei ollut riittävää ja Åland United oli koko ajan vaarallinen vastaiskuissa.

Positiivisena puolena Väisänen nosti esiin Netta Koson pirteän sisääntulon tauon jälkeen. Koso pelasi Maarianhaminassa selvästi alkukauden suurimmat minuuttinsa.

–Netta on päässyt koko ajan parempaan kuntoon. Tänään hän pelasi jo 45 minuuttia ja tuli todella hyvin mukaan peliin. Netta toi paljon lisää virtaa pallolliseen pelaamiseemme, Väisänen sanoi.

Suurinumeroisen tappion käsitteleminen joukkueen kesken on erityisen tärkeää. Väisäsen mukaan ottelu pitää pystyä kääntämään arvokkaaksi oppitunniksi.

– Olen aina sitä mieltä, että vastoinkäymisten pitää opettaa joukkuetta, ja tänään maksoimme oppirahoja paljon. Tappiot opettavat usein enemmän kuin voitot, joten nyt meidän on löydettävä pelistä ne olennaiset asiat. Meidän pitää miettiä valmennuksen ja pelaajien näkökulmasta, mitkä asiat toimivat ja missä on parannettavaa.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat kotiyleisön edessä ensi perjantaina 12.5. Silloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu Turun Palloseura.

Åland United – PK-35 Vantaa

9´ 1–0 Dana Leskinen

18´ 2–0 Anna Nurmi  

33´ 3–0 Dana Leskinen (rp.)

36´ 4–0 Sanni Ojanen

57´ 5–0 Taylor Aylmer

78´ 6–0 Tilda Råtts

Avauskokoonpano:

1 Irea Virtanen Espejo

5 Eerika Appelqvist

6 Kaisa Mäki

7 Nette-Nina Hiltunen

8 Reetta Suomela

16 Liina Tervo

19 Anna Vlasoff

20 Sofia Velez (39´ Liina Tervo)

23 Tuulia Mikkola (46´ Netta Koso)

26 Roosa Toivanen

88 Cecilia Ek

Vaihtopelaajat:

9 Netta Koso

11 Elina Mankki

29 Ella Koivu

96 Jenna Rantanen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot