UUTISET

Punamustat lauantaina Ahvenanmaalle

5.5.2023

Punamustat lauantaina Ahvenanmaalle

PK-35 Vantaa pelaa viikonloppuna kauden neljännen ottelunsa Kansallisessa Liigassa. Tällä kertaa vuorossa on laivamatka Ahvenanmaalle Åland Unitedin vieraaksi. Ottelu pelataan lauantaina 6.5. klo 17.00 Maarianhaminassa.

PK-35 Vantaa lähtee viikonlopun kierrokselle sarjataulukon kolmannelta sijalta. Samalla se on yksi tasaisissa merkeissä alkaneen sarjan kolmesta tappiottomasta joukkueesta. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa on pelannut maalittomat tasapelit Ilvestä ja FC Honkaa vastaan. Etenkin jälkimmäinen ottelu oli niin kenttätapahtumien kuin tilastojenkin valossa Punamustien hallintaa, mutta maaliin asti palloa ei saatu.

Kotiotteluiden välissä PK-35 Vantaa haki 1–2-vierasvoiton Oulusta. Punamustien tämän sarjakauden avausmaalista vastasi Ella Koivu ja toinen osuma kirjattiin ONSin omaksi maaliksi.

Lauantain kotijoukkue Åland United sen sijaan majailee sarjataulukossa kahdeksantena. Saarelaisjoukkueen kausi alkoi tappioilla kahta helsinkiläisjoukkuetta vastaan, kun Åland United taipui ensin HPS:n vieraana 2–1 ja viikkoa myöhemmin se hävisi kotonaan HJK:lle samoin lukemin.  Ahvenanmaalaisten pistetili aukesi lopulta kolmannessa ottelussa, kun ONS kaatui Oulussa selvänumeroisesti 0–5.

Åland Unitedin alkukauden paras maalintekijä on ollut kolme osumaa viimeistellyt Jacqueline Hand. Sanni Ojanen, Anna Nurmi ja Aada Törrönen ovat osuneet kertaalleen ja lisäksi yksi osuma on merkitty tilastoihin vastustajan omaksi maaliksi.

Viime kaudella PK-35 Vantaa ja Åland United kohtasivat sarjapeleissä kolmesti. Loppukevään kohtaaminen Ahvenanmaalla päättyi saarelaisten 1–0-voittoon, mutta molemmat Myyrmäessä pelatut ottelut päättyivät 2–2-pistejakoon. Kovin suuria johtopäätöksiä viime kaudesta ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä molempien joukkueiden pelaajistossa on tapahtunut muutoksia.

Ahvenanmaalla on totuttu siihen, että Åland Unitedin joukkue muuttuu merkittävästi kausien välillä eikä viime talvi tehnyt poikkeusta. Saaren jättivät pelaajauransa päättänyt maajoukkueikoni Anna Westerlund, yhdysvaltalainen keskikenttäpelaaja Sarah Troccoli, ykkösmaalivahti Lainey Burdett, paras maalintekijä Katherine Loferski, kymppipaikan Monica Hagström ja peräti kahdeksan muuta pelaajaa.

Ovet kävivät luonnollisesti myös toiseen suuntaan ja joukkue on samalla kotimaistunut huomattavasti aiempiin kausiin nähden. Joukkueen merkittävimpiä kotimaisia hankintoja ovat olleet FC Hongasta saapunut keskuspuolustaja Senja Salo, HPS:stä saapunut maalivahti Jessica Kiviaho, Ilveksestä hankittu hyökkääjä Silja Tuominen ja Kuopion Ahvenanmaahan vaihtanut laitapuolustaja Anna Nurmi. Ulkomaalaisista tulijoista mainitsemisen arvoisia ovat puolustaja Hailey Whitaker sekä keskikenttäpelaaja Taylor Aylmer.

Punamustien kokoonpanosta puuttuvat lauantaina varmuudella Emma Korkalainen, Rebecca Kindstedt, Sinna Suuriniemi, Salla Hyvönen, Karoliina Autio, Jenni Huttunen ja Sanna Saarinen. Kotijoukkueen puolella HJK-ottelun ulosajosta seuranneen toimitsijakieltonsa kärsinyt päävalmentaja Steve Beeks palaa jälleen Åland Unitedin penkin päähän.

Tavoitteena nousuvireen jatkaminen

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa matkustaa Ahvenanmaalle hyvällä itseluottamuksella. Vaikka kotiottelu FC Honkaa vastaan päättyi maalittomaan pistejakoon, nähtiin Myyrmäen kevätillassa lupauksia herättänyt peliesitys.

– Pelasimme Honkaa vastaan sekä pelisuorituksen että tilastojen valossa kauden parasta peliämme. Siinä mielessä voimme olla tyytyväisiä. Vaikeasta talvikaudesta huolimatta olemme saaneet jo tiettyjä asioita loksahtamaan kohdilleen, mikä helpottaa jatkoa niin peleissä kuin harjoituksissa, Väisänen sanoo.

– Saimme vietyä pallonhallintaa vahvemmin vastustajan kenttäpuoliskolle. Laadullinen tekeminen oli hyvää, mikä näkyi muun muassa syöttömäärissä ja -tarkkuudessa. Pääsimme hyvin myös maalintekopaikoille, mutta ratkaisuhetkillä kaipaamme vielä vähän lisää malttia viedä tilanteet loppuun asti.

Lauantain vastustaja Åland United aloitti kauden kahdella tappiolla, mutta Väisäsen mukaan esimerkiksi HJK:ta vastaan ahvenanmaalaisten pelaaminen oli tulosta parempaa. Samalla hän huomauttaa, että Åland United on tuonut pelaamiseensa tuttujen vahvuuksien rinnalle myös uusia ulottuvuuksia.

– Åland United on muuttanut hieman pelaamistaan viime kauteen nähden.  Viime vuonna he pystyivät luottamaan keskuspuolustuksen pääpelivoimaan ja yläkerran nopeisiin pelaajiin. Nyt heillä ei ole enää ihan samanlaista huippunopeaa pelaajaa. Tämän kauden Åland United on aiempia vuosia aggressiivisempi ja prässäävämpi. He hakevat riistoja ylempänä, Väisänen kertoo.

– Pelaamisesta löytyy kuitenkin yhä myös tuttuja lainalaisuuksia. Åland United on edelleen todella suoraviivainen joukkue, joka pelaa herkästi nopeita palloja pystyyn linjan taakse. Lisäksi he ovat edelleen vahvoja erikoistilanteissa, mikä näkyi esimerkiksi viime pelissä ONSia vastaan.

Väisäsen mukaan Åland Unitedilla on varsin tasainen pelaajaryhmä, josta hän mainitsee kuitenkin kaksi ensimmäisissä sarjapeleissä edukseen esiintynyttä pelaajaa.

– Alkukaudesta esiin ovat nousseet etenkin Jacqueline Hand ja Aada Törrönen. Hand tuo nopeutta hyökkäyspäähän ja edustaa siinä mielessä Åland Unitedin aiemmilta vuosilta tuttuja vahvuuksia. Törrönen sen sijaan on saanut enemmän vastuuta ja peliaikaa, mikä on näkynyt positiivisesti hänen tekemisessään.

PK-35 Vantaa luottaa myös lauantain vierasottelussa tuttuihin pelillisiin periaatteisiinsa. Väisäsen mukaan kyse on pienten yksityiskohtien hiomisesta.

– Peli-identiteettimme tuli hyvin esiin viime pelissä, joten haluamme jatkaa samalla tiellä. Lähdemme peliin pallonhallinnan kautta, mutta emme tietenkään saa unohtaa myöskään nopeampia hyökkäyksiä. Pelin rytmittämistä meidän pitää vielä selkeyttää, jotta tunnistamme paremmin ne hetket, jolloin pitää pelata hitaasti tai nopeasti.

Åland United – PK-35 Vantaa pelataan lauantaina 6.5. klo 17.00 Wiklöf Holding Arenalle Maarianhaminassa.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot