UUTISET

Kuulumisia valtameren takaa

22.12.2022

Kuulumisia valtameren takaa

PK-35 Vantaan joukkue valmistautuu parhaillaan talvisessa Suomessa uuteen sarjakauteen. Joulun alla on kuitenkin hyvä hetki kurkistaa myös Punamustia viime kaudella edustaneen Aino Martikaisen arkeen Yhdysvalloissa. Martikainen viettää myös tulevan kesän Suomessa ja liittyy silloin jälleen Punamustien vahvuuteen.

Martikainen liittyi Punamustien vahvuuteen alkukesästä. Hän ehti pelata keskuspuolustajana viidessä liigaottelussa ennen paluutaan New Hampshiren osavaltioon aivan Yhdysvaltojen koilliskulmaan. Siellä Martikainen on opiskellut ja pelannut Franklin Piercen yliopistossa.

FPU Ravens -nimeä kantava joukkue menestyi päättyneellä kaudella yliopistosarjassa mallikkaasti. Joukkue voitti oman itäisen alueensa mestaruuden ja kausi päättyi lopulta vasta NCAA-sarjan puolivälierissä. Martikainen sai otteistaan myös useita henkilökohtaisia tunnustuksia. Hänet valittiin viidesti konferenssissa viikon puolustajaksi ja lopulta myös vuoden puolustajaksi. Kauden päätteeksi Martikainen nimettiin mukaan valtakunnalliseen All-America -tähdistöjoukkueeseen.

– Syksyn pelit sujuivat hyvin. Voitimme itäisen alueen mestaruuden ja sain pelata isossa roolissa. Olen tietysti kiitollinen, että sain pelaamisestani tunnustuksia, mutta nälkää jäi vielä ensi kauteen, koska joukkueen suurin tavoite eli valtakunnallinen mestaruus jäi saavuttamatta, Martikainen sanoo.

Kuluva lukuvuosi on psykologiaa pääaineenaan opiskelevalle Martikaisen toinen Yhdysvalloissa. Hän kokee sopeutuneensa uuden mantereen elämänmenoon varsin hyvin. Toisena vuonna arkielämä on asettunut hyvin uomiinsa.

– Tuntuu, että olen nyt toisena vuonna löytänyt oman paikkani myös kentän ulkopuolella. Nautin asumisesta kolmen joukkuekaverini kanssa, koulu sujuu ihan kivasti ja aion tulevana keväänä työskennellä kampuksella sen verran mitä muilta menoilta ehdin, Martikainen kertoo.

Kahden Yhdysvalloissa vietetyn kauden jälkeen Martikainen osaa jo varsin hyvin verrata yliopistosarjaansa kotimaiseen pääsarjaan.

– Kansallisessa Liigassa pelaajat ovat pääosin teknisiä ja joukkueet taktisesti yhtenäisempiä. Jenkeissä suurempi osa joukkueista pelaa suoraviivaista peliä ja nojaa paljon nopeiden hyökkääjien ja fyysisen puolustuksen varaan, vaikka toki pallonhallintajoukkueitakin on. Myös kauden rakenne on erilainen. Yhdysvaltojen yliopistokausi kestää vain noin kolme kuukautta, mutta sen aikana pelejä pelataan 2-3 viikossa, Martikainen vertailee sarjoja.

Joulun Martikainen viettää perheensä parissa kotimaassa. Loma alkaa rentoutumisella, mutta siihen mahtuu myös jalkapalloa. Martikainen harjoittelee alkuvuodesta kahden viikon ajan PK-35 Vantaan kanssa.

– Meillä on kuukauden joululoma, minkä vietän Suomessa. Koko aikaa en aio lomailla, vaan tarkoituksena olisi hetki palautua sairasteluista ja sitten treenata joulun jälkeinen aika joukkueen kanssa, Martikainen kertoo.

Joululomansa jälkeen hän palaa Yhdysvaltoihin, mutta Martikainen odottaa innolla jo myös tulevaa kesää Punamustien mukana.

– Olen tosi innoissani tulevasta kesästä. Kevään kausi Jenkeissä on lähinnä harjoittelua ja muutamia treenipelejä, joten kotimaiset sarjapelit tuo paljon lisämotivaatiota harjoituskauteen!

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot