UUTISET

Punamustien kausi päättyi neljänteen sijaan

22.10.2022

Punamustien kausi päättyi neljänteen sijaan

Kansallisen Liigan kausi huipentui jännitysnäytelmään Myyrmäen iltavalaistuksessa. Sekä PK-35 Vantaa että Åland United johtivat vuorollaan, mutta lopulta täysi pistepotti jäi jakamatta. 2-2-tasapelin myötä Punamustien vaiherikas kausi päättyi neljänteen sijaan.

Lähtökohdat otteluun olivat selvät. Ahvenanmaalaiset olivat sarjataulukossa kaksi pistettä edellä, joten PK-35 Vantaa oli päätöskierroksella pakkovoiton edellä. Åland United sen sijaan tiesi tasapelinkin riittävän kolmanteen sijaan. Kentällä nähtiin kenties odotustenkin mukaisesti jännittävä ja tasainen taistelupeli, jossa molemmat luottivat omiin vahvuuksiinsa.

Ensimmäisenä maalintekoa pääsi yrittämään vierasjoukkue Åland United. Punamustien maalia vartioinut Irea Virtanen Espejo koppasi kuitenkin vaivattomasti matalan vapaapotkun. Hetkeä myöhemmin Sanni Ojanen pääsi puskemaan kulmapotkutilanteessa, mutta pusku suuntautui maalin ohi. Myös kotijoukkueelta nähtiin muutama hyvä hyökkäys, mutta kokonaisuudessaan maalipaikat olivat avausjaksolla todella vähissä. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

Toisella jaksolla ottelu heräsi toden teolla henkiin. Se tuotti 53. minuutilla lopulta myös ottelun avausmaalin. Reetta Suomela pelasi hienon hyökkäyksen päätteeksi laukaisupaikan Sanna Saariselle, jonka rangaistusalueen rajan takaa lähtenyt painava laukaus kolahti tolppaan. Wilma Forsblom oli kuitenkin valppaimpana irtopallossa ja pääsi laukomaan sen läheltä verkon perukoille. PK-35 Vantaa tarrasi siis Forsblomin kauden yhdennellätoista maalilla pronssimitaleihin.

Johto kesti kuitenkin vain muutaman minuutin. Ahvenanmaalaisten tasoitusosuma syntyi todella suoraviivaisen hyökkäyksen seurauksena, kun Anna Westerlund antoi omalta alueeltaan pitkän pystypallon nopealle Katherine Loferskille. Yhdysvaltalaishyökkääjä pääsi etenemään ja nosti pallon lopulta pienestä kulmasta rangaistusalueen sivurajalta kohti maalia. Hieman onnekaskin nosto painui kuitenkin maalivahdin yli suoraan takakulmaan ja nosti vieraat tasoihin.

Punamustien tilanne vaikeutui entisestään 63. peliminuutilla. Saarelaisten Olivia Ulenius pääsi karkaamaan ja Eerika Appelqvist joutui rikkomaan päätyrajalla. Tilanteesta tuomittiin rangaistuspotku, jonka Katherine Loferski laukoi varmasti maaliin.

Åland Unitedin siirryttyä 1-2-johtoon PK-35 Vantaa tarvitsi siis kaksi osumaa. Joukkue ei kuitenkaan lamaantunut vaikeasta tilanteesta. Kotijoukkue jatkoi taistelua ja jahtasi lopulta mitalia aivan viimeisille sekunneille asti. Myös Åland Unitedille avautui vastahyökkäyksistä tilaisuuksia maalintekoon, mutta saarelaisilta ei enää lisäosumia nähty.

PK-35 Vantaa sen sijaan onnistui luomaan viimeisen reilun vartin aikana muutaman kelpo maalipaikan. Ensin vaihdosta kentälle tullut Elina Mankki pääsi laukomaan rangaistusalueen rajan sisäpuolelta, mutta veto painui niukasti taka-alakulman ohi. Hieman myöhemmin oli Forsblomin vuoro hätyytellä vieraiden maalia, mutta laukaus karkasi yli maalin. Mankki pääsi yrittämään toistamiseen juuri ennen varsinaisen peliajan täyttymistä. Åland Unitedin maalivahti Elaine Burdett sai kuitenkin kättään sen verran laukauksen tielle, että pystyi ohjaamaan pallon ylärimaan.

Punamustien tasoitusmaali syntyi lopulta toisella lisäaikaminuutilla, kun Saarinen vapautti hienolla nostolla Netta Koson läpiajoon. Koso pääsi laukomaan voimalla noin viidestä metristä. Laukaus kolahti ylärimaan, mutta paluupallo kimposi saarelaispuolustaja Anna Westerlundin kautta omaan maaliin.

PK-35 Vantaa aloitti vielä viimeisten lisäaikaminuuttien takaa-ajon. Kotijoukkue pääsi rakentamaan vielä muutaman hyökkäyksen, mutta todella vaarallisia tilanteita se ei enää kyennyt luomaan. Erotuomari Lina Lehtovaara vihelsi lopulta seitsemän lisäaikaminuutin jälkeen ottelun päättyneeksi tasalukemiin 2-2.

Pistejaon myötä Åland United säilytti kolmannen sijansa ja sai kaulaansa pronssiset mitalit. PK-35 Vantaa sen sijaan jäi mitalien ulkopuolelle neljänneksi. Kokonaisuudessaan kausi oli kuitenkin onnistunut suoritus, sillä neljäs sija on Punamustien paras sijoitus neljään vuoteen.

Hyvä ja rohkea peliesitys

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen harmitteli mitalien karkaamista, mutta oli samalla tyytyväinen joukkueensa peli-ilmeeseen. Kotijoukkue taisteli Myyrmäessä hyvällä asenteella loppuun asti.

– Lopputulos tietysti harmittaa, mutta pelasimme tänään energistä jalkapalloa ja rohkeaa pallollista peliä. Pelaajillekin jäi varmasti tunne, että he jättivät kaikkensa kentälle.

Vaikka ottelu oli kokonaisuudessaan hyvä tasoinen, olivat molemmat joukkueet ensimmäisellä puoliskolla vielä hieman tarkkailuasemissa. Väisäsen mukaan ottelu heräsi kunnolla eloon tauon jälkeen.

– Avausjakso oli vielä molemmilta aika tunnustelevaa. Kummallakaan ei ollut juurikaan maalipaikkoja. Toinen jakso sen sijaan oli hyvin erilainen. Olimme aktiivisempia eteenpäin, mikä alkoi tuottaa tilanteita. Toisaalta se avasi samalla tilaisuuksia myös vastustajalle, ja Åland United saikin hyviä vastahyökkäyksiä.

– Tiesimme Åland Unitedin vahvuudet vastaiskuissa. Hoidimme ne tänään pääasiassa hyvin, mutta puolustimme muutaman ratkaisevan tilanteen huonosti.

Väisänen kiitteli etenkin Punamustien malttia rakentaa laadukkaita hyökkäyksiä. Åland Unitedin puolustus tiedettiin vahvaksi, mutta Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa löysi etenkin toisella jaksolla hyvin lääkkeet maalintekosektorille pääsemiseksi.

– Pidin siitä, miten pyrimme rakentamaan kontrolloituja tilanteita emmekä yrittäneet summittaisia ratkaisuja. Lisäksi teimme hyviä liikkeitä linjan taakse. Loppua kohden aloimme suoraviivaistaa pelaamistamme ja saimmekin luotua vielä muutamia hyviä tilanteita.

Tasapelin myötä PK-35 Vantaa jäi niukasti mitalien ulkopuolelle neljänneksi. Tarkempien analyysien aika on myöhemmin, mutta kokonaisuudessaan Väisänen piti Punamustien kautta onnistuneena.

– Mitali olisi tietysti ollut kiva palkinto, mutta tämä oli jälleen yksi askel eteenpäin viime kaudesta. Joukkue on kehittynyt tämän kauden aikana paljon. Tästä on todella hyvät lähtökohdat lähteä rakentamaan seuraavaa kautta.

PK-35 Vantaa – Åland United 2-2 (0-0)

53´ 1-0 Wilma Forsblom

56´ 1-1 Katherine Loferski

65´ 1-2 Katherine Loferski (rp.)

90+3´ 2-2 oma maali

Avauskokoonpano:

5 Eerika Appelqvist (90+2´ Jenni Huttunen)

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso

10 Wilma Forsblom

12 Irea Virtanen Espejo

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio (59´ Elina Mankki)

19 Anna Vlasoff (79´ Tuulia Mikkola)

25 Tia Painilainen (79´ Sinna Suuriniemi)

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (90+2´ Ella Koivu)

Vaihtopelaajat:

6 Sanna Porali

11 Elina Mankki

14 Sinna Suuriniemi

18 Jenni Huttunen

23 Tuulia Mikkola

29 Ella Koivu

96 Jenna Rantanen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot