Tilastopoiminnat: HPS – PK-35 Vantaa 0-4 (0-1)

17.10.2022

Tilastoyhtiö InStat koostaa jokaisesta Kansallisen Liigan ottelusta kattavan tilastopaketin. PK-35 Vantaa julkaisee otteluiden jälkeen tilastojen kiinnostavimmat poiminnat.

Punamustien voittotili mestaruussarjassa aukesi lauantaina vakuuttavasti, kun HPS kaatui selvin numeroin 0-4. Helsinkiläiset tarjosivat kelpo vastuksen, mutta voitto oli myös tilastojen valossa ansaittu. PK-35 Vantaa oli käytännössä jokaisella keskeisellä mittarilla kotijoukkuetta vahvempi.

Laukaukset kirjattiin lauantaina Punamustien eduksi lukemin 10–21 ja maalia kohti suuntautuneet laukaukset luvuin 5–11. PK-35 Vantaa vei nimiinsä molempien jaksojen laukaisutilastot, mutta suurin ero syntyi avausjaksolla. Vieraat laukoivat ensimmäisen 45-minuuttisen aikana peräti 14 kertaa, joista puolet suuntautui maalia kohti.  Maaliodottamaa PK-35 Vantaa loi 2,57 osuman edestä, kun HPS:n lukemaksi muodostui 1,65.

Pallonhallinta oli Punamustilla 54-prosenttisesti. Avausjakso (47 % – 53 %) oli sen suhteen  hieman ottelun jälkimmäistä puoliskoa (44 % – 56 %) tasaisempi. Painopistettä kuvaa hyvin se, että peliajasta 40 % vietettiin HPS:n puolustuskolmanneksella. Keskikentällä vietettiin 32 % peliajasta ja Punamustien puoliskolla 28 %.Se kertoo myös siitä, että PK-35 Vantaa pelasi pääsääntöisesti vastustajaansa pidempiä hyökkäyksiä. Vierailla oli ottelussa yhteensä 102 hyökkäystä, joista 75 oli hitaampaa rakentamiseen perustuvia. Myös HPS:n hyökkäyksistä suurin osa oli hitaita, mutta laukaisupaikoille niistä johti vain neljä (7 %).

Syöttötilastot sen sijaan muodostuivat varsin tasaisiksi. PK-35 Vantaa syötti lauantaina 419 kertaa, mikä oli vain 14 syöttöä enemmän kuin HPS:llä. Kummankaan joukkueen syöttötarkkuus ei noussut kovin korkeaksi, sillä se kirjattiin molemmilla lukemiin 75 %. Punamustien tavallista suoraviivaisemmasta lähestymistavasta kertoo, että joukkueen syötöistä peräti 67 % oli keskipitkiä eli 10–40-metrisiä. Alaspäin suuntautuneissa syötöissä Punamustien työskentely oli todella varmaa, sillä ne onnistuivat peräti 99 % tarkkuudella. Vertailun vuoksi HPS:n lukema oli 80 %, mikä johti muutamaan vaarallisiin vastahyökkäyksiin.

Kaksinkamppailuissa PK-35 Vantaa oli niukasti parempi voittaen niistä 52 %. Ensimmäisellä jaksolla ne kääntyivät vielä 52-prosenttisesti HPS:llä, mutta toisella jaksolla vaakakuppi keikahti jyrkästi. Pelin jälkimmäisellä jaksolla vierasjoukkue voitti 59 % kaksinkamppailutilanteista. PK-35 Vantaa oli niukalla erolla parempi niin kentän kamaralla (52 %) kuin pääpallotilanteissa (53 %).

Yksittäisistä pelaajista kamppailutilanteissa kunnostautuivat etenkin Netta Koso (93 %) ja Roosa Toivanen (89 %). Myös vaihdosta kentälle tullut Tuulia Mikkola voitti kaikki viisi kamppailutilannettaan. Koso hävisi koko ottelussa vain yhden puolustussuunnan kamppailun. Ylöspäin hän sen sijaan voitti kaikki pallollisena käymänsä kamppailut ja onnistui 1v1-haastoissaan täydellisesti. PK-35 Vantaan alakerran nelikolle kirjattiin Paloheinässä yhteensä 32 syötönkatkoa, joista Toivanen suoritti 12, Tia Painilainen 8 ja Anna Vlasoff sekä Eerika Appelqvist kumpikin kuusi.

Punamustien tarkimmasta syöttötyöskentelystä sen sijaan vastasivat Roosa Bröijer (90 %), Vlasoff (87 %) ja Mikkola (86 %). Eniten maalintekouhkaa loivat kertaalleen maalinteossa onnistunut Ella Koivu (xG 0,73) ja Elina Mankki (0,66). Niin ikään maalinteossa onnistuneet Koso ja Wilma Forsblom sekä yhden maalin alustanut Toivanen ylsivät xG-lukemaan 0,31.