UUTISET

Tilastopoiminnat: PK-35 Vantaa – Åland United 2-2 (1-1)

23.8.2022

Tilastopoiminnat: PK-35 Vantaa – Åland United 2-2 (1-1)

Tilastoyhtiö InStat koostaa jokaisesta Kansallisen Liigan ottelusta kattavan tilastopaketin. PK-35 Vantaa julkaisee jokaisen ottelun jälkeen tilastoista kiinnostavimmat poiminnat.

Kolmen tappiollisen ottelun jälkeen pistekantaan palannut PK-35 Vantaa pelasi kotiyleisönsä edessä vahvan ottelun, josta olisi myös tilastojen valossa ollut otettavissa enemmän kuin yksi sarjapiste. Vierailija Åland United hyödynsi kuitenkin omat tilaisuutensa tehokkaasti ja nousi kahdesti tasoihin.

PK-35 Vantaa oli askeleen edellä lähes kaikilla tilastomittareilla. Pallonhallinta kirjattiin Punamustille selvästi lukemin 60 % – 40 %. Kotijoukkueen pallonhallintajaksot olivat keskimäärin kuusi sekuntia pidempia kuin ahvenanmaalaisten. Etenkin avausjakso oli vahvaa kotijoukkueen painostamista, sillä ensimmäisen 45-minuuttisen aikana PK-35 Vantaa hallitsi pelivälinettä peräti 71-prosenttisesti.  Jälkimmäisellä puoliskolla pallonhallinta jakautui selvästi tasaisemmin (48 % – 52 %).

Pallonhallintaa edesauttoi se, että PK-35 Vantaa antoi ottelussa selvästi enemmän syöttöjä (503 – 376) kuin vierailijansa. Punamustien syöttötarkkuus oli 82 %. PK-35 Vantaan syöttömäärä jäi Åland Unitedia vastaan hieman alle keskiarvon, mutta sen vastapainoksi pallonhallinta ja syöttötarkkuus ylittivät keskiarvon.

Hallinta tuotti myös maalintekopaikkoja. PK-35 Vantaa laukoi ottelussa 15 kertaa ja yrityksistä yhdeksän suuntautui maalia kohti. Molemmat lukemat ovat hieman yli tämän kauden keskiarvon. Huomion arvioista on sekin, että Punamustien laukauksista peräti kymmenen päästiin laukomaan rangaistusalueen sisältä. PK-35 Vantaa pääsi siis hyville maalintekoalueille, mistä kertoo myös kelvollinen maaliodottama 1,84.

Vierailija Åland United laukoi kuudesti, joista kolme suuntautui maalia kohti. Avausjaksolla ahvenanmaalaisilla oli vain yksi maalintekoyritys, jonka he käyttivät tehokkaasti. Vieraiden laukausmäärä jäi pieneksi, mutta kaikki maalia kohti suuntautuneet laukaukset tulivat rangaistusalueen sisältä. Se nosti myös maaliodottaman lukemaan 0,96.

Erikoistilanteilla ei ottelussa juhlittu. PK-35 Vantaa sai ottelussa vain kaksi kulmapotkua, mutta niistä molemmat päättyivät maalintekoyritykseen. Vieraiden kulmapotkut PK-35 Vantaa sen sijaan puolusti onnistuneesti, sillä Åland United ei päässyt kolmesta kulmapotkustaan yrittämään maalintekoa kertaakaan.

 PK-35 Vantaa oli vahvempi myös kaksinkamppailuissa, jotka se vei nimiinsä 55-prosenttisesti. Myös tässä tilastossa kotijoukkueen avausjakso oli todella vahva, sillä ensimmäisellä jaksolla peräti 68 % kamppailutilanteista päättyi Punamustien voittoon. Pääpallotilanteissa Åland United oli selvästi vahvempi (71 %), mutta niitä nähtiin ottelussa määrällisesti todella vähän – vain 21. Muilla kaksinkamppailuiden osa-alueilla PK-35 Vantaa oli parempi. Kotijoukkue onnistui muun muassa pallollisissa haastoyrityksissään peräti 75-prosenttisesti.

Punamustien pelaajista kamppailupelaamisessa kunnostautui etenkin Roosa Toivasen ja Eerika Appelqvistin muodostama topparipari.  Kahden ottelun poissaolon jälkeen tositoimiin palannut Toivanen voitti kaikki kaksinkamppailunsa (14/14). Täydellisen kamppailusaldonsa lisäksi Toivanen kirjasi nimiinsä myös viisi syötönkatkoa. Appelqvist sen sijaan voitti kamppailutilanteensa 92-prosenttisesti (12/13) hävittyään vain yhden tilanteen. Appelqvistille kirjattiin topparille merkittävä määrä pallollisia haastoja, joissa hän onnistui jokaisella yrityksellään (5/5). Syötönkatkoissa Appelqvistin lukema (8) oli Sanna Saarisen ohella joukkueen korkein. Punamustien topparipari Toivanen ja Appelqvist voitti lauantaina myös kaikki pääpallotilanteensa.

Syöttötarkkuudessa Punamustista kunnostuivat etenkin Roosa Bröijer (92 %), ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon noussut Sinna Suuriniemi (89 %), Appelqvist (86 %), Tia Painilainen (85 %) ja Reetta Suomela (85 %).  

Ottelun näkyvimmäksi hahmoksi nousi lopulta Punamustien avausmaalin viimeistellyt ja toiseen maaliin näyttävän esityön tehnyt Suomela. Hän oli selvästi kotijoukkueen aktiivisin haastaja (8/11) ja onnistui niissä usein. Maalintekouhkaa (xG) Suomela loi omalla panoksellaan 0,90 osuman edestä. Suomelan kaikista suorituksista koostuva kokonaisluku, InStat-indeksi, oli kentän korkein ja jaetusti Punamustien tämän kauden paras lukema.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.