UUTISET

PK-35 Vantaa ja Åland United pistejakoon

20.8.2022

PK-35 Vantaa ja Åland United pistejakoon

Punamustien runkosarjan viimeinen kotiottelu päättyi vaiherikkaan ottelun päätteeksi tasapeliin. Kotijoukkue PK-35 Vantaa oli joukkueista aloitteellisempi ja meni kahdesti johtoon, mutta vierailija Åland United nousi molemmilla kerroilla tasoihin. Pistejaon myötä asetelmat pysyivät sarjataulukon kärkipäässä ennallaan.

Joukkueet lähtivät lauantain otteluun peräkkäisiltä sarjasijoituksilta ja ratkaisevat käytännössä runkosarjan kolmannen sijan keskenään. Sijoituksella on merkitystä, sillä runkosarjan kärkikolmikko saa syyskuussa alkavaan yläloppusarjaan yhden kotiottelun muita enemmän. Panokset olivat siis tiedossa, ja ottelu oli sen mukaisesti tasaista ja tarkkaa pelaamista.

Kotijoukkue PK-35 Vantaa oli joukkueista pallollisena aloitteellisempi ja aktiivisempi, kun taas Åland United odotti enemmän tilaisuuksia nopeisiin hyökkäyksiin, joissa ahvenanmaalaiset ovat olleet tällä kaudella vaarallisia. Ottelun ensimmäinen maalintekopaikka avautuikin Punamustille. Reetta Suomela alusti hyvän laukaisupaikan Wilma Forsblomille, joka pääsi laukomaan rangaistusalueen rajan sisäpuolelta. Åland Unitedin maalivahti Elaine Burdett onnistui kuitenkin torjumaan laukauksen.

Kokonaisuudessaan todella vaaralliset maalintekopaikat olivat avausjaksolla melko vähissä. Forsblomin laukauksen jälkeen seuraavaa selkeää maalipaikkaa saatiin odottaa 29. minuutille asti. Toinen paikka tuotti kuitenkin lopulta ottelun avausosuman. PK-35 Vantaa pääsi riistämään pallon vastustajan kenttäpuoliskolla ja lähti nopeaan hyökkäykseen. Karoliina Autio yritti laukoa rangaistusalueen rajalta, mutta puolustaja ehti peittämään laukauksen. Irtopallo päätyi kuitenkin juuri sopivasti vasemmalta tilanteeseen nousseelle Reetta Suomelalle, joka sijoitti pallon varmasti maalivahdin ohi. Osuma oli Suomelalle kauden kolmas.

Hetkeä myöhemmin Roosa Bröijer haki ratkaisua noin 20 metristä, mutta Burdett koppasi laukauksen vaivattomasti. Åland United sen sijaan käytti 37. minuutilla tehokkaasti ensimmäisen kunnon maalipaikkansa. Kotijoukkueen puolustuslinjan kommunikaatio petti ja Åland United pääsi pelaamaan yhdellä pystysyötöllä kaksi pelaajaa karkumatkalle. Katherine Loferski ja Olivia Ulenius pääsivät karkaamaan kaksin maalivahtia vastaan. Lopulta Loferski tarjoili poikittaissyötön ja Ulenius pääsi ohjaamaan pelivälineen läheltä tyhjään maaliin.

Netta Koso pääsi yrittämään maalintekoa vielä ennen taukoa, mutta reilusta 20 metristä lähtenyt laukaus suuntautui selvästi yli maalin. Tauolle lähdettiin siis tasalukemissa 1-1.

Toisella jaksolla pelin kuva jatkui varsin samanlaisena. Ottelu oli tasaista pelaamista, jossa PK-35 Vantaa oli aavistuksen niskan päällä. Seuraavaa maalintekopaikkaa saatiin odottaa 60. minuutille asti. Kotijoukkue pääsi jälleen riistämään pelivälineen ja Suomela pääsi laukomaan kuljetuksen päätteeksi rangaistusalueen rajalta. Burdett onnistui kuitenkin torjumaan terävän laukauksen.

PK-35 Vantaa siirtyi lopulta toistamiseen johtoon 72. minuutilla. Hienon ottelun pelannut Suomela teki osumaan pitkällä kuljetuksellaan näyttävän esityön. Suomela sujahti kahden vastustajan välistä, eteni rangaistusalueen rajalle ja tarjoili lopulta pienen pystysyötön Forsblomille, joka laukoi pallon maalivahdin jalan vierestä verkon perukoille. Osuma oli Forsblomille kauden yhdeksäs.

Åland United nousi kuitenkin 83. minuutilla jälleen tasoihin. Tällä kertaa tilanne käynnistyi Jacqueline Handin keskialueelta antamasta tarkasta pystysyötöstä. Pitkä syöttö tavoitti Loferskin, joka pääsi karkaamaan puolustajien välistä. Loferski pääsi nokikkain Punamustien maalia vartioineen Irea Virtanen Espejon kanssa ja tuikkasi pelivälineen maalivahdin ohi.

Kahden maalin lisäksi Åland Unitedin maalipaikat olivat vähissä. Punamustien puolustuslinjan oikealla laidalla Sinna Suuriniemi oli uransa ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa pääsarjatasolla. Kaikkiaan vasta kolmannen liigaottelunsa pelannut Suuriniemi onnistui tehtävässään mallikkaasti.

PK-35 Vantaa sen sijaan onnistui luomaan vielä ottelun loppuhetkillä muutaman tilaisuuden voittomaalin tekemiseen. Ensin vaihdosta kentälle tullut Tuulia Mikkola laukoi painavasti noin 20 metristä, mutta Burdett torjui laukauksen ja ahvenanmaalaisten puolustus purki irtopallon pois vaara-alueilta. Hetkeä myöhemmin puolustajat ehtivät peittämään Roosa Toivasen lauakuksen. Seuranneesta kulmapotkutilanteesta Sanna Saarinen nosti pallon taka-alueelta tolppaan ja Suomela pääsi yrittämään irtopallosta, mutta yritys karkasi yli maalin.

Lisäosumia ei kuitenkaan enää nähty, joten Myyrmäessä päädyttiin tasalukemiin 2-2. Pistejaon myötä PK-35 Vantaa säilytti sarjataulukon kolmospaikkansa ja kolmen pisteen etumatkan Åland Unitediin nähden. Näin ollen etulyöntiasema loppusarjan kotietua ajatellen säilyi Punamustilla. Kotiedun varmistaakseen PK-35 Vantaa tarvitsee kuitenkin vielä vähintään pisteen ensi viikonlopun vierasottelusta Pallokerho-35:ttä vastaan.

Tasapeli jäi kaivelemaan

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli varsin tyytyväinen joukkueensa pelisuoritukseen, mutta kahteen otteeseen menetetty johtoasema jäi kaivelemaan. Åland Unitedin vahvuudet olivat tiedossa, mutta aivan kaikkia niistä PK-35 Vantaa ei onnistunut tyrehdyttämään.

 – Tänään oli koko ajan tunne, että peli oli meillä hyvin hallussa. Siinä mielessä tasapeli harmittaa. Toisaalta tiedostamme myös, että tämä oli etenkin kolmen peräkkäisen tappion jälkeen tärkeä piste. Olisi ollut hienoa saada kolme pistettä, mutta tämä kasvattaa jälleen joukkuetta. Meidän pitää pystyä jatkossa hoitamaan tietyt tilanteet paremmin, Väisänen sanoo.

 – Erikoistilanteet puolustimme tänään hyvin, mutta Åland United pääsi rikkomaan puolustuksemme kahdella nopealla hyökkäyksellä. Kokonaisuutena voimme olla pelisuoritukseen tyytyväisiä. Tämän myötä on taas helpompaa lähteä seuraavaan peliin.

PK-35 Vantaan riveistä löytyi useita yksilötason onnistujia, joista Väisänen nosti ottelun jälkeen esiin muutamia.

 – Sinna tuli ensimmäistä kertaa avaukseen kovassa pelissä ja suoriutui hyvin. Hän puolusti monessa tilanteessa eteenpäin onnistuneesti. Lisäksi Roosa Toivasen paluu kokoonpanoon toi lisää vahvuutta alakertaan, Väisänen kiittelee.

 – Reetta Suomela oli yksi aktiivisimmista pelaajistamme ja teki avausmaalinkin. Sanna sen sijaan voitti hyvin keskialueen kamppailutilanteen jälkimmäiseen maaliin johtaneessa hyökkäyksessä.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat viikon päästä lauantaina 27.8. vierasottelulla Pallokerho-35:ttä vastaan. Kyseessä on runkosarjan päätöskierros, jonka jälkeen sarja jakautuu ylempään ja alempaan loppusarjaan.

PK-35 Vantaa – Åland United 2-2 (1-1)

29´ 1-0 Reetta Suomela

37´ 1-1 Olivia Ulenius

72´ 2-1 Wilma Forsblom

83´ 2-2 Kathrine Loferski

Avauskokoonpano:

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso (63´ Tuulia Mikkola)

10 Wilma Forsblom

12 Irea Virtanen Espejo

13 Sanna Saarinen

14 Sinna Suuriniemi

15 Karoliina Autio (63´ Jenni Huttunen)

25 Tia Painilainen

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

Vaihtopelaajat:

7 Vilma Hakala

11 Elina Mankki

18 Jenni Huttunen

21 Tia-Maria Jaakonsaari

23 Tuulia Mikkola

29 Ella Koivu

96 Jenna Rantanen

PK-35 TV: Punamustien Wilma Forsblomin ja Sinna Suuriniemen mietteet 2-2-pistejaosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.