UUTISET

Tilastopoiminnat: KuPS – PK-35 Vantaa 7-0 (0-0)

16.8.2022

Tilastoyhtiö InStat koostaa Kansallisen Liigan seuroille jokaisesta ottelusta kattavan tilastopaketin. PK-35 Vantaa julkaisee otteluiden jälkeen tilastoiden kiinnostavimmat poiminnat.

PK-35 Vantaa kärsi lauantai-iltapäivänä Kuopiossa kauden suurinumeroisimman – ja samalla myös seurahistorian suurinta sivuavan – tappionsa, kun KuPS oli parempi peräti maalein 7-0. Kuopiolaiset olivat myös tilastojen valossa käytännössä kaikessa parempia, mutta ottelun kaksijakoisuus näkyi myös numeroissa. Avausjakso eteni vielä pääosin Punamustien suunnitelmien mukaan ja päättyi maalittomana, mutta toisella jaksolla peli romahti pahemman kerran.

Ottelun laukaukset kirjattiin KuPSin eduksi lukemin 20 – 5 ja maalia kohti suuntautuneet laukaukset 11 – 2. Avausjaksolla PK-35 Vantaa piti kotijoukkueen kaikista vaarallisimmat maalipaikat vielä varsin vähissä, sillä KuPS laukoi ensimmäisellä jaksolla kaikkiaan seitsemän kertaa ja kolmesti maalia kohti. Toisen jakson vastaavat lukemat olivat 13 ja 8. Myös vieraiden laukaukset painottuivat toiselle jaksolle (4/5), mutta lopputuloksen kannalta merkitsevää oli nimenomaan KuPSin maalipaikkamäärän kasvu. Savolaiset olivat myös tehokkaita, sillä kahdeksasta maalia kohti suuntautuneesta laukauksesta seitsemän upposi verkon perukoille. KuPSin maaliodottama 2,98 oli selvästi Punamustien tämän kauden vastustajista korkein. Vastaavasti PK-35 Vantaan oma maaliodottama 0,20 oli yhtä selkeästi kauden alhaisin.

Jaksojen välinen ero näkyi myös pallonhallintatilastossa. Avausjaksolla PK-35 Vantaa piti pelivälinettä hallussaan 40-prosenttisesti, mutta toisella jaksolla lukema putosi 36 prosenttiin. Koko ottelun pallonhallinta kirjattiin kuopiolaisille lukemin 62 % – 38 %. Punamustien syöttömäärä (387) oli kuluvan kauden toiseksi alhaisin. Pienempään määrään on päädytty vain toukokuussa Myyrmäessä, jolloin tiukasti puolustanut PK-35 Vantaa kaatoi KuPSin lukemin 2-1. Punamustien syöttötarkkuus (77 %) jäi kauas kauden parhaista lukemista.

Kaksinkamppailut kirjattiin lauantaina KuPSin eduksi prosentein 57 % – 43 %. Kamppailutilanteiden osalta tilastoissa ei ollut merkittävää eroa jaksojen välillä. Maan kamaralla KuPS voitti 55 % kamppailuista, mutta merkittävämpi ero oli pääpallotilanteissa, jotka kotijoukkue vei nimiinsä 64-prosenttisesti.

Muutamat Punamustien pelaajat pärjäsivät kuitenkin kamppailutilanteissa keskiarvoa paremmin. Poikkeuksellisesti keskuspuolustajan paikalla pelannut Eerika Appelqvist voitti 79 % kamppailuistaan. Appelqvist voitti kaikki pääpallotilanteet (2/2), voitti kaikki pallollisena käymänsä 1v1-tilanteet (4/4), onnistui kaikissa pallollisena tekemissään haastoissa (3/3) ja pärjäsi hyvin myös puolustussuunnan kamppailutilanteissa (70 %). Syötönkatkoja Appelqvistille kirjattiin kuusi, mikäli oli joukkueen toiseksi korkein lukema.

Myös laitapuolustajat Tia Painilainen (75 %) ja Anna Vlasoff (60 %) pärjäsivät kamppailuissa joukkueensa keskiarvoa paremmin, mutta heille tilanteita tuli selkeästi vähemmän kuin keskisektorin pelaajille. Ylempänä pelanneista pelaajista Wilma Forsblomin kaksinkamppailuprosentiksi muodostui 47 %, mutta puolustussuunnan suorituksissa hän onnistui hyvin. Forsblom voitti 86 % puolustussuunnan kamppailuistaan ja onnistui taklauksissaan niin ikään 86-prosenttisesti. Forsblomin syötönkatkomäärä (7) oli Punamustien korkein.

Ottelun luonteen osalta lienee kuvaavaa, että Punamustien ahkerin syöttelijä oli maalivahti Irea Virtanen Espejo 48 syötöllään. Myös Virtanen Espejon syöttötarkkuus 90 % oli joukkueen korkein. Punamustien tämän kauden keskiarvoa korkeampiin lukemiin ylsivät myös Karoliina Autio (91 %), Anna Vlasoff (87 %), Tuulia Mikkola (87 %) ja vaihdosta kentälle tullut Roosa Bröijer (90 %).

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.