UUTISET

Tilastopoiminnat: HPS – PK-35 Vantaa 1-0 (0-0)

3.8.2022

Tilastopoiminnat: HPS – PK-35 Vantaa 1-0 (0-0)

Tilastoyhtiö InStat koostaa jokaisesta Kansallisen Liigan ottelusta kattavan tilastoraportin. PK-35 Vantaa julkaisee otteluidensa jälkeen raportin kiinnostavimmat tilastopoiminnat.

PK-35 Vantaa kärsi sunnuntai-iltapäivänä sarjakauden toisen tappionsa, kun HPS piti pisteet Paloheinässä niukasti lukemin 1-0. Jos edellisenä viikonloppuna Tampereella loppulukemat olivat parempia kuin tilastot, tällä kertaa asetelma kääntyi päälaelleen. PK-35 Vantaa pelasi HPS:n vieraana monilta osin onnistuneen ottelun, mutta tehottomuus kostautui tulostaululla.

Ottelu eteni lähes alusta loppuun varsin hyvin Punamustien kontrollissa, mistä kertoo muun muassa 66 % pallonhallinta. Lukema oli PK-35 Vantaan tämän kauden kolmanneksi korkein. Syöttömäärä (526) jäi kuitenkin siitä huolimatta hieman keskimääräistä pienemmäksi, sillä Punamustien pelaaminen oli hieman tavanomaista suoraviivaisempaa. Vastaavasti HPS puolusti paljon syvällä omalla alueellaan, joten niin sanottujen helppojen syöttöjen sijaan vierasjoukkue joutui keskittymään puolustuksen murtamiseen. Peräti 40 % peliajasta pelattiin HPS:n puolustuskolmanneksella ja 37 % keskialueella.

Painopisteen säilyttämisessä auttoi myös Punamustien onnistunut prässipeli. HPS:n pallonmenetyksistä yli puolet (46/88) tapahtui kotijoukkueen omalla kenttäpuoliskolla. PK-35 Vantaan prässitapahtumista peräti 76 % johti pallonriistoon. Toisella jaksolla lukema oli peräti 83 %, joten vieraiden aktiivinen ote kantoi hyvin loppuun asti.

Painostus johti myös maalintekoyrityksiin. PK-35 Vantaa laukoi ottelussa peräti 26 kertaa, joista tasan puolet rangaistusalueen sisältä. Maalia kohti 26 laukauksesta suuntautui kuitenkin vain kymmenen.  Peräti 15 laukausta suuntautui ohi maalin. Selvästi alkukautta heikommat laukaisutarkkuudet kertovat ennen kaikkea siitä, että PK-35 Vantaa on laukonut paljon huonoista paikoista tai jopa tarpeettomasti.

Vaarallisimmillaan vierasjoukkue oli malttaessaan pelata laadukkaita maalintekopaikkoja hyville alueille. Siitä kertoo myös Punamustien sunnuntain maaliodottama 2,64, joka oli hieman kuluvan kauden keskiarvoa korkeampi. Parhaat PK-35 Vantaan luomat maalipaikat olivat siis todella laadukkaita, mutta viimeistelytehot uupuivat.

PK-35 Vantaa on ollut tällä kaudella erikoistilanteissa aiempia kausia vaarallisempi. Sunnuntaina 18 kulmapotkuja ja kuusi hyvistä paikoista saatua vapaapotkua eivät kuitenkin tuottaneet tulosta. Huomionarvoista on kuitenkin, että 18 kulmapotkusta yhdeksän eli tasan puolet johti maalintekoyritykseen.

HPS:n maaliodottamaksi kirjattiin 1,20. Lukemaa nostaa etenkin rangaistuspotku, joka kuitenkin pysähtyi Irea Virtanen Espejon torjuntaan. Kaikkiaan HPS:lle kertyi ottelussa viisi laukausta, joista neljä suuntautui maalia kohti. Vihreäpaitojen kaikki maalintekoyritykset nähtiin peliminuuttien 30 – 60 välillä.

Sunnuntain ottelu oli tiukkaa kamppailupelaamista. Sillä osa-alueella ottelu olikin todella tasainen, sillä PK-35 Vantaa voitti vain yhden kaksinkamppailun HPS:ää enemmän. Maan kamaralla kamppailutilanteet menivät tasan, mutta pääpalloista PK-35 Vantaa nappasi yhden kotijoukkuetta enemmän.

Yksittäisistä pelaajista kamppailutilanteissa kunnostautuivat etenkin Reetta Suomela (71 %), Netta Koso (67 %) ja Roosa Bröijer (65 %). Tia Painilaisen sen sijaan voitti kaikki kamppailutilanteensa (3/3), mutta niitä kertyi määrällisesti vain muutama. Kaikki kolme olivat pallollisena tehtyjä haastoja, joissa Painilainen onnistui ohittamaan vastustajansa.

Syöttötarkkuudessa Punamustien pelaajien parhaimmistoa olivat loppuhetket pelannut Tia-Maria Jaakonsaari (93 %), Anna Vlasoff (91 %) ja Suomela (83 %). Yli 80-prosenttiseen tarkkuuteen ylsi kaikkiaan kahdeksan pelaajaa. Koko joukkueen syöttötarkkuudeksi kirjattiin 79 %.

Hyökkäyssuuntaan uhkaa toi etenkin 0,89 osuman edestä maaliodottamaa luonut Bröijer. Sanna Saarinen ja Jenni Huttunen loivat ylsivät kumpikin 0,40 maalin odottamaan. Kaikkiaan peräti yhdeksän PK-35 Vantaan pelaajaa kirjautti ottelussa jonkin verran maaliodottamaa, mikä kertoo pelin painopisteestä ja samalla myös vierasjoukkueen monipuolisesta hyökkäyspelaamisesta.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.