UUTISET

Punamustien voittoputki katkesi Ahvenanmaalla

21.5.2022

PK-35 Vantaa kärsi lauantaina sarjakauden ensimmäisen tappionsa. Ahvenanmaalla nähtiin todella tasainen ottelu, jossa maalipaikat olivat tiukassa. Åland United hyödynsi kuitenkin oman tilaisuutensa ja katkaisi Punamustien voittoputken lukemin 1-0.

Punamustien alkukausi Kansallisessa Liigassa oli edennyt voitosta voittoon, joten joukkue pääsi kauden ensimmäiseen matkapeliinsä hyvällä itseluottamuksella. Se myös näkyi vierasjoukkueen otteissa, sillä PK-35 Vantaa otti Ahvenanmaalla pallonhallinnan heti alkuhetkillä pallonhallintaa itselleen. Vieraat liikuttivat pelivälinettä hyvin ja pääsivät etenemään hyökkäyskolmannekselle asti, mutta sitä pidemmälle murtautuminen tuotti vaikeuksia.

Vaikka PK-35 Vantaa hallitsi ottelun avausjaksoa, ensimmäinen maalintekopaikka avautui Åland Unitedille. Dana Leskinen pääsi keskittämään oikealta ja tavoitti Jaquelinen Handin pään. Punamustien onneksi Hand puski kuitenkin rangaistuspilkun kohdalta ohi maalin. Vierasjoukkueen ensimmäinen kunnollinen maalintekoyritys nähtiin muutamaa minuuttia myöhemmin, mutta Tuulia Mikkolan noin 20 metristä lähtenyt laukaus painui niukasti maalin yli.

Avausjakson paras maalintekopaikka nähtiin hieman ennen puolen tunnin täyttymistä. Hitaiden hyökkäyksien kautta Åland United ei kyennyt luomaan uhkaa vieraiden maalille, mutta muutamat nopeat hyökkäykset olivat vaarallisia. Tällä kertaa Kit Loferski karkasi vasemmalta laidalta ja tarjoili poikittaissyötön Leskiselle maalin eteen. Leskinen laukoi heti ensimmäisellä kosketuksellaan noin viidestä metristä, mutta Punamustien maalivahti Velma Oikarinen venyi huipputorjuntaan.

Viimeinen viisitoistaminuuttinen ennen taukoa oli kenties PK-35 Vantaan ottelun vahvin jakso. PK-35 Vantaa pääsi juoksuttamaan vastustajaansa, mutta ei kyennyt löytämään väyliä parhaille maalintekosektoreille murtautumiseen. Punamustien paras pitkä pallonhallintajakso päättyi Wilma Forsblomin laukaukseen rangaistusalueen kulmalta. Laukaus painui kuitenkin yli maalin.

Aivan avausjakson lopussa ahvenanmaalaisten nopea yhdysvaltalaispelaaja Loferski loukkaantui vaarattoman näköisessä tilanteessa. Lopulta Loferski jouduttiin kantamaan paareilla kentältä sivuun ja Åland United oli pakotettu tekemään ensimmäisen pelaajavaihtonsa. Tauonviettoon lähdettiin lopulta maalittomissa tasalukemissa.

Avausjakson loppu oli Punamustilta hyvää painostusta ja vielä tauon jälkeen joukkue onnistui luomaan muutamia hyviä hyökkäyksiä. Sen jälkeen peli alkoi kuitenkin hieman tasoittua. Maalipaikat olivat kuitenkin toisella jaksolla jopa vielä tiukemmassa kuin avausjaksolla. Molemmat joukkueet onnistuivat hyvin ottamaan toistensa vahvuuksia pois pelistä, mikä näkyi tarkkana pelaamisena ja etenkin maalintekoalueille murtautumisen vaikeutena.

Ottelun maalihanat aukesivat lopulta tunnin täyttyessä, kun Åland United onnistui pelaamaan noston rangaistusalueelle. Pallon haltuunsa saanut SarahTroccoli menetti tilanteessa tasapainonsa, mutta hän onnistui kuitenkin vielä kaaduttuaan tuikkaamaan irtopallon muutaman metrin päässä odottaneelle Leskiselle. Hyökkääjä jäi tilanteessa liian vapaaksi ja pääsi laukomaan pelivälineen verkon perukoille.

PK-35 Vantaa ei hätkähtänyt takaiskuosumaa, vaan pyrki edelleen jatkamaan maltillista hyökkäysten rakentamista. Ottelu jatkui edelleen Punamustien pallonhallinnassa, mutta mitä pidemmälle peli eteni, sitä enemmän vieraat olivat pakotettuja hakemaan ratkaisuja myös suoraviivaisimmilla hyökkäyksillä. Etenkin Åland Unitedin vahva keskuspuolustus onnistui kuitenkin selvittämään tilanteet varmaotteisesti.

Vieraat pystyivät kuitenkin luomaan vielä muutamia maalintekotilanteita. Ensin Roosa Toivanen pääsi yrittämään taka-alueelta kulmapotkun jälkeen, mutta laukaus karkasi hieman maalin ohi. Vaihdosta kentälle tullut Elina Mankki sen sijaan pääsi laukomaan terävästi rangaistusalueen sisältä, mutta laukaus suuntautui suoraan maalivahdin käsiin.

Punamustien viimeinen tilaisuus maalintekoon nähtiin vielä lisäajalla. Forsblom pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta, mutta laukaus karkasi selvästi yli maalin. Ottelun viimeisestä tilastomerkinnästä vastasi kuitenkin ahvenanmaalaisten Troccoli, joka joutui katkaisemaan Punamustien hyökkäyksen sääntöjen vastaisin keinoin. Seurauksena oli toinen varoitus ja kentältäpoisto aivan ottelun loppuhetkillä.

PK-35 Vantaa jahtasi tasoitusta loppuun asti, mutta lopulta vieraat eivät kyenneet murtamaan kotijoukkueen tiivistä puolustusta. Åland United piti maalinsa loppuun asti koskemattomana ja voitti ottelun yhden osuman turvin lukemin 1-0. Samalla Punamustien seitsemän ottelun mittainen voittoputki tuli päätökseensä. Tappiosta huolimatta PK-35 Vantaa jatkaa sarjassa edelleen toisena.

Maalintekouhka jäi vajaaksi

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen harmitteli illan lopputulosta. Hänen mukaansa Maarianhaminassa nähtiin tasainen kamppailu, jossa pistejako olisi kenties ollut pelitapahtumien valossa oikeutettu lopputulos.

– Vaikka olimme voittaneet tähän mennessä kaikki ottelut, pelin aikana oli sellainen tunne, että tasapeli olisi ehkä ollut tyydyttävä tulos. Tappion jälkeen päällimmäinen tunne on pettymys, sillä lähdimme hakemaan täältä pisteitä.

Ottelu oli tarkkaa pelaamista ja molemmat joukkueet olivat selvästi kiinnittäneet paljon huomiota vastustajansa pelaamiseen. Sekä PK-35 Vantaa että Åland United pyrkivät eliminoimaan toistensa suurimpia aseita.

– Molemmat joukkueet ottivat tänään hyvin toistensa vahvuuksia pois. Vaikka tiesimme Åland Unitedin vahvuudet, he pääsivät käyttämään niitä pari kertaa ja hyödynsivät oman maalipaikkansa tehokkaasti. Heidän vahvuutensa olivat tänään lopulta vahvempia kuin meidän vahvuutemme.

Punamustien pallollisesta pelistä löytyi lauantaina paljon hyviä asioita, mutta hyökkäyspäässä kaivattu viimeinen silaus jäi tällä kertaa uupumaan. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa ei kyennyt luomaan riittävästi uhkaa ahvenanmaalaisten maalille.

– Vaikka hallitsimme palloa, peli oli kuitenkin tasainen. Åland United puolusti tiukasti emmekä kyenneet murtamaan heidän puolustustaan. Emme esimerkiksi onnistuneet hyödyntämään painotonta puolta ihan toivotulla tavalla, Väisänen pohti.

– Saimme tänään paljon kulmapotkuja, mutta emme tällä kertaa onnistuneet hyödyntämään niitä. Ehkä kaipaisimme erikoistilanteisiin vielä vähän lisää variaatioita.

PK-35 Vantaa venytti voittoputkensa seuran ennätysmittoihin, mutta Väisäsen mukaan oli selvää, että jossain vaiheessa putki tulee päätökseensä. Punamustien selkeänä tavoitteena on palata nopeasti takaisin voittojen tielle.

– Nyt meidän on käännettävä katseet nopeasti seuraavaan peliin. Silloin vastaan tulee jälleen tiukasti puolustava joukkue, joten meidän pitää toteuttaa tämän pelin oppeja siinä ja parantaa niissä asioissa, joita emme tänään aivan saaneet toimimaan.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat ensi viikon perjantaina 27.5. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Pallokerho-35:n.

 

Åland United – PK-35 Vantaa 1-0 (0-0)

60´ 1-0 Dana Leskinen

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist

7 Vilma Hakala (67´ Ella Koivu)

8 Reetta Suomela

10 Wilma Forsblom

15 Karoliina Autio

17 Rebecca Kindstedt

19 Anna Vlasoff

23 Tuulia Mikkola (67´ Elina Mankki)

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

2 Aino Martikainen

4 Hilppa Tuomainen

11 Elina Mankki

12 Irea Virtanen Espejo

14 Sinna Suuriniemi

29 Ella Koivu

96 Jenna Rantanen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen mietteet ottelun jälkeen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.