UUTISET

Kärkikamppailun pisteet jäivät Myyrmäkeen

14.5.2022

Punamustien hieno kevätkausi sai jatkoa lauantai-iltapäivänä, kun joukkue otti jo seitsemännen peräkkäisen voittonsa. PK-35 Vantaa ja Kuopion Palloseura tarjosivat yleisölle kärkikamppailun arvoisen ottelun. Kotijoukkue oli lopulta vahvempi lukemin 2-1.

PK-35 Vantaa ja KuPS olivat molemmat edenneet Kansallisessa Liigassa voitosta voittoon, joten lauantain kärkikamppailuun oli ladattu jo etukäteen korkeat odotukset. Myyrmäen kevätauringossa nähtiinkin tasainen ja jännittävä huippuottelu, joka houkutteli lehtereille myös mukavasti jalkapallon ystäviä.

Ottelun avausjakso oli kenties odotetustikin tarkkaa pelaamista ja tiukkaa taistelua. Molemmat joukkueet taistelivat jokaisen tilanteen loppuun asti ja pyrkivät ottamaan vastustajaltaan tilan ja pois. Punamustien pelaajat olivat tilanne toisensa jälkeen tiukasti kuopiolaisten iholla ja pyrkivät luomaan aina nopeasti painetta pallolliselle pelaajalle.

Vierasjoukkue piti avausjaksolla pelivälinettä enemmän hallussaan, mutta todella vaarallisille maalintekopaikoille murtautuminen oli molemmille vaikeaa. KuPSin hyökkääjä Gentjana Rochi pääsi laukomaan taidokkaasti pomppupallosta rangaistusalueen rajan takaa. Punamustien maalia vartioinut Velma Oikarinen koppasi kuitenkin pallon varmaotteisesti.

Punamustien ensimmäinen maalintekopaikka sen sijaan nähtiin vajaan viidentoista minuutin pelin jälkeen. PK-35 Vantaa sai ottelun ensimmäisen ja lopulta ainoaksi jääneen kulmapotkun. Sen jälkitilanteessa kotijoukkue tavoitteli keskityksellä takatolpalta Roosa Toivasta, joka ei kuitenkaan aivan ylettynyt palloon takatolpalle.  Tauolle lähdettiin lopulta maalittomissa tasalukemissa.

PK-35 Vantaa suoritti heti tauolla pelaajavaihdon, kun avausjaksolla hyvällä työmoraalilla urakoinut Tuulia Mikkola tuli vaihtoon ja tilalle vaihdettiin Roosa Bröijer. Kotijoukkue aloitti toisen jakson vahvasti ja sai luotua heti painetta savolaispäätyyn. Samalla PK-35 Vantaa sai pelattua avausjaksoa pidempiä pallonhallintajaksoja.

Punamustien hyvä rytmi kuitenkin katkesi, kun kapteeni Sanna Saarinen sai tällin nenäänsä ja joutui useaksi minuutiksi paikkailtavaksi kentän laidalle. Kotijoukkueen pelatessa vajaalukuisena KuPS sai jälleen enemmän pallonhallintaa. PK-35 Vantaan onneksi hienon ottelun pelannut Saarinen pystyi kuitenkin jatkamaan peliä.

KuPSille avautui reilun tunnin pelin jälkeen muutaman minuutin sisään kaksi hyvää tilaisuutta maalintekoon. Ensin laitapuolustaja Maja Göthberg tarjoili hyvän matalan keskityksen oikealta ja Rochi pääsi ohjaamaan etutolpalta. Hyökkääjän ohjaus painui kuitenkin maalin yli. Sama osoite oli hetkeä myöhemmin Lavdije Begollin laukauksella vaarallisen sivuvapaapotkutilanteen jälkeen.

Heti seuraavalla minuutilla palloa kaivettiin verkosta toisessa päässä. Ottelun avausmaali nähtiin 67. minuutilla, kun PK-35 Vantaa rakensi vasemmalta laidalta hienon nopean hyökkäyksen. Reetta Suomela pääsi laidalla vauhtiin ja ohitti kuopiolaispuolustajan näyttävästi. Lopulta Suomela tarjoili hyvän keskityksen takatolpalle ja Elina Mankki kurotti pallon lähietäisyydeltä maaliin. Osuma oli Mankille sarjakauden toinen.

PK-35 Vantaa tuplasi johtonsa 74. minuutilla. Anna Vlasoff ja Suomela pelasivat jälleen hyvin yhteen vasemmalla laidalla ja tällä kertaa ensin mainittu pääsi etenemään. Rangaistusalueelle päästyään Vlasoff keskitti maalille ja nappikeskitys tavoitti Karoliina Aution viiden metrin viivalta. Autio ei huippupaikasta erehtynyt vaan puski kauden seitsemännellä liigamaalillaan Punamustat 2-0-johtoon.

KuPS nousi muutamaa minuuttia myöhemmin nopeasti jälleen maalin päähän. Myös kuopiolaisten kavennusosuma syntyi vasemman laidan kautta. Begolli pääsi tarjoilemaan tarkan keskityksen rangaistusalueelle ja Aino Kröger ohjasi pallon päällään taidokkaasti taka-alakulmaan. KuPSin 2-1-kavennus oli vasta tämän sarjakauden kolmas PK-35 Vantaan verkkoon tehty pelitilannemaali.

Kotijoukkue ei kuitenkaan hätkähtänyt takaiskumaalista. Muutamassa Punamustien tämän kauden aiemmassa ottelussa vastustajat ovat saaneet kavennusmaaliensa jälkeen luotua vaarallista painetta, mutta nyt tasokasta vastustajaa vastaan PK-35 Vantaan peli ei herpaantunut eikä loppuhetkilläkään nähty minkäänlaista paniikkia tai hätäilyä. KuPS pääsi pelaamaan keskityksiä rangaistusalueelle, mutta maalivahti Oikarinen ja huippuottelun pelannut topparipari Toivanen ja Rebecca Kindstedt selvittivät tilanteet hallitusti. Loppuhetkillä PK-35 Vantaa pelasi järkevästi aikaa pois pelikellosta ja onnistui turhauttamaan vastustajaansa.

Vielä toisella lisäaikaminuutilla KuPS onnistui kuitenkin luomaan vielä yhden tilanteen. Begolli pääsi ottamaan keskityksen haltuun rangaistusalueella, mutta puolustajat ehtivät peittämään laukausyrityksen. Irtopallo päätyi rangaistusalueen rajan tuntumaan Emmi Sirenile, joka laukoi pelivälineen voimalla ylärimaan. Pallo kimposi rimasta kentän puolelle ja lopulta Kindstedt pääsi purkamaan tilanteen. Kuopiolaisten vaihtopenkin mielestä pallo ylitti maaliviivan, mutta ottelun tuomaristo oli eri mieltä. Tilanteen protestoinnin myötä KuPSin päävalmentaja Ollipekka Ojala ajettiin vielä viime hetkillä katsomoon.

Punamustien puolustus kesti viimeiset hetket, joten lopputulokseksi kirjattiin Punamustien voitto lukemin 2-1. Samalla KuPSin voittoputki tuli Myyrmäessä päätökseensä, kun joukkue kärsi sarjakauden ensimmäisen pistemenetyksensä. Ottelun Punamustia enemmän pelannut KuPS jatkaa kuitenkin maalieronsa turvin sarjan kärkipaikalla.

Voiton myötä PK-35 Vantaa venytti samalla voittoputkensa seitsemään otteluun. Kyseessä on Punamustien liigahistorian pisin voittoputki ja samalla myös paras kaudenaloitus.

”Olimme valmiimpia voittamaan”

Päävalmentaja Jari Väisänen oli luonnollisesti tyytyväinen joukkueensa pelisuoritukseen. Hänen mukaansa Punamustien voiton avaimet piilivät tänään kaksinkamppailu- ja puolustuspelaamisessa.

– Haluan nostaa esiin kaksi tärkeää asiaa Niistä ensimmäinen on kovuuteen vastaaminen. Tiesimme, että meidän pitää pärjätä fyysisessä pelissä ja pelasimmekin varmasti kovempaa kuin mitä olemme pelanneet moneen vuoteen. Myös KuPS voitti paljon kaksinkamppailuja, mutta he ehkä hieman yllättyivät siitä, miten kovaa tulimme tilanteisiin. Niiden tilanteiden myötä pääsimme hyvin peliin sisään, Väisänen sanoi.

– Puolustuspelimme onnistui suunnitelmallisesti tosi hyvin. Pelaajat toteuttivat sovittuja asioita. KuPSin vahvuus on luoda ylivoimia laidoille, mutta tänään he pääsivät luomaan niitä vain pari kertaa ja nekään eivät olleet kovin kontrolloituja tilanteita. Laitahyökkääjät Ellu ja Reetta puolustivat ne tilanteet laidoillaan tosi hyvin.

KuPS on tehtaillut Kansallisessa Liigassa selvästi eniten maaleja ja etenkin Rochin, Begollin ja Krögerin muodostaman hyökkäyskolmikon vaarallisuus oli tiedossa. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa onnistui hyvin pitämään vastustajan vaarallisimmat yksilöt kurissa.

– Keskustassa otimme heidän hyökkäyskolmikkonsa hyvin pois pelistä. Sirenit ovat molemmat hyviä kuljettajia, mutta tänään KuPS ei päässyt hyödyntämään heitäkään. Lisäksi peitimme tänään laukauksia todella uhrautuvasti. Olimme sopineet antavamme kaikkemme, jotta KuPS ei pääse laukomaan rangaistusalueen läheisyydessä. Myös puolustuslinjamme pumppaus toimi todella hyvin. Pelasimme KuPSin useamman kerran paitsioon.

Punamustien oma hyökkäyspelaaminen ei tuottanut avausjaksolla maalintekopaikkoja, mutta toisella jaksolla kotijoukkue loi kaksi huippupaikkaa ja hyödynsi ne molemmat. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa hyödynsi tietoisesti KuPSin laidoille jäävää tyhjää tilaa.

– Ensimmäisellä jaksolla saimme keskustassa muutaman hyvän riiston, mutta emme saaneet luotua niistä aihioista selkeitä maalipaikkoja. Tiesimme, että topparit ja Emma Peuhkurinen muodostavat vahvan kolmikon KuPSin keskustassa, mutta linjoille jää tilaa. Siihen tilaan pääsimme iskemään hyvin toisella jaksolla.

Väisäsen mukaan Punamustilta löytyi kärkiottelussa koko joukkueellinen onnistujia. Päävalmentaja korosti, että myös hyökkäyspään pelaajat tekivät valtavan määrän töitä puolustussuuntaan.

– Tällaisen pelin jälkeen on vaikeaa nostaa yksittäisiä pelaajia esiin, mutta muun muassa Sanna Saarinen, Roosa Toivanen ja Anna Vlasoff olivat tänään todella vahvoja. Lisäksi kärkikolmikkomme Reetta Suomela, Karoliina Autio ja Elina Mankki teki todella paljon töitä. Pystyimme tavoitteemme mukaisesti luomaan KuPSin alakerralle oikea-aikaista painetta.

Erityisen tyytyväinen Väisänen oli tapaan, jolla PK-35 Vantaa suojeli loppuhetkillä johtoaan. Punamustien pelaaminen oli loppuun asti uhrautuvaa, mutta samalla määrätietoista ja kurinalaista.

– Usein takaiskumaalien jälkeen tulee kaaosta ja pientä paniikkia, mutta tänään pelasimme ottelun lopulta todella järkevästi, Väisänen kiitteli.

– Olimme valmistautuneet tähän peliin koko viikon, ja koko ajan on ollut sellainen fiilis, että pystymme voittamaan tämän. Olimme henkisesti valmiita, valmiimpia voittamaan. Se näkyi tänään kaikessa kentällä.  Olimme mielestäni myös yhtenäisempiä. Tämä peli oli yksilöt vastaan joukkue.

Lopuksi Väisänen jakoi vielä kiitosta Myyrmäen runsaslukuiselle ja aktiivisesti mukana eläneelle kotiyleisölle.

– Oli todella mahtavaa, kun katsomossa oli paljon katsojia, jotka olivat vahvasti pelissä mukana. Katsomossa oli tänään hyvä meininki. Se oli todella hienoa pelaajille ja valmentajillekin.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat viikon kuluttua lauantaina 21.5. Åland Unitedin vieraana. Kotiyleisönsä edessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran perjantaina 27.5., jolloin vieraaksi saapuu Pallokerho-35.

 

PK-35 Vantaa – KuPS 2-1 (0-0)

67´ 1-0 Elina Mankki

74´ 2-0 Karoliina Autio

77´ 2-1 Aino Kröger

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela (90´ Jenni Huttunen)

10 Wilma Forsblom

11 Elina Mankki (82´ Ella Koivu)

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio (86´ Vilma Hakala)

17 Rebecca Kindstedt

19 Anna Vlasoff

23 Tuulia Mikkola (46´ Roosa Bröijer)

26 Roosa Toivanen

 

Vaihtopelaajat:

4 Hilppa Tuomainen

7 Vilma Hakala

12 Irea Virtanen Espejo

18 Jenni Huttunen

25 Tia Painilainen

28 Roosa Bröijer

29 Ella Koivu

 

PK-35 TV: Punamustien Sanna Saarisen ja Elina Mankin mietteet voitokkaasta kärkikamppailusta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.