UUTISET

Punamustille vierasvoitto Töölöstä

8.5.2022

PK-35 Vantaa haki äitienpäivänä hienon 0-1-vierasvoiton HJK:sta. Töölössä nähtiin Punamustilta vahva pelisuoritus. Ella Koivun uran ensimmäinen liigamaali riitti täyteen pistepottiin, kun vieraiden puolustus piti varmaotteisesti oman maalinsa koskemattomana.

Ottelun lähtökohdat olivat kutkuttavat, sillä PK-35 Vantaa oli voittanut kaikki viisi liigaotteluaan ja HJK oli edennyt sarjassa tappioitta. Jo etukäteen oli siis selvää, että toinen putkista katkeaa. Kotijoukkue HJK aloitti ottelun terävästi ja sai luotua painetta vieraiden päätyyn. Punamustien puolustuspeli toimi kuitenkin mallikkaasti eikä HJK kyennyt murtautumaan todella vaarallisille maalintekopaikoille. Rangaistusalueen ulkopuolelta lauotut laukaukset eivät aiheuttaneet vaaraa vierasjoukkueelle.

Avausvartin jälkeen helsinkiläisten painostus hiipui ja ottelu tasoittui selvästi. Siitä eteenpäin PK-35 Vantaa sai hetki hetkeltä paremman otteen pelistä. Vieraat alkoivat saada enemmän pallonhallintaa myös vastustajan kenttäpuoliskolla ja samalla PK-35 Vantaa onnistui hyvin estämään HJK:n pyrkimyksiä lähteä nopeisiin vastahyökkäyksiin.

Ensimmäinen todella vaarallinen maalintekopaikka avautui vierasjoukkueelle avausjakson puolivälissä. Reetta Suomela ja Anna Vlasoff pelasivat hyvin yhteen vasemmalla laidalla ja Suomela pääsi keskittämään maalille. Keskitys tavoitti taka-alueelta Koivun, jonka pusku kolahti kuitenkin tolppaan.

Pian tolppaosuman jälkeen Netta Koso pääsi laukomaan noin 20 metristä, mutta laukaus painui maalin yli. Sanna Saarisen pusku sen sijaan pysähtyi hetkeä myöhemmin HJK-maalivahti Annika Laihasen torjuntaan. Aivan avausjakson lopulla Punamustien keskuspuolustaja Rebecca Kindstedt pääsi puskemaan kulmapotkutilanteesta, mutta pusku pysähtyi Laihasen hyvään jalkatorjuntaan. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

PK-35 Vantaa jatkoi vahvaa pelaamistaan myös toisen jakson alussa, mutta jälkimmäisen puoliskon ensimmäinen maalipaikka nähtiin toisessa päädyssä. HJK sai kulmapotkun, jonka jälkitilanteessa pallo pyöri vaarallisesti maalin edustalla. Punamustien puolustus onnistui kuitenkin purkamaan pallon pois vaara-alueelta.

Ottelun avausmaali syntyi lopulta 52. minuutilla, kun Punamustien prässi toimi tehokkaasti. Saarinen pääsi ryöstämään pallon maalivahdin avauksen jälkeen noin 30 metrin päässä vastustajan maalista. Reetta Suomela eteni vasemmalta ja tarjoili lopulta hyvän matalan syötön rangaistusalueen poikki. Syöttö tavoitti lopulta kuudentoista metrin rajalta Koivun, joka laukoi pallon suoraan ensimmäisellä kosketuksellaan etualakulmaan. Osuma oli Koivun uran ensimmäinen Kansallisessa Liigassa.

Vain muutamaa minuuttia myöhemmin PK-35 Vantaa hätyytteli jälleen helsinkiläisten maalia. Kindstedt pääsi jälleen puskemaan kulmapotkutilanteessa, mutta pusku suuntautui tällä kertaa ohi maalin. Ottelu pysyi johtomaalin jälkeenkin hyvin Punamustien kontrollissa eikä HJK tuntunut pääsevän vieraiden puolustusmuodon ohi kunnon maalintekopaikoille. Yksi harvoista poikkeuksista nähtiin, kun HJK:n Jenna Topra pääsi murtautumaan hyvään maalintekopaikkaan. Topran kierteinen laukaus kaarsi kuitenkin hieman takayläkulman ohi.

PK-35 Vantaa pelasi johtoasemassa maltilla ja järkevästi. Vierasjoukkue oli pallon kanssa rauhallinen ja pystyi jäädyttämään peliä, mikä alkoi pelin edetessä turhauttaa kotijoukkuetta. HJK pääsi useampaan otteeseen etenemään hyvin hyökkäyskolmannekselle asti, mutta maalipaikoille murtautuminen tuotti vaikeuksia.

Vasta viimeisellä kymmenminuuttisella HJK sai luotua enemmän painetta. Kotijoukkue sai muutamia erikoistilanteita, mutta Punamustien toppariparin muodostaneet Kindstedt ja Roosa Toivanen selvittivät tilanteet varmasti. Yhtä varmaotteinen oli tolppien välissä kauden toisen nollapelinsä pelannut Irea Virtanen Espejo. HJK pyrki pelaamaan palloja kohti rangaistusaluetta, mutta ne kunnollisia rakennettuja maalintekopaikkoja helsinkiläiset eivät kyenneet luomaan.

Lisäajalla PK-35 Vantaa turvasi johtoaan ja kulutti jäljellä olevia minuutteja järkevästi hyökkäyspäässä. Johto kesti loppuun asti, joten lopputulokseksi kirjattiin Punamustien 0-1-voitto. Täyden pistepotin myötä PK-35 Vantaa jatkaa Kansallisessa Liigassa puhtaalla pelillä. Kuusi peräkkäistä voittoa sivuaa samalla Punamustien historian pisintä voittoputkea pääsarjassa.

Kommentti:

Päävalmentaja Jari Väisänen oli tyytyväinen joukkueensa pelisuoritukseen. Väisäsen mukaan ottelu oli aivan alkuhetkiä lukuun ottamatta hyvin PK-35 Vantaan kontrollissa.

– HJK tuli peliin hyvällä asenteella ja he aloittivat terävästi. Puolustimme kuitenkin kurinalaisesti ja keskuspuolustuksemme piti maalin edustan puhtaana. Tarvittaessa purimme tilanteita suosiolla pitkillä palloilla, jotta saimme vastustajan painetta purettua. Lisäksi onnistuimme estämään HJK:n vaaralliset laukaukset, Väisänen sanoi.

– Avausjakson puolivälissä peli alkoi kääntyä meille. Netta oli siinä isossa roolissa, sillä hän oli koko ajan hyvin pelattavissa linjojen välissä. Jakson loppupuolella olimme vahvempia ja saimme luotua hyviä tilanteita. Saimme pelattua keskityksiä haluamillemme alueille ja kerran osuimme tolppaankin.

Tauon jälkeen PK-35 Vantaa jatkoi hyviä otteitaan ja siirtyi nopeasti 0-1-johtoon. Väisäsen mukaan johtomaali oli seurausta Punamustien hyvästä tekemisestä hyökkäyssuuntaan.

– Toinen jakso alkoi siitä, mihin avausjakso päättyi. Olimme hyvin pelissä mukaan ja pääsimme etenemään hyvin etenkin paljon töitä tehneen Reetan laidalta. Maaliin johtaneessa tilanteessa hän antoi hyvän kovan syötön ”Eltsulle”, joka viimeisteli hienon maalin. Eltsu paransi peliään koko ajan ja sai vielä palkinnoksi tärkeän maalin.

Punamustilla oli hyvä kontrolli kenttätapahtumiin, mutta yhden maalin johtoasemassa on tyypillistä, että vastustajaa saa ottelun loppua kohden luotua enemmän painetta. Myös HJK alkoi pelata yhä suoraviivaisemmin palloja kohti vieraiden rangaistusaluetta, mutta PK-35 Vantaa selvitti tilanteet lopulta varmaotteisesti.

– Toisella jaksollakin peli oli hyvin kontrollissa, vaikka HJK piti ehkä hieman enemmän palloa. Saimme ohjattua HJK:n hyvin laidoille. Keskeltä he eivät oikein päässeet etenemään. Kun HJK ei päässyt keskittämään kovin vaarallisilta alueilta, heidän keskityksensä jäivät usein vähän summittaisiksi ja ne oli helpompi selvittää.

– Kokonaisuutena tämä oli meiltä hyvä kurinalainen puolustuspeli.

Väisäsen mukaan Punamustien riveistä löytyi äitienpäivän ottelussa täyden kentällisen verran onnistujia. Erityisesti hän kiitteli joukkueensa alakerran pelaajia, jotka suojelivat maaliaan nollapelin arvoisesti.

– Tämä oli koko joukkueelta vahva suoritus ja todella varmaa pelaamista. Topparipari hoiti tänään kaikki tarvittavat tilanteet, samoin Irea maalillaan. Myös Eerika jatkoi vahvaa alkukauttaan. Tänään hän pystyi myös hankkimaan meille paljon vapaapotkuja, Väisänen kiitteli.

– Nyt suuntaamme keskittymisemme taas seuraavaan koitokseen. Tästä on hyvä lähteä ensi viikonloppuna KuPSia vastaan.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat viikon kuluttua lauantaina 14.5. Silloin Myyrmäessä nähdään sarjan kärkikamppailu, kun PK-35 Vantaa saa vieraakseen Kuopion Palloseuran.

 

HJK – PK-35 Vantaa 0-1 (0-0)

52´ 0-1 Ella Koivu

 

Avauskokoonpano:

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso (81´ Tuulia Mikkola)

10 Wilma Forsblom

12 Irea Virtanen Espejo

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio (74´ Elina Mankki)

17 Rebecca Kindstedt

19 Anna Vlasoff

26 Roosa Toivanen

29 Ella Koivu (74´ Tia Painilainen)

 

Vaihtopelaajat:

7 Vilma Hakala

11 Elina Mankki

23 Tuulia Mikkola

25 Tia Painilainen

96 Jenna Rantanen

 

PK-35 TV: Punamustien maalivahdin Irea Virtanen Espejon ja maalintekijä Ella Koivun mietteet HJK-voitosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.