UUTISET

Punamustien hyökkäystehot liikaa Ilvekselle

23.4.2022

PK-35 Vantaa jatkoi lauantaina vahvaa kevätkauttaan Kansallisessa Liigassa. Vierailija Ilves roikkui avausjaksolla hyvin kyydissä, mutta lopulta Punamustien hyökkäystehot hattutempun tehtailleen Karoliina Aution johdolla olivat tamperelaisille liikaa.

Ottelu sai Punamustien näkökulmasta unelma-alun, kun ensimmäistä maalia juhlittiin jo toisella peliminuutilla. Wilma Forsblom vapautti oivaltavalla läpisyötöllä Karoliina Aution nokikkain maalivahdin kanssa ja hyökkääjä laukoi pallon varmasti takakulmaan. Osuma oli kevään jokaisessa sarjaottelussa osuneelle Autiolle jo kauden neljäs.

Hyvästä aloituksesta huolimatta ottelun ensimmäinen puolituntinen oli kuitenkin PK-35 Vantaalle vaikea. Pirteästi pelannut Ilves oli aktiivinen ja yritteliäs. Kotijoukkue sortui avausjaksolla liiallisiin harhasyöttöihin ja monet pallonhallintajaksot katkesivat ennenaikaisesti huonoihin ratkaisuihin. Ilvekselle sen sijaan avautui kymmenennellä peliminuutilla sivurajaheiton jälkeen huippupaikka tasoitukseen, mutta Heta Olmala laukoi avopaikasta yli maalin.

Tamperelaisten seuraava hyvä paikka 26. minuutilla tuotti kuitenkin jo tulosta. Ilves aloitti omalta kenttäpuoliskolta hyvän nopean hyökkäyksen, jonka päätteeksi pallo pelattiin Silja Tuomiselle rangaistusalueen rajalle. Tuominen käytti tilaisuuden tehokkaasti hyödykseen ja laukoi pallon näyttävästi maalin kattoon. Ensimmäisen puolituntisen pelitapahtumien valossa tasoitusta saattoi pitää ansaittuna. Tuomisen viimeistelemä 1-1-tasoitusmaali oli tällä kaudella ensimmäinen Punamustien verkkoon tehty pelitilannemaali.

Takaiskuosuma herätti kotijoukkueen. PK-35 Vantaa sai luotua heti kaksi hyvää maalintekopaikkaa. Ensin Autio puski vapaapotkutilanteesta hieman maalin ohi. Hetkeä myöhemmin laitapuolustaja Anna Vlasoff päätti pitkän kuljetuksensa aina rangaistusalueelle asti ja pääsi laukomaan. Tamperelaispuolustaja onnistui kuitenkin pelastamaan tilanteen lähes maaliviivalta.

PK-35 Vantaa siirtyi kuitenkin uudelleen johtoon 37. minuutilla. Avausmaalin juonineen kaksikon yhteispeli toimi jälleen. Tällä kertaa Autio tarjoili rangaistusalueella pienen siirron Forsblomille, joka sijoitti pelivälineen näyttävästi takayläkulmaan.

Kotijoukkue iski vielä kertaalleen ennen taukoa. Netta Koso tarjoili päätyrajalta hienon noston takatolpalle ja Elina Mankki puski pallon läheltä verkon perukoille. Osuma oli ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon nousseen Mankin avausmaali Punamustien paidassa. Tauolle lähdettiin siis lopulta PK-35 Vantaan 3-1-johtolukemissa.

Toisen jakson alussa ilmassa oli ratkaisun makua, kun kotijoukkue iski jo neljännen kerran. Tällä kertaa Autio riisti pallon puolustajalta ja eteni päätyrajaa pitkin maalia kohti. Ilves-pelaaja ehti lopulta väliin, mutta päätyi kummalliseen suojausratkaisuun. Autio ei jäänyt ihmettelemään erikoista tilannetta, vaan tuikkasi pelivälineen puolustajan jaloista noin metristä etualakulmaan.

Tunnin kohdalla Ilveksen iltapäivä muuttui todella vaikeaksi. Joukkueen kapteeni Laura Laurikainen rikkoi Kosoa sääntöjen vastaisesti. Seurauksena oli päivän toinen varoitus ja sen myötä etuaikainen suihkukomennus. Hetkeä myöhemmin Ilves kuitenkin selvisi vielä ilman takaiskua, kun maalivahti Roosa Karppinen venyi hienosti Sanna Saarisen kaukolaukauksen tielle.

Punamustien maalitehtailu jatkui 75. minuutilla. Kotijoukkue pelasi hyvän pitkän hyökkäyksen, jonka päätteeksi Eerika Appelqvist pääsi keskittämään oikealta. Ilveksen maalivahti Karppinen ja puolustaja Anna Olmala menivät tilanteessa samaan palloon ja Karppisen nyrkkeily-yritys jäi vajavaiseksi. Irtopallo päätyi takatolpalle Autiolle, jolla oli helppo työ sijoittaa se tyhjään maaliin. Samalla Autio täydensi iltapäivän hattutemppunsa ja nosti kuluvan kauden maalimääränsä jo kuuteen.

Maaliin johtaneessa tilanteessa Olmala sai kovan iskun takaraivoonsa.  Kovan tällin seurauksena Olmala hoidettiin pitkään kentällä ja lopulta puolustaja kuljetettiin ambulanssilla jatkotutkimuksiin. PK-35 Vantaa toivoo kahden viime kauden ajalta Punamustia edustaneelle Olmalalle pikaista toipumista.

Autiolle oli vielä varsinaisen peliajan viime hetkillä hyvä tilaisuus jopa neljänteen täysosumaan. Vaihdosta kentälle tullut Tia Painilainen tarjoili tarkan keskityksen vasemmalta laidalta ja Autio pääsi puskemaan takatolpalta. Karppinen venyi kuitenkin läheltä tulleen puskun tielle.

Iltapäivän viimeisestä osumasta vastasi vierailija Ilves. Tamperelaiset pääsivät nopeaan ylivoimahyökkäykseen, joka päättyi hyvään pystysyöttöön ja lopulta Sofia Määtän puolittaisesti läpiajosta viimeistelemään kavennusmaaliin.

Ottelun lopputulokseksi kirjattiin lopulta Punamustien 5-2-voitto. Ilvestä vastaan pelatut keskinäiset pelit olivat jo viime vuonna runsasmaalisia, eikä lauantain kohtaaminen tehnyt siihen poikkeusta. Arvokkaan täyden pistepotin myötä PK-35 Vantaa jatkaa Kansallisessa Liigassa puhtaalla pelillä.

Ryhtiliike avausjakson lopussa

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan Ilves teki ottelun alussa kotijoukkueelle vaikeaksi, mutta pelin edetessä PK-35 Vantaa sai yhä vahvemman otteen kenttätapahtumasta. Maltti palkittiin ja lopulta Punamustien hyökkäystehot olivat tamperelaisvieraille liikaa.

– Saimme maalin myötä hyvän alun peliin, mutta sen jälkeen pelaamisemme hieman lamaantui. Se oli tietysti myös Ilveksen hyvyyttä. He rikkoivat peliämme hyvin ensimmäisen puolen tunnin ajan. Rakensimme ylivoimia liian hitaasti, ajauduimme liian pieniin tiloihin emmekä päässeet vaihtamaan pelin painopistettä. Tiesimme kuitenkin, että heidän kovan prässinsä myötä muille kentän osa-alueille jäisi tilaa, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Reilun puolen tunnin jälkeen peli alkoi kääntyä ja hallinta siirtyi selkeämmin meille. Saimme vielä ensimmäisen jakson loppuun kaksi tärkeää maalia, jotka lamauttivat Ilvestä.

Väisäsen mukaan toinen jakso oli selkeämmin Punamustien hallintaa. Kotijoukkue onnistui luomaan paljon laadukkaita maalintekopaikkoja ja myös hyödynsi niitä kiitettävän tehokkaasti.

– Toisella jaksolla pääsimme lähemmäs omaa tasoamme, mutta emme mielestäni vielä ihan parhaalle tasolle. Se oli kuitenkin huomattava parannus pelin alkuun nähden eikä Ilves päässyt toisella jaksolla enää montaa kertaa meidän kenttäpuoliskollemme, Väisänen sanoi.

– Viiden maalin lisäksi meillä oli hyviä paikkoja lisäosumiin. Muun muassa Wilmalla, Sannalla, ”Haballa” ja ”Karkilla” oli hyvät maalipaikat, mutta Ilveksen maalivahti otti hyviä torjuntoja ja piti lukemat siedettävinä.

PK-35 Vantaan riveissä löytyi 5-2-voitossa paljon onnistujia. Hattutempun viimeistelleen Aution lisäksi Väisänen nosti esiin niin hyökkäyspään kuin keskikentän pelaajia.

– Olemme aina tienneet Karkin potentiaalin. Nyt hän on saanut yhä suurempaa roolia ja vastannut siihen haasteeseen hyvin. Hän uskonut itseensä, luottanut tähän ympäristöön ja tehnyt hyvin töitä. Karkki on pelannut todella hienon alkukauden ja ollut vahva etenkin maalintekoalueilla, Väisänen kiitteli.

– Wilmalta nähtiin tänään hyvä peliesitys. Elina oli ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa ja onnistui heti maalinteossa. Sanna on johtaja keskikentällä. Hän pystyy hyviin suorituksiin pallollisena ja on tärkeässä roolissa myös puolustuspelissä.

Neljän voiton myötä Punamustien kausi on alkanut tuloksellisesti hyvin. Väisänen kuitenkin painotti, että kausi on vasta alussa ja joukkueen pelaamisessa riittää edelleen kehityskohteita.

– Joukkue on uskonut omiin kykyihinsä ja olemme nyt hyvässä vauhdissa, mutta meidän täytyy pitää keskittyminen tiukasti päivittäisessä tekemisessä. Uskomme siihen, että pystymme edelleen parantamaan pelaamistamme. HPS on aloittanut sarjan hyvin, joten meidän pitää lähteä taas ensi viikolla peliin hyvällä asenteella.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat ensi viikon perjantaina 29.4. Silloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu Helsingin Palloseura.

 

PK-35 Vantaa – Ilves 5-2 (3-1)

2´ 1-0 Karoliina Autio

26´ 1-1 Silja Tuominen

37´ 2-1 Wilma Forsblom

45´ 3-1 Elina Mankki

49´ 4-1 Karoliina Autio

75´ 5-1 Karoliina Autio

90+3´ 5-2 Sofia Määttä

 

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist

9 Netta Koso (71´ Tuulia Mikkola)

10 Wilma Forsblom

11 Elina Mankki

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio

17 Rebecca Kindstedt

19 Anna Vlasoff (75´ Tia Painilainen)

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (75´ Vilma Hakala)

 

Vaihtopelaajat:

7 Vilma Hakala

8 Reetta Suomela

12 Irea Virtanen Espejo

23 Tuulia Mikkola

25 Tia Painilainen

 

PK-35 TV: Punamustien Karoliina Aution ja Elina Mankin mietteet voitosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.