HJK – PK 35 Vantaa, Suomen Cup 13.3.2022

Punamustien cup-taival päättyi puolivälieriin

PK-35 Vantaa ja HJK kävivät sunnuntai-iltapäivänä pitkän ja tasaisen taistelun Suomen Cupin välieräpaikasta. Jännittävä puolivälierä ratkesi lopulta HJK:n eduksi vasta jatko-ottelussa.

Lähtökohdat olivat jo etukäteen ajateltuna tasaiset, kun omat alkulohkonsa puhtaalla pelillä voittaneet joukkueet kohtasivat Töölön kevätauringossa. Avausjakso olikin tasaista pelaamista. Kotijoukkue HJK piti aavistuksen enemmän palloa, mutta pääosin peli pyöri keskialueella.

PK-35 Vantaa siirtyi johtoon 15. peliminuutilla. Reetta Suomela pelasi oikealta laidalta hyvän matalan keskityksen rangaistusalueelle. Wilma Forsblom pääsi kääntymään puolustajan ohi ja laukoi pallon voimalla takayläkulmaan. Forsblom on osunut tällä kaudella kaikissa Punamustien cup-otteluissa.

Vierasjohto kesti kuitenkin vain kymmenen minuuttia. HJK nousi tasoihin, kun Ria Karjalainen pääsi keskittämään oikealta laidalta ja Veera Hellman ohjasi pallon taidokkaasti päällään taka-alakulmaan.

Forsblomin ja Hellmanin osumia lukuun ottamatta todella vaaralliset maalintekopaikat olivat avausjaksolla vähissä. Molemmat joukkueet puolustivat tiukasti ja taistelivat jokaisen tilanteen loppuun asti. Tauolle lähdettiin siis tasalukemissa 1-1.

Toisella jaksolla pallonhallinta siirtyi vahvemmin HJK:lle, mutta aivan parhaille maalintekosektoreille pääseminen oli edelleen vaikeaa. Helsinkiläiset pääsivät pelaamaan muutamia keskityksiä rangaistusalueelle, mutta Punamustien maalivahti Velma Oikarinen ja vahvan ottelun pelanneet keskuspuolustajat Roosa Toivanen ja Rebecca Kindstedt selvittivät tilanteet varmaotteisesti. Kokonaisuudessaan PK-35 Vantaa onnistui maalin edustansa puolustamisessa hyvin.

Myös Punamustien maalipaikat olivat vähissä. Vierasjoukkue pääsi useamman kerran etenemään hyvin hyökkäyskolmannekselle, mutta maalintekoalueille murtautuminen oli vaikeaa. Suomela pääsi kertaalleen puolittain karkumatkalle ja laukoi rangaistusalueen rajan takaa, mutta yritys painui maalin yli. Samaan lopputulokseen päätyi Forsblomin yritys samoilta sijoilta.

Kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä vieraat saivat kulmapotkun ja käyttivät sen tehokkaasti hyväkseen. Forsblom antoi hyvän kulmapotkun taka-alueelle ja tilanteessa korkeimmalle noussut Toivanen puski Punamustat 1-2-johtoon.

PK-35 Vantaa tarrasi tiukasti kiinni jatkopaikkaan, mutta HJK aloitti ponnekkaan takaa-ajon. Kertaalleen Punamustien puolustus onnistui purkamaan pelivälineen aivan maalin edustalta, mutta lopulta 88. minuutilla HJK:n yritys tuotti tulosta. Pallo päätyi takatolpalle Hellmannille, joka pääsi laukomaan iltapäivän toisella osumallaan helsinkiläiset tasoihin.

90 minuuttia ei riittänyt tekemään eroa joukkueiden välille, joten 2-2-tilanteessa ratkaisua lähdettiin hakemaan jatko-ottelusta. Siitä muodostui odotetusti tarkkaa pelaamista eikä maalipaikoilla juhlittu. Myöhäisestä tasoituksestaan lisää virtaa saanut HJK oli painostavampi osapuoli, mutta maalipaikat olivat edelleen tiukassa.

Ottelun ja välieräpaikan kannalta ratkaiseva tilanne nähtiin lopulta 98. minuutilla. HJK pääsi hyökkäämään nopeasti Punamustien pallonmenetyksen jälkeen ja Anna Vlasoff rikkoi hyökkääjää rangaistusalueella. Erotuomari määräsi pallon yhteentoista metriin ja HJK:n kapteeni Essi Sainio laukoi rangaistuspotkun varmasti tolpan kautta vasempaan alakulmaan.

Johtomaalinsa jälkeen HJK vetäytyi selkeämmin puolustusasemiin antaen pallonhallintaa enemmän Punamustille. Todella vaarallisia maalintekopaikkoja vieraat eivät kuitenkaan enää kyennyt rakentamaan. Jatko-ottelun lopussa PK-35 Vantaa sai luotua vielä pientä painetta rangaistusalueelle, mutta HJK kesti vieraiden viimeisen rynnistyksen.

Pitkäksi venynyt ottelu päättyi lopulta lukemiin 3-2, joten HJK jatkaa Suomen Cupin välieriin. PK-35 Vantaa sen sijaan joutuu cup-taipaleensa katkettua siirtämään katseensa kahden viikon päästä alkavaan sarjakauteen.

”Pystymme vielä paljon parempaan”

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli pitkän jännitysnäytelmän tauottua harmissaan lopputuloksesta, mutta joukkueensa pelisuorituksesta hän löysi sekä positiivista että parannettavaa. PK-35 Vantaa joutui puolustamaan ajoittain syvällä, mutta onnistui siinä Väisäsen mielestä pääosin mallikkaasti.

– Kun olemme puolustusmuodossa, sen sisään on vaikeaa pelata. Ei HJK:llakaan maaleja lukuun ottamatta montaa huippupaikkaa ollut. Pidimme heidät varsin hyvin poissa maalin edustalta ja pystyimme purkamaan keskityspallot, Väisänen sanoi.

– Sen sijaan meidän pitää pystyä yhä paremmin tunnistamaan, milloin meidän pitää pysyä muodossa ja milloin taas olla aggressiivisempia. Tänään emme saaneet tarpeeksi painetta HJK:n pallollisille pelaajille.

Vaikka puolustuspeli toimi kokonaisuutena hyvin, muutamat yksittäiset tilanteet kostautuivat takaiskumaaleina.

– 1-1-maaliin johtanut tilanne alkoi siitä, että reagoimme vähän huonosti vastustajan sivurajaheittoon. 2-2-maalissa sen sijaan pelaajavartiointimme petti ja Hellman pääsi laukomaan liian vapaasti takatolpalta, Väisänen kertasi vastustajan osumia.

Punamustien oma pallollinen pelaaminen herätti kaksijakoisia ajatuksia. Toisaalta PK-35 Vantaa pystyi etenemään ajoittain hyvin, mutta toisaalta todella vaarallisten maalipaikkojen rakentaminen oli vaikeaa. Joukkue onnistui kuitenkin hyödyntämään paikkansa tehokkaasti.

– Pystyimme avaamaan rauhassa peliä ja saimme rakennettua hyökkäyksiä. Meillä oli hyviä aihioita päästä tilanteisiin, mutta emme päässeet murtautumaan selkeille maalintekoalueille. 3-2-maalinsa jälkeen HJK antoi kentän meille ja saimme vielä muutamia hyviä palloja maalille, mutta emme kuitenkaan kovin suurta painetta.

Väisänen jakoi kunniaa myös vastustajalle, joka hyödynsi vahvuuksiaan onnistuneesti. Oman joukkueensa osalta hän korosti, että Töölössä ei vielä nähty Punamustien parasta tekemistä.

– HJK oli tänään aktiivinen. He pelasivat aggressiivisesti, voittivat paljon keskialueen kamppailutilanteita ja onnistuivat rikkomaan peliämme, Väisänen totesi.

– Joukkueemme pystyy varmasti paljon parempaan, mutta tälläkin suorituksella olimme lähellä jatkopaikkaa. Se antaa meille taas lisää uskoa tulevaan.

Suomen Cup päättyi PK-35 Vantaan osalta puolivälierävaiheeseen, mutta uusi sarjakausi odottaa jo kulman takana. Väisäsen mukaan katseet käännetään nopeasti Kansalliseen Liigaan.

– Totta kai cupista putoaminen harmittaa, mutta nyt siirrämme kaiken keskittymisen liigapeleihin. Sarjaan valmistautumisen kannalta saimme hyvään ajankohtaan tällaisen kovan ja fyysisesti vaativan pelin.

Punamustien pelit jatkuvat Kansallisen Liigan avauskierroksella sunnuntaina 27.3. Silloin PK-35 Vantaan vieraaksi saapuu sarjanousija ONS.

 

HJK – PK-35 Vantaa 3-2 jo. 2-2 (1-1)

15´ 0-1 Wilma Forsblom

25´ 1-1 Veera Hellman

80´ 1-2 Roosa Toivanen

89´ 2-2 Veera Hellman

98´ 3-2 Essi Sainio (rp.)

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist (118´ Hilppa Tuomainen)

7 Vilma Hakala (60´ Netta Koso)

8 Reetta Suomela

10 Wilma Forsblom

15 Karoliina Autio (60´ Elina Mankki)

17 Rebecca Kindstedt

19 Anna Vlasoff

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (115´ Sanna Saarinen)

29 Ella Koivu (89´ Tuulia Mikkola)

 

Vaihtopelaajat:

4 Hilppa Tuomainen

9 Netta Koso

11 Elina Mankki

12 Irea Virtanen Espejo

13 Sanna Saarinen

14 Sinna Suuriniemi

23 Tuulia Mikkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

PK-35 Vantaa is a football club dedicated to women’s football. The women’s team competes for the Finnish championship in the Women’s League (Naisten Liiga). PK-35’s affiliate clubs are PK-35 (500 members) and Vantaan Jalkapalloseura (1500 members).

ORIGINATING FROM VYBORG

The roots of PK-35 Vantaa date back to 1935 and the city of Vyborg, where 36 footballers came together at the club’s inaugural meeting. This meeting held on 19th September 1935 elected to name the club Vyborg Football Club, or ViPK.

The club’s operations resumed in Vyborg all the way to the year 1939, at which time the club was disbanded because of the war. Operations were reinstated in Helsinki in 1948 and the club’s name was changed to Pallokerho-35 ry.

ENDING UP IN VANTAA

The men’s and women’s first teams migrated to Vantaa for the 2009 season. Since then the team’s operations have gone on in the embrace of Myyrmäki Stadium under the name of PK-35 Vantaa.

The women’s team has won six Finnish Women’s League championships and four national cups. It has also made the round of 32 in the UEFA Women’s Champions League every year that it has competed in it. The men’s teams operation ended after 2016 season.

The club’s goal is to consolidate itself as one of Finland’s leading football clubs in women’s football and to offer players a career path all the way from the minors to the first teams. PK-35 Vantaa provides excellent year-round training conditions not only for the youth already playing for PK-35 and VJS, but also for other young footballers from Vantaa and those who possess a red and black heart.

CONTACT US

CLUB

PK-35 Vantaa ry
Raappavuorentie 6, 01600 Vantaa
info@pk35vantaa.fi

WOMEN’S TEAM

Kaj Björkqvist
General Manager
+358 44 538 3447
kaj.bjorkqvist@gmail.com