UUTISET

PK-35 Vantaa kaatoi Åland Unitedin Suomen Cupissa

30.1.2022

Punamustien vuoden 2022 kilpailulliset ottelut alkoivat voitokkaasti. Suomen Cupissa nähtiin viime kauden loppuottelun uusinta, kun PK-35 Vantaa ja Åland United kohtasivat jo lohkovaiheessa. Tällä kertaa kotijoukkue PK-35 Vantaa oli vahvempi lukemin 3-2.

Lumisten olosuhteiden vuoksi ottelu pelattiin Myyrmäen stadionin sijaan viereisessä Myyrmäki-hallissa. Vierasjoukkue Åland United aloitti ottelun vahvasti ja oli alussa hallitsevampi osapuoli. Saarelaiset pääsivät myös laukomaan ahkerasti, mutta pääosin rangaistusalueen ulkopuolelta. Aivan vaarallisimmille maalintekoalueille vierasjoukkue ei päässyt. Lähimpänä maalintekoa kävi lopulta portugalilainen Margarida Sousa, joka laukoi painavasti noin 25 metristä. Punamustien maalia vartioinut Velma Oikarinen venyi kuitenkin näyttävään torjuntaan.

Avausosumasta vastasi kuitenkin kotijoukkue PK-35 Vantaa. Punamustien hyvä pallonhallintajakso päättyi Eerika Appelqvistin ja Wilma Forsblomin oikealla laidalla luomaan ylivoimatilanteeseen. Lopulta Forsblom pääsi tarjoilemaan hyvän keskityksen maalille ja Karoliina Autio puski pallon maalivahdin käsien kautta verkon perukoille.

Johtomaalin jälkeen avausjakson loppu eteni PK-35 Vantaan hallinnassa. Yhtä vaarallista maalinedusruuhkaa lukuun ottamatta kotijoukkue ei kuitenkaan kyennyt luomaan selkeitä maalintekopaikkoja. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 1-0-johtolukemissa.

Toinen jakso käynnistyi vauhdikkaasti. Pelin jälkimmäinen puolisko oli ehtinyt vanheta vain vajaat kaksi minuuttia, kun kotijoukkue tuplasi johtonsa. Hieno hyökkäys rakentui jälleen oikealta laidalta ja lopulta Appelqvist pääsi kiepauttamaan itsensä vapaaksi puolustajan vartioinnista. Appelqvistin keskitys tavoitti takatolpalta Vilma Hakalan, joka pääsi siirtämään pallon läheltä maaliviivan yli.

Åland United nousi kuitenkin nopeasti maalin päähän. Saarelaisjoukkue pelasi 49. minuutilla nopean rajaheiton, jossa Punamustien puolustus ei ollut hereillä. Signy Aarna pääsi vapaaksi ja nosti pelivälineen lopulta taidokkaasti pienestä kulmasta maalivahdin yli takanurkkaan.

Vauhdikkaat minuutit kuitenkin jatkuivat. Kaksi minuuttia myöhemmin Punamustien hyökkäys päättyi jälleen Appelqvistin keskitykseen. Tällä kertaa puolustaja sai kuitenkin jalkansa väliin ja irtopallo putosi rangaistuspilkun kohdille. Hienon pystyjuoksun tehnyt Ella Koivu ehti nappaamaan pallon yhdysvaltalaismaalivahti Elaine Burdettiin nenän edestä. Burdettille ei jäänyt tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin kaataa Koivu rangaistuspotkun arvoisesti. Forsblom laukoi rangaistuspotkun varmasti maaliin ja lisäsi Punamustien johtoa lukemiin 3-1.

Maalitalkoiden jatkuminen oli lähellä vielä kaksi minuuttia myöhemmin, kun Åland United hätyytteli maalia vaarallisella kulmapotkulla. Anna Westerlund pääsi puskemaan, mutta Punamustien puolustus onnistui purkamaan pelivälineen lähes maaliviivalta.

Åland United nousi toistamiseen maalin päähän 69. minuutilla. Kavennusosuma syntyi hieman onnekkaasti, sillä Monica Hagströmin noin 40 metristä antama vapaapotku painui suoraan maaliin. Maalin edustalla oli kova pelaajaruuhka, mutta kukaan ei saanut osumaa pelivälineeseen, joka pomppi kuin varkain taka-kulmaan.

3-2-kavennuksen jälkeen ahvenanmaalaisten takaa-ajo yltyi ja vierasjoukkue sai luotua painetta Punamustien puolustuskolmannekselle. PK-35 Vantaa onnistui kuitenkin tukkimaan keskeisimmät alueet ja pakotti vieraansa hakemaan ratkaisua keskitysten ja erikoistilanteiden kautta. Åland United pystyi pelaamaan palloja maalille, mutta Punamustien alakerta selvitti tilanteen toisensa jälkeen. Lisäajalla pallo pomppi jo maaliviivan tuntumassa, mutta Roosa Toivanen onnistui purkamaan pelivälineen pois vaara-alueelta.

Kotijoukkueen johto kesti loppuun asti, joten ottelun lopputulokseksi kirjattiin Punamustien voitto lukemin 3-2. Samalla PK-35 Vantaa nappasi arvokkaat kolme pistettä, joiden turvin se jakaa Suomen Cupin lohkonsa kärkipaikan HJK: T18-joukkueen kanssa. Avauspelinsä voittaneet joukkueet kohtaavat ensi perjantaina Myyrmäessä.

Asenne kohdillaan

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan Myyrmäki-hallissa nähtiin vuodenaikaan nähden kova ja tärkeä ottelu. Kyseessä oli viime kauden Suomen Cupin loppuottelun uusinta ja panokset olivat heti lohkon avausottelussa kovat, sillä vain lohkovoittajat etenevät varmuudella puolivälieriin.

– Åland United prässäsi alussa tosi kovaa ja onnistui vaikeuttamaan pelin avaamistamme. Tiesimme kuitenkin prässin väistämättä hyytyvän jossain vaiheessa. Avausjakson puolivälissä saimme lisää uskallusta puolustaa eteenpäin ja aloimme antaa painetta heidän alakerralleen. Peli alkoikin hiljalleen kääntyä ja saimme avausmaalin heti ensimmäisen selkeän pallonhallintajakson jälkeen. Sen jälkeen avausjakson loppu eteni meidän hallinnassamme, Väisänen sanoi.

Toisen jakson alku oli tapahtumarikas ja verkko heilui molemmissa päissä. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa aloitti jälkimmäisen puoliskon hyvin, mutta loppua kohden takaa-ajoasemassa ollut Åland United sai luotua enemmän painetta.

– Åland United oli tänään vahva kaksinkamppailutilanteissa. Pystyimme kuitenkin pitämään heidät aika hyvin poissa aivan parhailta maalipaikoilta. He saivat luotua painetta rangaistusalueelle, mutta puolustuksemme pelasi tosi uhrautuvasti ja pystyimme purkamaan pallot vaara-alueilta.

Maalintekijöiden ja kaikissa kolmessa maalissa mukana olleen Appelqvistin lisäksi Punamustien riveistä löytyi onnistujia laajalta rintamalta.

– Sanna pelasi tänään kapteenin elkein. Hän taisteli jokaisen tilanteen loppuu asti, liukui, taisteli ja teki paljon riistoja. Vahva voitontahto näkyi hänen pelaamisessaan. Alakerrassa uusista pelaajista ”Rebe” hoiti tonttinsa varmaotteisesti. Tolppien välissä Velma pelasi ensimmäisen virallisen pelinsä pahan loukkaantumisen jälkeen ja onnistui heti hyvin. Avausjaksolla hän otti tosi tärkeän torjunnan yläkulmasta. Myös ”Karkin”, ”Eltsun” ja Wilman muodostama yläkerran kolmikko suoriutui ja Reetta toi vielä penkiltä lisää jalkoja, Väisänen luetteli onnistujia.

– Peli ei tietenkään ole vielä tammikuussa valmista, mutta pelaajat pystyivät suorittamaan hyvällä tasolla. Lisäksi pelaajien asenne oli tänään kohdillaan. Nämä alkuvuoden pelit ovatkin usein paljon myös asenteesta kiinni. Pelillisestikin tämä oli kelpo suoritus. Jaksoimme puolustaa, teimme hyvin töitä ja onnistuimme vielä kolmesti maalinteossa, Väisänen totesi.

– Nämä ovat meille tärkeät kolme pistettä, mutta vielä on kaksi lohkopeliä jäljellä. Emme voi lainkaan jarrutella, vaan haluamme ilman muuta voittaa myös kaksi muuta peliämme.

Punamustien pelit Suomen Cupissa jatkuvat ensi perjantaina 4.2. klo 19.00 kotiottelulla HJK:n T18-joukkuetta vastaan. Ottelu pelataan sääolosuhteista riippuen joko Myyrmäen stadionilla tai Myyrmäki-hallissa.

 

PK-35 Vantaa – Åland United 3-2 (1-0)

27´ 1-0 Karoliina Autio

47´ 2-0 Vilma Hakala

49´ 2-1 Signy Aarna

51´ 3-1 Wilma Forsblom (rp.)

69´ 3-2 Monica Hagström

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist

7 Vilma Hakala (68´ Netta Koso)

10 Wilma Forsblom

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio (68´ Reetta Suomela)

18 Rebecca Kindstedt

23 Tuulia Mikkola (62´ Roosa Bröijer)

25 Tia Painilainen

26 Roosa Toivanen

29 Ella Koivu (88´ Hilppa Tuomainen)

 

Vaihtopelaajat:

4 Hilppa Tuomainen

8 Reetta Suomela

9 Netta Koso

12 Irea Virtanen Espejo

28 Roosa Bröijer

 

PK-35 TV: Punamustien Karoliina Aution ja Vilma Hakalan mietteet voitokkaasta cup-avauksesta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.