UUTISET

Punamustien kausi päättyi hopeisiin cup-mitaleihin

16.10.2021

Kotimainen naisten jalkapallokausi huipentui lauantai-iltapäivänä Suomen Cupin loppuotteluun Helsingin Olympiastadionin näyttävissä puitteissa. PK-35 Vantaa ja Åland United etenivät tasatahtiin täydet 120 minuuttia, mutta lopulta ahvenanmaalaiset veivät voiton niukimmalla mahdollisella erolla rangaistuspotkukilpailussa.

PK-35 Vantaa asteli Olympiastadionin historiaa huokuvalle näyttämölle latautuneena ja hyvällä itseluottamuksella. Se näkyi etenkin ottelun alussa, kun PK-35 Vantaa otti heti pallonhallinnan itselleen ja pääsi luomaan painetta ahvenanmaalaisten kenttäpuoliskolle. Ensimmäisestä maalintekoyrityksestä vastasi 30-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Netta Koso, mutta noin 20 metristä lähtenyt laukaus suuntautui maalin yli. Hetkeä myöhemmin Wilma Forsblom sai jalkansa vapaaksi rangaistusalueen rajalla ja laukoi terävästi. Laukaus kolahti kuitenkin ylärimaan.

Avausjakson puolivälissä myös Åland United pääsi paremmin peliin. Ahvenanmaalaiset olivat vaarallisia etenkin keskityspalloissa ja erikoistilanteissa. Saarelaisjoukkue onnistuikin luomaan kulmapotkutilanteessa hyvää painetta rangaistusalueelle, mutta Punamustien pelaajat puolustivat omaa maaliaan uhrautuvasti ja ehtivät laukausten tielle.

Lähimpänä maalintekoa Åland Unitedista kävivät pallon läheltä yli ohjannut Mariana Pereira sekä vain minuuttia myöhemmin nopean hyökkäyksen päätteeksi pallon ylärimaan ohjannut Cassandra Korhonen. Avausjakso jatkui tapahtumarikkaana, sillä reilun puolen tunnin jälkeen oli Forsblomin vuoro yrittää toistamiseen, mutta tällä kertaa laukaus suuntautui rangaistusalueen sisältä yli maalin. Toisessa päässä Monica Hagström yritti maalintekoa 16 metrin rajalta, mutta Punamustien maalia vartioinut Pauliina Tähtinen torjui laukauksen jalallaan.

Yritykset tuottivat lopulta tulosta 40. peliminuutilla. Eerika Appelqvist pääsi tarjoilemaan hyvän pitkän hyökkäyksen päätteeksi hienon noston rangaistusalueen reunalta maalille ja Roosa Bröijer ohjasi pelivälineen noin seitsemästä metristä suoraan ilmasta etukulmaan.

Vielä juuri ennen taukoa Sanna Saarinen tarjoili hyvän keskityksen maalin edustalle, mutta Oona Seveniuksen ohjausyritys jäi liian kevyeksi. Tauolle lähdettiin siis jännittävän avausjakson jälkeen Punamustien johtolukemissa 1-0.

PK-35 Vantaa kävi lähellä maalintekoa myös toisen jakson alussa. Forsblom antoi hyvän kulmapotkun takatolpalle ja Anna Olmala pääsi yrittämään, mutta ohjaus painui yläriman kautta maalin yli. Ensimmäisen tilanteen jälkeen toisen jakso alku oli kuitenkin kokonaisuudessaan hienoista ahvenanmaalaisten painostusta.

Åland Unitedin erikoistilanteet tiedettiin vaarallisiksi ja tasoitusosuma syntyikin 52. minuutilla juuri kulmapotkutilanteesta. Pille Raadik nousi tilanteessa korkeimmalle ja onnistui ohjaamaan pallon takaraivollaan reilusta viidestä metristä takakulmaan.

Tasoitusmaalin jälkeen ottelun jännitys säilyi entisellään, mutta maalintekopaikkoja ei enää syntynyt yhtä tiiviillä tahdilla. Seuraava hyvä tilanne nähtiin vasta reilun 70 minuutin pelin jälkeen, kun Koson terävä matala laukaus painui tolppaa hipoen ohi. Hetkeä myöhemmin Korhonen pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä, mutta painava laukaus suuntautui vain aavistuksen takakulman ohi.

Viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Åland United pääsi pelaamaan nopean Dana Leskisen karkumatkalle. Hienon ottelun Punamustien puolustuksessa pelannut Anna Olmala ehti kuitenkin takamatkaltakin rinnalle ja ehti viime hetkillä peittämään Leskisen laukauksen. Olmala ja hänen toppariparinaan varmaotteisesti pelannut Roosa Toivanen lukeutuivat Olympiastadionin iltapäivässä PK-35 Vantaan parhaisiin onnistujiin.

Åland United sai vielä lisäajalla luotua painetta ja pääsi yrittämään voittomaalin tekemistä kulmapotkusta, mutta uhrautuvasti pelanneet puolustajat selvittivät jokaisen tilanteen. Lisäosumia ei enää nähty, joten Suomen Cupin loppuottelun ratkaisu venyi jatko-otteluun.

Suuret panokset näkyivät jatko-ottelussa, jossa molemmat joukkueet pyrkivät aktiivisesti hyökkäämään, mutta pelasivat samalla jokaisen tilanteen entistä tarkemmin. Aivan jatko-ottelun alussa Åland Unitedin Sarah Troccolille avautui huippupaikka, mutta yhdysvaltalaispelaaja laukoi rangaistuspilkun kohdalta maalin yli. Punamustien puolelta Sevenius pääsi yrittämään maalintekoa, mutta yritys suuntautui niukasti etualakulman ohi.

Jatko-ottelun toisella puoliskolla molemmat joukkueet puolustivat uhrautuvasti ja taistelivat jokaisen tilanteen loppuun asti. Viimeinen pelitilannemaalipaikka avautui lopulta 118. minuutilla, kun Forsblom keskitti päätyrajalta, mutta Autio ei aivan saanut suunnattua puskuaan alas. Pusku painui lähietäisyydeltä maalin ohi, joten 120 minuutin jälkeen oltiin edelleen tasalukemissa 1-1.

Ratkaisua haettiin lopulta rangaistuspotkukilpailusta, jossa Åland Unitedin kaikki neljä laukojaa onnistuivat. Punamustien yrityksistä sen sijaan kaksi pysähtyi ahvenanmaalaisten maalivahdin Matilda Nurmen torjuntoihin. Rangaistuspotkukilpailu päättyi saarelaisten eduksi lukemin 2-4, joten Åland United pääsi juhlimaan toista peräkkäistä Suomen Cupin voittoaan. PK-35 Vantaan pelaajien kauloihin sen sijaan pujotettiin ottelun jälkeen hopeiset mitalit.

Ensimmäisen pettymyksen laannuttua Punamustien pelaajien ja taustaryhmän päällimmäisenä tunteena oli ylpeys hienosta taistelusta ja aina Olympiastadionille asti kantaneesta upeasta cup-taipaleesta. Hopeamitalia osataan arvostaa ajan kuluessa ja ensi vuonna pelikentillä nähdään jälleen yhtä yhteistä kokemusta vahvempi PK-35 Vantaa.

Ylpeitä pelisuorituksesta

Ratkaisuottelun häviäminen harmittaa, mutta Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli ottelun jälkeen ensisijaisesti ylpeä joukkueensa suorituksesta. PK-35 Vantaan luotto omaan pelitapaan ja vahva taistelutahto kantoivat täydet 120 minuuttia.

– Kentällä nähtiin tänään kaksi hyvin erityylistä joukkuetta, mutta molemmat tyylit toimivat hyvin ja peli oli tasainen. Joissain tilanteissa oli ehkä kaivattu vielä hieman lisää malttia, mutta pystyimme tänään tekemään niitä asioita, joita olimme sopineet, Väisänen sanoi.

– Pystyimme rakentamaan hyviä tilanteita Åland Unitedin tasoista vastustajaa vastaan. Vaikka peli oli todella pitkä, jaksoimme pelata loppuun asti hyvin ja pystyimme luomaan vielä painettakin. Se oli hyvä osoitus siitä, että joukkueen kunto riitti loppuun saakka.

Suomen Cupin mestaruus ratkesi vasta rangaistuspotkukilpailussa. Kumpi tahansa olisi voinut voittaa ottelun jo peliajalla, joten loppuratkaisu kuvasi hyvin ottelun tasaisuutta.

– Ratkaisu tuli tällä kertaa vasta pilkuilla ja silloin kyse on enää todella pienistä asioista. Olen tyytyväinen joukkueen peli-ilmeeseen ja pelisuunnitelman toteuttamiseen. Hopea ei ole häpeä, vaikka se nyt harmittaakin, Väisänen totesi.

PK-35 Vantaa onnistui Olympiastadionilla monessa halutussa asiassa. Väisäsen mukaan joukkue pystyi esittämään parastaan kauden tärkeimmällä hetkellä.

– Halusimme tänään näyttää niitä asioita, joissa olemme olleet hyviä ja pääsääntöisesti onnistuimme siinä. Lisäksi joukkuepuolustamisemme ja oman rangaistusalueen puolustaminen olivat tänään hyvällä tasolla. Välillä vastustajalla oli pahoja tilanteita, mutta onnistuimme kuitenkin lopulta selvittämään ne, Väisänen sanoi,

– Moni asia onnistui tänään hyvin, joten siinä mielessä on hienoa lähteä tämän joukkueen kanssa taas rakentamaan uutta kautta.

 

PK-35 Vantaa – Åland United 1-1 (1-0) 2-4 rpk.

40´ 1-0 Roosa Bröijer

52´ 1-1 Pille Raadik

 

Avauskokoonpano:

1 Pauliina Tähtinen

5 Eerika Appelqvist (93´ Laura Kölhi)

9 Netta Koso (88´ Karoliina Autio)

10 Wilma Forsblom

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

17 Anna Olmala

25 Tia Painilainen

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (60´ Reetta Suomela)

 

Vaihtopelaajat:

4 Laura Kölhi

6 Emmi Mäensivu

8 Reetta Suomela

15 Karoliina Autio

16 Sinna Suuriniemi

23 Tuulia Mikkola

31 Sanni Solehmainen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.