UUTISET

Punamustien voittoputki katkesi Ahvenanmaalla

5.9.2021

PK-35 Vantaa kärsi lauantai-iltana tapahtumarikkaan 3-2-tappion Åland Unitedin vieraana Ahvenanmaalla. Kaksijakoisessa ottelussa Punamustien avausjakso ja ottelun loppu olivat hyviä, mutta niiden väliin mahtui yksi ikävä loukkaantuminen ja sitä seurannut pelillinen herpaantuminen.

Vierasjoukkue saapui Maarianhaminaan neljän ottelun voittoputkessa ja lähti haastamaan sarjakolmosta Åland Unitedia hyvällä itseluottamuksella. PK-35 Vantaa saikin otteluun hyvän alun ja otti monipuolisella pelaamisellaan kenttätapahtumat hallintaansa. Vieraat liikuttivat palloa hyvin ja pyrkivät maalintekoalueille niin pallonhallinnan kuin suoraviivaisempien hyökkäysten avulla.

Jo neljännellä peliminuutilla nähtiin hieno maalipaikkaan johtanut hyökkäys. Netta Koso sai jalkansa vapaaksi rangaistusalueen rajalla ja laukoi terävästi kohti etuyläkulmaa. Åland Unitedin maalia vartioinut Matilda Nurmi venyi kuitenkin hyvään torjuntaan.

Avausmaali nähtiin kymmenellä peliminuutilla hienon hyökkäyksen päätteeksi. PK-35 Vantaa hyökkäsi nopeasti oikeaa laitaa pitkin ja kierrätti hyökkäyskolmanneksella nopeasti vasemmalta. Anna Vlasoff ja Sanna Saarinen pelasivat hyvin yhteen ja ensin mainittu pääsi etenemään rangaistusalueella. Lopulta Vlasoff tavoitti poikittaissyötöllä maalin edustalta Wilma Forsblomin, jolla oli helppo työ siirtää peliväline noin viidestä metristä tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Hetkeä myöhemmin oli kotijoukkueen vuoro hätyytellä vieraiden maalia. Åland United voitti erikoistilanteessa pääpallon ja hyökkääjä Cassandra Korhonen pääsi yrittämään lähietäisyydeltä. Punamustien maalivahti Velma Oikarinen esitti kuitenkin hyvän jalkatorjunnan ja onnistui pelastamaan tilanteen.

Kokonaisuudessaan avausjakso eteni kuitenkin PK-35 Vantaan komennossa.  Åland United piti vieraat poissa aivan parhaalta maalintekosektorilta, mutta joukkue pääsi muutamaan otteeseen hakemaan ratkaisua sen ulkopuolelta. Saarisen laukaus painui noin 25 metristä maalin ohi, kun taas Koson yritys rangaistusalueen rajalta painui maalivahdin syliin.

Ottelun käännekohdaksi muodostunut tilanne nähtiin noin viisi minuuttia ennen avausjakson päättymistä. Åland Unitedin Korhonen oli karkaamassa läpiajoon, mutta Oikarinen ehti maaliltaan oikea-aikaisen vastaantulon myötä ensimmäisenä palloon. Korhonen osui kuitenkin tilanteessa jalkapohja edellä Oikarisen päähän ikävin seurauksin. Ruotsalaishyökkääjä selvisi tilanteesta varoituksella, mutta Oikarinen ei kyennyt jatkamaan peliä. Seurauksena oli siis maalivahdinvaihto ja Sanni Solehmainen asteli vieraiden tolppien väliin.

Pelin jälleen jatkuessa PK-35 Vantaan hyvä ote kenttätapahtumista oli päässyt hetkellisesti herpaantumaan. Saarelaiset pääsivätkin yrittämään maalintekoa erikoistilanteesta. Kotijoukkueen Mariana Janeca pääsi puskemaan rangaistusalueella, mutta pusku suuntautui maalin yli.

Åland United onnistui kuitenkin nousemaan tasoihin vielä avausjakson lisäajalla. PK-35 Vantaa ei onnistunut purkamaan keskialueelta lähteneen vapaapotkun jälkeen tilannetta, vaan peliväline jäi pyörimään maalin edustalle. Lopulta Korhonen pääsi ohjaamaan pallon maaliin ja nosti saarelaiset tasoihin. Avustava erotuomari liputti tilanteen paitsioksi, mutta päätuomari oli eri mieltä, joten tauolle lähdettiin tasalukemissa 1-1.

Toisella jaksolla vieraat yrittivät löytää jälleen avausjakson hyvän pelirytminsä, mutta verkko heiluikin toisessa päässä jo toisen puoliskon toisella minuutilla. Punamustien puolustus ei onnistunut purkamaan keskityspalloa kunnolla, vaan se päätyi Catarina Realistalle noin 20 metriin. Realista pääsi laukomaan ja takatolpan kautta verkon perukoille päätynyt laukaus vei ahvenanmaalaiset 2-1-johtoon.

Toisen takaiskuosuman jälkeen PK-35 Vantaa lähti jahtaamaan tasoitusta ja onnistuikin saamaan kenttätapahtumia jälleen haltuunsa. Lähimpänä maalintekoa kävi 30-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Saarinen, joka pääsi laukomaan takatolpalta Eerika Appelqvistin tarjoilemasta keskityksestä. Saarinen sai suoraan ilmasta puhtaan osuman palloon, mutta saarelaisten maalivahti Nurmi ehti pallon tielle.

Hetkeä myöhemmin oli Åland Unitedin vuoro käydä lähellä maalintekoa, mutta Korhosen pienestä kulmasta tullut laukaus kolahti Punamustien onneksi ylärimaan. 72. minuutilla maalikehikko ei kuitenkaan enää pelastanut vieraita, kun Anna Westerlund pääsi ohjaamaan kulmapotkutilanteesta pallon Solehmaisen edestä etualakulmaan.

Kahden maalin takaa-ajoasemassakin PK-35 Vantaa jatkoi yrittämistä loppuun asti ja onnistui luomaan kovaa painetta kotijoukkueen maalille. Yritys tuotti lopulta tulosta kolmannella lisäaikaminuutilla erikoistilanteen jatkotilanteesta. Roosa Toivanen tarjoili rangaistusalueen kulmalta hyvän noston takatolpalle ja hyvin tilanteeseen juossut Oona Sevenius puski pallon taidokkaasti takakulmaan. Osuma oli maalipörssin kolmatta sijaa hallussaan pitävälle Seveniukselle kauden yhdestoista.

Kavennusosuma syntyi kuitenkin Punamustien kannalta liian myöhään, joten ottelun lopputulokseksi kirjattiin Åland Unitedin voitto lukemin 3-2. PK-35 Vantaan neljän ottelun mittaiseksi venynyt voittoputki katkesi siis Ahvenanmaalla, mutta sarjataulukossa ei tapahtunut tuloksen myötä muutoksia.

Käännekohta ennen taukoa

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa esiintyi Ahvenanmaalla pelin ensimmäisellä puoliskolla mallikkaasti. Oikarisen loukkaantuminen juuri ennen taukoa muodostui kuitenkin ottelun käännekohdaksi, josta johtunut herpaantuminen käänsi pelin hetkessä päälaelleen.

– Ensimmäisellä jaksolla peli oli mielestäni meillä tosi hyvin hallussa. Kierrätimme palloa hyvin, haastoimme puolustusta ja pääsimme jopa maalintekosektoreille. Ensimmäisellä jaksolla meillä oli muutamia hyviä paikkoja ja menimme ansaitusti johtoon. Tavoitteenamme oli hyödyntää puolustajien nousuja ja avausmaalissa nähtiinkin Anna Vlasoffin hyvä nousu, Väisänen sanoi.

– Avausjakso oli meiltä Velman valitettavaan loukkaantumiseen asti hyvä. Tuollaisilla tilanteilla on aina ainakin hetkellinen merkitys joukkueen pelaamiseen. Åland United sai sen jälkeen painetta ja kieltämättä paitsiolta vaikuttaneen tasoitusmaalin. Meidän kannaltamme se tuli harmittavasti juuri ennen taukovihellystä.

Vaikka Åland United siirtyi pian tauon jälkeen johtoon ja kasvatti etumatkansa jakson puolivälissä kahteen osumaan, Punamustien usko ei Väisäsen mukaan horjunut missään vaiheessa. Sarjapisteille asti lopun kirivaihde ei kuitenkaan enää kantanut.

– Tauolla päätimme lähteä taistelemaan ja päätimme uskaltaa pelata jälleen samalla tavalla kuin ennen loukkaantumista. Toisen jakson alussa Åland United tuli kuitenkin vahvasti ja pääsi tekemään 2-1-maalin. Toisaalta sen jälkeen löysimme jälleen tutun rytmin ja vastustaja joutui puolustamaan välillä tosi syvällä. He tekivät kuitenkin hyviä vastahyökkäyksiä, Väisänen totesi.

– Saimme vielä lopussa hyvää painetta ja muutaman vaarallisen tilanteen. Sanna oli lähellä maalintekoa, mutta vastustajan maalivahti venyi huipputorjuntaan. Siinä oli mahdollisuutemme nousta vielä peliin mukaan. Uskoimme loppuun asti tekemiseemme, mutta valitettavasti 3-2-maalin jälkeen meiltä loppui aika kesken.

Ottelun jälkeen Punamustien joukkueen ajatukset olivat päällimmäisenä ikävännäköisesti loukkaantuneen Oikarisen tilanteessa.

– Loukkaantumiseen johtaneessa tilanteessa jokainen näki pallon olevan Velman hallussa, mutta hyökkääjä ajoi tilanteen mielestämme liian pitkälle. Tuollaisen vaarallisen pelaamisen sallimisella annetaan mielestäni vääränlainen viesti pelaajille, Väisänen sanoi.

– Nyt toivomme totta kai Velmalle nopeaa toipumista.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat jo viikon kuluttua perjantaina 4.9. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Helsingin Jalkapalloklubin.

 

Åland United – PK-35 Vantaa 3-2 (1-1)

10´ 0-1 Wilma Forsblom

45´ 1-1 Cassandra Korhonen

47´ 2-1 Catarina Realista

72´ 3-1 Anna Westerlund

90´ 3-2 Oona Sevenius

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist (81´ Reetta Suomela)

9 Netta Koso (63´ Tia Painilainen)

10 Wilma Forsblom (81´ Laura Kölhi)

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

17 Anna Olmala

19 Anna Vlasoff

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (81´ Karoliina Autio)

 

Vaihtopelaajat:

4 Laura Kölhi

8 Reetta Suomela

15 Karoliina Autio

25 Tia Painilainen

31 Sanni Solehmainen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.