UUTISET

Lauantaina vuoden kolmas Vantaan derby

30.7.2021

Kansallisen Liigan heinäkuu huipentuu lauantai-iltapäivänä vuoden kolmanteen Vantaan derbyyn. Tällä kertaa pelataan Itä-Vantaalla, kun Tikkurilan Palloseura emännöi kaupungin länsipuolelta kylään saapuvaa PK-35 Vantaata. Paikallisottelu pelataan lauantaina 31.7. klo 16.00 Tikkurilan urheilupuistossa.

Punamustien kirkkaana tavoitteena on palauttaa Vantaan derbyvaltikka länteen ja katkaista samalla viiden ottelun mittainen voitoton putkensa. Derbyyn lähdettäessä PK-35 Vantaa majailee sarjataulukon kuudennella sijalla. Joukkue on kerännyt 12 ottelustaan 14 pistettä kolmella voitolla ja viidellä pistejaolla.

Ottelusiirrosta johtuen PK-35 Vantaa ei pelannut viime viikonloppuna, joten joukkueen edellinen sarjapeli on heinäkuun puolivälissä pelattu HPS-vierasottelu. Tuolloin ottelu alkoi Punamustien kannalta mainiosti, kun Oona Sevenius vei vieraat heti alkuminuuteilla johtoon, mutta kotijoukkue HPS onnistui nousemaan toisella jaksolla 1-1-pistejakoon.

Lauantain derbyä emännöivä TiPS lähtee paikallisotteluun sarjataulukon kolmannelta sijalta. Vihreäpaidat ovat keränneet 13 ottelustaan 30 pistettä. Pistepotti koostuu kymmenestä voitosta, sillä tasapelejä TiPSillä ei ole tilillään ainuttakaan. Tappioita itävantaalaiset ovat kärsineet kolme. Piste-eroa ottelun enemmän pelanneeseen sarjakärki KuPSiin on seitsemän pistettä.

TiPSin kuuden ottelun mittaiseksi venynyt voittoputki katkesi viime viikonloppuna, kun se joutui taipumaan Åland Unitedin vieraana lukemin 3-2. Tikkurilalaiset siirtyivät ottelussa heti alkuhetkillä johtoon, mutta saarelaiset nousivat jo ennen taukoa rinnalle jo ohi. TiPSin osumista vastasivat Ahvenanmaalla Jenna Topra ja Emmi Siren.

Lauantain kohtaaminen on jo kauden kolmas Vantaan derby. Helmikuun alussa Suomen Cupin ottelussa PK-35 Vantaa kaatoi paikalliskilpailijansa selvin lukemin 1-4. Punamustien osumista vastasivat tuolloin Korsossa pelatussa ottelussa kahdesti osuneet Oona Sevenius ja Reetta Suomela. TiPSin ainokaisesta vastasi Anna Nurmi. Sarjakauden avausderbystä sen sijaan kehkeytyi todella maalirikas, kun TiPSin voittolukemiksi kirjattiin Myyrmäessä 3-5. Kotijoukkueen riveistä maalinteossa onnistuivat Roosa Bröijer, Wilma Forsblom ja Anna Olmala. TiPSin maaleista sen sijaan vastasivat kahteen otteeseen osuneet Roosa Ariyo ja Elli-Noora Kainulainen sekä kertaalleen onnistunut Annika Haanpää.

Punamustien tämän kauden paras maalintekijä on ollut kuudesti osunut Sevenius. Taustatukea hän on saanut viisi maalia tehtailleelta Bröijeriltä. TiPSin ykköstykkinä sen sijaan on kunnostautunut yhdeksällä maalillaan hiljattain Espanjan pääsarjaan siirtynyt Ariyo. Yhä mukana olevista pelaajista Topra, Kainulainen ja Tia Hälinen ovat heiluttaneet verkkoa seitsemästi.

PK-35 Vantaan kokoonpanosta puuttuvat varmuudella Aurora Troberg, Tia-Maria Jaakonsaari, Reetta Suomela ja Emmi Mäensivu. Kokoonpanoon saadaan kuitenkin näillä näkymin täysi pöytäkirjallinen pelaajia.

Tilanteenvaihdot avainasemassa

Punamustien leirissä on saatu valmistautua Vantaan derbyyn rauhassa, sillä HJK-kotiottelun siirtymisen vuoksi joukkueella on ollut kahden viikon tauko sarjapeleistä. Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan tauko on käytetty tehokkaasti hyödyksi.

– Pienen ottelutauon aikana olemme käyneet läpi niitä asioita, joita meidän pitää parantaa hyökkäyssuuntaan HPS-peliin nähden. Samalla toki tiedostamme, että TiPSiä vastaan luvassa on täysin erilainen ottelu, Väisänen sanoi.

– Edellisessä Vantaan derbyssä pallonhallinta oli meillä, mutta TiPS pääsi hallitsemaan keskustaa ja sai sen myötä enemmän hyökkäyksiä. Tällä kertaa meidän pitää pystyä parempaan tilanneprässiin ja estää heidän nopeat vastahyökkäyksensä. Meidän pitää kyetä reagoimaan tilanteenvaihtoihin paremmin kuin viime kerralla – molempiin suuntiin.

Väisäsen mukaan TiPS tarjoaa Punamustille tiukan haasteen. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin muistuttaa, että sarjatilanteen johdosta itävantaalaisilla on ottelussa harteillaan myös suuremmat paineet.

– TiPS on jatkanut hyviä suorituksiaan läpi kauden. Åland Unitediakin vastaan he olivat kentällä hallitsevampi osapuoli. Vaikka Åland United teki siinä pelissä ratkaisevat maalit, TiPS pelasi Ahvenanmaalla hyvän ottelun, Väisänen totesi.

– He tarvitsevat kipeästi voittoja, jos he haluavat pysyä mestaruustaistelussa mukana. Uskon heidän lähtevän meitäkin vastaan kovalla prässillä. Samaan aikaan meillekin on totta kai tärkeää saada voittoja ja vahvistaa sen myötä asemiamme sarjataulukossa.

PK-35 Vantaan ryhmällä on selkeä näkemys siitä, millaisilla eväillä TiPS on kaadettavissa. Joukkue luotaa myös Vantaan derbyssä rohkeaan pelaamiseen.

– Meidän pitää olla omassa pelin avaamisessamme rohkeita, mutta samalla meidän pitää pyrkiä suoraviivaiseen pelaamiseen ja hyödyntää nopeita pelaajiamme. Tavoitteenamme on totta kai saada palloja rangaistusalueelle ja laukoa aiempaa enemmän.

TiPS – PK-35 Vantaa pelataan lauantaina 31.7. klo 16.00 Tikkurilan urheilupuiston nurmella.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.