UUTISET

PK-35 Vantaa joutui tyytymään yhteen pisteeseen

17.7.2021

Punamustien hurja vierasotteluputki jatkui perjantai-iltana Oulunkylässä. Avausjakso sujui vielä hyvin PK-35 Vantaan suunnitelmien mukaisesti, mutta toisella jaksolla kotijoukkue HPS nousi tasoihin ja vieraat joutuivat tyytymään 1-1-pistejakoon.

PK-35 Vantaa sai otteluun loistoalun ja siirtyi johtoon jo viidennellä peliminuutilla. Sanna Saarinen pääsi katkaisemaan HPS-pelaajan syötön ja Oona Sevenius pääsi rynnistämään kohti rangaistusaluetta. Lopulta Sevenius sai käännettyä jalkansa vapaaksi kuudentoista metrin rajalla ja laukoi pelivälineen tarkasti etualakulmaan. Osuma oli Seveniukselle sarjakauden kuudes.

Noin kymmenen minuuttia myöhemmin kauden ensimmäisen liigaottelunsa pelannut Emma Korkalainen tarjoili näyttävän noston takatolpalle. Tuulia Mikkola nousi tilanteeseen hyvin, mutta ei onnistunut suuntaamaan puskuaan maalia kohti. Punamustien kova paine kuitenkin jatkui. Laura Kölhin hyvä prässi johti kotijoukkueen pallonmenetykseen ja Sevenius pääsi karkaamaan. Sevenius onnistui kiertämään maalivahdin, mutta ajautui pieneen kulmaan. Lopulta Sevenius tarjoili syötön maalin edustalle, mutta Wilma Forsblom laukoi noin kymmenestä metristä ylärimaan.

Kokonaisuudessaan ottelun avausjakso oli Punamustilta vahvaa pelaamista. Pallonhallinta oli selvästi vierailla ja pelin painopiste pysyi vihreäpaitojen kenttäpuoliskolla. Myös vierasjoukkueen prässipeli toimi ajoittain todella mallikkaasti, mikä johti useisiin hyviin riistoihin hyökkäyskolmanneksella. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Mikkola pääsi yrittämään maalintekoa noin 20 metristä, mutta laukaus suuntautui hieman maalin ohi.

PK-35 Vantaan painostus ei tuottanut avausjaksolla yhtä osumaa enempää, mutta se riitti samalla pitämään HPS:n vaarattomana. Helsinkiläisille avautui ensimmäisellä jaksolla muutama orastava vastahyökkäystilaisuus, mutta Punamustien puolustajat onnistuivat katkaisemaan ne. Tauolle lähdettiin siis vierasjoukkueen 0-1-johdossa.

Toisen jakson alku noudatti vielä samankaltaista kaavaa kuin pelin ensimmäinen puolisko. Tunnin lähestyessä kotijoukkue HPS pääsi kuitenkin paremmin peliin mukaan ja Punamustien ote kenttätapahtumista alkoi hellitä. Ensimmäistä kertaa HPS pääsi hätyyttelemään vieraiden maalia noin tunnin pelin jälkeen kahdella peräkkäisellä kulmapotkulla, mutta vieraat pystyivät purkamaan tilanteet.

Toisessa päässä Punamustille avautui vielä hyvä tilaisuus siirtyä turvallisempaan kahden maalin johtoon. Vieraat prässäsivät hyvin HPS:n maalivahtia Jessica Kiviahoa, joka joutui vaikeuksiin. Kiviaho menetti pelivälineen ja oli ajautunut ulos maaliltaan, mutta hän onnistui vielä peittämään Roosa Bröijerin yrityksen rangaistusalueen rajalla.

Kun PK-35 Vantaa ei onnistunut hyödyntämään omia tilaisuuksiaan, nousi HPS 75. minuutilla tasoihin. Vierasjoukkueen purkupallo jäi kahdesti peräkkäin vajaamittaiseksi ja peliväline päätyi sekavan tilanteen päätteeksi Helmi Vapolalle noin 25 metrin päähän maalista. Vapola laukoi suoraan vastapalloon ja näyttävä laukaus upposi korkeassa kaaressa Punamustien maalivahdin yli takakulmaan.

Ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella molemmilla joukkueilla oli vielä tilaisuutensa voittomaaliin. Ensimmäisenä yrittämään pääsi HPS, mutta joukkueen kapteenin Aino Lehtisen pusku suuntautui kulmapotkutilanteessa yli maalin. PK-35 Vantaa sen sijaan sai luotua vielä kunnon painetta helsinkiläisten rangaistusalueelle, mutta maaliin asti palloa ei saatu. Ruuhkaisella rangaistusalueella HPS:n puolustajat ehtivät pallon tielle tai tekivät kääntymisen ja laukomisen vaikeaksi. Sevenius puski kulmapotkusta yli maalin, Bröijer ei onnistunut aivan tuikkaamaan palloa maalivahdin ohi ja vaihdosta kentälle tullut Anna Olmala ei saanut kurotettua matalaa syöttöä takatolpalta maaliin.

Viimeiset maalipaikat tarjoutuivat vielä lisäajalla HPS:lle, mutta sekä rangaistusalueen kulmalta lähtenyt laukaus että Lehtisen pusku kulmapotkutilanteesta painuivat ohi maalin. Kumpikaan joukkue ei onnistunut enää maalinteossa, joten Oulunkylän helleillassa päädyttiin pistejakoon lukemin 1-1.

Kunnon maalipaikat tiukassa

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen oli ottelun päätyttyä pettynyt lopputulokseen. Hän löysi joukkueensa pelaamisesta hyviä asioita, mutta myös selkeitä parannuskohteita.

– Viime peliin nähden pystyimme parantamaan prässiämme, minkä ansiosta saimme hyviä riistoja jopa hyökkäyskolmannelle. Meillä oli hyvä vaihe etenkin heti pelin alussa ja osuimme pian avausmaalin jälkeen ylärimaan. Jos olisimme menneet siitä 0-2-johtoon, peli olisi ollut varmasti erilainen, Väisänen harmitteli.

– Vaikka saimme vietyä pallonhallintaa vastustajan kenttäpuoliskolle, emme pystyneet kunnolla juoksuttamaan vastustajaa, vaan pyrimme usein nopeasti eteenpäin. Noin tunnin kohdalla otteemme vähän katosi, emmekä pystyneet enää hallitsemaan palloa yhtä hyvin kuin siihen asti.

Toisella jaksolla myös HPS pääsi yrittämään maalintekoa useampaan otteeseen ja lopulta myös onnistui siinä.

– HPS oli sai luotua vähän painetta maalillemme ja he olivat vaarallisia etenkin kulmapotkuissa. Purkupallomme olivat usein vähän hätäisiä ja jäivät lyhyiksi. Myös tasoitusmaaliin johtaneessa tilanteessa purku jäi lyhyeksi emmekä ehtineet saada painetta laukojalle. Laukaus oli totta kai todella hieno.

PK-35 Vantaa haki loppuun asti voittomaalia, mutta HPS onnistui tukkimaan rangaistusalueensa ja estämään vieraitaan pääsemästä kunnon laukaisupaikoille.

– Lopussa saimme vielä paljon painetta rangaistusalueelle, mutta ihan ilmeisiä maalipaikkoja emme saaneet. Emme päässeet riittävästi irti vastapelaajista ja saaneet jalkaa vapaaksi. Muutenkaan emme päässeet pelin aikana ihan kunnolla kokeilemaan HPS:n maalivahtia. Ottelun ainoa todella hyvä laukauksemme oli lopulta se Oonan tekemä maali, Väisänen myönsi.

Vaikka tulos ei ollut tyydyttävä, pyritään Punamustien leirissä kaivamaan myös HPS-pelistä positiiviset asiat mukaan seuraaviin koitoksiin. Kauden ensimmäiset liigaminuuttinsa pelanneen Emma Korkalaisen ja toista kertaa avauskokoonpanossa olleen Tuulia Mikkolan esityksiä Väisänen piti mallikkaina.

– Totta kai tulos harmittaa, vaikka lopulta myös HPS:llä oli paikkansa ottelun voittamiseen. Tästä pelistä pitää kuitenkin ottaa hyvät asiat mukaan. Jos jotain positiivista haetaan, oli prässipelaamisemme tietyissä tilanteissa ehkä kauden parasta, Väisänen totesi.

– Emma pelasi hyvän pelin. Hän hoiti kaksinkamppailut ja pelinavaamistilanteet mallikkaasti. Lisäksi hän antoi hyviä pitkiä palloja linjan taakse. Myös toisena uutena pelaajana avauskokoonpanoon tullut ”Tuuska” teki vahvaa työtä ja prässäsi hyvin.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat lauantaina 31.7. Silloin luvassa on sarjakauden toinen Vantaan derby Tikkurilan Palloseuraa vastaan. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran elokuun alussa, jolloin vieraaksi saapuu Helsingin Jalkapalloklubi. Ottelun pelipäivä vahvistuu myöhemmin.

 

HPS – PK-35 Vantaa 1-1 (0-1)

5´ 0-1 Oona Sevenius

75´ 1-1 Helmi Vapola

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

2 Emma Korkalainen

4 Laura Kölhi (73´ Tia Painilainen)

8 Reetta Suomela (61´ Karoliina Autio)

10 Wilma Forsblom (78´ Anna Olmala)

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

19 Anna Vlasoff (46´ Eerika Appelqvist)

23 Tuulia Mikkola (78´ Netta Koso)

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

5 Eerika Appelqvist

9 Netta Koso

15 Karoliina Autio

17 Anna Olmala

25 Tia Painilainen

29 Ella Koivu

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Punamustien Tuulia Mikkolan ja Emma Korkalaisen mietteet HPS-tasapelistä

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.