UUTISET

PK-35 Vantaa nousi takaa ohi Jyväskylässä

16.5.2021

PK-35 Vantaa palasi sunnuntai-iltana voittojen tielle Kansallisessa Liigassa. Kotijoukkue Jyväskylän Pallokerho vastasi ottelun avausmaalista, mutta ottelua käytännössä alusta loppuun hallinneiden Punamustien painostus kantoi lopulta 1-3-vierasvoittoon.

Ottelu pelattiin Harjun stadionilla haastavissa olosuhteissa. Jyväskylän nurmikenttä oli toukokuun puolivälissä vielä varsin huonokuntoinen ja lisäksi vettä satoi rankasti alkulämmittelyiden aikana. Ottelun alkaessa sade kuitenkin lakkasi ja toinen jakso päästiin pelaamaan jo tyynen kirkkaassa kelissä.

Vierasjoukkue PK-35 Vantaa lähti kauden ensimmäiseen matkapeliinsä terävästi ja vei pelin painopisteen heti kotijoukkueen kenttäpuoliskolle. Vieraat prässäsivät ylhäältä ja onnistuivat katkaisemaan JyPKin hyökkäysyritykset muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta nopeasti. Ensimmäinen kunnon maalintekopaikka avautui kuitenkin JyPKin Pauliina Pirisellä, jonka hyvästä paikasta tullut laukaus karkasi kuitenkin yli etuyläkulman.

Toisessa päässä sen sijaan nähtiin useita hyviä maalipaikkoja. Punamustien Anna Olmala ja Reetta Suomela pääsivät yrittämään lähietäisyydeltä, mutta pikakomennuksella JyPKin tolppien väliin hälytetty Liisa Tuomi venyi kahteen huipputorjuntaan. Myös Roosa Toivasen yritys kulmapotkun jälkitilanteesta päätyi Tuomen syliin.

Punamustien vahva paine jatkui läpi avausjakson. Laura Kölhi tarjoili vasemmalta hienon matalan poikittaissyötön takatolpalle, mutta Oona Seveniuksen ohjaus suuntautui läheltä tolppaan. Vielä juuri ennen taukoa Wilma Forsblom antoi matalan sivuvapaapotkun maalin edustalle, mutta Sanna Saarisen ohjaus karkasi maalin yli. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

Toisen jakson alkoi siitä, mihin avausjakso jäi. PK-35 Vantaa piti palloa, määräsi pelin tahdin ja paine pysyi tiukasti jyväskyläläisten kenttäpuoliskolla. Ottelun avausmaalista vastasi kuitenkin 57. peliminuutilla yllättäen kotijoukkue JyPK. Keskisuomalaisten Pirinen pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä, mutta Punamustien maalilla pelannut Sanni Solehmainen ehti pallon tielle. Irtopalloon ehti kuitenkin ensimmäisenä JyPKin Claire Oates, joka laukoi pelivälineen läheltä verkon perukoille. Avustava erotuomari liputti tilanteen paitsioksi, mutta ottelun päätuomari oli eri mieltä ja hyväksyi JyPKin 1-0-johtomaalin.

Takaisku ei kuitenkaan lannistanut Punamustia, joiden tasoitusosuma syntyi vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Saarinen tarjoili vasemmalta, noin 20 metristä nappikeskityksen takatolpalle ja tilanteeseen hyvin noussut Sevenius ohjasi pallon läheltä maaliin.

PK-35 Vantaa käänsi takaa-ajoaseman lopulta kymmenessä minuutissa 1-2-johdoksi. 67. minuutin osumaan näyttävän esityön teki Suomela, joka kiepautti itsensä taidokkaasti puolustajan ohi ja pääsi karkaamaan oikealla laidalla. Lopulta Suomela tarjoili matalan keskityksen maalille ja Saarinen ohjasi pelivälineen noin viidestä metristä verkon perukoille.

JyPK ei pystynyt toden teolla uhkaamaan Punamustien johtoa, sillä syvälle omalle alueelleen pakotetulla kotijoukkueella oli pitkä ja kivinen tie hyökkäyksiin. Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin kuitenkin vasta 87. minuutilla, kun PK-35 Vantaa siirtyi kahden maalin johtoon. Saarinen antoi hyvän kulmapotkun etualueelle ja tilanteessa korkeimmalle noussut Sevenius puski pallon varmasti maaliin. Osuma oli Seveniukselle illan toinen ja sarjakauden neljäs. Punamustien kapteeni Saarinen sen sijaan kirjasi Jyväskylässä tililleen maalin ja kaksi maalisyöttöä.

Ottelun lopussa JyPK haki vielä kavennusosumaa ja sai muun muassa kaksi kulmapotkua, mutta Punamustien puolustajat onnistuivat selvittämään tilanteet. Näyttävimmästä pelastuksesta vastasi läheltä tulleen laukauksen peittänyt Toivanen. Lisäosumia ei enää nähty, joten PK-35 Vantaa vei lopulta Jyväskylästä tärkeät vieraspisteet lukemin 1-3. Samalla kyseessä oli Punamustien liigahistorian ensimmäinen vierasvoitto JyPKistä.

Tärkeät pisteet hyvällä peli-ilmeellä

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa onnistui JyPKin vieraana pelisuunnitelmassaan hyvin. Vierasottelut Jyväskylässä ovat olleet Punamustille aiempina vuosina haastavia, mutta tällä kertaa joukkue pystyi hyvään pelisuoritukseen.

– Voittoa lähdimme hakemaan, joten kolme pistettä olivat tietysti tärkein asia. Tiesimme JyPKin puolustavan tiukasti ja he ovat pystyneet pitämään pelejä tiukkana myös muutamaa kärkipään joukkuetta vastaan. Olimme varautuneet myös siihen, että kentän kunto olisi voinut tuottaa ongelmia, Väisänen kertoi.

– Peli-ilmeemme oli tänään hyvä. Pystyimme tavoitteemme mukaisesti pitämään pelin JyPKin kenttäpuoliskolla. Pelitilanneprässimme toimi hyvin emmekä antaneet vastustajalle tilaa. Pelasimme mielestäni hyvää aktiivista jalkapalloa ja määräsimme pelin tahdin.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa reagoi hienosti toisen jakson takaiskuosumaan ja käänsi pelin nopeasti edukseen. Kokonaisuudessaan ottelu oli alusta loppuun Punamustien painostusta, joten kahden maalin vierasvoitto vastasi lopulta hyvin kenttätapahtumia.

– Maalin jälkeen tulee usein pieni herpaantuminen ja JyPKin kohdalla pääsimme käyttämään sen hyvin hyödyksemme.  Paikkoja meillä olisi ollut tänään useampaankin maaliin. Meillä oli muun muassa yksitoista kulmapotkua ja lähes saman verran laukauksia, joista moni tuli hyvältä maalintekosektorilta. Hyökkäyspelimme toimi tänään hyvin ja pystyimme koko ajan luomaan tilanteita.

Vierasjoukkueen voitto nojasi sunnuntai-iltana ennen kaikkea vahvaan kollektiiviseen pelisuoritukseen, mutta Väisänen nosti esiin myös muutamia yksilötason onnistujia.

– Reetta onnistui tänään laidalla hyvin haastoissaan. Hän tuli jo ekalla jaksolla pari kertaa näyttävästi, mutta emme saaneet keskityksistä palloja sisään. Reetta jatkoi tärkeitä murtautumisia ja varsinkin voittomaalia edelsi hieno suoritus, Väisänen kehui.

– Keskikentän kolmikkomme Sanna, Roosa ja ”Tiksu” hallitsi vahvasti keskialuetta ja pystyimme sen myötä juoksuttamaan vastustajaa. Lisäksi Oona nousi tietysti kahdella maalillaan esiin.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat viimeistään perjantaina 28.5. kotiottelulla FC Honkaa vastaan. Ilvestä vastaan pelattavan ottelun kohtalo on vielä auki tamperelaisten koronakaranteenin vuoksi.

 

JyPK – PK-35 Vantaa 1-3 (0-0)

56´ 1-0 Claire Oates

60´ 1-1 Oona Sevenius

67´ 1-2 Sanna Saarinen

87´ 1-3 Oona Sevenius

 

Avauskokoonpano:

4 Laura Kölhi

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela (88´ Emmi Mäensivu)

10 Wilma Forsblom (78´ Karoliina Autio)

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

17 Anna Olmala

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (70´ Tuulia Mikkola)

31 Sanni Solehmainen

 

Vaihtopelaajat:

6 Emmi Mäensivu

15 Karoliina Autio

23 Tuulia Mikkola

 

PK-35 TV: Punamustien Roosa Toivasen ja Sanna Saarisen mietteet arvokkaasta vierasvoitosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot