UUTISET

PK-35 Vantaa taipui Vantaan derbyn maalijuhlassa

13.5.2021

Vantaalaisjoukkueet tarjoilivat keskiviikkoiltana tv-katsojille poikkeuksellisen tapahtumarikkaan paikallisottelun. Sarjakauden ensimmäisessä Vantaan derbyssä nähtiin lopulta peräti kahdeksan osumaa. Punamustien harmiksi pisteet matkasivat etenkin itävantaalaisten vahvan toisen jakson ansiosta Tikkurilaan lukemin 3-5.

Keväthelteisessä Myyrmäessä pelatussa ottelussa kohtasi kaksi monipuoliseen jalkapallon kykenevää joukkuetta. Ottelun alussa kotijoukkue PK-35 Vantaa otti pallonhallintaa enemmän itselleen, mutta ensimmäiset maalipaikat nähtiin toisessa kenttäpäädyssä. TiPSin hyökkäykset tuottivat tulosta jo 17. minuutilla, kun Emmi  Siren pääsi tarjoilemaan pienen läpisyötön Punamustien puolustajien välistä. Roosa Ariyo karkasi nokikkain maalivahdin kanssa ja laukoi pelivälineen varmasti takakulmaan.

Seuraava kylmä suihku kotijoukkueen niskaan tuli vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Tia-Maria Jaakonsaaren poikittaissyöttö rangaistusalueella epäonnistui pahasti ja pallo päätyi vieraiden Elli-Noora Kainulaiselle noin viiden metrin viivalle. Kainulaisen ei lähietäisyydeltä erehtynyt, vaan siirsi TiPSin jo 0-2-johtoon.

PK-35 Vantaa ei kuitenkaan lannistunut kahdesta nopeasta takaiskuosumasta. Kotijoukkueen tärkeä kavennus syntyi heti lähes seuraavasta tilanteesta, kun Wilma Forsblom pääsi katkaisemaan TiPS-pelaajan syötön ja käytti palloa Roosa Bröijerille, joka tarjoili sen takaisin Forsblomille rangaistusalueelle. Forsblom laukoi heti ensimmäisellä kosketuksellaan ja vasemman jalan laukaus painui takakulmaan aivan tolpan juureen.

Puolen tunnin kohdalla Punamustilta nähtiin hyvä pitkä hyökkäys, jonka päätteeksi Oona Sevenius pääsi laukomaan hyvästä paikasta. Laukaus karkasi kuitenkin yli etuyläkulman. Punamustien tasoitus syntyi kuitenkin vain hetkeä myöhemmin 35. minuutilla. Kotijoukkue pääsi katkaisemaan TiPSin maalivahdin avauksen keskialueelle ja Bröijer sai pelivälineen noin 20 metrissä. Keskikenttäpelaaja näki tilaisuutensa koittaneen ja nosti pallon taidokkaasti yli maaliltaan vastassa olleen TiPS-maalivahdin Elsa Sulun.

TiPSin Ariyolla oli vielä avausjaksolla kaksi hyvää paikkaa viedä vieraat jälleen johtoon, mutta yrityksistä ensimmäinen pysähtyi Punamustien maalivahdin Sanni Solehmaisen torjuntaan ja hetkeä myöhemmin hyökkääjän pusku kolahti läheltä tolppaan. Tauolle lähdettiin siis lopulta tasalukemissa 2-2.

PK-35 Vantaa nousi avausjaksolla hienosti kahden maalin takaa tasoihin, mutta toinen jakso alkoi kotijoukkueen kannalta jälleen murheellisesti. Aino Martikainen pääsi tarjoilemaan oikealta laidalta matalan keskityksen maalin edustalle Ariyolle, joka  pääsi ohjaamaan pallon maaliin ja TiPSin uudelleen johtoon.

Kuten avausjaksollakin, vieraat iskivät jälleen toistamiseen lyhyen ajan sisään. Toista jaksoa oli takana vajaat kymmenen minuuttia, kun Jenna Topra pääsi tarjoilemaan vasemmalta laidalta hyvän keskityksen maalille. Keskitys tavoitti noin viiden metrin viivalta Annika Haanpään, joka pääsi puskemaan pallon läheltä verkon perukoille. Haanpään puskuosuman myötä TiPS oli karannut jälleen nopeasti kahden maalin johtoon.

PK-35 Vantaa kampesi itsensä kuitenkin pikavauhtia maalin päähän. Vain viisi minuuttia myöhemmin Punamustille tuomittiin vapaapotku noin 40 metristä keskialueelta. Joukkueen kapteeni Sanna Saarinen tarjoili hyvän vapaapotkun rangaistusalueelle ja Anna Olmala pääsi jatkamaan pallon päällään taka-alakulmaan. 3-4-lukemissa PK-35 Vantaa oli jälleen hyvin iskuetäisyydellä.

Kotijoukkue löysi varsin hyvän kirivaihteen ja se onnistui luomaan muutaman hyvän tilaisuuden tasoitukseen. Ensin Jaakonsaari laukoi Saarisen päätyrajalta tarjoilemasta matalasta sivuvapaapotkusta yli maalin. Reetta Suomela sen sijaan tarjoili hyvän läpisyötön Forsblomille, jonka laukaus suuntautui kuitenin suoraan maalivahdin käsiin.

Punamustien loppukiri kuitenkin katkesi 75. minuutilla. Vaihdosta kentälle tullut Tia Hälinen pääsi pelaamaan oikealta laidalta hyvän matalan keskityksen maalille ja tilanteeseen liukunut Kainulainen onnistui ohjaamaan pallon maalivahdin ohi. TiPS oli jälleen kahden maalin etumatkalla numeroissa 3-5.

PK-35 Vantaa jatkoi lisämaalien jahtaamista loppuun asti, mutta todella vaarallisia maalintekopaikkoja kotijoukkue ei enää kyennyt luomaan. Sarjakauden ensimmäisen Vantaan derbyn pisteet matkasivat siis Tikkurilaan hengästyttävin maalilukemin 3-5. Pelin loppuhetkien positiiviseksi asiaksi jäivät kuitenkin loukkaantumisestaan toipuneen Netta Koson kuluvan kauden avausminuutit.

”Päällimmäisenä tunteena harmitus”

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen harmitteli ottelun päätyttyä etenkin kotijoukkueen takaiskuosumien määrää. Paremmalla puolustuspelaamisella PK-35 Vantaalla olisi ollut hyvät edellytykset vähintään yhteen sarjapisteeseen.

– Päällimmäisenä tunteena on tietysti harmitus. Jos muutamassa muussa pelissä olisi ollut mahdollisuudet kolmeen pisteeseen, tässä olisi ehkä ollut mahdollisuus yhteen. Pelissä oli paljon hyviä asioita, mutta myös paljon sellaisia, joita ei olisi toivonut. Kolme tehtyä maalia on jalkapallossa aika paljon, mutta toisaalta viisi päästettyä on tietysti liikaa, Väisänen totesi.

– Pelaajat tekivät hyvin töitä, mutta puolustuspelimme ei ollut tänään riittävän kurinalaista emmekä puolustaneet omaa aluetta niin kovaa kuin olisi ollut tarvetta. Pienet pelin sisäiset tilanteet ovat usein ratkaisevia, ja niissä TiPS oli tänään edellä.

Jo Vantaan derbyn avausjakso oli kaksijakoinen. TiPS pääsi karkaamaan nopeasti kahden maalin karkumatkalle, mutta PK-35 Vantaa kiri paikalliskilpailijansa etumatkan umpeen jo ennen taukoa.

– TiPS teki hienon ensimmäisen maalin, hyödynsi virheemme ja meni jo 0-2-johtoon. Tasatilanteeseen nouseminen osoitti kuitenkin jälleen joukkueemme venymiskykyä. Sen jälkeen pystyimme hallitsemaan avausjakson loppua ja saimme prässimmekin toimimaan paremmin.

Toisen jakson käsikirjoitus oli lopulta varsin samanlainen sillä erotuksella, että tällä kertaa Punamustien kirivaihde ei enää kantanut tasoitusmaaliin asti.

– Toinen jakso alkoi huonosti. Meiltä jäivät vähän jalat koppiin ja tyydyimme vähän katselemaan tilanteessa, josta TiPS teki lopulta tärkeän kolmannen maalin. Jakson alun jälkeen peli oli jälleen melko tasaista ja molemmilla oli omat hallintajaksonsa., Väisänen sanoi.

– Nousimme vielä toisellakin jaksolla peliin mukaan hyvällä erikoistilannemaalilla. Meillä oli siinä vielä pari hyvää paikkaa nousta rinnalle, mutta vedot suuntautuivat valitettavasti maalivahtia kohti.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat jo tulevana sunnuntaina 16.5. Silloin PK-35 Vantaa matkustaa Keski-Suomeen Jyväskylän Pallokerhon vieraaksi.

 

PK-35 Vantaa – TiPS 3-5 (2-2)

17´ 0-1 Roosa Ariyo

20´ 0-2 Elli-Noora Kainulainen

22´ 1-2 Wilma Forsblom

35´ 2-2 Roosa Bröijer

47´ 2-3 Roosa Ariyo

53´ 2-4 Annika Haanpää

59´ 3-4 Anna Olmala

76´ 3-5 Elli-Noora Kainulainen

 

Avauskokoonpano:

4 Laura Kölhi

5 Eerika Appelqvist (83´ Netta Koso)

8 Reetta Suomela

10 Wilma Forsblom (90´ Sophie Maidell)

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio (76´ Tuulia Mikkola)

17 Anna Olmala

21 Tia-Maria Jaakonsaari

28 Roosa Bröijer (76´ Ella Koivu)

31 Sanni Solehmainen

 

Vaihtopelaajat:

6 Emmi Mäensivu

9 Netta Koso

12 Irea Virtanen Espejo

16 Sophie Maidell

23 Tuulia Mikkola

29 Ella Koivu

 

PK-35 TV: Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mietteet tappiollisesta derbytrilleristä

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.