UUTISET

Punamustat pistejakoon Töölössä

8.5.2021

PK-35 Vantaa päätyi sarjakauden ensimmäisessä vierasottelussaan pistejakoon Helsingin Jalkapalloklubia vastaan. Molemmilla joukkueilla oli ottelussa tilaisuutensa voittomaaliin, mutta molempien osuttua kertaalleen pisteet jaettiin tasalukemin 1-1.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, sillä kotijoukkue HJK:n ensimmäinen hyvä maalintekopaikka nähtiin jo toisella peliminuutilla. Veera Hellman pääsi tarjoilemaan pallon maalin edustalle, mutta Vilma Hakala ohjasi pelivälineen läheltä yli maalin. Hetkeä myöhemmin toisessa päässä käytiin vielä lähempänä, kun Reetta Suomela pelasi pallon rangaistusalueelle Sanna Saariselle, joka jatkoi sen eteenpäin Oona Seveniukselle. Nuori hyökkääjä pääsi ohjaamaan pallon hyvästä paikasta kohti maalia, mutta yritys suuntautui lopulta tolppaan.

Myös seuraavat hyvät paikat avautuivat Punamustille. Ensin rangaistusalueelle edennnyt Eerika Appelqvist tarjoili maalipaikan Saariselle, mutta HJK:n puolustaja ehti laukauksen tielle. Sevenius siirsi irtopallon maaliin, mutta oli tilanteessa paitsiossa. Avausjakson puolivälissä PK-35 Vantaan Wilma Forsblom pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta, mutta pallo kolahti tolpan ja yläriman risteyskohtaan.

Avausjakso oli kokonaisuudessaan viihdyttävä ja tapahtumarikas. Jakson kaksi viimeistä paikkaa avautuivat kotijoukkue HJK:lle. Ensin Ria Karjalaisen keskitys muutti suuntaa puolustajan jalasta ja osui tolppaan. Irtopalloon ehti ensimmäisenä Nea Lehtola, joka kuitenkin laukoi pallon yli maalin. Aivan avausjakson lopussa Karjalainen pelasi Lehtolan nokikkain maalivahdin kanssa, mutta viimeistely-yritys painui jälleen yli. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

Puolustuspään erikoistilanteet ovat aiheuttaneet alkukauden aikana Punamustille haasteita, mutta Töölössä niiden puolustaminen onnistui hyvin. HJK sai jo ottelun avausjaksolla useita kulmapotkuja, mutta vierasjoukkue onnistui selvittämään ne kerta toisensa jälkeen. PK-35 Vantaan omista erikoistilanteista ainoa vaarallinen nähtiin toisen jakson alkupuolella, kun Sevenius puski Forsblomin tarjoilemasta kulmapotkusta hieman ohi maalin. Toisessa päässä HJK:n Hellman syötti Katariina Kosolan läpiajoon, mutta laitapelaajan laukaus suuntautui lopulta suoraan Punamustien maalia vartioineen Velma Oikarisen käsiin.

Ottelun maalihanat aukesivat lopulta 68. minuutilla. Sevenius pääsi pallon kanssa oikealla laidalla päätyrajan tuntumaan ja tarjoili lopulta syötön takaviistoon keskustaan. Syöttö tavoitti rangaistusalueen rajan tuntumassa Tia-Maria Jaakonsaaren, joka laukoi suoraan ensimmäisellä kosketuksellaan. Putoava laukaus kolahti ylärimaan, mutta painui Punamustien onneksi HJK-maalivahti Laihasen selän kautta maaliin.

Punamustilla oli hyvä tilaisuus tuplata johtonsa noin kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä, kun Jaakonsaari ja vaihdosta kentälle tullut Tuulia Mikkola pääsivät hyökkäämään yhtä helsinkiläispuolustajaa vastaan. Jaakonsaari yritti lopulta nostaa pallon maaliin, mutta Laihanen koppasi vajaaksi jääneen yrityksen lopulta vaivattomasti.

Kun PK-35 Vantaa ei käyttänyt omia tilaisuuksiaan, nousi HJK tasoihin heti seuraavasta hyökkäyksestä. Vieraiden alakerralle ja maalivahti Oikariselle sattui vaarattoman oloisessa tilanteessa paha kommunikaatiokatkos ja peliväline päätyi lopulta Kosolalle rangaistusalueen rajalle. Kosola nosti pallon Oikarisen yli maalia kohti. Punamustien keskuspuolustaja Anna Olmala yritti puskea maasta pompanneen pallon pois maaliviivalta, mutta Olmala puski pelivälineen epäonnekseen ylärimaan. Oikarinen pääsi nappaamaan ylärimasta pudonneen pelivälineen haltuunsa, mutta ottelun erotuomari näki pallon käyneen hiuksenhienosti yli maaliviivan.

Molemmat joukkueet hakivat loppuun asti voittomaalia ja molemmilta nähtiin vielä lisäajallakin hyökkäysyrityksiä, mutta aivan huippupaikoille kumpikaan ei enää päässyt. Pisteet laitettiin siis Töölön kevätillassa jakoon lukemin 1-1.

Kaksijakoiset tunnelmat

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen tunnelmat olivat ottelun jälkeen kaksijakoiset. Väisänen oli tyytyväinen joukkueensa pelisuoritukseen, mutta yksi piste ei täysin tyydyttänyt.

– Tilanteiden ja maalipaikkojen valossa tasapeli oli varmaan ihan oikeutettu lopputulos, mutta totta kai se harmittaa, koska kolmekin pistettä oli otettavissa, Väisänen myönsi.

– Peli aaltoili välillä päästä päähän ja molemmilla joukkueilla oli omat pallonhallintajaksonsa. Siinä mielessä tämä oli varmasti katsojille mukava peli. Pelasimme ehkä kuitenkin tasapainoisemman pelin kuin HJK ja jaksoimme vyöryttää hyökkäyksiä vielä pelin lopussakin.

Väisänen oli varsin tyytyväinen Punamustien puolustuspelaamiseen. Hyökkäyssuuntaan päävalmentaja jäi kaipaamaan vielä ripauksen lisää määrätietoisuutta.

– Prässipelimme onnistui melko hyvin ja saimme aika hyvin suljettua HJK:n pelin avaamisen ja rakentelun. Puolustimme hyvin kentän eri osa-alueilla ja välillä myös syvällä omalla alueellamme. Muutamassa tilanteessa HJK pääsi tekemään hyviä painopisteen muutoksia, mutta kokonaisuutena puolustaminen toimi hyvin. HJK sai paljon kulmapotkuja, mutta tänään onnistuimme myös niiden puolustamisessa, Väisänen totesi.

– Hyökkäyssuuntaan sen sijaan pyrimme hyvin lähtemään eteenpäin, mutta etenkin avausjaksoilla päädyimme ehkä kuitenkin pelaamaan hieman liikaa taaksepäin. Tietysti pitää muistaa, että ensimmäinen ja toinen jakso ovat usein luonteeltaan hieman erilaisia. Lauoimme kuitenkin jo avausjaksolla kahdesti maalikehikkoon – yksi tolppa oli tosin myös HJK:lla.

Kokonaisuudessaan Väisänen oli PK-35 Vantaan peli-ilmeeseen tyytyväinen. Vaikka pelaamisessa on edelleen kehitettävää, voi joukkue lähteä luottavaisin mielin ensi viikon sarjapeleihin.

– Peli oli sitä, mitä tämän kauden peleissä on nähty eli positiivista ja iloista pallollista peliä. Välillä peliä pitää rakentaa myös omalla alueella, mutta tänään pystyimme myös pitämään painetta syvällä vastustajan alueella enemmän kuin HJK. Maalintekotilanteisiin pääsemisessä on kuitenkin vielä parannettavaa.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat jo ensi viikon keskiviikkona 12.5. Silloin luvassa on sarjakauden ensimmäinen Vantaan paikallisottelu, kun PK-35 Vantaa saa vieraakseen Tikkurilan Palloseuran.

 

HJK – PK-35 Vantaa 1-1 (0-0)

68´ 0-1 Tia-Maria Jaakonsaari

81´ 1-1 Katariina Kosola

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Laura Kölhi

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

10 Wilma Forsblom (80´ Tuulia Mikkola)

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

17 Anna Olmala

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (73´ Karoliina Autio)

 

Vaihtopelaajat:

6 Emmi Mäensivu

9 Netta Koso

15 Karoliina Autio

16 Sophie Maidell

23 Tuulia Mikkola

29 Ella Koivu

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Punamustien Tia-Maria Jaakonsaaren mietteet HJK-tasapelistä

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.