UUTISET

Punamustien voittotili aukesi vakuuttavasti

30.4.2021

PK-35 Vantaa otti torstai-iltana kauden avausvoittonsa Kansallisessa Liigassa. Punamustilta nähtiin Myyrmäen kevätillassa vakuuttava peliesitys, kun sarjanousija Helsingin Palloseura kaatui selvin lukemin 4-0.

Ottelun käsikirjoitus oli alusta lähtien selvä. Kotijoukkue PK-35 Vantaa piti palloa, määräsi pelin tahdin ja vyörytti hyökkäyksiä kohti vihreäpaitaisten helsinkiläisvieraiden maalia. Kotijoukkue sai heti pelin alkuminuuteilla neljä kulmapotkua ja pääsi useampaan otteeseen vieraiden rangaistusalueelle, mutta viimeisistä ratkaisuista puuttui vielä terävyyttä.

Maalihanat aukesivat kuitenkin lopulta avausjakson puolivälissä 22. minuutilla. Roosa Bröijer pelasi noin 25 metristä näyttävän läpisyötön HPS-puolustajien välistä. Wilma Forsblom pääsi karkaamaan nokikkain maalivahdin kanssa ja sijoitti pallon varmasti maaliin.

Avausmaalin jälkeen PK-35 Vantaa lisäsi vauhtia entisestään. Reetta Suomela tarjoili hyvän maalipaikan Oona Seveniukselle, joka ei kuitenkaan kyennyt ohjaamaan palloa läheltä maaliin. Hetkeä myöhemmin Tia-Maria Jaakonsaari pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta, mutta laukaus painui maalin yli. Ensimmäisen jakson loppupuolella Sevenius pääsi yrittämään maalintekoa puolittaisesta läpiajosta, mutta HPS:n maalivahti Jessica Kiviaho torjui. Suomela ehti irtopalloon, mutta laukaus karkasi yli maalin. Eerika Appelqvist sen sijaan tarjoili hyvän nousunsa jälkeen nappikeskityksen Karoliina Autiolle, jonka pusku etutolpalta suuntautui kuitenkin maalin ohi.

Kotijoukkue pääsi tuplaamaan johtonsa vielä juuri ennen taukoa. HPS:n Erika Story joutui kaatamaan Seveniuksen rangaistusalueella sääntöjen vastaisesti ja erotuomari määräsi pallon yhteentoista metriin. Sevenius laukoi itse rangaistuspotkun varmasti maaliin ja siivitti Punamustat tauolle 2-0-johtolukemissa.

Toinen jakso jatkui siitä, mihin avausjaksolla jäätiin. HPS:llä oli Myyrmäessä suuria vaikeuksia pitää pelivälinettä hallussaan tai päästä pois omalta alueeltaan. Helsinkiläisten hyökkäysyritykset jäivät vähiin eikä vierasjoukkueelle kirjattu lopulta laukaustakaan kohti Punamustien maalia.

PK-35 Vantaa sen sijaan liikutti palloa rytmikkäästi ja jahtasi yhä lisäosumia. Toisella jaksolla ensimmäisenä ehti yrittämään Forsblom, mutta Kiviaho torjui noin 25 metristä lähteneen matalan laukauksen. Juuri ennen tunnin täyttymistä HPS-maalivahti ei kuitenkaan enää ehtinyt pallon tielle. Laura Kölhi heitti sivurajaheitosta pallon Forsblomille, joka pääsi kääntymään ja laukoi pelivälineen terävästi 20 metristä etualakulmaan. Punamustien johtolukemiksi kirjattiin siis tässä vaiheessa jo 3-0.

Pian maalin jälkeen Forsblom pelasi näyttävällä syötöllä Seveniuksen läpiajoon, mutta nuoren hyökkääjän yritys suuntautui ohi maalin. Seuraavalla minuutilla oli Punamustien Anna Olmalan vuoro yrittää maalintekoa noin 20 metristä, mutta Kiviaho venyi lennokkaaseen torjuntaan.

Reilun tunnin pelin jälkeen PK-35 Vantaa suoritti ensimmäisen pelaajavaihdon, kun alkukauden sivussa ollut joukkueen kapteeni Sanna Saarinen asteli Karoliina Aution tilalle. Saarisen sisääntulo oli vahva, sillä vain hetkeä myöhemmin hän eteni puolustajan ohi rangaistusalueelle ja tarjoili aivan avopaikan Bröijerille. Kiviaho ehti kuitenkin tilanteessa hyvin vastaan kaventamaan laukaisusektoria ja Bröijerin yritys painui sivuverkkoon.

Punamustien neljäs täysosuma nähtiin lopulta 70. minuutilla. Jaakonsaari pelasi hienolla pystysyötöllä Seveniuksen läpiajoon, mutta HPS-maalivahti ehti pallon tielle. Irtopallo jäi kuitenkin Saariselle, joka laukoi sen varmasti maalin kattoon.

Ottelun loppupuolella nähtiin vielä yksi upea hyökkäys, kun Kölhi tarjoili upean ulkosyrjäsyötön helsinkiläistopparien välistä. Sevenius karkasi jälleen läpiajoon, mutta sijoitus suuntautui ohi maalin.

Lisäosumia ei enää nähty, joten pisteet jäivät lopulta Myyrmäkeen selvin lukemin 4-0. Samalla PK-35 Vantaa avasi voittotilinsä tämän kauden Kansallisessa Liigassa. Punamustien tolppien välissä pelannut Sanni Solehmainen sen sijaan kirjasi tililleen nollapelin heti pääsarjadebyytissään.

Vahva peliesitys

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen oli ottelun jälkeen tyytyväinen joukkueensa pelisuoritukseen. Sarjakauden avausvoiton lisäksi myös hyvä esitys oli itseluottamuksen kannalta arvokas asia.

– Tänään kentällä näkyi pelaajien asenne ja halu näyttää, että pystymme parempaan kuin viime viikonloppuna. Sama asenne on näkynyt koko viikon ajan harjoituksissa. Onnistuimme tänään siinä, mitä lähdimme hakemaan. KuPSia vastaan olimme liian vastaanottavaisia, joten tänään halusimme jälleen hallita peliä sekä pallollisena että pallottomana, Väisänen sanoi.

– Olimme tänään tarpeeksi aggressiivisia ja pääsimme prässäämään tosi korkealta. Välillä HPS pääsi pelaamaan muutamia pitkiä palloja, mutta alakertamme hoiti ne mallikkaasti. Niistä ei syntynyt mitään vaarallista ja pääsimme ohjaamaan pallon jälleen alueille, joista pääsimme pelaamaan rauhassa eteenpäin.

PK-35 Vantaa loi ottelussa tasaisella tahdilla maalintekopaikkoja ja kotijoukkueelle kirjattiin lopulta peräti 25 laukausta. Viimeistelytarkkuudessa jäi kuitenkin vielä parannettavaa.

– Tavoitteenamme oli päästä kontrolloidusti maalintekoalueille, missä onnistuimmekin, mutta kontrolli hieman katosi itse maalintekotilanteissa. Puhuimme tauolla paljon siitä, että meidän pitää pystyä käyttämään paikkamme paremmin hyväksemme. Viimeistely ei ollut ihan toivotulla tasolla, Väisänen totesi.

– Pelissä oli tänään paljon hienoja murtautumisia. Mursimme vastustajan puolustuslinjan usein hienoilla suorituksilla ja pääsimme vaarallisille maalipaikoille. Uskalsimme haastaa ja halusimme päästä maalille. Pääsimme usein torjuntojen jälkeen ensimmäisinä myös irtopalloihin.

Kotijoukkueen tolppien välissä nähtiin liigadebytantti, sillä maalivahti Sanni Solehmainen pelasi uransa ensimmäisen pääsarjaottelun. Solehmaisen ensiesiintyminen Kansallisessa Liigassa sujui mallikkaasti ja hänen tililleen kirjattiin samalla heti myös ensimmäinen nollapeli. Punamustien pelitavan ja ottelun luonteen myötä etenkin jalalla pelaamisen merkitys korostui.

– Sanni joutui ensimmäisessä liigapelissään tolppien väliin aika lyhyellä varoitusajalla, mutta suoriutui tosi hyvin. Avausjaksolla Sanni oli hyvin mukana alakerran kierrätyksessä ja toisella jaksolla HPS:n nostaessa prässiä hän pelasi varmasti myös pidempiä palloja. Etenkin Sannin puolipitkät avaukset olivat todella hyviä, Väisänen kehui.

Punamustien riveistä löytyi torstai-iltana paljon onnistumisia, joista Väisänen nosti erikseen esiin joukkueen keskikenttäkolmikon Wilma Forsblomin, Roosa Bröijerin ja Tia-Maria Jaakonsaaren.

– Koko joukkueelta nähtiin tänään mallikas esitys, mutta esimerkiksi Wilma oli tosi aktiivinen ja sai paljon onnistumisia. Hän teki pari maalia ja oli mukana monessa hyvässä hyökkäyksessä. Myös Roosa oli keskikentällä tosi hyvä ja rauhallinen pallollisena. ”Tiksu” sen sijaan oli jälleen yksi pelin moottoreista. Hän puolusti hyvin eteenpäin sekä rauhoitti ja ohjasi peliä.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat ensi viikon perjantaina 7.5. vierasottelulla Helsingin Jalkapalloklubia vastaan. Kotikentällään PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran 12.5., jolloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu paikallisvastustaja Tikkurilan Palloseura.

 

PK-35 Vantaa – HPS 4-0 (2-0)

22´ 1-0 Wilma Forsblom

44´ 2-0 Oona Sevenius (rp.)

59´ 3-0 Wilma Forsblom

70´ 4-0 Sanna Saarinen

 

Avauskokoonpano:

4 Laura Kölhi

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela (74´ Tuulia Mikkola)

10 Wilma Forsblom (83´ Ella Koivu)

11 Oona Sevenius (83´ Sophie Maidell)

15 Karoliina Autio (65´ Sanna Saarinen)

17 Anna Olmala

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

31 Sanni Solehmainen

 

Vaihtopelaajat:

6 Emmi Mäensivu

12 Irea Virtanen Espejo

13 Sanna Saarinen

16 Sophie Maidell

23 Tuulia Mikkola

29 Ella Koivu

 

PK-35 TV: Punamustien liigadebyyttinsä tehneen Sanni Solehmaisen ja kahdesti osuneen Wilma Forsblomin mietteet ottelusta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.