UUTISET

Punamustille kotitappio KuPSia vastaan

24.4.2021

PK-35 Vantaa kärsi lauantai-iltapäivänä kotitappion Kansallisessa Liigassa. Kuopion Palloseura oli viime kauden tavoin Punamustille vaikea vastustaja ja vei pisteet lopulta selkein lukemin 0-3.

Ottelu alkoi Myyrmäen harmaassa iltapäivässä tasaisissa merkeissä. Molemmat joukkueet pyrkivät tarkkaan pelaamiseen, puolustivat tiiviisti ja välttivät turhia riskejä. Vierasjoukkue KuPS piti enemmän palloa, mutta ei päässyt pelin alkupuolella murtautumaan vaarallisille maalintekoalueille. Ottelun ensimmäinen maalipaikka nähtiin vasta avausjakson puolivälissä, kun kuopiolaisten Aino Kröger yritti rangaistusalueen rajalta kierteistä vasemman jalan sijoitus taka-alakulmaan. Punamustien maalia vartioinut Velma Oikarinen venytti kuitenkin kätensä pallon tielle.

Ottelun avausmaali syntyi 27. peliminuutilla kamppailun toisesta maalipaikasta. Savolaisten yhdysvaltalaispuolustaja Taryn Jakubowski pääsi tarjoilemaan pallon rangaistusalueelle vasemman sivurajan tuntumasta. Keskitys tavoitti maalin edustalta liian vapaaksi jääneen Gentjanan Rochin, joka pääsi puskemaan pallon lähietäisyydeltä taka-alakulmaan.

KuPS oli ottelussa enemmän pallossa, kun taas PK-35 Vantaa puolusti pitkiä jaksoja tiiviisti muodossa omalla alueellaan. Kotijoukkueen vaaralliset hyökkäykset jäivät ottelussa vähiin ja muutamat orastavat vastahyökkäystilaisuudet kuihtuivat heikkoihin ratkaisuihin. Puolen tunnin pelin jälkeen PK-35 Vantaa pääsi yrittämään maalintekoa kolmesta peräkkäisestä kulmapotkusta, jotka eivät kuitenkaan johtaneet vaarallisiin maalintekoyrityksiin. Tauolle lähdettiin siis kuopiolaisten 0-1-vierasjohdossa.

Toisen jakson alussa kotijoukkue tuli terävästi kentälle ja pyrki luomaan ylempää painetta savolaisten alakerralle. Yritys toimi muutaman minuutin ajan, mutta sen jälkeen pelin luonne palasi jälleen avausjaksoa muistuttavaksi ja pallonhallinta pysyi vierailla.

Rangaistusalueille pääseminen oli kuitenkin edelleen molemmissa päissä vaikeaa. KuPSin Rochi haki toisen jakson alussa ratkaisua kaukaa, mutta laukaus suuntautui suoraan kohti Oikarista. Hetkeä myöhemmin oli Punamustien Anna Olmalan vuoro yrittää ratkaisua kaukaa, mutta voin 20 metristä lähtenyt vasemman jalan laukaus jäi kevyeksi ja painui suoraan KuPS-maalivahti Emma Immosen syliin.

Hieman ennen tunnin täyttymistä Rochi oli jälleen laukaisupuuhissa. Rangaistusalueen rajalta lähtenyt kierteinen laukaus näytti jo painuvan takayläkulmaan, mutta Oikarinen venyi todella näyttävään ja lennokkaaseen torjuntaan.

Torjunnan seurauksena pallo vietiin kulmalipulle. Ottelun avausjaksolla Punamustien erikoistilannepuolustaminen toimi viikon takaiseen verrattuna paremmin, mutta tällä kertaa vaarattomalta vaikuttanut kulmapotku johti vieraiden 0-2-osumaan. Krögerin kulmapotku kaartoi matalana etutolpalle, muutti kotijoukkueen pelaajasta suuntaa ja painui epäonnisesti etukulmasta maaliin.

Kahden maalin takaa-ajoasemaan jouduttuaan PK-35 Vantaa oli pakotettu avaamaan pelaamistaan ja pyrkimään aktiivisemmin hyökkäyksiin. Punamustien ottelun ainoa todella vaarallinen maalintekopaikka nähtiin viisitoista minuuttia ennen päätösvihellystä. Laura Kölhi tarjoili vasemmalta laidalta hyvän keskityksen maalin edustalle ja tauolla vaihdosta kentälle tullut Karoliina Autio pääsi ohjaamaan, mutta ohjaus suuntautui niukasti ohi maalin.

Kotijoukkue pääsi pelin loppupuolella pallon kanssa enemmän KuPSin puolustusalueelle, mutta maalipaikkoihin Punamustien hyökkäykset eivät johtaneet. Vastaavasti savolaisvieraille avautui enemmän tilaisuuksia vastahyökkäyksiin, jotka kotijoukkue onnistui kuitenkin selvittämään.

KuPS onnistui vielä kertaalleen maalinteossa hieman ennen varsinaisen peliajan täyttymistä. Rochi asettui laukomaan vieraiden vapaapotkua noin 30 metristä, mutta ensimmäinen yritys pysähtyi Punamustien pelaajamuuriin. Irtopallo jäi kuitenkin Rochille, jonka jälkimmäinen kaukolaukausyritys tuotti tulosta ja painui Oikarisen käsien välistä verkon perukoille.

PK-35 Vantaa sen sijaan jäi lopulta Myyrmäen iltapäivässä ilman osumia, joten ottelun lopputulokseksi kirjattiin KuPSin 0-3-vierasvoitto.

Pallollisena eteneminen vaikeaa

PK-35 Vantaa keskittyi lauantain ottelussa etenkin avausjaksolla tiiviiseen puolustamiseen. Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan puolustaminen sujui kuitenkin kaksijakoisesti.

– Kun puolustimme tiiviisti, vastustajan oli vaikeaa saada maalipaikkoja ja pääsimme aika hyvin iholle estämään laukauksia. Toisaalta KuPS pääsi keskittämään kahdesti liian vapaasti ja toinen niistä tilanteista johti avausmaaliin. Noiden muutaman keskitystilanteen puolustamiseen emme voi olla tyytyväisiä, Väisänen totesi.

– Toisella jaksolla puolustamisemme oli avausjaksoa huonompaa. Muutimme hieman prässäämistämme ja saimme ajoittain hieman painetta, mutta asioita tehtiin liikaa yksilöinä eikä joukkueena. Sen seurauksena KuPS voitti paljon kakkospalloja.

Punamustien hyökkäyspelaaminen sen sijaan jäi KuPSia vastaan vähäiseksi. Väisäsen mukaan kotijoukkueella oli vaikeuksia päästä pallollisena eteenpäin.

– Hyökkäyssuuntaan olimme tänään aika aseettomia. Tavoitteenamme oli juoksuttaa vastustajan hyökkääjiä ja avausjaksolla jossain määrin onnistuimmekin siinä, mutta sen seuraava vaihe eli hyökkäyskolmannekselle pääseminen oli vaikeaa, Väisänen myönsi.

– Ehkä lähdimme ajoittain peruuttelemaan liikaa, kun meillä olisi pitänyt olla rohkeutta käyttää tilanteita hyväksemme. Tietysti kun joukkue puolustaa paljon, tyydytään pallon saamisen jälkeen liian helposti sen pitämiseen ja huilaamiseen. Silloin vastustajakin ehtii kuitenkin saamaan muotonsa kasaan. Toisella jaksolla saimme enemmän tilanteita, joissa olisimme voineet päästä keskialueelta eteenpäin, mutta ratkaisumme eivät olleet niissä tilanteissa riittävän hyviä.

Väisänen löysi Punamustien pelaamisesta muutaman selkeän kehityskohteen, joissa joukkueen pitää parantaa jo seuraavassa liigaottelussa.

– Nyt meidän pitää vain edelleen uskoa omaan tekemiseemme ja saada lisää itseluottamusta pallolliseen tekemiseemme. Joukkueena puolustamisemme oli melko hyvää, mutta pallollista joukkuepelaamistamme pitää parantaa. Lisäksi tarvitsemme lisää itseluottamusta yksittäisten tilanteiden voittamiseen, Väisänen sanoi.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat jo vajaan viikon kuluttua torstaina 29.4. Silloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu sarjanousija Helsingin Palloseura.

 

PK-35 Vantaa – KuPS 0-3 (0-1)

28´ 0-1 Gentjana Rochi

59´ 0-2 oma maali

87´ 0-3 Gentjana Rochi

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Laura Kölhi

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

10 Wilma Forsblom (76´ Tuulia Mikkola

11 Oona Sevenius

16 Sophie Maidell (46´ Karoliina Autio)

17 Anna Olmala

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

6 Emmi Mäensivu

15 Karoliina Autio

23 Tuulia Mikkola

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen mietteet KuPS-ottelusta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.