UUTISET

Punamustat pistejakoon sarja-avauksessa

17.4.2021

PK-35 Vantaa avasi sarjakauden 2-2-pistejaolla Åland Unitedia vastaan. Myyrmäessä nähtiin tasainen ja jännittävä ottelu, jossa molemmilla oli omat hyvät jaksonsa ja osumia tehtailtiin tasatahtiin. PK-35 Vantaa nousi ottelussa kahdesti tasoihin ja oli lopulta senttien päässä jopa voittomaalista.

Kansallisen Liigan kausi 2021 päästiin potkaisemaan käyntiin kauniissa ja lämpimässä kevätsäässä. Ottelu oli alusta lähtien tarkkaa pelaamista ja kenttätapahtumat etenivät tasaisissa merkeissä. Ensimmäiset maalintekopaikat avautuivat kotijoukkueelle. Ensin uransa ensimmäistä pääsarjaottelua pelannut Reetta Suomela eteni hyvällä tempokuljetuksella keskustaan ja pääsi laukomaan noin 20 metristä, mutta laukaus karkasi maalin yli. Reilun viidentoista minuutin pelin jälkeen Suomala sen sijaan tarjoili näyttävän läpisyötön Oona Seveniukselle, jonka yritys suuntautui kuitenkin maalin ohi.

Vaikka molemmilla joukkueilla oli ottelussa omat pallonhallintajaksonsa, jäivät maalipaikat molemmissa päissä varsin vähiin. Åland United loi vaaraa lähinnä nopeilla pystypalloilla, kun taas vieraiden hitaammat hyökkäykset Punamustien puolustus onnistui hyydyttämään. Erikoistilanteita lukuun ottamatta PK-35 Vantaa pystyi pitämään Åland Unitedin poissa vaarallisilta maalintekosektoreilta. Kotijoukkue sen sijaan pystyi vieraistaan poiketen luomaan muutamia maalipaikkoja myös pelitilanteista, mutta oli vastaavasti erikoistilanteissa tänään melko vaaraton.

Ottelun avausmaali syntyi kaksi minuuttia ennen taukoa erikoistilanteesta. Vierasjoukkueen Monica Hagströmin antoi hyvän sisäänpäin kiertävän kulmapotkun, joka painui lopulta Punamustien maalia vartioineen Velma Oikarisen käsien kautta takakulmaan. Harmittavan oman maalin myötä tauolle lähdettiin Åland Unitedin 0-1-johtolukemissa.

Tauon jälkeen kotijoukkue asteli kentälle määrätietoisena ja lähti heti jahtaamaan tasoitusosumaa. Toisen jakson alku olikin vahvaa Punamustien painostusta. Ensin kotijoukkueen vaarallinen kulmapotku pyöri maalin edustalla, mutta saarelaisten maalivahti Christina Dineson onnistui lopulta vangitsemaan pelivälineen. Hetkeä myöhemmin Wilma Forsblom haki ratkaisua noin 20 metristä, mutta laukaus suuntautui suoraan Dinesonin syliin.

Punamustien rynnistyksen jälkeen oli jälleen Åland Unitedin hallintajakson vuoro. Vierasjoukkue pääsi pitämään palloa pitkiä jaksoja ja pystyi pitämään pelin painopistettä kotijoukkueen kenttäpuoliskolla. Se johti lopulta tunnin täyttyessä Åland Unitedin ottelun ensimmäiseen todelliseen maalintekopaikkaan. Vahvan ottelun keskikentällä pelannut Sarah Troccoli tarjoili hienon pystysyötön ja ruotsalaishyökkääjä Cassandra Korhonen pääsi nokikkain maalivahdin kanssa. Oikarinen veti kuitenkin pidemmän korren ja venyi tärkeään torjuntaan. Hetkeä myöhemmin Åland United pääsi yrittämään kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta lähietäisyydeltä tullut ohjaus karkasi maalin yli.

Pelin suunta muuttui jälleen, kun PK-35 Vantaa sai jälleen parempaa otetta pelistä. Se tuotti lopulta tulosta 75. peliminuutilla. Vaihdosta kentälle tullut Karoliina Autio eteni oikealta laidalta vahvasti rangaistusalueelle ja sai vasemman jalkansa vapaaksi. Terävä laukaus painui vastustamattomasti aivan takayläkulmaan ja Autio toi uransa ensimmäisellä liigamaalilla Punamustat tasoihin.

Åland United siirtyi kuitenkin uudelleen johtoon vain seitsemän minuuttia myöhemmin. Osuma syntyi jälleen kulmapotkusta, kun saarelaiset pelasivat pallon vaarallisesti maalin edustalle. Sevenius pääsi pelastamaan ensimmäisen yrityksen etutolpalta, mutta ei kyennyt purkamaan tilanne. Irtopalloon ehti lopulta ensimmäisenä Korhonen, joka laukoi pelivälineen maalin kattoon ja vei Åland Unitedin 1-2-johtoon.

Saarelaisten johto ei kuitenkaan kestänyt kahta minuuttia kauempaa. Forsblom eteni rajaheittotilanteen jälkeen päätyrajalle ja pelasi pallon takaviistoon Seveniukselle rangaistusalueen rajalle. Sevenius pääsi laukomaan vasemmalla jalallaan ja puolustajasta suuntaa muuttanut laukaus painui ohi voimattoman maalivahdin.

Kahdesti tasoihin nousseen PK-35 Vantaan voittomaalikin oli lopulta vain senttien päässä. Vahvasti kentälle tullut Autio pääsi laukomaan painavasti noin 25 metristä, mutta laukaus kolahti saarelaisten onneksi ylärimaan. Laukaus jäi lopulta myös ottelun viimeiseksi pallokosketukseksi, sillä erotuomari vihelsi sen jälkeen kamppailun päättyneeksi. Näin ollen PK-35 Vantaa ja Åland United tasasivat tiukan ja jännittävän sarja-avauksen päätteeksi pisteet lukemin 2-2.

Osoitus henkisestä vahvuudesta

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli avausottelun jälkeen erittäin tyytyväinen joukkueensa peliesitykseen. Väisänen kiitteli myös pelaajiensa vahvaa henkistä kanttia, vaikka myönsi tasapelistä jääneen hieman hampaankoloon.

– Vähän harmittaa, että emme saaneet kolmea pistettä, mutta oli kuitenkin tärkeää avata pistetili heti ensimmäisessä pelissä. Joukkueessa on hyvä fiilis ja tämä antaa taas lisää uskoa omaan tekemiseemme, Väisänen totesi.

– Nousimme kahdesti tasoihin, mikä oli tietysti hyvä osoitus joukkueen henkisestä vahvuudesta. Myös parempi fysiikka näkyi tänään kentällä. Pelaajat jaksoivat tehdä töitä loppuun asti. Åland United sen sijaan väsyi lopussa, minkä myötä peli kääntyi loppua kohden yhä enemmän meille.

Väisäsen mukaan Myyrmäen kevätiltapäivässä nähtiin tasainen ottelu. Samalla hän kuitenkin näki kotijoukkueen olleen pallollisessa pelaamisessa askeleen vieraitaan edellä.

– Pelissä oli vaiheita, jolloin toinen joukkue vei peliä, mutta jos katsotaan ottelua kokonaisuutena, olimme mielestäni vastustajaa paremmin pelin sisällä. Peli oli tosi tasainen, mutta pienissä asioissa olimme ehkä hieman edellä ja lopulta myös lähempänä voittoa. Siitä hyvänä osoituksena teimme kaksi pelitilannemaalia. Vastustaja sai toki pari erikoistilannetta, jotka he käyttivät hyväkseen.

PK-35 Vantaa on kiinnittänyt talvikauden aikana paljon huomiota puolustuspelaamiseen. Sarja-avauksessa etenkin Punamustien kollektiivinen muodossa puolustaminen toimi hienosti.

– Iso muutos aiempiin kausiin on se, että rakennamme tällä hetkellä peliä puolustuksen kautta. Vaikka olemme hieman päivittäneet pelaamistamme, emme ole kuitenkaan unohtaneet peli-identiteettiämme. Uskallamme yhä avata peliä, löytää tiloja ja pitää palloa, kun on siihen oikea hetki, Väisänen sanoi.

– Pelasimme tänään loistavan puolustuspelin ja alakerta pystyi pitämään vastustajat hyvin poissa maalintekosektorilta. Esimerkiksi Eerika piti tänään Dana Leskisen hyvin kurissa. Lisäksi tolppien välissä Velma teki yhden tärkeän ”gamesaverin”.

Väisäsen mukaan Punamustien riveistä löytyi lauantai-iltapäivänä onnistujia täyden kentällisen verran.

– Koko joukkue onnistui tänään todella hyvin. Wilma pelasi tänään kenties parhaan pelinsä meillä. Hän pääsi tänään osoittamaan pallollisia taitojaan fyysisestä vahvaa joukkuetta vastaan. ”Karkki” sen sijaan oli tänään pallollisena erittäin hyvä, haki itselleen hienosti laukaisupaikkoja ja pääsi myös hyödyntämään hyvää laukaustaan, Väisänen kiitteli.

– Meillä on nyt alla hyvät Suomen Cupin pelit ja pelillisesti onnistunut sarja-avaus. Tästä on hyvä kääntää katseet ensi viikonlopun KuPS-otteluun.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat viikon kuluttua lauantaina 24.4. Silloin PK-35 Vantaan vieraaksi Myyrmäkeen saapuu Kuopion Palloseura.

 

PK-35 Vantaa – Åland United 2-2 (0-1)

43´ 0-1 oma maali

75´ 1-1 Karoliina Autio

82´ 1-2 Cassandra Korhonen

84´ 2-2 Oona Sevenius

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Laura Kölhi

5 Eerika Appelqvist

8 Reetta Suomela

10 Wilma Forsblom

11 Oona Sevenius

16 Sophie Maidell (46´ Karoliina Autio)

17 Anna Olmala

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

3 Sinna Suuriniemi

6 Emmi Mäensivu

15 Karoliina Autio

29 Ella Koivu

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Punamustien Laura Kölhin ja Karoliina Aution mietteet sarja-avauksesta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.