UUTISET

Suomen Cup käynnistyy Vantaan derbyllä

5.2.2021

PK-35 Vantaa pelaa lauantai-iltana vuoden ensimmäisen virallisen ottelunsa, kun naisten Suomen Cup potkaistaan käyntiin. Samalla kyseessä on myös kauden ensimmäinen Vantaan paikallisottelu, sillä vastaan asettuu heti itävantaalaisnaapuri Tikkurilan Palloseura. Ottelu pelataan lauantaina 6.2. klo 19.00 Peakfin Arenalla Korsossa.

Alhaiseksi jääneen osallistujamäärän vuoksi kauden 2021 naisten Suomen Cup alkaa suoraan lohkovaiheesta. Yhden lohkojoukkueen luovuttua kilpailusta lohkovaiheessa pelaa kaikkiaan yksitoista joukkuetta. Sen myötä yhden lohkon molemmat joukkueet etenevät suoraan kahdeksan parhaan joukkueen ja muut kolme lohkoa pelataan kolmen joukkueen voimin. Punamustien kanssa samaan alkulohkoon sijoitettiin paikallisvastustaja TiPSin lisäksi espoolainen FC Honka.

Lohkojen kaksi parasta joukkuetta etenee maaliskuussa pelattaviin puolivälieriin. Suomen Cupin välierät pelataan huhtikuun alussa ja loppuottelu puoli vuotta myöhemmin lokakuun puolivälissä.

PK-35 Vantaa pelasi viime lauantaina vuoden ensimmäisen harjoitusottelunsa, kun joukkue kohtasi Ykkösessä pelaavan Pallokerho Keski-Uusimaan. Otteluvuosi käynnistyi voitokkaasti ja sarjaportaiden välinen ero näkyi selvästi kentällä, sillä PK-35 Vantaa vei ottelun nimiinsä selkein lukemin 7-0. Punamustien osumista vastasivat Oona Sevenius, Reetta Suomela, kahdesti osunut Wilma Forsblom sekä heti debyytissään peräti hattutempun tehtaillut Tuulia Mikkola.

TiPS sen sijaan on ehtinyt pelaamaan jo kaksi harjoitusottelua. Tammikuun puolivälissä vihreäpaidat kärsivät vuoden avausottelussaan 2-4-kotitappion HJK:lle. Paikallisotteluun lähdettäessä myös TiPSillä on kuitenkin voitto alla, sillä itävantaalaiset kaatoivat viime viikonloppuna liiganousija HPS:n selvänumeroisesti 4-0. TiPSin osumista ovat alkuvuodesta vastanneet Annika Haanpää, Melinda Koivula, Anna Nurmi ja kahdesti HPS:n verkkoon osunut Oona Siren. Yksi osuma on kirjattu vastustajan omaksi maaliksi.

Lauantai-illan ottelu on kaikkiaan joukkueiden kahdestoista kohtaaminen. 11 ensimmäisestä Vantaan derbystä PK-35 Vantaa on voittanut kuusi, TiPS neljä ja kertaalleen on päädytty pistejakoon. Kohtaamisten yhteenlaskettu maaliero on Punamustien hyväksi 23 – 14.

Vaikka PK-35 Vantaa on ollut derbyhistoriassa niskan päällä, päättyivät molemmat viime kauden kohtaamiset itävantaalaisten voittoon. Punamustien edellinen paikallispelivoitto on mestaruuskaudelta 2018, joten lauantaina kaupungin ykkösen titteli halutaan napata vihdoin takaisin Myyrmäkeen.

Punamustien kokoonpanosta puuttuvat paikallisottelussa varmuudella Netta Koso, Aurora Troberg ja Emmi Mäensivu. Viime viikonlopun PKKU-ottelusta puuttuneet Emma Korkalainen ja Anna Olmala sen sijaan ovat käytettävissä kilpakauden avauksessa. Sophie Maidellin pelikuntoa tarkastellaan vielä perjantain harjoituksissa.

Oma pää puhtaana

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan kilpakauden avausta on jo odotettu. Joukkueen talviharjoittelu on sujunut hyvin ja viime kauden liigakakkonen TiPS toimii helmikuun alussa hyvänä mittatikkuna joukkueen nykykunnon osalta.

– Olemme harjoitelleet tänä talvena aiempaa kovempaa, joten nyt on hyvä päästä katsomaan, miten harjoitellut asiat toimivat kentällä. Tästä pelistä saamme hyvää palautetta esimerkiksi siitä, miten pystymme vastaamaan TiPSin hyvään fyysiseen pelaamiseen. Se tuo tietysti oman mausteensa, että kyseessä on vuoden ensimmäinen kilpailullinen peli, joten nyt pelataan toden teolla voitosta, Väisänen sanoi.

– TiPS on joukkueena muuttunut hieman. He ovat saaneet muutamia uusia vahvistuksia. On hyvä päästä pelaamaan tässä vaiheessa vuotta kovaa joukkuetta vastaan. Lähtökohdat ovat nyt erilaiset kuin viime kauden peleissä, mutta tavoitteemme on tietysti palata viime kaudentappiollisten paikallispelien jälkeen jälleen voittokantaan.

Väisäsen mukaan yksi Suomen Cupin avausottelun ja koko alkavan kauden kannalta keskeisin asia on Punamustien puolustuspelin kehittäminen.

– Viime kaudella meitä vastaan tehtiin paljon maaleja, joten tällä kaudella tulemme kiinnittämään enemmän huomiota puolustuspelaamiseemme. Tavoitteenamme on totta kai pitää oma pää puhtaampana. Tulevaa derbyä ajatellen se edellyttää muun muassa, että kenttätasapainon pitää olla parempaa ja meillä pitää olla parempi valmius puolustaa TiPSin nopeita vastahyökkäyksiä, Väisänen totesi.

– Samalla haluamme kuitenkin olla myös rohkeampia ja aktiivisempia hyökkäyssuuntaan. Tavoitteenamme on saada sitä näkymään jo tulevassa pelissä.

Laura Kölhillä paljon tuttuja vastassa

Lauantai-illan ottelu on erityinen etenkin Punamustien puolustajalle Laura Kölhille. Joukkueen uusiin tulokkaisiin lukeutuva Kölhi siirtyi Länsi-Vantaalle nimenomaan Tikkurilan Palloseurasta, joten hän kohtaa heti entisen seuransa virallisessa ottelussa.

Joulukuussa PK-35 Vantaan mukaan liittyneen puolustajan mukaan alku uudessa joukkueessa on sujunut hyvin. Pelitavan sisäistäminen helpottuu koko ajan pelien myötä.

– Päällimmäisenä alkuvuodesta on jäänyt mieleen se, että olemme treenanneet kovaa. Joukkue haluaa olla paremmassa kunnossa kuin viime vuonna. Lisäksi meillä on aika tasainen ryhmä eli pelipaikoista on kilpailua, Kölhi sanoi.

– Olen päässyt hyvin mukaan joukkueeseen. Se totta kai helpotti sopeutumista uuden joukkueen pelitapaan, kun saimme tuon PKKU-pelin alle.

Vantaan derby tuo pelikentälle heti talvikaudella sähköä. Kölhi myöntää, että juuri TiPSin kohtaamisessa on myös henkilökohtaisella tasolla hieman erilainen asetelma.

– Olen tosi odottavaisin mielin. Pelin alla varmasti jännittää hieman ja luvassa on varmasti kova taistelu. On kivaa päästä taas pitkästä aikaa pelaamaan virallisia otteluita. TiPSissä on paljon taitavia ja nopeita pelaajia. Puolustettaessa saa olla koko ajan hereillä ja he tulevat myös tosi kovalla prässillä kiinni, Kölhi arvioi.

– Tuohan se vähän lisälatausta, että on tuttuja pelaajia vastassa. Kun kyseessä on vielä paikalliskamppailu, sekin tuo ekstrajännitystä.

Suomen Cupin ottelu TiPS – PK-35 Vantaa pelataan lauantaina 6.2. klo 19.00 Peakfin Arenalla Korsossa.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot