Punamustille tappio Tammelan jäähyväispelissä

31.10.2020

PK-35 Vantaa matkusti lauantai-iltapäivänä Ilveksen vieraaksi, kun Tampereella jätettiin jäähyväisiä tunnelmalliselle Tammelan jalkapallopyhätölle. Punamustien osalta vierailu sujui pahasti mollivoittoisesti, kun terävä alku valui käsistä ja Ilves vei lopulta pisteet selvänumeroisella 4-1-voitolla.

Vierasjoukkue aloitti ottelun pirteästi, otti heti pallonhallinnan itselleen ja onnistui viemään pelin painopisteen tamperelaisten kenttäpuoliskolle. Se johti jo aikaisessa vaiheessa myös kahteen hyvään maalintekotilaisuuteen. Ensin Sanna Saarinen vapautti hienolla nostolla Oona Seveniuksen, mutta tamperelaispuolustaja ehti viime hetkillä väliin ennen laukausta. Hetkeä myöhemmin Saarinen tarjoili nopean hyökkäyksen päätteeksi matalan keskityksen oikealta laidalta ja Wilma Forsblom pääsi yrittämään maalintekoa noin kymmenestä metristä. Ilveksen maalia vartioinut Kiira Kaivola onnistui kuitenkin torjumaan Forsblomin yrityksen.

Ottelun maalihanat aukesivat kuitenkin lopulta 12. minuutilla vierailijoiden toimesta. Osuma syntyi tamperelaisten suosiollisella  avustuksella, sillä Ilves-pelaajalle sattui omalla alueella paha harhasyöttö ja Forsblom pääsi rangaistusalueen rajalta nokikkain maalivahdin kanssa. Tällä kertaa hän sijoitti pallon varmasti taka-alakulmaan ja vei Punamustat 0-1-johtoon.

Vain muutamaa minuuttia myöhemmin nähtiin harhasyöttö toisessa päässä, kun PK-35 Vantaan pelin avaaminen epäonnistui ja Ilves pääsi tarjoilemaan nopean syötön rangaistusalueelle. Nuori Sofia Määttä käytti tilaisuutensa tehokkaasti, pääsi kiertämään Punamustien maalivahdin Velma Oikarisen ja sijoitti pallon lopulta tyhjään maaliin.

Seuraavasta hyökkäyksestä vieraiden Vera Saastamoinen pääsi siirtämään pallon Forsblomin esityöstä maaliin, mutta tällä kertaa tilanne tuomittiin paitsioksi. Sen jälkeen PK-35 Vantaa sai 21. minuutilla lisää kylmää vettä niskaansa. Vierasjoukkueen puolustus petti pahasti keskialueen rajaheittotilanteessa ja Ilveksen Armi Heikkilä pääsi etenemään aina rangaistusalueelle asti. Lopulta Heikkilä laukoi pallon melko pienestä kulmasta näyttävästi takayläkulmaan nostaen tupsukorvat 2-1-johtoon.

Vahvan avauskymmenminuuttisen jälkeen Punamustilla oli vaikeuksia löytää samaa rytmiä omaan pelaamiseensa. Vieraat pitivät palloa ja pyrkivät rakentamaan hyökkäyksiä rauhallisesti, mutta hyökkäystilanteiden rakentaminen tuotti vaikeuksia. Lisäksi harhasyöttöjä ja pallonmenetyksiä nähtiin totuttua enemmän.

PK-35 Vantaan näkökulmasta tilanne vaikeutui entisestään juuri ennen taukoa. Tilanne alkoi Ilveksen rangaistusalueen tuntumasta, kun tamperelaiset pääsivät riistämään pelivälineen ja pelasivat nopeasti pitkän syötön keskialueelle. Kaksi kotijoukkueen pelaajaa säntäsi nopeaan vastahyökkäykseen ja heistä Silja Tuominen pääsi lopulta hyvän seinäsyöttökuvion päätteeksi läpiajoon rangaistusalueelle. Varsinaista laukausta ei nähty, kun Tuominen, Oikarinen ja tilanteeseen liukunut Elina Salmi syöksyivät kaikki samaan palloon. Yhteentörmäyksen päätteeksi pallo kimposi tamperelaisnäkökulmasta suotuisaan suuntaan ja vieri lopulta lähes tuskallisen hitaasti tolpan kautta maaliviivan yli. Avausjakson viime hetkien osuman myötä tauolle lähdettiin siis Ilveksen 3-1-johtolukemissa.

Kotijoukkue suoritti heti tauolla kolme pelaajavaihtoa ja haki niiden myötä tuoreita jalkoja johtoaseman puolustamiseen. Ilves aloittikin toisen jakson terävästi ja loi heti alkuhetkillä puolittaisen maalipaikan. Tulostakin syntyi lopulta 50. minuutilla, kun Punamustilla sattui kohtalokas pallonmenetys aivan rangaistusalueen läheisyydessä. Vaihdosta kentälle tullut Jenni Kantanen pääsi nappaamaan pallon ja laukoi sen noin 16 metristä Oikarisen käsien kautta takakulmaan.  4-1-takaa-ajoasemassa PK-35 Vantaan tilanne alkoi vaikuttaa jo todella haastavalta.

Hetkeä myöhemmin Ilves oli lähellä jo viidettä maalia, kun Kantanen pääsi laukomaan hyvästä paikasta. Tällä kertaa Oikarinen venyi kuitenkin hyvään jalkatorjuntaan. Punamustien maalipaikkojen luominen sen sijaan oli tuskaista. Hieman ennen tunnin täyttymistä Sevenius haki ratkaisua noin 30 metristä, mutta Ilves-vahti Kaivola onnistui torjumaan laukauksen kulmapotkuksi.

Kulmapotkuja PK-35 Vantaa sai lopulta iltapäivän aikana peräti kaksitoista, mutta niistäkään ei lopulta syntynyt todella vaarallisia tilanteita. Viimeisen puolituntisen aikana vieraat saivat luotua painetta tamperelaisten kenttäpuoliskolle, mutta todellisille maalintekopaikoille joukkue ei päässyt. Ilves puolusti uhrautuvasti omaa aluettaan ja puolustajat ehtivät muutamaan otteeseen hyvin laukausyritysten tielle.

Punamustien yritys ei lopulta tuottanut tulosta, joten sarjapisteet jäivät Tampereelle selvin lukemin 4-1. Samalla Ilves päätti pitkän tappioputkensa ja pääsi juhlimaan voittoa perinteikkään Tammelan stadionin jäähyväisottelussa. Kolmen pisteen myötä karsijan paikalla oleva Ilves nousi sarjataulukossa kahden pisteen päähän Punamustista. Näin ollen liigakarsintaan joutuminen uhkaa ensi viikonlopun päätöskierroksella vielä niin Ilvestä, PK-35 Vantaata kuin JyPKiäkin.

Selkeitä ongelmakohtia

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli ottelun päätyttyä luonnollisesti pettynyt. Vaikka PK-35 Vantaa sai otteluun vahvan alun, se ei lopulta kantanut edes avausjakson puoliväliin saakka.

– Pelin alku oli oikeastaan sellainen kuin halusimme. Vaikka meille sattui jo alussa jonkin verran harhasyöttöjä, pääsimme kuitenkin niskan päälle ja onnistuimme luomaan tilanteita. Jo ennen 0-1-maalia meillä oli pari hyvää maalipaikkaa, joita emme kuitenkaan onnistuneet hyödyntämään, Väisänen totesi.

– Kokonaisuudessaan pelin luonne oli se, että me pyrimme pitämään palloa, kun taas Ilves oli vastaiskuissaan vaarallinen. Emme oikein päässeet kunnon prässiin ylhäältä ja Ilves pääsi pelaamaan pitkiä palloja.

Väisänen löysi Punamustien pelistä muutamia selkeitä ongelmakohtia, jotka heijastuivat tänään tulostaululle.

– Kenttätasapainomme ei ollut tänään ihan kunnossa. Lisäksi monessa tilanteessa pyrimme pelaamaan liian nopeasti eteenpäin liian huonoilla syötöillä, minkä seurauksena Ilves pääsi hyökkäämään liian avointa kenttää vastaan. Emme olleet ihan kaikissa tilanteissa riittävän hereillä ja lisäksi puolustimme monissa tilanteissa liian huonosti, Väisänen harmitteli.

– Etenkin ensimmäisellä jaksolla pallonsiirtelymme oli liian hidasta ja päädyimme usein liian huonoihin ratkaisuihin. Nopeammilla painopisteen muutoksilla meillä olisi ollut mahdollisuuksia luoda hyviä ylivoimatilanteita.

PK-35 Vantaan takaa-ajo jäi lopulta Tammelan syysillassa hieman ponnettomaksi eivätkä vieraat onnistuneet tekemään edes ensimmäistä kavennusosumaa. Väisänen myönsi, että hyökkäyspelaamisesta puuttui tänään terävyys.

– Saimme painetta Ilveksen kenttäpuoliskolle, mutta kunnon loppukiriä emme oikein saaneet. Se viimeinen vaihde jäi puuttumaan. Ilves puolusti hyvin rangaistusaluettaan monen pelaajan voimin, minkä myötä meillä oli vaikeuksia saada laukaisupaikkoja. Muutamaan otteeseen tosin sorruimme myös liialliseen siirtelyyn, kun olisimme voineet jo laukoa. Erikoistilanteita saimme paljon, mutta emme oikein kyenneet hyödyntämään niitä.

Liigakautta on jäljellä enää yksi ottelukierros. Lauantain tulosten myötä Punamustille jäi vielä tulevan viikonlopun TPS-otteluun panosta. Väisänen uskoo, että joukkue löytää ratkaisupeliin hyvän peli-ilmeen.

– Tämän pelin tärkeimmät ovat ne, että kenttätasapainoa pitää saada paremmaksi ja lisäksi meidän pitää pystyä oikeilla hetkillä nopeuttamaan pelaamistamme. Meidän pitää myös olla aggressiivisempia ja suoraviivaisempia tilaisuuden tullen, Väisänen tiivisti.

– Tavoitteenamme on totta kai lähteä voittamaan sarjakauden päätöspeliä ja sen myötä varmistaa sarjapaikkamme. Luotto pelaajiin on kova, sillä tiedämme tämän joukkueen pystyvän paljon nähtyä parempaan. Toivottavasti viimeisessä pelissä pystymme näyttämään, mihin tämä joukkue pystyy.

Punamustien kausi Kansallisessa Liigassa päättyy ensi viikon sunnuntaina 8.11. Silloin PK-35 Vantaa saa päätöskierroksen ottelussa Myyrmäkeen vieraakseen Turun Palloseuran.

Ilves – PK-35 Vantaa 4-1 (3-1)

12´ 0-1 Wilma Forsblom

15´ 1-1 Sofia Määttä

21´ 2-1 Armi Heikkilä

44´ 3-1 Silja Tuominen

51´ 4-1 Jenni Kantanen