IMG 20201017 WA0008

Punamustien puolustustaistelua ei palkittu sarjapisteillä

PK-35 Vantaa joutui taipumaan Åland Unitedin vieraana. Harvalukuisena saarelle matkannut vantaalaisryhmä lähti otteluun tavallista puolustusvoittoisemmalla pelisuunnitelmalla, mutta kärsi lopulta kaksi takaiskumaalia ja niiden myötä 2-0-tappion.

Punamustien lähtökohdat otteluun olivat haastavat, sillä joukkue joutui matkustamaan Ahvenanmaalle todella kapealla ryhmällä. Kahden viime ottelussa tulleen pelikiellon lisäksi PK-35 Vantaata rasittivat myös muutamat pienet loukkaantumishuolet sekä flunssatapaukset. Lopulta joukkue sai lauantai-iltapäivän vierasotteluun jalkeille vain kymmenen kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia, joten pelaajavaihtoihin ei juuri ollut mahdollisuuksia.

Kotijoukkue Åland United aloitti ottelun todella terävästi ja pääsi laukomaan kahdesti jo pelin avausminuutilla. Molemmat rangaistusalueen rajan takaa lähteneet laukaukset päätyivät kuitenkin suoraan Punamustien maalia vartioineen Velma Oikarisen syliin.

Alun vahva paine jatkui neljännellä peliminuutilla kahdella peräkkäisellä kulmapotkulla. Ensin Oikarinen torjui etualueelta tulleen puskun riman yli ja sitä seuranneesta uudesta kulmapotkusta pallo kävi jo tolpassa. PK-35 Vantaa selvisi kuitenkin saarelaisten alkuminuuttien rynnistyksestä ilman takaiskua.

Ottelun avausmaali syntyi kuitenkin lopulta 15. peliminuutilla. Åland United pääsi riistämään pallon Punamustien kenttäpuoliskolla ja tarjoilemaan syötön rangaistusalueen rajalle. Hyvin tilanteeseen noussut Anni Miettunen pääsi laukomaan vapaasti ja upotti pallon varmasti verkon perukoille.

Åland United liikutti pelivälinettä hyvin ja vieraat joutuivat keskittymään pitkiä jaksoja puolustamiseen syvällä omalla alueellaan. Kotijoukkueen vahvan alkurynnistyksen jälkeen PK-35 Vantaa onnistui pääosin hyvin pitämään saarelaisjoukkueen poissa kaikista vaarallisimmilta maalintekosektoreilta. Ahvenanmaalaisten yhdysvaltalaispelaaja Shannon Simon kolisutti vielä ylärimaa noin 30 metristä lähteneellä laukauksella, mutta rangaistusalueen sisälle Åland United ei enää avausjaksolla päässyt.

Myös Punamustien ottelun ensimmäinen maalipaikka nähtiin vihdoin hetkeä ennen taukovihellystä, kun Tia-Maria Jaakonsaari pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta kevyeksi jäänyt veto päätyi suoraan maalivahdin syliin. Tauolle lähdettiin siis kotijoukkueen 1-0-johtoasemissa.

Punamustien tilanne vaikeutui entisestään 52. peliminuutilla. Erotuomari vihelsi harmittoman oloisesta tilanteesta rangaistuspotkun, kun ahvenanmaalaispelaaja kaatui päätyrajalla. Åland United käytti tilaisuutensa hyväkseen, kun Isabella Mattsson laukoi pallon rangaistuspilkulta varmasti oikeaan alakulmaan ja vei kotijoukkueen 2-0-johtoon.

Myös toisella jaksolla pelin kuva oli varsin selkeä. Åland United piti palloa ja PK-35 Vantaa puolusti tiukassa muodossa omaa aluettaan. Pelin jälkimmäisellä puoliskolla myös vieraat pystyivät kuitenkin pitämään pelivälinettä paremmin hallussaan ja pääsivät sen myötä paremmin peliin mukaan, vaikka maalipaikkojen luominen olikin vaikeaa.

Toisen jakson loppupuolella PK-35 Vantaa haki vielä kavennusmaalia kahdella kaukolaukauksella. Ensin Vera Saastamoinen laukoi yllättäen noin 30 metristä ja oli lähellä yllättää kotijoukkueen maalivahdin. Anna Tammine onnistui kuitenkin torjumaan pallon yläriman yli kulmapotkuksi. Hetkeä myöhemmin oli Karoliina Aution vuoro hakea ratkaisua kaukaa, mutta hänen yrityksensä suuntautui aavistuksen maalin ohi. Maaliin asti vieraat eivät pelivälinettä kuitenkaan saaneet.

Todella vaikeista lähtökohdista huolimatta joukkue taisteli pelin hyvällä asenteella loppuun asti. Tällä kertaa taistelua ei kuitenkaan palkittu sarjapisteiden muodossa, kun Åland United piti pisteet Ahvenanmaalla lukemin 2-0.

Haastavat lähtökohdat

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan vierasottelu Ahvenanmaalla 12 pelaajan voimin oli jo etukäteen ajateltuna haastava urakka. Joukkue oli valinnut otteluun totuttua puolustavamman lähestymistavan ja oli valmistautunut tiukkaan puolustustaisteluun.

– Lähtötilanne peliin oli siinä mielessä erikoinen, että meillä oli vaihtopenkillä vain maalivahti ja vastassa oli vielä mestariehdokas.  Lähtökohdat eivät tietenkään olleet helpot, mutta luotimme siihen, että joukkueella on mahdollisuudet hyvään suoritukseen, Väisänen sanoi.

– Pelin luonteena oli selvästi se, että Åland United piti palloa ja me puolustimme syvällä odottaen tilaisuuksia päästä iskemään. Lisäksi tavoitteemme oli tietysti se, että riistoja saadessamme pystymme myös pitämään palloa. Pelin edetessä myös pallollinen pelaamisemme parani koko ajan. Mielestäni joukkueemme toteutti pelisuunnitelmaa tosi hyvin.

Åland United aloitti ottelun terävästi ja loi heti kovaa painetta Punamustien kenttäpäätyyn. Väisäsen mukaan jo viidentoista minuutin jälkeen tullut takaiskumaali oli ottelusuunnitelman kannalta harmillinen käänne.

– Se oli totta kai  harmittavaa, että he saivat 1-0-maalin niin aikaisin. Sen myötä Åland United sai rauhaa pelaamiseensa, mikä taas tuotti meille vähän vaikeuksia. Takaiskumaalin jälkeenkin tavoitteenamme oli jatkaa kärsivällistä pelaamista. Åland United pystyi pelaamaan linjamme eteen ja laitoihin, mutta aika hyvin pystyimme pitämään heidät poissa aivan huippupaikoilta, Väisänen totesi.

– Totuus on kuitenkin se, että kun puolustetaan syvälle, sieltä nopeisiin vastaiskuihin pääseminen vaatii yleensä todella hyviä suorituksia. Ne tilanteet jäivät lopulta etenkin ensimmäisellä jaksolla aika vähiin. Emme myöskään pystyneet hyödyntämään vastustajan linjan edessä olevia tiloja.

Erilaisen ottelusuunnitelman lisäksi mittava poissaolosuma aiheutti muutoksia myös PK-35 Vantaan kokoonpanossa. Toisten pelaajien poissaolot avasivat mahdollisuuksia aiemmin vähemmälle vastuulle jääneille pelaajille.

– Esimerkiksi Emmi Mäensivu ja Filippa Kilponen saivat pelin edetessä koko ajan lisää itseluottamusta. He olivat isossa roolissa siinä, että omilla onnistumisillaan he paransivat samalla selkeästi myös koko joukkueen pelaamista, Väisäsen aisapari Pasi Jaakonsaari kiitteli.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat 1.11. vierasottelulla Tampereen Ilvestä vastaan. Sarjakausi päättyy PK-35 Vantaan osalta kotikentällä liigakauden päätöskierroksella 8.11., jolloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu Turun Palloseura.

 

Åland United – PK-35 Vantaa 2-0 (1-0)

15´ 1-0 Anni Miettunen

52´ 2-0 Isabella Mattsson (rp.)

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Filippa Kilponen

5 Eerika Appelqvist

6 Emmi Mäensivu

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi

15 Karoliina Autio

17 Anna Olmala

19 Anna Vlasoff

21 Tia-Maria Jaakonsaari

25 Vera Saastamoinen

 

Vaihtopelaaja:

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen mietteet Åland United -vierastappiosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

PK-35 Vantaa is a football club dedicated to women’s football. The women’s team competes for the Finnish championship in the Women’s League (Naisten Liiga). PK-35’s affiliate clubs are PK-35 (500 members) and Vantaan Jalkapalloseura (1500 members).

ORIGINATING FROM VYBORG

The roots of PK-35 Vantaa date back to 1935 and the city of Vyborg, where 36 footballers came together at the club’s inaugural meeting. This meeting held on 19th September 1935 elected to name the club Vyborg Football Club, or ViPK.

The club’s operations resumed in Vyborg all the way to the year 1939, at which time the club was disbanded because of the war. Operations were reinstated in Helsinki in 1948 and the club’s name was changed to Pallokerho-35 ry.

ENDING UP IN VANTAA

The men’s and women’s first teams migrated to Vantaa for the 2009 season. Since then the team’s operations have gone on in the embrace of Myyrmäki Stadium under the name of PK-35 Vantaa.

The women’s team has won six Finnish Women’s League championships and four national cups. It has also made the round of 32 in the UEFA Women’s Champions League every year that it has competed in it. The men’s teams operation ended after 2016 season.

The club’s goal is to consolidate itself as one of Finland’s leading football clubs in women’s football and to offer players a career path all the way from the minors to the first teams. PK-35 Vantaa provides excellent year-round training conditions not only for the youth already playing for PK-35 and VJS, but also for other young footballers from Vantaa and those who possess a red and black heart.

CONTACT US

CLUB

PK-35 Vantaa ry
Raappavuorentie 6, 01600 Vantaa
info@pk35vantaa.fi

WOMEN’S TEAM

Kaj Björkqvist
General Manager
+358 44 538 3447
kaj.bjorkqvist@gmail.com