Punamustien synkkä 12-minuuttinen maksoi sarjapisteet

31.8.2020

Myyrmäen kotiyleisö pääsi sunnuntai-iltana todistamaan kenties Punamustien tämän kauden kaksijakoisinta ottelua. Avausjaksolla kentällä nähtiin todella väkevä PK-35 Vantaa, mutta pelin jälkimmäisellä puoliskolla paha notkahdus ja harmittavat virheet koituivat kohtalokkaiksi FC Hongan vietyä pisteet lukemin 1-3.

Kotijoukkue aloitti ottelun vahvasti ja sai heti hyvän otteen kenttätapahtumista. PK-35 Vantaa piti maltillisesti palloa ja rakensi rauhassa hyökkäyksiään. Todella vaarallisille laukaisupaikoille pääseminen oli tiiviisti puolustanutta vastustajaa vastaan vaikeaa, mutta hyökkäykset johtivat kuitenkin esimerkiksi useisiin kulmapotkuihin.

Ottelun avausmaali syntyikin 12. peliminuutilla juuri kulmapotkutilanteesta. Wilma Forsblom tarjoili hyvän pallon takatolpalle ja Roosa Toivanen nousi tilanteessa korkeimmalle. Keskuspuolustaja puski pallon vastustamattomasti verkon perukoille ja vei Punamustat 1-0-johtoon. Osuma oli Toivaselle kauden ensimmäinen.

Juuri kulmapotkut olivat Punamustien avausjakson vaarallisinta antia. Jakson puolivälissä Toivanen pääsi laukomaan kulmatilanteessa, mutta pienestä kulmasta lähtenyt terävä laukaus painui puolustajan kautta niukasti ohi maalin. Toivanen oli avausjaksolla vahvasti esillä, sillä hetkeä myöhemmin hän haki ratkaisua peräti 30 metristä, mutta vieraiden maalivahti ehti laukauksen tielle.

PK-35 Vantaan seuraavan kulmapotkun seurauksena pallo kimpoili jo todella vaarallisesti maalinedusruuhkassa ja useampi Punamustien pelaaja pääsi vuorollaan yrittämään, mutta espoolaispelaajat ehtivät kerta toisensa jälkeen peittämään laukaukset. Lopulta FC Hongan maalia vartioinut Pauliina Nuora sai vangittua pallon ja rauhoitettua tilanteen.

Vaara ei kuitenkaan ollut ohi, sillä hetkeä myöhemmin Forsblom tarjoili hyvän pystysyötön ja Oona Sevenius punnersi puolustajan ohi karkumatkalle. Sevenius pääsi pienestä kulmasta nokikkain maalivahdin kanssa, mutta Nuora venyi hyvään jalkatorjuntaan ja piti vieraat mukana pelissä. Forsblom pääsi myös itse yrittämään maalintekoa, mutta noin 25 metristä lähtenyt laukaus suuntautui aavistuksen maalin ohi.

Kokonaisuudessaan avausjakso oli PK-35 Vantaalta vahvaa pelaamista ja kotijoukkue sai luotua hyvää painetta vieraiden puolustusalueelle. FC Hongan hyökkäykset sen sijaan jäivät pelin ensimmäisellä puoliskolla vähiin. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 1-0-johdossa.

Kotijoukkue jatkoi toisen jakson alusta siitä, mihin se ennen taukoa jäi. PK-35 Vantaa sai hyvän sivuvapaapotkun aivan päätyrajan tuntumasta ja pelasi matalan keskityksen etualueelle, mutta espoolaispuolustaja onnistui purkamaan pallon maalin yli. FC Honka onnistui selvittämään myös sitä seuranneet kaksi Punamustien kulmapotkua. Niistä jälkimmäisen jälkeen vieraiden vaihdosta kentälle tullut Dana Leskinen pääsi hyvään vastahyökkäykseen, mutta pienestä kulmasta lähtenyt laukaus suuntautui suoraan Oikarisen syliin.

FC Honka nousi kuitenkin tasoihin juuri ennen tunnin täyttymistä. Tiia Savolainen nousi hyvin oikealta laidalta ja tarjoili syötön takaviistoon rangaistusalueelle. Jasmin Leppioja ohjasi pallon heti ensimmäisellä kosketuksellaan maalia kohti ja kevyt ohjaus muutti Toivasen jalasta suuntaa juuri ennen maalivahtia. Oikarinen ei enää ehtinyt reagoimaan tilanteeseen, vaan pallo lipsahti kotijoukkueen epäonneksi maaliin.

Takaiskumaalin jälkeen Punamustien pelin rytmi hajosi  ja vastaavasti vieraat saivat tasoituksesta lisää virtaa. FC Honka iskikin toistamiseen 67. minuutilla. Tällä kertaa Savolainen kavensi keskustaan vasemmalta laidalta ja lähti laukomaan aivan rangaistusalueen kulmalta. Näyttävä laukaus painui aivan etuyläkulmaan ja vei tapiolalaiset 1-2-johtoon.

PK-35 Vantaa sai lisää kylmää vettä niskaansa vain kaksi minuuttia myöhemmin. Paha keskialueen pallonmenetys kostautui, kun FC Honka pääsi riiston jälkeen iskemään nopeasti. Leskinen tarjoili pallon Aino Vuoriselle, joka pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä. Vuorisen laukaus näytti jo suuntautuvan ohi maalin, mutta tilanteeseen syöksynyt Punamustien Elina Salmi ohjasi pallon epäonnekkaasti omaan maaliin. Synkän 12-minuuttisen myötä Punamustien 1-0-johto kääntyi hetkessä 1-3-tappioasemaksi.

Tappioasemaan jouduttuaan PK-35 Vantaa vaihtoi pelin loppuhetkillä lisää hyökkäysvoimaa kentälle ja pyrki suoraviivaisemmin ylöspäin. Kotijoukkue pääsi hyökkäyksiin ja hyvin jopa rangaistusalueen tuntumaan, mutta todella vaarallisia maalintekopaikkoja se ei kyennyt enää luomaan. FC Honka puolusti johtoaan tiukasti ja onnistui pitämään Punamustien loppukirin kurissa.

Lisäosumia ei enää nähty, joten FC Honka vei lopulta Myyrmäestä pisteet maalein 1-3. Samalla PK-35 Vantaan viiden ottelun tappioton putki tuli päätökseensä ja espoolaiset nousivat sarjataulukossa Punamustien ohi kuudenneksi.

Kaksijakoinen ottelu

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan kotijoukkueen peliesityksestä löytyi paljon hyviä asioita etenkin ensimmäisellä jaksolla. Pelilliset onnistumiset tekivät kuitenkin samalla tappiosta erityisen katkeran.

– Päällimmäisenä jäi mieleen se, että peli ei kuitenkaan ollut meiltä niin huono kuin numerot antaisivat olettaa. Meille tapahtui kuitenkin tiettyjä virheitä ja muutamissa tilanteissa oli myös epäonnea. Toisen jakson takaiskut olivat totta kai joukkueen kannalta harmillisia, koska niitä edelsi hyvä 60-minuuttinen, Väisänen harmitteli.

– Ensimmäinen jakso oli meiltä hyvä. Pystyimme pitämään palloa, pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä ja pääsimme hyökkäyskolmannekselle. Siitä osoituksena saimme myös kuusi kulmapotkua ja pallo pyöri muutaman kerran vaarallisesti aivan maalin edustalla. Tarvittaessa myös puolustimme hyvin muodossa ja pidimme vastustajan poissa maalipaikoilta. Se oli meiltä kokonaisuudessaan hyvä jakso sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan.

Yksi viime otteluiden silmiinpistävimmistä kehitysaskeleista on tapahtunut PK-35 Vantaan erikoistilannepelaamisessa. Joukkue on saanut hyökkäyspään erikoistilanteisiinsa aivan uudenlaista vaarallisuutta, mikä tuotti nyt tulosta myös maalin muodossa. Niiden vastapainoksi Punamustien pelitilanteista luomat paikat olivat kuitenkin tällä kertaa harvassa.

– Erikoistilanteemme olivat tänään hyviä – niin vapaa- kuin kulmapotkut. Kaikki olivat vaarallisia ja saimme palloja halutuille alueille. Niihin voimme olla tyytyväisiä, etenkin kun onnistuimme myös maalinteossa kulmatilanteesta, Väisänen sanoi.

– Saimme paljon erikoistilanteita, mutta pelitilannepaikkoja jäi tänään puuttumaan. Meillä oli muutama kaukolaukaus ja Oonan hyvä paikka, mutta muuten emme oikein päässeet aivan parhaalle maalintekosektorille. Hallitsimme palloa ajoittain jopa syvällä vastustajan puoliskolla, mutta Honka puolusti hyvin.

Kokonaisuudessaan Punamustien leirissä oltiin avausjakson suoritukseen tyytyväisiä, mutta pelin jälkimmäisellä puoliskolla tapahtui notkahdus, joka maksoi lopulta kotijoukkueelle sarjapisteet.

– Toisella jaksolla pallollinen pelaamisemme ei ollut yhtä hyvää kuin avausjaksolla. Olisimme myös kaivanneet lisää liikkeitä ja syöttöjä linjan taakse. Lisäksi hävisimme hieman liikaa palloja keskialueella, mistä Honka pääsi muutamaan vaaralliseen hyökkäykseen, Väisänen totesi.

– Avausmaalissa pallo päätyi hieman onnekkaasti maaliin ja toisessa päästimme Savolaisen laukomaan liian helposti. Emme saaneet pallolliselle riittävän nopeasti painetta. Itse laukaus oli hieno. Siinä ei jäänyt maalivahdille juuri mahdollisuuksia. Hongan kolmas osuma oli tietysti harmillinen oma maali, koska veto näytti suuntautuvan maalin ohi. Puolustus kuitenkin taisteli tilanteen loppuun asti ja silloin voi sattua tuollaisia.

Sunnuntai-illan kotiottelu päätti Punamustien rankan yhdeksän päivän jakson, johon mahtui peräti kolme liigaottelua. Nyt edessä on jälleen paluu tutumpaan yhden ottelun viikkotahtiin.

– Jos peilaamme taaksepäin, tämä on ollut rankka viikko joukkueelle. Se on tietysti harmillista, että se päättyi nyt pistemenetykseen. Emme voi kuitenkaan jäädä murehtimaan, vaan katseet pitää kääntää nopeasti eteenpäin. Tavoitteenamme on valmistautua taas mahdollisimman hyvin ensi viikonlopun HJK-otteluun. Pelasimme viimeksi heitä vastaan hyvän pelin, joten nyt lähdemme hakemaan jälleen yhtä hyviä suorituksia kuin siinä pelissä.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat viikon kuluttua sunnuntaina 6.9. vierasottelulla Helsingin Jalkapalloklubia vastaan. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran vasta 10.10., jolloin vieraaksi saapuu Kuopion Palloseura.

PK-35 Vantaa – FC Honka 1-3 (1-0)

12´ 1-0 Roosa Toivanen

58´ 1-1 Jasmin Leppioja

67´ 1-2 Tiia Savolainen

70´ 1-3 oma maali