PK-35 Vantaa ja JyPK järjestivät maali-ilottelun

22.8.2020

Jalkapallon ystävät pääsivät todistamaan melkoista jännitysnäytelmää, kun PK-35 Vantaa ja Jyväskylän Pallokerho kohtasivat Harjun stadionilla. Lauantai-iltapäivään mahtui paljon käänteitä, kahdeksan maalia ja dramaattinen loppuratkaisu, kun vieraat nousivat lopulta 4-4-tasapeliin vasta aivan ottelun viime hetkillä.

Ottelu sai räväkän alun, kun kotijoukkue JyPKille tuomittiin rangaistuspotku jo toisella peliminuutilla. Tia-Maria Jaakonsaari joutui rikkomaan rangaistusalueella ja erotuomari määräsi pallon yhteentoista metriin. Punamustien maalivahti Velma Oikarinen sai kätensä väliin Tiina Tiaisen rangaistuspotkuun, mutta osuma ei ollut riittävä estääkseen JyPKin 1-0-johtomaalin.

Punamustien ensimmäinen laukaisupaikka avautui Sanna Saariselle, joka pääsi laukomaan hyvästä paikasta rangaistusalueen rajalta, mutta veto painui hieman maalin yli. Sama suuntaus oli hetkeä myöhemmin myös Henna-Riikka Honkasen laukauksella toisessa päässä. JyPK aloitti pelin vahvalla rynnistyksellä, mutta jakson edetessä ote siirtyi enemmän Punamustille. Vaikka vierasjoukkue oli aloitteellisempi ja piti enemmän palloa, jyväskyläläiset olivat läpi ottelun vaarallisia etenkin nopeissa vastahyökkäyksissä.

Vieraiden tasoitusmaali syntyi 18. minuutilla kotijoukkueen puolustajan pahan harhasyötön seurauksena. Anna Olmala pääsi katkaisemaan epäonnistuneen avauksen ja Oona Sevenius pääsi juoksemaan karkuun. Sevenius sijoitti pallon läpiajosta varmasti etualakulmaan. Osuma oli Punamustien kuopukselle liigakauden kolmas.

PK-35 Vantaa siirtyi johtoon vain minuuttia myöhemmin hienon erikoistilanteen seurauksena. Saarinen antoi keskialueelta hyvän vapaapotkun rangaistusalueelle ja nopealla liikkeellä vapaaksi livahtanut Anna Vlasoff pääsi puskemaan. Vlasoff ohjasi pallon taidokkaasti taka-alakulmaan ja vei Punamustat 1-2-johtoon.

Maali-ilotteluminuutit huipentuivat 22. minuutilla jo iltapäivän neljänteen osumaan. JyPKin Honkanen pääsi kääntymään vapaaksi sivurajaheiton jälkeen ja lähti yrittämään ennakkoluulotonta ratkaisua rangaistusalueen kulmalta. Honkasen vasemman jalan laukaus onnistui täydellisesti ja peliväline painui näyttävän vastustamattomasti takayläkulmaan.

Tauolle lähdettiin siis 2-2-tasalukemissa.

Avausjakson tavoin myös toinen jakso lähti Punamustien kannalta käyntiin mollivoittoisesti. Pelin jälkimmäistä jaksoa oli pelattu vain viisi minuuttia, kun JyPK siirtyi jälleen johtoon. Tällä kertaa oli vieraiden pelin avaamisen vuoro epäonnistua. Lyhyeksi jäänyt avaus putosi 20 metriin suoraan Riikka Liljalle, joka lähti heti laukomaan. Laukaus muutti suuntaa Punamustien Roosa Toivasen jalasta ja painui takakulmaan ohi voimattomaksi jääneen Oikarisen.

Kymmenen minuuttia myöhemmin numerot muuttuivat jälleen. Peliväline päätyi Punamustien hyvän hyökkäyksen päätteeksi Wilma Forsblomille, joka sai jalkansa vapaaksi rangaistusalueen rajan tuntumassa. Forsblomin painava laukaus painui aivan yläriman alle etuyläkulmaan ja tasoitti lukemiksi 3-3.

Hetkeä myöhemmin vieraiden Saarinen yritti pomppupallosta ovelaa nostoa maalivahdin yli. JyPK-vahti Tähtinen sai kuitenkin juuri ja juuri kätensä väliin ja pelasti keskisuomalaiset takaiskuosumalta. Heti seuraavan hyökkäyksen päätteeksi pallo oli verkon perukoilla toisessa päädyssä. JyPK pääsi ottelun 68. minuutilla nopeaan hyökkäykseen ja Emmi Manninen ohitti hyvin puolustajan päätyrajalla. Lopulta Manninen tarjoili matalan syötön maalin edustalle ja Lilja pääsi siirtämään pallon lähietäisyydeltä tyhjään maaliin.

Kolmatta kertaa takaa-ajoasemaan joutunut PK-35 Vantaa suoritti pelin loppua kohden hyökkäyspään pelaajavaihtoja ja pyrki suoraviivaisesti eteenpäin. Etenkin joukkueen kapteeni Saarinen haki Jyväskylässä aktiivisesti ratkaisua kaukolaukauksilla. Onnistuminen oli jo lähellä, kun noin 30 metristä lähtenyt laukaus näytti painuvan verkon perukoille, mutta pallo kolahti lopulta Tähtisen sormien kautta ylärimaan.

Myös JyPKillä oli viimeisen kymmenminuuttisen aikana tilaisuutensa ottelun ratkaisemiseen, mutta Toivanen onnistui viime hetkillä katkaisemaan hyökkäyksen oikea-aikaisella taklauksellaan. Toisessa päässä Saarinen hätyytteli jälleen jyväskyläläismaalia kaukaa.  Tällä kertaa Tähtinen ei saanut käsiään väliin 25 metristä lähteneeseen laukaukseen, mutta vieraiden harmiksi Saarine osui toistamiseen ylärimaan.

Punamustien takaa-ajo tuotti vihdoin tulosta ottelun kahdeksannella lisäaikaminuutilla. JyPKin puolustus purki pitkän pallon suoraan rangaistusalueen tuntumaan ja Saarinen pääsi irtopalloon ensimmäisenä. Saarinen pääsi tälläämään sopivasti pompanneeseen palloon ja laukaus painui vastustamattomasti etualakulmaan. Yrittäminen palkittiin, kun Saarisen iltapäivän viides kaukolaukausyritys tuotti lopulta arvokkaan 4-4-tasoituksen.

Tasoitusosuman jälkeen PK-35 Vantaa pääsi vielä yhteen hyökkäykseen, mutta yhdeksättä osumaa ei sentään enää nähty. Yksi Kansallisen Liigan kauden värikkäimmistä otteluista päättyi lopulta lukemiin 4-4, joten sarjapisteet jaettiin värikkäiden vaiheiden jälkeen tasan.

Lopussa tärkeä nousu tasoihin

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan neljän päästetyn maalin jälkeen on varsin ilmeistä, että eniten parantamisen varaa jäi puolustuspään pelaamiseen. Punamustien kollektiivinen joukkuepelaaminen ei ollut Jyväskylässä viime peleistä tutulla hyvällä tasolla. Samaan hengenvetoon Väisänen kuitenkin lisäsi, että joukkue teki totuttua enemmän virheitä myös pallollisessa pelissään.

– Joukkueen tiiviys syvyys- ja leveyssuuntaan ei ollut tänään riittävällä tasolla eikä alimman linjan pumppaaminen oikein toiminut. Odotimme ehkä liikaa pitkiä palloja ja pidimme linjaa vähän liian alhaalla, mikä antoi tilaa myös vastustajalle. Tämän pelin ehdottomasti tärkein oppi on se, että meidän pitää pystyä joukkueena pelaamaan tietynlaiset puolustuspään tilanteet paremmin, Väisänen sanoi.

– Pelimme oli etenkin alussa vähän sekavaa ja joukkueemme liian hajallaan. Meiltä puuttui rohkeutta pelata ja pitää palloa. Lisäksi meille sattui etenkin avausjaksolla tavallista enemmän syöttövirheitä. Niissä tilanteissa oli usein hyviä aihioita luoda ylivoimia, mutta päädyimme lopulta menettämään niissä kohdissa palloja. Keskityspaikkoihin pääsimme, mutta ne päätyivät liian usein suoraan maalivahdin näppeihin.

Vaikka maaleja tehtailtiin molemmilla jaksoilla samaan tahtiin kumpaankin päähän, oli pelin jälkimmäinen puolisko Väisäsen mukaan vierailta selvästi avausjaksoa parempaa tekemistä.

– Toinen jakso oli meiltä selkeästi ensimmäistä parempi. Saimme pidempiä pallonhallintaketjuja, hyödynsimme hyvin molempia laitoja ja saimme palloja rangaistusalueelle, vaikka ne eivät aina johtaneetkaan riittävän vaarallisiin maalintekotilanteisiin. Pyrimme luomaan tilanteita aika maltillisesti, Väisänen totesi.

– Meillä oli kuitenkin toisella jaksolla useita hyviä tilanteita. Sanna laukoi kahdesti ylärimaan ja lisäksi ”Pake” piti maalillaan JyPKin pelissä mukana muutamalla hyvällä torjunnalla.

PK-35 Vantaa matkasi Jyväskylään voitto mielessään, mutta Väisäsen mukaan tasapelipisteestä jäi lopulta dramaattisen loppuratkaisun myötä siedettävä jälkimaku. Vieraspiste oli samalla jatkoa Punamustien viime kierrosten hyvälle pisteputkelle.

– Takaiskumaaleista huolimatta joukkue pystyi hyvin keräämään itsensä ja nousi niiden jälkeen joka kerta takaisin mukaan peliin. Kaikista tärkeintä oli, että pystyimme nousemaan tasapelipisteeseen ja pidimme sen myötä JyPKin selkeästi takanamme. Totta kai sekin on tärkeää, että venytimme samalla tappiottomien pelien putkemme neljään.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat jo tulevana keskiviikkona 26.8. vierasottelulla helsinkiläistä Pallokerho-35:ttä vastaan. Kotikentällään PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 30.8., jolloin Myyrmäessä vierailee espoolainen FC Honka.

JyPK – PK-35 Vantaa 4-4 (2-2)

3´ 1-0 Tiina Tiainen (rp.)

18´ 1-1 Oona Sevenius

19´ 1-2 Anna Vlasoff

22´ 2-2 Henna-Riikka Honkanen

51´ 3-2 oma maali

62´ 3-3 Wilma Forsblom

68´ 4-3 Riikka Lilja

90+8´ 4-4 Sanna Saarinen