IMG 20200808 WA0016

Punamustille katkera tasapeli Turussa

PK-35 Vantaa jahtasi lauantai-iltapäivänä lisäpisteitä todella helteisissä olosuhteissa Turussa. Avausjakso sujui vielä hyvin Punamustien suunnitelmien mukaisesti, mutta toisella jaksolla hyvä ote pääsi hieman heltiämään. TPS onnistui lopulta taistelemaan itsensä tasoihin ja vieraat joutuivat tyytymään yhteen sarjapisteeseen.

Vierailija PK-35 Vantaa aloitti ottelun vahvasti, otti pallonhallinnan itselleen ja onnistui heti luomaan hyviä maalintekotilanteita. Ensimmäinen tilaisuus avautui hyvän nopean hyökkäyksen päätteeksi Wilma Forsblomille, joka pääsi laukomaan pienestä kulmasta. TPS:n maalia vartioinut Siiri Välimaa onnistui kuitenkin torjumaan laukauksen ja Anna Olmala laukoi irtopallon maalivahdin käsien kautta kulmapotkuksi. Kymmenen minuutin pelin jälkeen vierasjoukkue kävi jälleen lähellä maalintekoa niin ikään kulmapotkutilanteesta. Forsblom tarjoili hyvän pallon maalin edustalle ja Oona Sevenius pääsi puskemaan, mutta pusku suuntautui suoraan Välimaan käsiin.

Ottelun avausmaali nähtiin 12. peliminuutilla hienon hyökkäyksen päätteeksi, kun Roosa Bröijer pääsi keskittämään oikealta laidalta. Nappikeskitys tavoitti rangaistuspilkun kohdalta vauhdilla tilanteeseen tulleen Seveniuksen, joka puski pallon voimalla maaliin. Osuma oli Seveniuksen toinen tämän kauden sarjapeleissä.

Avausjakson puolivälissä Forsblom pääsi riistämään pallon turkulaispuolustajalta rangaistusalueella ja laukoi terävästi. Välimaa oli kuitenkin tilanteessa hyvin hereillä ja onnistui torjumaan painavan laukauksen kulmapotkuksi. Hetkeä myöhemmin Olmala ohitti näyttävästi kaksi puolustajaa ja pääsi jo nokikkain Välimaan kanssa. Viimeinen kosketus karkasi kuitenkin hieman liian pitkäksi ja mustavalkoisten maalivahti ehti vangitsemaan pelivälineen.

Vaikka etenkin ottelun alku oli vahvaa Punamustien hallintaa, jakson loppua kohden myös TPS:llä oli omat tilaisuutensa maalintekoon. Vieraiden maalia vartioinut Velma Oikarinen onnistui kuitenkin torjumaan pienestä kulmasta tulleen painavan turkulaislaukauksen ja ehti ensimmäisenä myös torjuntaa seuranneeseen irtopalloon. Jakson viimeisellä kymmenminuuttisella turkulaisten Netta Laasio pääsi puskemaan hyvästä paikasta, mutta pusku suuntautui muutaman metrin maalin ohi. Laasio sai yrittää maalintekoa vielä toistamiseen, kun Oikarinen nyrkkeili keskityksen taka-alueelle. Laasion nostoyritys painui kuitenkin maalin katolle.

PK-35 Vantaa oli lähellä johtonsa tuplaamista vielä aivan avausjakson viime hetkillä. Anna Vlasoff antoi kaukaa hyvän pystysyötön ja Sevenius pääsi karkaamaan läpiajoon. Välimaa onnistui kuitenkin torjumaan pienestä kulmasta tulleen laukauksen. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 0-1-johtolukemissa.

Hyvän avausjakson jälkeen vieraat eivät aivan kyenneet jatkamaan samalla tasolla tauon jälkeen. PK-35 Vantaa piti edelleen palloa ja pystyi viemään pelin painopistettä turkulaisten kenttäpuoliskolle, mutta maalipaikoille pääseminen oli jo selkeästi vaikeampaa. Liian usein vieraat joutuivat pelaamaan hyvästä etenemispaikasta taaksepäin. Samalla hyvällä asenteella taistellut TPS pääsi hiljalleen paremmin peliin mukaan.

Mustavalkoinen kotijoukkue puolusti tiukasti ja uhrautuvasti omaa aluettaan eikä päästänyt Punamustia helposti laukaisupaikoille. Lisäksi TPS sai vaihtojen myötä myös lisää virtaa hyökkäyspäähän ja etsi tilaisuuksia etenkin nopeilla pystypalloilla.

Aivan huippupaikoille turkulaiset eivät päässeet, mutta yritys tuotti lopulta 69. minuutilla hieman onnekkaastikin tulosta. TPS hyökkäsi nopeasti ja kotijoukkueen vaarallisimpiin pelaajiin lukeutunut Laasio pääsi keskittämään oikealta. Matala keskitys päätyi lopulta Punamustien puolustajan jalan kautta epäonnisesti omaan maaliin ja tulostaululle kirjattiin lukemiksi 1-1. Maali oli TPS:lle vasta kuluvan sarjakauden toinen.

Takaiskuosuman jälkeen PK-35 Vantaa lähti jahtaamana tiukasti voittomaalia ja pyrki yhä suoraviivaisemmin eteenpäin. Vieraat onnistuivat pelaamaan hyviä pystypalloja puolustuslinjan selustaan ja muutamia keskityksiä maalille, mutta viimeisen silauksen puuttuessa tilanteet eivät lopulta johtaneet laukaisupaikkoihin.

82. minuutilla TPS:llä oli aueta tilaisuus jopa voittomaaliin, kun Rannus pääsi onnekkaan kimmokkeen myötä nokikkain Punamustien maalivahdin kanssa. Varmaotteisen ottelun pelannut Oikarinen onnistui kuitenkin selvittämään tilanteen ja piti lukemat ennallaan.

Läpiajotilaisuus avautui myös toiseen suuntaan, kun vaihdosta kentälle tullut Netta Koso syötti Seveniuksen karkumatkalle. TPS-maalivahti Välimaa joutui lähtemään kauas ulos maaliltaan ja ehti lopulta viime hetkillä katkaisemaan tilanteen noin 35 metrissä. Kun lähempää ei päästy laukomaan, Roosa Toivanen haki ratkaisua jopa yli 40 metristä. Puolustaja sai aikaiseksi painavan laukauksen, mutta Välimaa koppasi varmaotteisesti kaukaa tulleen yrityksen.

Punamustien kirivaihde ei lopulta tuottanut tulosta, joten helteisellä Turun yläkentällä päädyttiin pistejakoon lukemin 1-1. Näin ollen sarjajumbo TPS avasi tämän kauden pistetilinsä Kansallisessa Liigassa. PK-35 Vantaa sen sijaan sai Turusta matkaansa sarjakauden ensimmäisen vieraspisteensä, mutta kokonaisuudessaan tasapelistä jäi vierasjoukkueelle katkera jälkimaku. Positiivista sen sijaan oli alkukauden loukkaantumisensa selättäneen Karoliina Aution pääsarjadebyytti.

Maalintekoon kaivataan yhä päättäväisyyttä

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan avausjakso sujui varsin hyvin PK-35 Vantaan suunnitelman mukaisesti.  Joukkueen hyökkäyspeli tuotti maalipaikkoja ja jo aikaisessa vaiheessa yhden täysosuman, mutta Väisäsen mukaan joukkueella olisi ollut edellytyksiä luoda vielä useampia maalintekotilanteita.

– Joukkueen asenteesta näkyi tänään, että halusimme voittaa ja lähdimme pelaamaan aggressiivisesti. Saimmekin heti alussa paikkoja ja teimme hienon johtomaalin. Vaikka saimme maalipaikkoja, meidän olisi pitänyt edelleen saada yhä enemmän palloja rangaistusalueelle, Väisänen tuumi.

– Kokonaisuudessaan ensimmäinen jakso oli kelvollinen suoritus. Vaikka TPS:lläkin oli muutama tilanne, onnistuimme kuitenkin pitämään heidät poissa kaikista vaarallisimmilta maalipaikoilta.

Väisänen löysi Punamustien hyökkäyspelaamisesta paljon hyvin toimineita asioita, mutta myös kehityskohteita. Joukkueen pelaamiseensa tekemät muutokset siirtyivät pääosin hyvin teoriasta käytäntöön.

– Pääsimme monta kertaa tekemään hyviä juoksuja linjan taakse ja saimme myös palloja sinne. Etenkin Oona teki hyviä liikkeitä ja niiden juoksujen myötä saimme rikottua TPS:n alinta linjaa. Sen ansiosta saimme samalla myös pallonhallintaamme korkeammalle. Keskitykset ja maalille toimitetut pallot jäivät kuitenkin vähän vajaiksi, Väisänen sanoi.

– Meidän pitäisi pystyä hyödyntämään koko kenttää tehokkaammin. Tänään pelasimme aika paljon oikeaa laitaa. Vasemmalle laidalle emme saaneet ihan riittävästi palloja, vaikka ”Karkki” pelasi siellä linkkinä hyvän pelin. Hänen ensimmäinen liigapelinsä oli tietysti tänään hieno asia.

Kelpo avausjakson jälkeen Punamustien maalipaikkatehtailu hyytyi toisella jaksolla. Väisäsen mukaan vierasjoukkue pääsi hyvin hyökkäyskolmannekselle, mutta tilanteiden luominen ei enää onnistunut pelin ensimmäisen puoliskon tavoin.

– Toisen jakson alussa pidimme hyvin palloa ja saimme painetta ylös, mutta avausjaksoon nähden emme kuitenkaan kyenneet enää luomaan yhtä selkeitä maalipaikkoja. Teimme hyökkäyspäässä enemmän vääriä valintoja kuin ensimmäisellä jaksolla. Vaikka pääsimme pelaamaan syvällä TPS:n alueella, jouduimme liian usein pelaamaan taaksepäin silloin, kun meidän olisi pitänyt pelata rohkeammin vastustajan maalille, Väisänen totesi.

Vaikka tasapeli oli Punamustien leirissä pettymys, Väisänen muistutti, että TPS kävi ottelun loppupuolella lähellä jopa voittomaalia, mutta tolppien välissä jälleen hyvin torjunut Oikarinen pelasti vieraat.

– Yritimme kovasti saada voittomaalia ja saimmekin vielä lopussa yhden puolittaisen läpiajotilanteen. Muuten saimme kyllä pelaajia ylös, mutta tilanteet jäivät aihioiksi. Myös TPS:llä oli muutama hyvä vastahyökkäys, kun ryhmityksemme oli vähän levällään. Onnistuimme kuitenkin selvittämään ne tilanteet ja Velma toimi onneksi hyvin viimeisenä lukkona maalillaan.

Kuten tällä kaudella niin monesti aikaisemmin, päävalmentaja jäi jälleen kaipaamaan vielä hieman lisää määrätietoisuutta ja terävyyttä hyökkäyspään viimeisiin ratkaisuihin. Samalla Väisänen jakoi kuitenkin kunniaa myös turkulaisten puolustustaistelulle.

– Olimme tänään suoraviivaisempia eteenpäin pelaamisessa kuin aiemmissa peleissä. Jatkossa meidän pitää vielä olla päättäväisempiä myös maalinteossa. TPS puolusti kurinalaisesti. He olivat selkeästi panostaneet siihen ja onnistuivat siinä tänään hyvin. Me sen sijaan käymme nyt tämän pelin opit läpi ja lähdemme keskittymään Ilves-peliin.

Punamustien sarjapelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat ensi viikon perjantaina 14.8. Silloin PK-35 Vantaa saa kotikentälleen Myyrmäkeen vieraaksi Tampereen Ilveksen.

 

TPS – PK-35 Vantaa 1-1 (0-1)

12´ 0-1 Oona Sevenius

69´ 1-1 oma maali

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist

10 Wilma Forsblom (79´ Netta Koso)

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi

15 Karoliina Autio (62´ Siiri Koivula)

17 Anna Olmala (90+1´ Tytti Kemppainen)

19 Anna Vlasoff

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

4 Filippa Kilponen

6 Emmi Mäensivu

7 Siiri Koivula

9 Netta Koso

21 Tia-Maria Jaakonsaari

29 Tytti Kemppainen

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen mietteitä TPS-tasapelin jälkeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

PK-35 Vantaa is a football club dedicated to women’s football. The women’s team competes for the Finnish championship in the Women’s League (Naisten Liiga). PK-35’s affiliate clubs are PK-35 (500 members) and Vantaan Jalkapalloseura (1500 members).

ORIGINATING FROM VYBORG

The roots of PK-35 Vantaa date back to 1935 and the city of Vyborg, where 36 footballers came together at the club’s inaugural meeting. This meeting held on 19th September 1935 elected to name the club Vyborg Football Club, or ViPK.

The club’s operations resumed in Vyborg all the way to the year 1939, at which time the club was disbanded because of the war. Operations were reinstated in Helsinki in 1948 and the club’s name was changed to Pallokerho-35 ry.

ENDING UP IN VANTAA

The men’s and women’s first teams migrated to Vantaa for the 2009 season. Since then the team’s operations have gone on in the embrace of Myyrmäki Stadium under the name of PK-35 Vantaa.

The women’s team has won six Finnish Women’s League championships and four national cups. It has also made the round of 32 in the UEFA Women’s Champions League every year that it has competed in it. The men’s teams operation ended after 2016 season.

The club’s goal is to consolidate itself as one of Finland’s leading football clubs in women’s football and to offer players a career path all the way from the minors to the first teams. PK-35 Vantaa provides excellent year-round training conditions not only for the youth already playing for PK-35 and VJS, but also for other young footballers from Vantaa and those who possess a red and black heart.

CONTACT US

CLUB

PK-35 Vantaa ry
Raappavuorentie 6, 01600 Vantaa
info@pk35vantaa.fi

WOMEN’S TEAM

Kaj Björkqvist
General Manager
+358 44 538 3447
kaj.bjorkqvist@gmail.com