UUTISET

Punamustille tappio Suomen Cupin välierässä

1.8.2020

PK-35 Vantaan pelit tämän kauden naisten Suomen Cupissa päättyivät välierävaiheeseen. Tikkurilan Palloseura oli kotikentällään terävämpi ja vei vantaalaisjoukkueiden keskinäisen kohtaamisen nimiinsä lukemin 2-0.

Hyvissä olosuhteissa Tikkurilan urheilupuiston nurmella pelattu eteni avausjaksolla tasaisissa merkeissä. Pallonhallinta jakautui kokonaisuudessaan melko tasan, mutta molemmilla joukkueilla oli omat hallintajaksonsa. Kumpikaan ei kuitenkaan päässyt hitailla hyökkäyksillä toden teolla hätyyttelemään vastustajan maalia.

Vieraiden tilanteet koostuivat avausjaksolla lähinnä erikoistilanteista. PK-35 Vantaa sai kourallisen kulmapotkuja ja kaksi vapaapotkua vaarallisesta paikasta, mutta TiPS suojeli omaa aluettaan tiukasti ja onnistui purkamaan erikoistilanteet.

Kotijoukkue TiPS sen sijaan väläytteli vaarallisuuttaan nopeissa vastahyökkäyksissä. Pelin avausvartilla Nora Lehto alusti hyvän laukaisupaikan Jenna Topralle, mutta Punamustien maalia vartioinut Velma Oikarinen venytti kätensä etualakulmaan suuntautuneen laukauksen tielle. Avausjakson puolivälissä itävantaalaisten Elli-Noora Kainulainen pääsi ohittamaan puolustajan ja laukoi terävästi, mutta Oikarinen ehti jälleen pallon tielle. Tauolle lähdettiin siis tasaisen avausjakson päätteeksi maalittomissa tasalukemissa.

Toinen jakso käynnistyi varsin samanlaisissa merkeissä. Molemmat joukkueet pääsivät vuorollaan hallitsemaan pelivälinettä ja etsimään tilaisuuksia etenemiseen, mutta vaaralliset hyökkäykset olivat vähissä.

Ottelun maalihanat aukesivat lopulta tunnin pelin jälkeen. TiPS sai 62. minuutilla kulmapotkun ja pelasi pallon vaarallisesti maalinedusruuhkaan. Oikarinen torjui ensimmäisen yrityksen ja puolustajat ehtivät seuraavien tielle, mutta vieraat eivät kyenneet purkamaan pelivälinettä vaara-alueelta. Lopulta Lehto pääsi laukomaan pallon maaliin ja vei tikkurilalaiset 1-0-johtoon.

Neljä minuuttia myöhemmin PK-35 Vantaa sai lisää kylmää vettä niskaansa. TiPS pääsi jälleen pelaamaan syötön vierasjoukkueen puolustuslinjan selustaan ja Lehto ehti palloon ensimmäisenä. Lehto pääsi tuikkaamaan pelivälineen maalivahdin ohi taka-alakulmaan. Näin ollen PK-35 Vantaa joutui synkän viisiminuuttisen myötä hetkessä kahden maalin takamatkalle.

Vaikeaan asemaan jouduttuaan vierasjoukkue pyrki luomaan yhä vahvemmin ja yhä nopeammin painetta itävantaalaisten kenttäpuoliskolle. Hyökkäyskolmannekselle ja keskityspaikoille asti PK-35 Vantaa pääsi, mutta muutamia rangaistusalueelle pelattuja palloja vaarallisempia tilanteita hyökkäykset eivät tuottaneet. Muutamaan otteeseen myös TiPSin puolustajat ehtivät peittämään laukausyrityksiä rangaistusalueella. Kenties paras yritys nähtiin lopulta Oona Seveniuksen pitkän soolokuljetuksen päätteeksi, mutta laukaus painui hieman etuyläkulman ohi.

Vaikka PK-35 Vantaa nosti lopussa lisää pelaajia hyökkäykseen ja muutti pelaamistaan suoraviivaisemmaksi, TiPSin kolmas osuma oli lopulta lähempänä kuin vieraiden kavennusmaali. TiPSillä oli vielä viimeisellä kymmenminuuttisella kaksi vaarallista maalipaikkaa. Ensin Oikarinen selvitti Kainulaisen iltapäivän toisen läpiajon ja hetkeä myöhemmin hän venytti Neea Hassisen laukauksen yläriman kautta maalin yli.

Punamustien kirivaihde ei lopulta tuottanut konkreettista tulosta, joten länsivantaalaisten maalihanat jäivät idässä avaamatta. TiPS vei pelin nimiinsä lukemin 2-0 ja eteni Suomen Cupin loppuotteluun. PK-35 Vantaan cup-taival sen sijaan päättyi tämän kauden osalta välieriin.

Tilanteiden rakentaminen hankalaa

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan välieräderby oli tasaista ja tarkkaa pelaamista. Samalla hän kuitenkin myönsi, että TiPS oli hyökkäyssuuntaan terävämpi ja onnistui omassa pelissään vierasjoukkuetta paremmin.

– Ensimmäinen jakso oli varsin tasainen. TiPS pystyi ehkä kuitenkin pelaamaan pidempiä hyökkäyksiä kuin me, mikä on tällaisessa pelissä arvokasta. Lisäksi heillä oli kaksi tosi hyvää maalipaikkaa, jotka Velma kuitenkin selvitti hienosti. Hän piti niillä torjunnoilla meidät avausjaksolla pelissä mukana, Väisänen totesi.

– Me sen sijaan emme oikein päässeet pallon kanssa halutuille alueille. Välillä saimme pallon hyvin ylös, mutta emme pystyneet kunnolla pitämään sitä siellä. Pallollisen pelaajan tuki ei ollut tänään riittävän hyvää. Ehkä meidän olisi pitänyt pelata jo avausjaksolla suoraviivaisemmin.

Toisen jakson alku noudatti samaa kaavaa kuin avausjakso, mutta reilun tunnin pelin jälkeen TiPS osui kahdesti lyhyen ajan sisään. Kahden takaiskumaalin myötä pelin luonne muuttui Punamustien kannalta ratkaisevasti vaikeammaksi.

– Tia-Maria Jaakonsaaren loukkaantuminen tuli pahaan paikkaan ja hän joutui kentältä sivuun. TiPS teki kulmapotkutilanteesta maalin juuri silloin, kun ”Tiksu” oli kentän laidalla. Siinä tilanteessa emme onnistuneet purkamaan palloa kunnolla rangaistusalueelta, Väisänen harmitteli.

– Maaleihin asti olimme hyvin pelissä mukana, vaikka TiPS pystyikin luomaan enemmän tilanteita. Se menee kuitenkin niin, että jos niitä pystyy luomaan riittävästi, jossain vaiheessa ne tuottavat tulosta.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaan pelin ongelmakohdaksi muodostui etenkin pelin painopisteen vieminen vastustajan kenttäpuoliskolle. Pelivälineestä huolehtiminen ei ollut Tikkurilan lauantai-iltapäivässä riittävällä tasolla.

– Ongelmamme oli tänään tilanteiden rakentaminen. Meillä oli liian paljon tilanteita, joista olisi voitu luoda hyviä hyökkäyksiä, mutta menetimme pallon liian nopeasti. Sitten jouduimme taas puolustamaan emmekä päässeet pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä. Lisäksi pelistämme paistoi silmään aloitteellisuuden puute pallottomien pelaajien liikkeissä.

Väisänen löysi heti välierän jälkeen muutamia asioita, joissa Punamustien pitää parantaa ensi viikonloppuna odottavaa TPS-vieraspeliä ajatellen.

– Peliin heittäytyminen ja aloitteellisuus ovat tärkeitä asioita. Meidän pitää saada kaikki pelaajat yhä paremmin peliin mukaan. Pelillisesti TPS on hyvin erilainen joukkue kuin TiPS, joten joudumme miettimään siinä pelissä uudenlaisia asioita, Väisänen sanoi.

– Nyt huilaamme pari päivää ja hoidamme palautumisen hyvin. Sen myötä pyrimme taas löytämään hyvän vireen ensi viikonlopun peliin. Tänään positiivista oli se, että Karoliina Autio palasi vihdoin loukkaantumisten jälkeen pelikentille.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat ensi viikon lauantaina 8.8. vierasottelulla Turun Palloseuraa vastaan. Kotikentällään PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran perjantaina 14.8., jolloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu Tampereen Ilves.

 

TiPS – PK-35 Vantaa 2-0 (0-0)

62´ 1-0 Nora Lehto

66´ 2-0 Nora Lehto

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist (36´ Roosa Bröijer (87´ Tytti Kemppainen))

9 Netta Koso (84´ Karoliina Autio)

10 Wilma Forsblom (87´ Siiri Koivula)

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi

17 Anna Olmala

19 Anna Vlasoff

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

 

Vaihtopelaajat:

4 Filippa Kilponen

6 Emmi Mäensivu

7 Siiri Koivula

15 Karoliina Autio

28 Roosa Bröijer

29 Tytti Kemppainen

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen mietteitä cup-välierän päätyttyä

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot