UUTISET

Punamustilla alavireinen vierailu Kuopioon

18.7.2020

PK-35 Vantaa matkusti lauantai-iltapäivänä ensimmäistä kertaa kuluvan sarjakauden aikana pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Vierailu Savossa sujui kuitenkin mollivoittoisesti, kun kotijoukkue Kuopion Palloseura vei pelin nimiinsä selvin lukemin 3-0.

Vierasjoukkue aloitti ottelun pirteästi ja liikutti palloa alkuminuuteilla mallikkaasti. Pitkä syöttöketju päättyi viidennellä minuutilla laukaisupaikkaan, kun Netta Koso pääsi nousemaan vasemmalta laidalta ja pelasi hyvän syötön takaviistoon. Syöttö tavoitti rangaistusalueen rajan tuntumasta Sanna Saarisen, jonka laukaus suuntautui kuitenkin hieman etualakulman ohi.

Yhdeksännellä peliminuutilla Punamustille sattui kuitenkin pallonmenetys pahassa paikassa noin 25 metrin päässä omasta maalista. KuPSin Lavdije Begolli sai pelivälineen ja pääsi siirtämään sen Gentjana Rochille vapaaseen paikkaan. Rochi ei aikaillut tilanteessa, vaan laukoi pallon rangaistusalueen rajalta takayläkulmaan.

Kokonaisuudessaan avausjakson kaava oli varsin selkeä. Vierasjoukkue pyrki pitämään palloa ja rakentamaan hyökkäyksiään rauhassa, kun taas KuPS suosi omassa pelissään suoraviivaisempaa etenemistä. Myös fyysisesti vahva kuopiolaisjoukkue pyrki tilaisuuden tullen paineistamaan vastustajan alakerran pelaamista.

Pian takaiskumaalin jälkeen Roosa Toivanen antoi hyvän vapaapotkun keskialueelta ja Koso pääsi ohjaamaan etualueelta, mutta pallo päätyi suoraan KuPSin tolppien välissä torjuneen Emma Immosen käsiin. Samaan lopputulokseen päädyttiin viisitoista minuuttia myöhemmin, kun Eerika Appelqvist eteni hyvin päätyrajalle ja tarjoili keskityksen Anna Olmalalle. Hieman kevyeksi jäänyt laukaus ei kuitenkaan tuottanut Immoselle ongelmia.

PK-35 Vantaa sai lisää kylmää vettä niskaansa juuri ennen puolen tunnin täyttymistä. Anni Hartikainen pääsi antamaan keskialueelta läpi syötön ja Aino Kröger karkasi nokikkain maaliltaan vastaan tulleen Velma Oikarisen kanssa. Lopulta Kröger nosti pallon tyylikkäästi maalivahdin yli verkon perukoille ja vei kotijoukkueen jo 2-0-johtoon.

KuPS jatkoi tehokasta viimeistelyään 37. minuutilla. Tällä kertaa Neea Berg pelasi pitkän pystypallon ja Punamustien paitsioansa petti tilanteessa. Rochi pääsi karkaamaan ja Oikarinen riensi jälleen kauas ulos maaliltaan. Makedonialaishyökkääjä onnistui kiertämään maalivahdin ja sijoitti pallon lopulta tyhjään maaliin.

Myös kotijoukkueen neljäs osuma oli lähellä vielä ennen taukoa, mutta kaikkia neljää ensimmäistä paikkaansa KuPS ei kuitenkaan kyennyt hyödyntämään. Kröger oli lähellä nostaa pallon rangaistusalueen kulmalt takakulmaan, mutta Oikarinen sai vielä kätensä väliin ja pallo kolahti Punamustien onneksi vain tolppaan. Tauolle lähdettiin kuitenkin PK-35 Vantaan kauden synkimmän puoliajan myötä kuopiolaisten selvänumeroisessa 3-0-johdossa.

Vieraiden lähtökohdat toiselle jaksolle olivat haastavat, mutta joukkue jatkoi tauon jälkeen hyvällä asenteella ja pyrki vielä pääsemään kavennusosuman myötä peliin mukaan.

Punamustien yritys tuotti pelin jälkimmäisellä puoliskolla muutamia hyviä tilanteita, joista ensimmäinen avautui Olmalalle. Hyökkääjä yritti nostaa pallon rangaistusalueella takakulmaan, mutta yritys päätyi maalivahdin käsiin. Hetkeä myöhemmin Siiri Koivula murtautui hyvin päätyrajalle ja yritti pelata pallon takatolpalle Tia-Maria Jaakonsaarelle, mutta kuopiolaispuolustaja ehti viime hetkillä katkaisemaan syötön. Vieraiden toisen jakson paras maalipaikka avautui 85. minuutilla, kun vaihdosta kentälle tullut Tytti Kemppainen vapautti Oona Seveniuksen hyvällä läpisyötöllä.

Pelin lopussa PK-35 Vantaa pyrki vielä saamaan painetta kuopiolaisten puolustusalueelle ja ratkaisuja haettiin jo selkeästi suoraviivaisemmin. Se tuotti muutamia vapaa- ja kulmapotkuja sekä keskityksiä rangaistusalueelle, mutta kovakaan yritys ei tuottanut enää tulosta.

Ottelu päättyi siis KuPSin 3-0-kotivoittoon. Näin ollen PK-35 Vantaa jäi toisessa ottelussa peräkkäin ilman sarjapisteitä ja kolmannen kerran peräkkäin maaleitta. Selvänumeroiset tappiot eivät ole Punamustille arkipäivää, sillä liigakentillä seuran edellinen yli kahden maalin tappio on peräti kuuden vuoden takaa.

Virheistä rokotettiin rankasti

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa pääsi pelissä liikkeelle hyvällä jalalla, mutta pirteä aloitus ei kantanut riittävän pitkälle. KuPS sen sijaan hyödynsi tilaisuutensa tehokkaasti ja vierasjoukkueen virheet näkyivät tylysti tulostaululla.

– Ihan pelin alussa kaikki näytti ihan hyvältä ja pääsimme hyvin hyökkäyspäähän. Sellainen viimeinen terävyys kuitenkin puuttui. KuPS toki prässäsi hyvin ja otti ylhäältä kiinni. Jäimme vähän liikaa pyörimään paikallemme. Meidän olisi pitänyt niissä tilanteissa pelata eri tavalla, Väisänen tuumi.

– KuPS rokotti meitä tehokkaasti virheistä. Ensimmäinen maali syntyi pallonmenetyksemme seurauksena ja kahdessa seuraavassa maalissa paitsioansamme epäonnistui. Paitsioansan käyttämisen olisi pitänyt olla selkeämpää. Siinä emme onnistuneet tänään.

Alavireisen avausjakson jälkeen PK-35 Vantaa joutui toisella jaksolle haastavista lähtökohdista. Väisäsen mukaan joukkue jatkoi kuitenkin hyvällä asenteella ja onnistui vielä hieman parantamaan suoritustaan.

– Kolmen maalin takaa-ajoasemassa peli oli totta kai jo aika vaikea. Lähdimme kuitenkin toisella jaksolla vielä yrittämään kaikkemme ja se olikin erilainen puolisko. Samalla pitää tietysti muistaa, että myös KuPS lähti toisella jaksolle eri tavalla 3-0-johdossa. Toinen jakso oli kuitenkin hyvää taistelua ja saimme vielä muutamia paikkoja, mutta maaliin palloa ei tänään saatu, Väisänen sanoi.

Väisänen löysi heti pelin päätyttyä muutamia asioita, joihin joukkueen pitää kiinnittää erityisesti huomiota tulevia pelejä ajatellen. Kehityskohteisiin pureudutaan tulevalla viikolla harjoituskentällä.

– Pelikovuus on varmasti  sellainen asia, johon meidän pitää kiinnittää huomiota. Lisäksi meidän pitää käydä puolustamistapaamme läpi. Korkea prässimme toimi ihan hyvin, mutta muissa pelitilanteissa syntyi liikaa tilanteita, joissa vastustaja sai jalan vapaaksi ja pääsi pelaamaan pitkiä palloja linjan taakse.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat viikon kuluttua lauantaina 25.7. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Åland Unitedin.

 

KuPS – PK-35 Vantaa 3-0 (3-0)

9´ 1-0 Gentjana Rochi

29´ 2-0 Aino Kröger

37´ 3-0 Gentjana Rochi

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist

7 Siiri Koivula

9 Netta Koso (70´ Tytti Kemppainen)

10 Wilma Forsblom (46´ Anna Vlasoff)

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (79´ Emmi Mäensivu)

17 Anna Olmala

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

 

Vaihtopelaajat:

6 Emmi Mäensivu

15 Karoliina Autio

19 Anna Vlasoff

29 Tytti Kemppainen

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen mietteet ottelun päätyttyä

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.