UUTISET

Punamustille tappio kauden avausderbyssä

11.7.2020

PK-35 Vantaa kärsi perjantai-iltana tappion kauden ensimmäisessä Vantaan derbyssä. Kaksijakoisessa paikallisottelussa kotijoukkue oli etenkin avausjaksolla niskan päällä, mutta maalipaikoissa tehot jäivät jälleen uupumaan. Vierasjoukkue TiPS sen sijaan käytti tilaisuutensa ja onnistui ryöstöretkessään.

Ottelun ensimmäinen maalintekopaikka avautui itävantaalaisille reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. Nora Lehto pudotti pitkän pallon hyvin Roosa Ariyolle, joka pääsi laukomaan kelpo paikasta, mutta laukaus karkasi selvästi maalin yli. Hetkeä myöhemmin toisessa päässä Punamustien Netta Koso pääsi yllättämään TiPS-puolustajan ja riisti pallon aivan päätyrajalla. Koso pääsi laukomaan pienestä kulmasta, mutta pallo kolahti etutolppaan.

Tasaisen avausvartin jälkeen PK-35 Vantaa sai hyvän otteen kenttätapahtumista ja otti hallinnan selkeästi itselleen. Kotijoukkue piti palloa, rakensi hyviä hyökkäyksiä ja onnistui pitämään tikkurilalaiset taukoon asti vaarattomina. Noin kymmenen minuuttia Koson tolppavetoa myöhemmin Eerika Appelqvist riisti hienosti pallon ja pääsi etenemään aina rangaistusalueelle asti. Lopulta Appelqvist tarjoili syötön keskustaan Kosolle, mutta vihreäpaitojen puolustajat ehtivät peittämään tämän kaksi laukausyritystä.

Puolen tunnin pelin jälkeen Anna Olmala ohitti puolustajan vasemmalla laidalla ja eteni rangaistusalueelle. Olmala tarjoili hyvän syötön taustalta mukaan nousseelle Sanna Saariselle, joka pääsi laukomaan hyvästä paikasta. Vieraiden maalia vartioinut Riina Isokääntä onnistui kuitenkin torjumaan laukauksen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin PK-35 Vantaa kävi vielä lähempänä maalintekoa, kun Olmala suojasi palloa hyvin ja Roosa Bröijer pääsi antamaan syötön takaviistoon. Tia-Maria Jaakonsaari pääsi laukomaan noin 20 metristä, mutta tällä kertaa ylärima pelasti itävantaalaiset.  Maalintekoa pääsi yrittämään myös Oona Sevenius, mutta nuoren pelaajan laukaus suuntautui noin 20 metristä maalivahdin syliin. Myös Olmala pääsi laukomaan rangaistusalueen rajan tuntumasta, mutta laukaus painui niukasti etukulman ohi.

Avausjakson loppua kohden Punamustilta nähtiin yksi kuluvan kauden toistaiseksi parhaista hallintajaksoista ja hyökkäykset johtivat riittävän usein myös vaara-alueille, mutta maaliin asti pelivälinettä ei kyetty toimittamaan. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

Tauon jälkeen peli tasoittui, kun TiPS piristyi ja samaan aikaan PK-35 Vantaa ei aivan kyennyt pitämään kiinni avausjakson hyvästä otteestaan. Pallonhallinta tasoittui, mutta maalipaikoille kumpikaan joukkue ei toisen jakson alussa päässyt.

Paikallisottelun avausmaali nähtiin kuitenkin viimein 58. minuutilla. TiPS sai pelivälineen omalla alueellaan ja käänsi pelin nopeasti hyökkäyssuuntaan.  Pallo pelattiin kahdella syötöllä Oona Sirenille keskikentän ja puolustuslinjan väliin ja kolmas syöttö vapautti jo Ariyon karkumatkalle Punamustien keskuspuolustajien välistä. Ariyo pääsi kiertämään maaliltaan vastaan tulleen Oikarisen ja siirsi pallon lopulta tyhjään maalein. Näin ollen TiPS siirtyi juuri ennen tunnin täyttymistä 0-1-johtoon.

Takaiskumaalin jälkeen PK-35 Vantaa lähti päättäväisesti jahtaamaan tasoitusta ja otti jälleen pallonhallinnan itselleen. Toisen jakson alussa aktiivisemmin pelannut TiPS vetäytyi jälleen puolustusasemiin ja pyrki turvaamaan johtoaan sekä odottamaan tilaisuuksia nopeisiin vastahyökkäyksiin.

PK-35 Vantaa sai vietyä pelin painopistettä tikkurilalaisten kenttäpuoliskolle, mutta laadukkaisiin maalintekotilanteisiin pääseminen oli vaikeampaa kuin avausjaksolla. Punamustien takaa-ajovaihe tuotti kuitenkin muutamia hyviä maalintekotilanteita. 73. minuutilla Bröijer eteni oikealta päätyrajalle ja tarjoili matalan keskityksen maalille. Olmala ja Koso pääsi molemmat vuorollaan yrittämään, mutta TiPSin puolustajat ehtivät molempien yritysten tielle.

Kun kotijoukkue jahtasi tasoitusta ja joutui nostamaan yhä enemmän pelaajia ylös, avautui TiPSille vastahyökkäystilaisuus. Anna Nurmi antoi kaukaa pitkän pystysyötön ja Ariyo pääsi jälleen juoksemaan karkuun. Jaakonsaari yritti vielä pysäyttää Ariyon, mutta taklaus oli aavistuksen myöhässä ja erotuomari määräsi pallon yhteentoista metriin. TiPSin avausosuman syöttänyt Oona Siren laukoi pallon rangaistuspilkulta varmasti vasempaan alakulmaan ja tuplasi itävantaalaisten johdon.

Osuma jäi ottelun viimeiseksi eikä PK-35 Vantaa kyennyt enää lisäajalla toden teolla hätyyttelemään vihreäpaitojen maalia. Kauden avausderbyn pisteet matkasivat siis Tikkurilaan lukemin 0-2. PK-35 Vantaa pääsee kuitenkin hakemaan paikallispelitappiolleen hyvitystä jo kolmen viikon kuluttua, kun vantaalaisjoukkueet kohtaavat Suomen Cupin välierässä Tikkurilassa.

Perjantai-illan positiivisiin asioihin sen sijaan lukeutuivat Punamustien kaksi liigadebyyttiä. Hyökkääjä Ella Koivu ja puolustaja Emmi Mäensivu tekivät paikallisottelussa ensiesiintymisensä pääsarjatasolla Kansallisessa Liigassa. Nuori EBK-pelaaja Koivu pääsi kentällä 70. minuutilla ja Mäensivu vaihdettiin sisään ottelun lisäajalla.

Tehot uupuivat

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan Vantaan derbyn tarina oli varsin samanlainen kuin muutamassa tämän kauden aiemmassa ottelussa. Väisänen löysi joukkueensa pelaamisesta paljon hyvää ja kehui etenkin avausjakson otteita, mutta tulokseen kotijoukkue joutui lopulta pettymään.

– Ensimmäinen jakso oli meiltä kauden parasta peliä ja muutenkin pitkään aikaan parasta pelaamista tältä ryhmältä. TiPS on hyväkuntoinen joukkue, mutta pystyimme hyvin juoksuttamaan heitä. Prässitapamme oli raskas, mutta se toimi etenkin ensimmäisellä jaksolla todella hyvin, Väisänen sanoi.

– Pääsimme hyvin murtautumistilanteisiin, rangaistusalueelle ja jopa laukaisupaikkoihin. Lisäksi meillä oli muutama hyvä erikoistilanne, yksi tolppa ja yksi ylärima. Lisäksi TiPSin maalivahti teki muutaman hyvän torjunnan. Lähellä siis käytiin. Oikeastaan kaikki halutut asiat toteutuivat ensimmäisellä jaksolla – maalia lukuun ottamatta.

Hyvän pallollisen pelin lisäksi PK-35 Vantaa onnistui avausjaksolla myös puolustussuunnan pelaamisessa. Prässipeli toimi hyvin ja TiPS pysyi avausjaksolla vaarattomana.

– TiPSillä oli pelin alkupuolella yksi hyvä hallintajakso, mutta pysyimme hyvin tiiviinä ja saimme purettua tilanteen. Sen jälkeen pelin ote siirtyikin vahvasti meille. Pallonmenetysten jälkeen pystyimme pitämään linjamme tiukkoina ja hoidimme linjan taakse pelatut pallot hyvin, Väisänen totesi.

Tauon jälkeen PK-35 Vantaan hyvä ote kuitenkin heltisi hieman ja vieraat pääsivät paremmin peliin mukaan. Lopulta TiPS hyödynsi toisen jakson ensimmäisen maalipaikkansa hienon hyökkäyksen päätteeksi.

. – Toisella jaksolla lähdimme vähän varovaisesti liikkeelle. TiPS sen sijaan prässäsi korkeammalta ja sai luotua painetta. Heidän maalinsa tosin syntyi nopeamman hyökkäyksen seurauksena, kun TiPS käytti tilaisuutensa hyväkseen ja pääsi pelaamaan kahden linjamme läpi. Emme oikein ehtineet reagoimaan siihen kunnolla ja iskemään kiinni, Väisänen harmitteli.

Punamustien loppukiri tuotti perjantai-iltana vielä painetta itävantaalaisten puolustusalueelle, mutta todella vaarallisille maalintekopaikoille kotijoukkue ei enää viimeisen puolituntisen aikana päässyt.

– 0-1-maalin jälkeen kenttätapahtumien hallinta siirtyi taas meille. Meillä oli ihan hyvää pallonhallintaa ja pääsimme hyökkäyskolmannekselle, mutta sen jälkeen meiltä ehkä puuttui hieman päättäväisyyttä, röyhkeyttä ja rohkeutta hakea ratkaisuja. Emme päässeet toisella jaksolla yhtä hyvään suoritukseen kuin avausjaksolla, Väisänen sanoi.

– Prässimme ei ollut toisella jaksolla enää yhtä hyvää ja TiPS pääsi muutamaan puolittaiseen hyökkäykseen. Toinen maalikin syntyi sellaisen seurauksena, kun meidän oli pakko hakea jo riskilläkin tasoitusta ja nostaa pelaajia ylöspäin. Se totta kai avaa aina mahdollisuuksia myös vastustajalle.

Ottelun loppupuolella nähtiin vielä kaksi debyyttiä, kun Ella Koivu ja Emmi Mäensivu tekivät ensiesiintymisensä pääsarjatasolla.

– ”Eltsun” oli tarkoitus olla mukana jo viime pelissä, mutta oli hienoa, että hän pääsi tänään vihdoin mukaan. Emmi sen sijaan on harjoitellut talvesta lähtien koko ajan hyvin. Peliaika jäi tällä kertaa vähäiseksi, mutta Emmi on omalla tekemisellään debyyttinsä ansainnut.

Punamustien pelit Kansallisessa Liigassa jatkuvat lauantaina 18.7. vierasottelulla Kuopion Palloseuraa vastaan. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran lauantaina 25.7., jolloin vieraaksi saapuu Åland United.

 

PK-35 Vantaa – TiPS 0-2 (0-0)

58´ 0-1 Roosa Ariyo

89´ 0-2 Oona Siren (rp)

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist (90´ Emmi Mäensivu)

9 Netta Koso

10 Wilma Forsblom

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (70´ Ella Koivu)

17 Anna Olmala

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (90´ Tytti Kemppainen)

 

Vaihtopelaajat:

3 Ella Koivu

4 Filippa Kilponen

6 Emmi Mäensivu

7 Siiri Koivula

29 Tytti Kemppainen

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen kommentit kauden tappiollisesta avausderbystä

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.