PK 35 Vantaa – TiPS, Instagram

Perjantaina historian yhdeksäs Vantaan derby

Punamustien pääkaupunkiseudun paikallisottelujen sävyttämät viikot huipentuvat ensi perjantaina, kun ohjelmassa on kauden ensimmäinen Vantaan paikallisottelu. Länsi ja itä kohtaavat Myyrmäessä, kun PK-35 Vantaa saa vieraakseen Tikkurilan Palloseuran. Perjantain Vantaan derby on tämän vuosikymmenen ensimmäinen, mutta 2010-luvulla niitä ehdittiin pelata kaikkiaan kahdeksan.

PK-35 Vantaa muutti Myyrmäkeen kaudeksi 2009 ja nousi heti kauden päätteeksi Naisten Liigaan. Punamustien ensimmäisellä pääsarjakaudella nähtiin heti myös ensimmäiset Vantaan paikallisottelut TiPSiä vastaan. PK-35 Vantaa oli ensimmäisissä kohtaamisissa vahvempi ja vei paikallispelit nimiinsä Tikkurilassa lukemin 0-1 ja Myyrmäessä maalein 4-0. Derbyhistorian avausmaalista vastasi Itä-Vantaalla pelin loppuhetkillä osunut Sanna Saarinen. Kauden päätteeksi PK-35 Vantaa juhli ensimmäistä Suomen mestaruuttaan, kun taas TiPS putosi sarjasta. Tämän jälkeen seuraavaa Vantaan derbyä jouduttiin odottamaan yli kolme vuotta.

Vuonna 2014 joukkueet pelasivat yhä eri sarjoissa, mutta arpa heitti vantaalaiset vastakkain Suomen Cupin kolmannella kierroksella. Sarjaporrasta alempana pelannut TiPS tarjosi Punamustille tiukan vastuksen, mutta joutui lopulta taipumaan lukemin 0-1. Cup-derbyn ainoasta osumasta vastasi Sanni Franssi.

Pääsarjatasolla Vantaan paikallisotteluita nähtiin jälleen vuonna 2016, kun TiPS nousi kokeneen joukkueen turvin liigaan. Korkeimmalla sarjatasolla itävantaalaisten kaudesta muodostui kuitenkin haastava eikä kauden ensimmäinen paikallisvääntö tehnyt poikkeusta. PK-35 Vantaa latoi taululle peräti lukemat 6-0, kun TiPS joutui pelaamaan maalivahdin ulosajon jälkeen pitkään kymmenellä pelaajalla. Sanni Franssi heilutti verkkoa peräti neljästi ja Sanna Saarinen osui kahdesti rangaistuspilkulta.

TiPS keräsi tuskaisen liigakautensa aikana ainoastaan neljä sarjapistettä, mutta niistä toisen sen saalisti kauden toisessa Vantaan derbyssä. Tikkurilalaisten kauden valopilkuksi nousseessa ottelussa PK-35 Vantaa karkasi Itä-Vantaalla jo 0-2-johtoon, mutta kotijoukkue taisteli itsensä vielä yllättäen kahden maalin takaa tasoihin. TiPS onnistui siis historian viidennessä paikallisottelussa vihdoin maalinteossa ja venyi heti pistejakoon. Kauden päätteeksi tarina oli kuitenkin jälleen sama, kun TiPS joutui hakemaan uutta vauhtia Ykkösestä.

Putoamisen myötä TiPSin joukkue meni käytännössä täysin uusiksi, kun kokeneet pelaajat siirtyivät muihin seuroihin. Samalla kylvettiin kuitenkin siemenet vihreäpaitojen uudelle nousulle, kun joukkueelle rakennettiin uusi nuori runko. TiPS pelasi kaudella 2017 Petteri Kaijasillan valmennuksessa käytännössä samalla joukkueella sekä naisten Ykköstä että B-tyttöjen SM-sarjaa. Lahjakas nuori joukkue osoitti heti pärjäävänsä aikuisten sarjassa, sillä uudistunut TiPS ponkaisi saman tien takaisin liigakentille.

Myyrmäen stadionin lehtereille kerääntyi yli 500 katsojaa, kun PK-35 Vantaa ja TiPS kohtasivat kauden 2018 toisella kierroksella. Kotijoukkue karkasi jo avausjaksolla kolmen maalin karkumatkalle ja vei pelin lopulta nimiinsä samaisin 3-0-numeroin. Loppukesän kohtaaminen Tikkurilassa kirjattiin PK-35 Vantaan 0-4-voitoksi.

Punamustien osalta kausi 2018 päättyi vuoden tauon jälkeen mestaruusjuhliin, kun joukkue nousi päätöskierroksella Töölössä HJK:n ohi kultamitaleille. TiPS jäi runkosarjassa taulukon hännille tasapistein Pallokissojen kanssa, mutta vihreäpaidat pelasivat vahvan alaloppusarjan. TiPS ei hävinnyt alaloppusarjassa kertaakaan, voitti viidesti ja onnistui lopulta välttämään myös liigakarsinnat.

TiPSin säilymisestä huolimatta joukkueet pelasivat lopulta viime kaudella eri sarjatasoilla, kun PK-35 Vantaa jäi vaille liigalisenssiä ja vietti kauden naisten Ykkösessä. Paikallispelitön kausi 2019 ei kuitenkaan ollut, sillä PK-35 Vantaa ja TiPS kohtasivat toisensa tammikuussa Suomen Cupin lohkovaiheessa. Historian kahdeksas ja toistaiseksi viimeisin Vantaan derby oli samalla ensimmäinen itävantaalaisten voittoon päättynyt, kun TiPS vei Korson hallissa pelatun ottelun nimiinsä lukemin 2-1.

PK-35 Vantaa pelasi lopulta Ykkösessä vakuuttavan kauden ja nousi pikavauhtia takaisin pääsarjaan. Myös TiPS pelasi Naisten Liigassa onnistuneen kauden sijoittuen lopulta neljänneksi. Nyt kaudella 2020 Vantaa on jälleen Suomen naisjalkapallopääkaupunki, kun kaupungin länsi- ja itäpuoli taistelevat jälleen pisteistä maan korkeimmalla sarjatasolla.

Kauden 2020 ensimmäinen Vantaan derby PK-35 Vantaa – TiPS pelataan perjantaina 10.7. klo 19.00 Myyrmäen stadionilla. Odotuksissa on loppuunmyyty ottelu, joten liput kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin ennakkoon.

Liput maksavat ennakkoon ostettuina aikuisille 10 euroa ja lapsille sekä muille alennusryhmäläisille (opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet, työttömät) 5 euroa. Portilla hinta on aikuisille 12 euroa ja alennusryhmille 7 euroa. Alle 12-vuotiailla lapsilla on otteluun vapaa pääsy.

 Ennakkolipunmyyntiin pääset TÄSTÄ!

 

VANTAAN DERBYT KAUTTA AIKOJEN:

 

15.5.2010:  TiPS – PK-35 Vantaa 0-1 (0-0)

 0-1 Sanna Saarinen

 

14.8.2010: PK-35 Vantaa – TiPS 4-0 (2-0)

0-1 Jannica Tjeder

0-2 Ulla Matikainen

0-3 Jenae Gibbens

0-4 Anna Eld

 

18.3.2014:  TiPS – PK-35 Vantaa 0-1         Suomen Cup

0-1 Sanni Franssi

 

22.5.2016:  PK-35 Vantaa – TiPS 6-0 (2-0)

0-1 Sanna Saarinen (rp.)

0-2 Sanni Franssi

0-3 Sanni Franssi

0-4 Sanna Saarinen (rp)

0-5 Sanni Franssi

0-6 Sanni Franssi

 

13.8.2016:  TiPS – PK-35 Vantaa 2-2 (0-2)

0-1 Netta Koso

0-2 Sanna Saarinen

1-2 oma maali

2-2 Minna Pelkonen

 

11.4.2018:    PK-35 Vantaa – TiPS 3-0 (3-0)

1-0 Ashley Riefner

2-0 Ashley Riefner

3-0 Iina Salmi

 

26.5.2018:   TiPS – PK-35 Vantaa 0-4 (0-2)

0-1 Kaisa Collin

0-2 Heidi Kollanen

0-3 Roosa Bröijer

0-4 Sanna Saarinen

 

19.1.2019:      TiPS – PK-35 Vantaa 2-1         Suomen Cup

1-0 Jenna Topra

2-0 Moona Talka

1-2 Gentjana Rochi

 

This Post Has One Comment

  1. Magnus Rögård

    Harvinaisen hienoa historiikki herkkua Kiitoas siitä – Tack för det

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

PK-35 Vantaa is a football club dedicated to women’s football. The women’s team competes for the Finnish championship in the Women’s League (Naisten Liiga). PK-35’s affiliate clubs are PK-35 (500 members) and Vantaan Jalkapalloseura (1500 members).

ORIGINATING FROM VYBORG

The roots of PK-35 Vantaa date back to 1935 and the city of Vyborg, where 36 footballers came together at the club’s inaugural meeting. This meeting held on 19th September 1935 elected to name the club Vyborg Football Club, or ViPK.

The club’s operations resumed in Vyborg all the way to the year 1939, at which time the club was disbanded because of the war. Operations were reinstated in Helsinki in 1948 and the club’s name was changed to Pallokerho-35 ry.

ENDING UP IN VANTAA

The men’s and women’s first teams migrated to Vantaa for the 2009 season. Since then the team’s operations have gone on in the embrace of Myyrmäki Stadium under the name of PK-35 Vantaa.

The women’s team has won six Finnish Women’s League championships and four national cups. It has also made the round of 32 in the UEFA Women’s Champions League every year that it has competed in it. The men’s teams operation ended after 2016 season.

The club’s goal is to consolidate itself as one of Finland’s leading football clubs in women’s football and to offer players a career path all the way from the minors to the first teams. PK-35 Vantaa provides excellent year-round training conditions not only for the youth already playing for PK-35 and VJS, but also for other young footballers from Vantaa and those who possess a red and black heart.

CONTACT US

CLUB

PK-35 Vantaa ry
Raappavuorentie 6, 01600 Vantaa
info@pk35vantaa.fi

WOMEN’S TEAM

Kaj Björkqvist
General Manager
+358 44 538 3447
kaj.bjorkqvist@gmail.com