UUTISET

Punamustilla tappio Tapiolan taistelupelissä

27.6.2020

PK-35 Vantaa kärsi lauantai-iltapäivänä niukan tappion FC Hongan vieraana. Helteisessä Tapiolan urheilupuistossa nähtiin tasainen ja kiihkeä ottelu, jonka espoolaisjoukkue vei lopulta nimiinsä toisen jakson osumien turvin lukemin 2-1.

Vieraat siirtyivät ottelussa johtoon jo kuudennella peliminuutilla hienon hyökkäyksen päätteeksi. Anna Olmala vapautti oikealla laidalla Tia-Maria Jaakonsaaren, joka pääsi tarjoilemaan keskityksen maalille. Keskitys tavoitti rangaistusalueen rajan tuntumasta Oona Seveniuksen, joka sijoitti millintarkasti oikeaan kohtaan laskeutuneen pallon ensimmäisellä kosketuksellaan taka-alakulmaan. Osuma oli Seveniukselle liigauran ensimmäinen.

Vaikka ottelun alku oli terävä, olivat hyvät maalipaikat molemmissa kenttäpäädyissä kovan työn takana. Helleauringossa nähtiin todellinen taistelupeli, jossa molemmat joukkueet pyrkivät puolustamaan omaa aluettaan tiukasti. FC Honka sai pelivälineen reilun viidentoista minuutin pelin jälkeen aivan maalin eteen, mutta maalivahti Velma Oikarinen ehti ajoissa selvittämään tilanteen. Pallo pomppi muutamaan otteeseen vaarallisen tuntuisesti maalin edustalla, mutta Punamustien puolustajat pystyivät purkamaan tilanteet. Myös kulmapotkuja nähtiin ottelussa runsaasti, mutta molemmat joukkueet puolustivat ne pääosin hyvin.

Avausjakson viimeisellä kymmenminuuttisella PK-35 Vantaa pelasi muutamalla lyhyellä syötöllä hyvän laukaisupaikan avausmaalin tehneellä Seveniukselle, mutta tällä kertaa veto painui rangaistusalueen rajalta maalin yli. Roosa Toivanen sen sijaan haki ratkaisua hyvällä vapaapotkulla rangaistusalueen kulmalta, mutta FC Hongan maalia vartioinut Pauliina Nuora onnistui torjumaan pallon riman yli. Tämän jälkeen PK-35 Vantaa sai kolme peräkkäistä kulmapotkua, mutta tapiolalaiset selvittivät ne yksi kerrallaan. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 0-1-johtolukemissa.

Ottelun avausjaksolla pallonhallinta oli aavistuksen enemmän PK-35 Vantaalla, kun taas FC Honka pyrki omissa hyökkäyksissään suoraviivaisemmin eteenpäin. Käsikirjoitus ei muuttunut merkittävästi toisella jaksolla, mutta pallonhallinta tasoittui ja kotijoukkue sai luotua enemmän painetta vieraiden kenttäpuoliskolle.

  1. minuutilla FC Hongalle tarjoutui yllättävä tilaisuus maalintekoon, kun vierasjoukkueen paha harhasyöttö painui päätyrajasta yli kulmapotkuksi. Espoolaiset käyttivät tilanteen hyväkseen, kun Milla Punsar jäi maalin edustalla täysin vapaaksi ja pääsi puskemaan lähietäisyydeltä FC Hongan tasoihin.

Pian tasoituksen jälkeen espoolaiset hätyyttelivät jälleen Punamustien maalia. Dana Leskinen pääsi laukomaan terävästi etualakulmaa kohti rangaistusalueen rajalta, mutta vieraiden maalia vartioinut Velma Oikarinen venyi hyvään torjuntaan.

Toisen jakson alun jälkeen ottelu eteni tasaisena. Molemmat joukkueet taistelivat tilanteet tiukasti loppuun asti ja onnistuivat pitämään toisensa poissa vaarallisimmilta maalintekosektoreilta. Erikoistilanteita nähtiin molemmissa päissä ja esimeriksi kulmapotkut kirjattiin vieraille lukemin 4-9, mutta Punsarin viimeistelemää 1-1-osumaa lukuun ottamatta puolustavat joukkueet vetivät niissä pidemmän korren.

Ottelun seuraava hyvä maalipaikka johtikin lopulta myös iltapäivän kolmanteen osumaan. FC Honka pääsi pelaamaan hyvän hyökkäyksen päätteeksi seinäsyötön rangaistusalueen rajan tuntumassa ja Riikka Hannula pääsi nokikkain Oikarisen kanssa. Kokenut hyökkääjä sijoitti pallon varmasti alakulmaan ja vei FC Hongan 2-1-johtoon.

Toisen takaiskuosuman jälkeen PK-35 Vantaa lähti jahtaamaan tasoitusta ja pyrki saamaan yhä vahvemmin painetta espoolaisten puolustusalueelle.  Vieraat onnistuivat pelaamaan palloja ylös ja saamaan muutamaan otteeseen painetta rangaistusalueen tuntumaan, mutta yritykset eivät johtaneet muutamaa erikoistilannetta ja maalinedusruuhkaa konkreettisempiin tuloksiin. Maaliin asti palloa ei enää saatu, joten sarjapisteet jäivät lopulta Tapiolaan lukemin 2-1.

Ottelun lopussa nähtiin vielä harmittava tilanne, kun espoolaisten Punsar taklasi Anna Vlasoffia ikävin seurauksin. Vlasoff kannettiin lopulta paareilla kentältä ja tarkemmat tutkimukset kertovat lopulta vamman vakavuuden.

Toinen jakso jäi ensimmäistä vaisummaksi

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan Tapiolassa nähtiin vierasjoukkueen osalta kaksijakoinen esitys. Ensimmäisellä 45-minuuttisella peli toimi monilta osin mallikkaasti, mutta jälkimmäisellä puoliskolla joukkue ei enää onnistunut tavoitteissaan yhtä hyvin.

– Avausjakso oli meiltä ihan hyvää ja rohkeaa pelaamista. Saimme hyviä riistoja, kun prässäsimme korkeammalta. Sen myötä FC Honka joutui pelaamaan pitkiä palloja aika syvältä ja ne onnistuimme selvittämään hyvin. Tarpeen mukaan puolustimme myös syvemmällä, koska luotimme pääsevämme riistoihin ja saavamme taas pallonhallinnan itsellemme. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen jakso oli meiltä selkeästi parempi kuin toinen, Väisänen tiivisti.

– FC Honka aloitti toisen jakson vahvasti. Jouduimme pelaamaan vähän liian syvällä emmekä oikein päässeet ylöspäin. Silloin oman pään paine tietysti kasvaa ja tällä kertaa se johti kotijoukkueen kulmapotkuun. 1-1-maalissa pelaajavartiointimme vähän petti kulmatilanteessa. Erikoistilanteita oli tänään tosi paljon ja Honka onnistui niissä kerran. Se oli tietysti heille tärkeä maali.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa ei FC Hongan tasoitusmaalin jälkeen enää löytänyt avausjakson hyvää rytmiä. Loppuun vieraat onnistuivat virittämään vielä pientä kirivaihdetta, mutta kokonaisuudessaan pelin jälkimmäinen puolisko jäi Punamustien osalta toivottua vaisummaksi.

– Toisen jakson alkupuolella vähä tyydyimme johtoasemaamme. Meidän olisi pitänyt jatkaa vielä aggressiivisemmin. Myös FC Honka pystyi pitämään palloa emmekä päässeet ihan sellaiseen prässiin kuin olisimme halunneet. Emme tänään ihan onnistuneet joukkuepuolustuksessa. Oli meilläkin toisella jaksolla muutamia hyviä hyökkäyksiä ja erikoistilanteita, mutta ne eivät tuottaneet tulosta, Väisänen harmitteli.

– Pelin juoni oli siinä mielessä selkeä, että FC Honka pyrki ja pystyi rikkomaan meidän pallollista peliämme kovilla taklauksilla ja aggressiivisella pelaamisella. Siihen emme aivan täysin kyenneet vastaamaan.

Lauantai-iltapäivän iloisiin asioihin lukeutui 16-vuotiaan Oona Seveniuksen uran ensimmäinen pääsarjamaali. Sevenius vei Punamustat johtoon heti pelin alussa hienon hyökkäyksen päätteeksi.

– Maaliin johtanut tilanne lähti hyvästä keskikenttäpelaamisesta ja muutamasta hyvästä syötöstä. ”Tiksu” teki loistavan nousun pohjapelaajan paikalta ja sai luotua Annan kanssa ylivoiman laidalle. Lopulta Tiksu antoi hienon matalan keskityksen ja Oona viimeisteli hienosti ensimmäisellä kosketuksella. Se oli Oonalle hieno ensimmäinen liigamaali.

Tappiollisen vierasottelun jälkeen PK-35 Vantaa kääntää katseet nopeasti ensi viikkoon ja tulevan perjantain HJK-kotiotteluun. Väisäsen mukaan joukkue käy huolellisesti läpi, mitä asioita lauantain ottelusta otetaan mukaan seuraaviin koitoksiin ja mitä sen sijaan pitää vielä parantaa.

– Tämä oli taistelupeli, jossa pelaajat joutuivat tekemään kovia fyysisiä suorituksia. Ne meidän pitää ottaa tästä pelistä mukaamme ja koventaa edelleen pelaamistamme. Lisäksi käymme vielä läpi prässin purkamista ja myös pelin nopeuttaminen on varmasti tulevia pelejä ajatellen yksi tärkeä teema.

Punamustien sarjapelit jatkuvat kotiyleisön edessä ensi viikon perjantaina 3.7. Silloin Myyrmäkeen vieraaksi saapuu Helsingin Jalkapalloklubi.

 

FC Honka – PK-35 Vantaa 2-1 (0-1)

6´ 0-1 Oona Sevenius

50´ 1-1 Milla Punsar

73´ 2-1 Riikka Hannula

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Eerika Appelqvist

10 Wilma Forsblom

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (57´ Netta Koso)

17 Anna Olmala (80´ Siiri Koivula)

19 Anna Vlasoff

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen (83´ Filippa Kilponen)

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

4 Filippa Kilponen

6 Emmi Mäensivu

7 Siiri Koivula

9 Netta Koso

29 Tytti Kemppainen

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen kommentit niukkaan tappioon päättyneestä taistelupelistä

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot