UUTISET

PK-35 Vantaa avasi Kansallisen Liigan tyylillä

13.6.2020

Naisten jalkapallon uudistunut pääsarja Subway Kansallinen Liiga potkaistiin lauantaina pitkän odotuksen jälkeen käyntiin Myyrmäessä. Runsaslukuinen kotiyleisö pääsi todistamaan kauniissa kesäsäässä Punamustien vahvaa peliesitystä Jyväskylän Pallokerhoa vastaan. PK-35 Vantaa avasi lopulta Kansallisen Liigan tyylipuhtaalla 3-0-voitolla.

Hellelukemia lähenneessä kesäsäässä pelattu ottelu eteni alusta loppuun kotijoukkueen komennossa. PK-35 Vantaa piti palloa, juoksutti vieraitaan ja etsi maltilla tilaisuuksia murtautua maalintekopaikoilla. JyPK sen sijaan ajautui syvälle omalle alueelleen puolustamaan eikä keskisuomalaisilla ollut eväitä päästä sieltä ylöspäin. Punamustien prässipeli toimi mallikkaasti ja JyPKin saatua pallon peliväline päätyi useimmiten nopeasti takaisin kotijoukkueen haltuun.

PK-35 Vantaa juoksutti sarja-avauksessa kentälle sekoituksen vankkaa liigakokemusta sekä nuoria lupauksia. Koko joukkueen harjoituspelit jäivät tauon jälkeen yhteen, mutta tosipeleissä yhteispeli loksahti heti hienosti kohdilleen. Kotijoukkue piti pallon tiukasti itsellään ja pyrki rakentamaan rauhallisesti laadukkaita tilanteita. Vaikka aivan ottelun alussa ei vielä maalipaikkoja nähty, Punamustien ryhmä tiesi tilaisuuksia avautuvan pelin edetessä.

Ottelun avausmaali nähtiin lopulta 25. peliminuutilla. Erinomaisesti heti pääsarjadebyytissään esiintynyt oikea puolustaja Eerika Appelqvist eteni laidaltaan hyvin ja pääsi tarjoilemaan nappikeskityksen rangaistusalueelle. Keskitys tavoitti Roosa Bröijerin, joka otti pallon taidokkaasti ilmasta haltuun ja pelasi ensimmäisellä kosketuksellaan puolustajan ulos tilanteesta. Lopulta Bröijer laukoi pallon varmasti taka-alakulmaan ja laukoi Kansallisen Liigan historian ensimmäisellä osumalla Punamustat 1-0-johtoon.

Viittä minuuttia myöhemmin PK-35 Vantaa oli lähellä lisätä johtoaan todella näyttävän hyökkäyksen päätteeksi. Vahvan ottelun pelannut Netta Koso pelasi hienon noston rangaistusalueelle nousseelle Bröijerille, joka pääsi tarjoilemaan pallon päätyrajan tuntumasta avopaikkaan aivan maalin edustalle. Koso ehti itse ensimmäisenä palloon, mutta ohjaus karkasi läheltä maalin yli.

Ottelun näkyvimpiin hahmoihin lukeutui myös ensimmäisen pääsarjaottelunsa pelannut 16-vuotias Oona Sevenius. Hyvät pallolliset ratkaisut ja vahva fyysinen pelaaminen ihastuttivat heti kotiyleisöä ja tuottivat ongelmia jyväskyläläisten puolustukselle. Puolen tunnin pelin jälkeen Sevenius pääsi yrittämään ensimmäisen kerran myös maalintekoa, mutta noin 25 metristä lähtenyt laukaus painui maalin yli.

PK-35 Vantaa tuplasi johtonsa hieman ennen taukovihellystä 38. minuutilla. Kapteeni Sanna Saarinen antoi vaarallisen kulmapotkun maalinedusruuhkaan eikä JyPKin puolustus onnistunut purkamaan tilannetta. Lopulta tilanne päättyi Koson akrobaattiseen puolittaiseen saksipotkuun, kun hyökkääjä laukoi pallon viidestä metristä etukulmaan.

JyPK jäi avausjaksolla aurinkoisessa Myyrmäessä täysin vaille mahdollisuuksia ja peli pyöri taukoon asti tiukasti vieraiden kenttäpuoliskolla. Myös vahvasti tilanteeseen tullut Filippa Kilponen pääsi yrittämään maalintekoa toppariparinsa Roosa Toivasen antamasta kulmapotkusta, mutta pusku karkasi yli maalin. Hetkeä myöhemmin JyPK-maalivahti Matilda Nurmi torju Bröijeri pienestä kulmasta tulleen laukauksen ja seuranneessa kulmapotkutilanteessa oli puolustajien vuoro ehtiä laukauksen tielle. Vahvan avausjakson esityksen myötä tauolle lähdettiin siis Punamustien 2-0-johdossa.

Toisen jakson alussa JyPK yritti päästä vielä peliin mukaan ja löysi hetkellisesti aktiivisemman otteen. Vieraat pääsivät muutamaan otteeseen pitämään palloa kotijoukkueen kenttäpuoliskolla, mutta maalipaikoille pääseminen oli jyväskyläläisille hankalaa. Punamustien maalia vartioinut Velma Oikarinen ei joutunut torjumaan lauantai-iltapäivänä kertaakaan ja puolustajat onnistuivat selvittämään JyPKin ottelun molemmat kulmapotkutilanteet.

Toisessa päädyssä sen sijaan nähtiin edelleen hienoja tilanteita. Ensin Toivanen vapautti upealla, keskiviivan takaa lähteneellä pystysyötöllä Koson, jonka viimeistely-yritys suuntautui kuitenkin aavistuksen takakulman ohi. Hetkeä myöhemmin Sevenius tarjoili hyvän pudotuksen rangaistusalueen rajalle, mutta Bröijerin laukaus painui suoraan JyPK-vahti Nurmen syliin.

Iltapäivän kolmas näyttävä osuma nähtiin 68. minuutilla, kun Punamustille tuomittiin vapaapotku aivan rangaistusalueen rajan tuntumasta. Pallon taakse asettui Saarinen, mutta laukomisen sijaan hän tarjoili ovelan syötön vapaaksi livahtaneelle Kosolle. JyPKin muuriin ryhmittyneet puolustajat sekä etutolpallle jähmettynyt maalivahti yllätettiin tilanteessa täysin ja Koso pääsi sijoittamaan pallon heti ensimmäisellä kosketuksellaan takakulmaan. Ovela vapaapotkukuvio siivitti Punamustat jo 3-0-johtoon.

Viimeiselle viisitoistaminuuttisellekin mahtui vielä kolme kotijoukkueen hyvää maalintekoyritystä. Niistä yllättävintä ratkaisua haki Toivanen, jonka 35 metristä lähtenyt nosto putosi kuitenkin maalin katolle. Tia-Maria Jaakonsaari sen sijaan pääsi yrittämään maalintekoa lähietäisyydeltä, kun JyPK-maalivahti Nurmi haparoi pallon kanssa, mutta torjuja sai itsensä lopulta kuitenkin laukauksen eteen.  Ensiesiintymisensä PK-35 Vantaan paidassa tehnyt Anna Olmala ehti olla kentällä vain hetken ennen kuin hän tarjoili hyvän vetopaikan pääsarjadebyyttinsä tehneelle Wilma Forsblomille. Nuoren keskikenttäpelaajan laukaus karkasi kuitenkin tällä kertaa liian korkealle.

Kokonaisuudessaan Myyrmäessä nähtiin vahva Punamustien peliesitys ja loppulukemiksi kirjattiin sen mukaisesti 3-0. Koko liigadebyyttinsä tehnyt nuorisokolmikko Sevenius, Forsblom ja Appelqvist esiintyivät heti mainiosti ja kokeneet pelaajat pelasivat tutun vahvalla rutiinilla. Edellä mainitun kolmikon lisäksi pääsarjadebyyttinsä teki myös pelin loppupuolella kentälle vaihdettu hyökkääjä Tytti Kemppainen.

”Kokonaisuutena loistava suoritus”

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen oli joukkueensa suoritukseen erittäin tyytyväinen. Hänen mukaansa peli oli erityisen mallikasta huomioiden, että kyseessä oli vasta toinen ottelu pitkän koronavirustauon jälkeen.

– Pääsimme pelaamaan pitkän tauon jälkeen vain yhden harjoituspelin, mutta se oli meille tätä peliä ajatellen kultaakin kalliimpi. Saimme siitä niin paljon hyvää oppia ja käytimme sen jälkeen etenkin prässipeliämme läpi. Tänään saimmekin hyvää prässiä JyPKille. He eivät oikeastaan päässeet rakentamalla mihinkään. Muutamaan vastahyökkäykseen he pääsivät, mutta nekin onnistuimme katkaisemaan aika nopeasti. Velmalle ei tullut lopulta yhtään torjuntaan. Pystyimme pitämään JyPKin vaarattomana, Väisänen sanoi.

Onnistuneen puolustuspelin lisäksi palaset loksahtivat hyvin kohdilleen myös hyökkäyspäässä. PK-35 Vantaa onnistui hyökkäämään monipuolisesti ja luomaan ylivoima- ja murtautumistilanteita haluamilleen alueille.

– Omassa pelissämme olen tosi tyytyväinen siihen, että onnistuimme haluamissamme taktisissa asioissa hyvin. Pystyimme kierrättämään palloa, luomaan ylivoimia ja myös puhkomana JyPKin puolustusta pidemmillä diagonaalisyötöillä.  Saimme luotua koko ajan laidoille ylivoimia ja pääsimme keskityspaikoille, jollaisesta avausmaalikin lopulta syntyi. Eerika ajoi hienosti sisään ja tarjoili hienon pallon toppareiden väliin. Roosa kääntyi hienosti ja pisti pallon maaliin. Se oli todella upea maali – kuten oli myös hienon vapaapotkukuvion päätteeksi syntynyt 3-0-maali!, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Koko alakerta toimi tänään hyvin ja erityisesti toppariparin pelaamiseen olin todella tyytyväinen. He pystyivät hyvin kierrättämään ja rytmittämään peliä. Roosa antoi tänään myös loistavia pitkiä palloja. Emme siis pelanneet koko ajan pelkkää tiki-takaa, vaan etenimme välillä myös suoraviivaisesti, mikä tietysti repi JyPKin puolustusta.

Väisänen kiitteli myös Punamustien debytanttien otteita. Kaikkiaan neljä pelaajaa teki ensiesiintymisensä pääsarjatasolla ja lisäksi Anna Olmala pelasi ensimmäisen ottelunsa PK-35 Vantaan paidassa.

– Rutiini ja nuoruus tukivat tänään toisiaan hienosti kentällä. Nuoret pelaajat saavat koko ajan myös tärkeää oppia vanhemmilta pelaajilta. Avauskokoonpanossa olleen nuoren kolmikon lisäksi Tytti tuli vielä vaihdosta sisään ja lisäksi saimme Annalle sisäänajon kannalta tärkeitä minuutteja pitkän loukkaantumisen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan Väisänen piti joukkueensa pelisuoritusta todella onnistuneena. PK-35 Vantaa palasi yhden välivuoden jälkeen tyylillä liigakentille.

– Tiedämme, että meillä on hyvä joukkue ja tänään pystyimme pelaamaan sellaista peliä, joka on meille luonteenomaista. Lisäksi pelaajien ilme kaksinkamppailuissa oli tosi hyvä ja pallot jäivät niissä usein meille. Totta kai oli myös tärkeää saada kolme pistettä heti avauspelistä. Kokonaisuus oli ihan loistava, joten voimme olla aloitukseen todella tyytyväisiä, Väisänen tiivisti.

Punamustien pelit naisten Kansallisessa Liigassa jatkuvat jo tulevana keskiviikkona. Silloin Myyrmäessä nähdään kahden punamustan joukkueen kohtaaminen, kun PK-35 Vantaa saa vieraakseen Pallokerho-35:n. Ottelu pelataan keskiviikkona 17.6. klo 19.00 Myyrmäen stadionilla.

 

PK-35 Vantaa – JyPK 3-0 (2-0)

25´ 1-0 Roosa Bröijer

38´ 2-0 Netta Koso

69´ 3-0 Netta Koso

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Filippa Kilponen

5 Eerika Appelqvist

9 Netta Koso (69´ Tytti Kemppainen)

10 Wilma Forsblom

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

19 Anna Vlasoff

21 Tia-Maria Jaakonsaari (80´ Anna Olmala)

26 Roosa Toivanen (80´ Elina Salmi)

28 Roosa Bröijer (62´ Siiri Koivula)

 

Vaihtopelaajat:

6 Emmi Mäensivu

7 Siiri Koivula

14 Elina Salmi

17 Anna Olmala

29 Tytti Kemppainen

31 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Videolla pääsarjadebyyttinsä tehneen Oona Seveniuksen ja kahdesti maalinteossa onnistuneen Netta Koson mietteitä sarjakauden avausottelusta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot